Mikael Jungner

Maria G hoitaa pääministerin ongelmaa

Viime päivien uutisoinneissa on vihjattu, että Maria Guzenina-Richardson jarruttaa sosiaali- ja terveyspalvelun uudistamishanketta. Väite on absurdi. Sosiaali- ja terveyspalveluiden vahvistaminen on sekä Marian että SDP:n päätavoite tällä hallituskaudella.


Miksi sote-uudistus ei ole edennyt? Se ei ole edennyt siksi, että uudistuksesta on hallituksen sisällä vastakkaisia näkemyksiä. On erimielisyyttä siitä, miten palvelut hoidetaan. On erimielisyyttä siitä, onko riittävä väestöpohja 20 000 vai 200 000. Vastakkaisia näkemyksiä löytyy jopa joidenkin puolueiden sisältä.

Nyt hallituspuolueet pitävät neuvotteluissa tiukasti kiinni omista kannoistaan. Kukaan ei jousta piiruakaan. Tilanne muistuttaa syksyistä vanhuspalvelulain budjettineuvotteluvääntöä. Silloinkin ryhdyttiin etsimään ulospääsyä pattitilanteesta vasta aivan viime metreillä. Hankkeen viivästyminen ei johtunut silloin eikä se johdu nytkään Mariasta. Viivästyminen johtuu keskenään erimielisestä hallituksesta. Maria olisi valmis ratkaisuun vaikka jo huomenna.

 

Mitä nyt sitten pitäisi tehdä? Aivan samoin kuin aina silloin, kun hallitus on keskenään erimielinen jostain tärkeästä asiasta. Pääministerin pitää ottaa ohjat käsiinsä. Hänen on pistettävä itsensä likoon ja etsittävä kaikille hallituspuolueille kelpaava ratkaisu. Se ei ole helppoa mutta se on pääministerin tehtävä. Nyt Maria hoitaa pääministerin ongelmaa.   

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän jussisalonranta kuva
Jussi Salonranta

Suomen Kuvalehdessä kerrotaan, että demarit ja Eero Heinäluoma jarruttavat sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen valmistumista ihan puoluepoliittisista ja vaalitaktisista syistä.

http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/heinaluoma...

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

Hyvät omaiset, olette varmaan huomanneet kiireen uutuuttaan hohtavassa Hoivakoti Wäinämöisessä.

Toisin kuin torstain lehtiartikkelissa kerrottiin, meillä ei ole varattuna kolmea hoitajaa sekä aamu- että iltavuoroihin.

Pääsääntöisesti 15 asukkaan ryhmäkoti hoidetaan kahden hoitajan voimin, satunnaisesti aamuvuorossa on kolme, joskus parhaimmillaan (toisesta yksiköstä lainattu) neljäs hoitaja.

Hoitotyön lisäksi, ruokailu, pöydän kattaminen, tiskaaminen ja pyykkihuolto ovat hoitajien vastuulla. Laitoshuoltajia ei ole.

Johtoportaan laskelmien ja kaavioiden mukaan hoitohenkilökunnan määrä on riittävä, mutta todellisuus on eri. Emme pysty vastaamaan asiakkaidemme perustarpeista.

Esimerkkinä muutama ryhmäkodin asukas oli asunut Wäinämöisessä 16 päivää, ennen kuin pääsi ensimmäisen kerran suihkuun. Aamutoimet venyvät puoleenpäivään. Pahimmillaan asukkaat ovat saaneet aamulääkkeensä lounaan yhteydessä eli aamupuuroa ei olla ehditty tarjota lainkaan.

vuodeasukkaat ovat saaneet painehaavaumia, vielä kävelevien asukkaiden liikuntakyky on jatkuvan istumisen vuoksi heikentynyt. Asiakkaillamme ei vielä ole kaikkia tarpeellisia haavanhoitovälineitä, hygieniatuotteita ja vaatteita, sillä emme ole ehtineet ottaa yhteyttä teihin omaisiin niiden hankkimiseksi.

Meidän hoitajien väsyessä tilanne kärjistyy entisestään. Sairauslomat ovat lisääntyneet, eikä sijaisia ole saatu tilalle. Yritämme silti tehdä parhaamme.

