Mikael Jungner

Miksi asenne on jatkossa tärkeämpää kuin osaaminen

Suomella on takanaan 17 vuoden kultakausi. Kuluttajien ostovoima kasvoi ja kansakunta vaurastui. Vaihtotase vahvistui ja Suomesta tuli käytännössä velaton. Lukuisten kyselyjen ja selvitysten perusteella Suomi on myös yksi maailman onnellisimmista, vähiten korruptoituneista ja tasa-arvoisimmista kansakunnista. Toisin päin ilmaistuna Suomi on maailman vähiten epäonnistunut valtio.  

Tuo kultakausi alkoi 90-luvulla ja se perustui osaamiseen. Nyt näyttää siltä että tulevaisuudessa pelkkä osaaminen ei enää riitä tahkoamaan menestystä. Syy on yksinkertainen. Muutkin ovat huomanneet osaamisen merkityksen. Kiinan ja Intian kaltaiset nousevat mahdit ovat panostaneet osaamiseen paljon ja menestyksellä. Osaaminen on myös kaupan. Ostamalla huippuyrityksiä tai huippuosaajia pääsee samoin tein teknologian huipulle. Osaamisesta on tullut lähes yhtä liukkaasti maailmalla liikkuva tuotannontekijä kuin esimerkiksi pääomasta. Siksi osaaminen ei yksin enää riitä. Kansallista selviytymisstrategiaa on syytä päivittää.

Osaamista tärkeämpää on jatkossa asenne. Asenne tarkoittaa tässä tapaa suhtautua itseensä ja maailmaan tavalla, joka tehostaa suomalaisten kykyä tehdä asioita yhdessä. Perinteinen osaaminen oli melko yksilökeskeistä. Asenne on yhteisöllisempi valttikortti. Muutama tarkentava esimerkki. Usko ihmisen kasvuun tarkoittaa uskoa siihen että meistä jokainen pystyy melkein mihin tahansa. Tutkitusti näin on. Siksi kannattaa kiinnittää enemmän huomiota ihmisten potentiaaliin ja vähemmän huomiota siihen mitä ihmiset ovat aikaisemmin tehneet. Lukemattomat suomalaiset odottavat tälläkin hetkellä organisaatiokopperoissaan tilaisuutta näyttää, mihin heistä olisi jos he vain saisivat tilaisuuden. Vapaus käyttää omaa järkeä on huomattavasti tehokkaampi tapa tehdä asioita kuin mikromanagerointi ja loputon sääntöviidakko. Ketteryys on arvokkaampaa kuin hallinta.  Kasvuyrittäjyys on myös ennen kaikkea asennekysymys. Se vaatii  riskinoton lisäämistä jotta löytää hyväkatteista ja nopeasti skaalattavaa tekemistä jonka tahkoamalla menestyksellä on sitten puolestaan helpompaa rahoittaa hyvinvointia kuin perinteisemmällä puurtamisella. Erilaisuus on noussut arvoonsa. Nykyisin merkittävä osa innovaatioista syntyy, kun tyystin erilaiset asiat kohtaavat toisensa. Siksi meidän on opittava rakastamaan erilaisuutta ja ainutlaatuisuutta pelkän sietämisen sijaan.

Tekemisen tarkoitus ja tunteet ovat myös tärkeitä. Aiemmin menestykseen riitti ahkeruus, tottelevaisuus ja osaaminen. Jatkossa menestys vaatii enemmän oma-aloitteisuutta, luovuutta ja intohimoa. Vastuuta kaivataan lisää. Kun aiemmin kannatti luottaa siihen että yhteiskunta pitää meistä huolen on jatkossa kunkin syytä kantaa enemmän vastuuta omasta elämästään. Myös moraalin merkitys kasvaa sillä monimutkaisessa maailmassa pelkät säännöt eivät riitä vaalimaan ympäristöä ja toisiamme. Porsaanreikien etsimisen sijaan meidän on haluttava itse maksaa veromme, kohdella työntekijöitä säällisesti ja pitää huolta luonnon monimuotoisuudesta. Avoimuus on pykäliä tehokkaampi keino pitää taloudellista hyötyä etsivät väärintekijät aisoissa. Se antaa kuluttajille välineet erottaa jyvät akanoista ja kannustaa markkinatalouden mekanismein reiluun toimintaan. Näkemyksiä luottamuksesta on syytä päivittää. Luottamusta ei ansaita. Se on pikemminkin lahja joka annetaan ja jota kannattaa jakaa avokätisesti ihan oman elämänsä helpottamiseksi. Jakamisen kulttuuria on syytä vahvistaa muutoinkin sillä se hyvä jonka kukin on osalleen saanut yleensä vahvistuu - ei vähene - jakamisesta.  

Osa menestyksen edellyttämistä asenteista tuntuu monesta tällä hetkellä etäiseltä ja vieraalta. Osa kaivatuista asenteista on jopa valtakulttuurimme vastaisia. Asenteiden kääntäminen kilpailukykyämme vahvistaviksi ei ole helppoa. Toisaalta, jos tämä olisi helppoa sitä tekisivät kaikki. Meille suomalaisille menestyksen löytäminen asenteista on taatusti helpompaa kuin monelle muulle kansakunnalle. Ja ehkäpä kansallisen menestyksen tavoittelu asenteiden kautta on sitten kuitenkin lopulta miellyttävämpää kuin se perinteisempi vaihtoehto vyönkiristyksineen ja raipaniskuineen.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (119 kommenttia)

Käyttäjän SeppoHonkanen kuva
Seppo Honkanen

Kultakausi?

90-luvun Lipposen-Niinistön "kultakausi" heittää varjonsa meidänkin päiviimme äärimmilleen kolmannen polven syrjäytymisenä.

Sinun kultakautesi taisi olla Kesärannan terassilla pääministerin haastatelutunnilla kuiskuttelemassa Lipposen korvaan leikkausten välttämättömyydestä.

Eikä siitä ole aikaa kuin 17 vuotta.

Ylpeä?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ja mistähän vuodesta Mikael laskee tuon 17 vuotta, jos laskee tästä päivästä, niin viimeiset vuodet ovat "todella kultaisia" olleet. JOs laskee vuodesta 2008, niin oliko 1992 jo kulta-aikaa?

Käyttäjän mikaeljungner kuva
Mikael Jungner

Ari. Kuluttajien ostovoima kasvoi vielä viimekin vuonna.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #9

Voi kasvaa ostovoima, mutta niin kasvoi konkurssiaaltokin, joten millä selvität kulta-ajan yrittäjälle, joka on ollut 1,5 vuotta ilman tuloja?

Käyttäjän mikaeljungner kuva
Mikael Jungner Vastaus kommenttiin #13

Olet oikeassa. Se että Suomella menee yleisesti hyvin ei tosiaan tarkoita sitä että kaikilla menee hyvin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #23

Hyvä kun edes hiukan annoit periksi. Minä kun olen täällä Pohjois.Karjalassa nähnyt demareiden vaalimainoksissa; "Aina pienen puolella"!

Kun minä olen ollut saman kokoinen kohta 45 vuotta, niin kysyn, kuinka pieneksi pitää mennä, että demari armahtaa?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #23

Mikael Jungner.

"Oikea asenne on tärkeämpi kuin osaaminen"-kulttuuri johtaa poliittisiin virkanimityksiin. Sopivuus katsotaan silloin pätevyyttä tärkeämmäksi!

Puoluekanta ratkaisee silloin nimityksissä ja valinnoissa. Saadaan ns.omia miehiä ja naisia sisäänlämpiävään koneistoon ja verkostoon. Miehitetään poliittisesti asemat. "Korvamerkitään" mandaatit.Byroktratia paisuu eläke- ja pakastinviroilla. Asiantuntemus on toissijaista, sopivuus ensisijaista.

Parasta kun on sekä pätevä että sopiva, joka hallitsee sekä teoriasa että käytännössä aseman asiat, mihin on valittu tai nimitetty. Muuten saattaa osoittautua pätemättömyytensä tasolla olevaksi henkilöksi, ja tulokset ovat sen mukaisia. Parkinsonin laki ja Peterin periaate toteutuvat käytännössä, kun kaikki menee pieleen. Leegio avustajia pitää palkata, että ymmärtää asiat ja on samalla toisten johdateltavissa ja manipuloitavissa. Ei hyvä.

Huono periaate. Se on merkki "suomettumis"- politiikasta ja valta-asenne EU/EMU-manian "brysselöityneelle" eli "erkkoistuneelle" ajalle. Se on EU/EMU-ajan pelistrategia sekä taktinen "oikea" asennemalli kameleontti- ja opportunismipolitiikasta. Arkitotuus: joutuminen EU:n nenästä vetämäksi ja halveksituksi kansan suussa! Se on raaka totuus, ei "absoluutttinen fakta".

kati sinenmaa Vastaus kommenttiin #9

Eiköhän Suomen kulta-aikaa ollut erityisesti Kekkosen aika. Sen jälkeen ollaan menty koko ajan alas. Kekkosen-Paasikiven linjalla elitaso olisi kohonnut kymmenesti sen, mihin nyt ollaan päästy.

Johan Lom Vastaus kommenttiin #116

Ei, Suomen kulta-aikaa oli juurikin Kekkosen jälkeinen aika vuosien 1982 ja 1990 välillä.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari Vastaus kommenttiin #117

Niin, tuossa ajassa Kekkosen perintö ehdittiin tuhoamaan. 90-luvun puolivälissä alkoi hirveä it-munkki, joka syötiin loppuun viitisen vuotta sitten, mutta on kikkailemalla saatu pidettyä päätä pensaassa.

Nykyisessä ilmapiirissä mikään määrä asennetta ei riitä luomaan järkyttävän kulurakenteen ja lainsäädännön välistä riittävästi tilaa pärjäämiselle. Pelaamme nyt säännöillä, joilla voimme ainoastaan hävitä.

Oman asenteeni uudelleen valjastaminen edellyttää sääntöjen muuttamista. Siitä kai Jungnerkin on huolissaan, mutta ei voi tehdä asialle mitään.

Käyttäjän mikaeljungner kuva
Mikael Jungner

Tuontyyppinen valitusvirsi on kovasti muodissa. Se ei kuitenkaan ole totta.

Suomalaisten ostovoima kasvoi tuolta 90-luvun alusta 17 vuotta putkeen ihan näihin aikoihin asti maailmanennätystahtia. Samaan aikaan ns. gini-kertoimella mitattuna Suomi on edelleen maailman tasaisimman tulonjaon maita.

Jos siis Suomi vaurastui vauhdikkaammin kuin muut ja tulonjako on tasaisempaa kuin muualla on kirkas fakta että meillä on mennyt tällä planeetalla muihin verrattuna hemmetin hyvin. Sanoi sitten sinun mutusi ihan mitä vaan muuta. Sorry ;)

Riittääkö tämä? Ei. Siksi jatkossa kannattaa pyrkiä vielä parempaan. Asenteella.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ostovoima kasvaa, kun virkamiehillä ei lamaa tunnetusti ole, heillä on ostovoima, mutta mihin sitä käyttävät?

Asennetta on hyvä perätä, minun asenne oli 40 vuotta ilman lomia töitä putkeen, mutta kun tuli kaksi kuukautta tyhjää, niin pankki veti maton alta.

Enkä nytkään ole yhteiskunnan piikissä, mutta harmaa talous kukoistaa, kun on pakko syödäkin.

Käyttäjän MikkelinMies kuva
Seppo Vartiainen Vastaus kommenttiin #17

Sanonnan mukaan tyhmästä päästä kärsii koko ruumis. Työllä ei muuten ole muuta arvoa kuin välinearvo. Se siitä pitkistä työpäivistä :))

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #39

Seppo se jaksaa minua tyhmäksi tituleerata. Silloin olin tyhmä, kun painoin töitä, nyt olen tyhmä kun en tee? Missähän se viisaus piilee?

Käyttäjän SeppoHonkanen kuva
Seppo Honkanen

No, jos nollasta (1991) lähtee, niin kasvaahan se ostovoima maailmanluokkaa. "Kasvun hedelmät" vain jäivät köyhien kannettaviksi.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #18

Köyhien tai vähemmän köyhien yrittäjien kannettavaksi se jää aina, virkamies saa tulonsa ilman yrittäjän riskiä. Mikaelin puheet jakavat nyt pahasti ilmaa, kun asenne mitätöidään yhdellä hujauksella. Leikin leipää, en ole eläisissäni syönyt. Toisen luokan kansakoulua kuljin jouluun asti paljasjaloin. Mitään en ole itselleni erikseen pyytänyt, mutta tuommoista ostovoimaan perustuvaa skeidaa en niele.

Jos nostetaan kunnan ja valtion virkamiesten palkkoja, niin että niitä lainarahalla ja sokeriverolla kansalta pitää nyhtää, niin ei voida puhua kulta-ajasta.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Ja millä se ostovoima kasvoi, velalla joka tulee kohtapuoliin maksuun.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #40

Tässä on se villakoiran ydin, eli jos kusee housuun se lämmittää 17 vuotta, mutta kun tiedämme mitä se on, niin ei tee mieli olla Mikaelin kanssa samaa mieltä.

Käyttäjän LeenaLhdesmki kuva
Leena Lähdesmäki

Kasvaneen ostovoiman ongelma on että se ei ole jakautunut tasaisesti,vaan siten että osalla ostovoiman kasvaessa leijonanosalla se on tasaisesti kaventunut.

Onko isojen osotovoima siis niin suuri että muunmuassa ne 700 000(plus niiden lapset ja muut tilastoista pudonneet)ostamattomuudellaan eivät näennäisen ostovoiman kasvun käyrissä näy ja vaikuta?

ts.joku toinen ostaa ne minunkin ostovoimaostokset.Sinäkö?

Ossi Onni

Jos ostovoima on kasvanut, niin miksi kotitalouksien nettovarallisuus (lukuun ottamatta ylintä 5%) on laskenut viimeiset 17 vuotta? Eikö silloin pitäisi käydä päinvastoin?

Johan Lom Vastaus kommenttiin #146

Onko kotitalouksien nettovarallisuus laskenut viimeiset 17 vuotta? Voi olla, mutta mistä tuon tiedon hait?

Sinänsä sillä ei tarvitse olla kausaalisuhdetta ostovoiman kasvun kanssa, sillä voihan sitä ostovoimaa käyttää nimensä mukaisesti törsäilyyn. Eli rahaa käytetään ilman, että siitä jäisi mitään nettovarallisuutta jäljelle henkilökohtaiseen omaisuustaseeseen. Voihan yrityksissäkin taseen omavaraisuusaste alentua vaikka kassavirta olisi kasvanut.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström Vastaus kommenttiin #147

Yrityksissä kassavarat lasketaan kyllä nettovarallisuuteen. Eihän ostovoiman tarvitse tarkoittaa törsäilyä, jos samaan aikaan nettovarallisuus on laskenut, vaan se kasvu on rahoitettujen velalla. Tämähän selviää helposti kun katsoo miten velkaantumisaste on kasvanut viimeiset 17 vuotta.

Johan Lom Vastaus kommenttiin #150

Tässä menevät nyt puurot ja vellit sekaisin.

Kommentoin siis ylläolevaan kommenttiin:
"Jos ostovoima on kasvanut, niin miksi kotitalouksien nettovarallisuus (lukuun ottamatta ylintä 5%) on laskenut viimeiset 17 vuotta? Eikö silloin pitäisi käydä päinvastoin?"

todeten, että ei ole olemassa sellaista kausaalisuhdetta, joka automaattisesti aiheuttaisi sen, että "pitäisi käydä päinvastoin". Esimerkinomaisesti mainitsin, että kasvanutta ostovoimaa voidaan käyttää muuhunkin kuin nettovarallisuuden kumuloimiseen.

Olen siis siinä mielessä kanssasi samaa mieltä.

Mitä puolestaan tulee tuohon toteamukseesi "yrityksissä kassavirrat lasketaan kyllä nettovarallisuuteen", niin siinäkin takerrut asiaan epäolennaisesti, sillä minähän vain totesin, että vaikka yrityksellä olisi kuinka paljon kasvaneet kassavirrat tahansa, niin siitä ei automaattisesti seuraa kokonaistaseen vahvistuminen. Ne kassavirrat voivat olla velan ottamisesta johtuvia tai omaisuustasearvoja saatetaan muusta syystä kirjata alaspäin, t.m.s.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Viimeinen vuosikymmen, jolloin Suomessa elettiin kultakautta oli 80-luku. Silloin oli työtilanne niin hyvä, että VAKITUISTA työpaikkaakin pystyi vaihtamaan mielin määrin niin halutessaan. Rahalla oli ostarvoa ym.

90-luvulta lähtien on alkanut Suomen taloudellinen alasajo, joka tulee huipentumaan lopullisesti sekä taloudellisen itsemääräämisoikeuden menettämiseen, että valtakuntamme itsenäisyyden menettämiseen Eurostoliitolle. Samalla menevät muutkin oikeutemme ihmisinä vapaassa valtiossa, tilalle tulee orjuus entisen NL.n kaltaisessa kolhoosipakkoyhteisössä. Näin tässä valitettavasti tulee käymään, koska kansalaiset itse ovat äänestyskäyttäytymisessään noin 80% munattomia, eivätkä näemmä halua tällaista estää.

Martti Järvinen

Mikael mielestäni kirjoittaa johtamisen tunneälystä, jota valitettavasti ei monilla Suomen johtajilla ole. Psykopaatit meillä montaa firmaa johtavat, ja se ei tuo tulosta ellei ole varma markkinaetu. On unohdettu, että empaattisuus on parasta johtamista - eikä se tarkoita sitä, että pitäisi olla jotenkin nössö. Kenkää pitää pystyä antamaan silloin kuin on tarvetta. Oikeudenmukaisuus, reiluus ja henkilökohtainen arvomaailma. Avaimet ovat teoriassa helpot - miksi sitten sen pitää olla niin vaikeaa? Johtaminen on moniottelulaji, ja hyvistä johtajista on huutava pula jokaisella alalla. Tarvitsemme johtajia, joilla on tunneäly paikoillaan, maalaisjärki ja etuna tietenkin olisi, jos on nähnyt elämää monelta kantilta. Hyväksi johtajaksi ei synnytä, vaan kasvetaan omien kokemusten, epäonnistumisen ja voittojen kautta. Näin minä asian näen.

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Niin että meinaat hyvällä pokalla framille vaikkei mitään osaa
Nöy proplem
Selvä tämä
Sen minä justiinsa osaan etten mitään osaa mutta valehtelen vakuuttavasti

Käyttäjän mikaeljungner kuva
Mikael Jungner

Ei tuolla puhuttu mistään frameista ja valehtelusta mitään. Lue uudestaan.

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

No älä nyt ota vakavasti
Vieroitan itseäni hymiöistä luopumatta typerästä huumorista
Pösilyys velvoittaa

Kai nyt uimamaisterikin tietää että juu juu juustossa löytyy kuin myös asenteessa

Tuli vain mieleeni että jos asenteella pärjää
Hyvä niin

Käyttäjän mikaeljungner kuva
Mikael Jungner Vastaus kommenttiin #30
Käyttäjän JanneLinna kuva
Janne Linna

Käytännössä velaton?. Eikö ennemmin teoriassa velaton käytännössä konkurssikypsä...

Käyttäjän mikaeljungner kuva
Mikael Jungner

Suomi kansakuntana on käytännössä velaton, siis suhteessa ulkomaihin. Eläkerahastot suurin selittävä tekijä. Mutta on hyvä muistaa että vaikka valtiolla on velkaa yli 80 miljardia euroa löytyy valtiolta samalla osakkeita ja saatavia tuollaiset 60 miljardia euroa. Ei se valtion velkakaan siis mikään kummoinen ole, velan kasvutahti tosin edelleen liian kova.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Unohdat tässä vaiheessa sujuvasti sen, että eläkerahastot ovat sidottuja tuleviin vastuusiin. Niillä ei voi kuitata olemassaolevia velkoja.

Käyttäjän JanneLinna kuva
Janne Linna

http://www.pusa.fi/Renkien%20kaappaus.pdf

Tuossa mielenkiintoinen kirjoitus liittyen tuohon eläkerahasto asiaan.

Käyttäjän MikkelinMies kuva
Seppo Vartiainen

Hienoa Mikael, allekirjoitan näkemyksesi ja ymmärräyksen ASENTEESTA. Asenne ratkaisee kaiken ja haluan nähdä sinut ministerin tehtävissä vaikka et ole puolueaktivistien joukossa kovassa huudossa tällä Mikkelissä. Tänään mm. vartin kokouksessa kehuin sinua, mutta taisi kaikua niikuin huutavan ääni korpeen - ei vastausta eikä kannatusta.Olen surullinen :(

Käyttäjän mikaeljungner kuva
Mikael Jungner

Älä ole surullinen. Suosio menee ja tulee, ei siitä kannata huolta kantaa ;)

Käyttäjän MikkelinMies kuva
Seppo Vartiainen

Suru ja ilo, molemmat osa elämää niinkuin yö ja päivä - ei toista ilman toista. ELÄMÄ ON HETKI, ei mitään muuta!? Eteenpäin sanoin mummot hankessa ;)

Tapio Niemi

Perusturva pysyi muuttumattomana 20-vuotta, demareilla olisi ollut usampikin hallitusvastuukausi korjata tilane. Sen seurauksena lapsiperheiden köyhyys kominketaistui tuona kultakautena.

Käyttäjän mikaeljungner kuva
Mikael Jungner

Hyvinvointivaltio rakentuu tulonsiirroista ja palveluista. Tuolla 90-luvulla panostettiin palveluihin. Tällä vuosikymmenellä taas tulonsiirtoihin. Molemmat oikeita ratkaisuja.

Käyttäjän SeppoHonkanen kuva
Seppo Honkanen

Älä vääristele, Mikael. 90-luvulla leikattiin viimeisen päälle kaikista palveluista, muistamme mm. Sailaksen listan. Pitäisihän se sinun silloisena Lipposen sihteerinä tietää.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Sossuilla on eri käsitys kultaisista vuosista kuin minulla. Jos 1992 olivat kaikki valuuttalainan seurauksista selvinneet niin hyvä on, minulla ei ole sellainen käsitys kuitenkaan, joten puhu sinä Mikael, kun et paremmasta tai pahemmasta tiedä.

Käyttäjän mikaeljungner kuva
Mikael Jungner

Tilastot kertovat kokonaistilanteesta. Karmeita henkilökohtaisia kohtaloita löytyy taatusti. Valitettavasti.

Yksi mittari ylhäältä unohtui. Nimittäin kansainvälisessä kyselyssä 95 prosenttia suomalaisista kertoi olevansa tyytyväisiä elämäänsä. Huima luku. Maailman huippua sekin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ne jotka vetivät itsensä hirteen 90-luvulla eivät ole vastaan väittämässä.

Käyttäjän mikaeljungner kuva
Mikael Jungner Vastaus kommenttiin #21

Totta. Onneksi itsemurhien määrä on viime aikoina romahtanut.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #26

Pitänee varmaan tänäiltana korjata tuotakin tilastoa ylöspäin ja laittaa lamakraka kaulaan, kun tuommosia puhut.

Käyttäjän MikkelinMies kuva
Seppo Vartiainen Vastaus kommenttiin #21

Yrittäjä ottaa riskin ja that´s it. Osaaminen on taitolaji ja suurin osa ei sitä osaa. Otan vilpittömästi osa Ari.
Fiksut pärjää aina ja kaikissa olosuhteissa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #31

Älähän Seppo elvistele fiksuista tai vähemmän fiksuista, ei se katso kaikki ole noin mustavalkoista.

Käyttäjän LeenaLhdesmki kuva
Leena Lähdesmäki

Eivät kysyneet minulta ja minun tutuilta.

Mutta ei meiltä muutenkaan mitään kysytä.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Tuo olisi varmasti makealta maistuvaa puhetta esimerkiksi sen maailman rikkaimman yhden prosentin korvissa.

Voi olla että kolme neljästä suomalaisesta ei jaksaisi nostaa niskavillojaan pystyyn tätä kuullessaan. Joka neljäs kokee taas kerran saaneensa päättäjien lätkäisemän märän rätin naamalleen.

Niinpä niin. Suomalaisuus on sitä että virallisesti pyyhkii hyvin. Käsi taskussa on nyrkkiin puristettu. Koululapset menestyvät PISA-testeissä mutta viihtyvät koulussa maailman huonoiten.

Ja sitten tulee