Olemme pahoillamme asiakkaidemme ihmisarvoa loukkaavasta kohtelusta. Olemme neuvottomia.

”Valkeakosken hoivakoti Wäinämöisessä on huono olla asukkailla, sekä hoitajilla. Toivottavasti tämä hätähuuto leviää pitkälle, ja nostaa ison kysymyksen koko maassa kuinka 2012 vuoden Suomessa asioita hoidetaan. Mielipide leikattu Valkeakosken sanomista 19.10.2012”, kirjoittaa Ira Saarrela facebookissa.

Tätä hätähuutoa on jo jaettu 1661 kertaa. Ja täällä herrat vain jaarittelevat ja syyttelevät toisiaan.

Käyttäjän mikaeljungner kuva
Mikael Jungner

Jussi. Suomen Kuvalehti kertoo sen mitä niille on hallituslähteistä suputettu.

Tuo jarrutus ei pidä paikkaansa. Eiköhän asetelma kirkastu ensi viikolla, kun tästä päästään kunnolla puhumaan eduskunnassa ja vaalitenteissä.

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

Lisää puhetta. Tehkääs jotakin. Teillä on valta.

Käyttäjän 98765sp kuva
Simo Perttula

Pääministeri kantaa vastuun kaikista ministereistä. Se on ajoittain hyvin raskasta. Varsinkin vaalien alla.

Käyttäjän TorstiThtinen kuva
Torsti Tähtinen

Mikal J, hoitaa MGR:n ongelmaa.

Henri Kangas

Jungner on hirttäytynyt paitsi Urpilaiseen, nyt myös Guzenina-Richardsoniin. Yksi uppoava laiva ei meidän vapaakasvatille näköjään riittänyt.

Käyttäjän SeppoHonkanen kuva
Seppo Honkanen

Paska pysyy pinnalla ilman maisterin tutkintoakin!

Petri Haapa

Pitäisit nuo kellumistaitosi vain omana tietonasi, etenkin kun on tuo uimamaisterin tutkinto jäänyt saavuttamatta.

Aki Mönkkönen

Vaalien jälkeen Heinäluoma & kumpp. pukevatkin sitten vihreän leikkaussalin takin ylleen ja hoitavat Suomen kuntakartalta n. 100-150 kunnan ongelman roskikseen. Siellä ne (potilaat) sitten sätkivät, kunnes kuolo korjaa.

Käyttäjän helanes kuva
Esa Helander

Äänestäjiähän tässä pelätään ja pelataan. Ei sen kummempaa. Keitä taktikointi auttaa, se nähdään sitten. Vaikka kuntavaalien tulos ei eduskunnan voimasuhteita miksikään muutakaan.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Vastatkaa nyt ihan ihkalla suomenkielellä kysymykseen ja äänestäjille: jos asun esim. Tapereella, Kangasalla, Orivedellä, Vilppulassa, Mäntässä tai Virroilla; missä on terveyskeskus? Entä synnytyssairaala, kirurginen sairaala, sydän- aivoinfarkti-jne. sairaala...nyt ja uudistuksen jälkeen.

Johan Von

Ei sillä niin suurta merkitystä ole. Pää asia on että ne ovat ja niihin pääsee. Jos homma on oikein järjestetty ei ole kovinkaan suurta eroa onko matka 5 km vai 50km. Asia riippuu miten kuljetukset on järjestetty. Nykyään joutuu ensi terveyskeskukseen sieltä kun lääkäri löytyy sitten lähdetää keskussairaalaan. Sieltä sitten johonkin missä sairautta aletaan hoitamaan. Se aika eratkaisee kun varsinainen hoito aloitetaan. Jos hoito ei ole akuutti hätä aikaa taas on. Ei joka sairaalaan tarvi potilaan kävellen päästä. Sote ja kuntien määrä on ratkaistava yhdessä. Vain näin voidaan ratkaista, että potilaa ovat edes lähes samanveroisessa asemmassa. Vielä näinkin siinä tulee olemaan varmasti vaikeuksia. Ajatellaanpa vaikka pohjois ja itä-suomea. Muuten eihän sitä voida tietää kun et itsekkään tiedä missä asut (Tmpere, Kangasala Orivesi jne.). Olen yli 70 vuotias ja ollut aika monta kertaa tilanteessa josa on ollut "kiire" päästä hoitoon ja matkat näihin ovat olleet erilaisia. Matka oikeastaan ei ole milloinkaan ollut ratkaisevaa. (2km - 70 km). Vaan se ettei ole tiedetty minne mennään Tai saadaan mennä. Onneksi olen olen ollut sellaisessa kunnossa että olen voinu ehdottaa sairaalan tasoa. Ambulanssista saa kyllä yhteyksiä joilla tilannetta voidaan selvittää. No tämä on ollut ainoastaan minun tapauksessa. Tapaukset ovat niin erilaisia.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Arvoisa herra Jungner

Mitenkä tämä oikein täsmää, kun demarit ovat syöttäneet tarkoitushakuisesti julkisuuteen tietoja kuntien pakkoliitosasiasta, joka muka hidastaa sote -valmistelua. Muut hallitusryhmät eivät puolla tätä näkemystä.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman sanoi torstaina (11.10) julkisuudessa, ettei SDP ole valmis hyväksymään kuntauudistukseen liittyvää sote-mallia ennen kuin "tähän pakkoliitoskeskusteluun saadaan joitain vastauksia ja toinen asia koskee kunnallisten palvelujen yksityistämistä".

Minusta hallitusohjelmaan on kirjoitettu yhteinen tahto kuntauudistuksesta,
joten toivon mukaan raamit sote -uudistuksesta saadaan keskusteluun
alkuviikosta.

Käyttäjän jarilarikka kuva
Jari Larikka

Jos Maria G hoitaa pääministerin ongelmaa, on Suomella ongelma...

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Äänestäjän on kuntavaaleissa turvallisinta äänestää oppositiopuolueen ehdokasta kun kerran hallituksen tekemisen suuntaviivoista ei ole tietoa.

Asta Tuominen

Ehkäpä tämä on hyvä opetus siitä, että sekasikiöhallitusten toiminta on nimensä mukaista. Ei kai kukaan voinut olettaa, että hallitustyöstä tulee millään mittarilla mitattuna järkevää, kun hallitukseen haalitaan puolueita poliittisen akselin vastakkaisista suunnista.

Niin makaa, kuin petaa.

Tämä hallituskausi on jo menetetty ja sen hinta selviää sitten joskus. Odotan jo seuraavia vaaleja.

Käyttäjän aleksieskelinen kuva
Aleksi Eskelinen

Miksi MGR ei kykene tekemään kuin ympäripyöreitä höttöesityksiä? Kai jokin ihan oikea ja uskottava esitys pitäisi saada pöydälle, että siitä voidaan lähteä keskustelemaan.
Taitaa Maria G mennä samaan sarjaan Suvi Lindenin kanssa. Suomen kansan harmiksi.

Johan Von

MGR on saanut sentään keskustelua aikaan mitä edelliset hallitukset eivät ole. Jos asiasta ei puhuta on aivan turha toivoa minkäänlaisen asian kehittyvän.

Mika Samuel Kiekkijev

Kyseessä taittaa olla MGR:n höttöesityksestä syntyneet ongelmat, eli kukaan ei tiedä mitä hän oikeasti on yrittänyt esittää, kuten ei tiedä mitä samainen koskaan sanoo, mistä puhuu.

No tilannetta tuskin parantaa se, että entinen pääjohtaja, sittemmin sihteeri, nyttemmin kansanedustaja ja tulevaisuudessa lienet pelkkä edustaja, yrittää höttöä paikata?

Eikö miljoonan omaisuudella ja 10 000 kuukausipalkalla tamän parempaa saa aikaiseksi?

Selittää toki urakehityksen.

Käyttäjän KariArvola kuva
Kari Arvola

Jos toiseksi suurin hallituspuolue haluaisi saada tähän asiaan ratkaisun, se onnistuisi toteamalla, että tämä on hallituskysymys. Mutta demarit eivät uskalla, koska uudet vaalit toisivat myötään liian paljon riskejä. Ollaan mukauduttu tilanteeseen, jossa vaalit tulevat ajallaan. Siihen asti vedetään kotiin kaikki mikä on käsien ulottuvilla. Mitäs noista vanhuksista, nehän ovat vain kuluerä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset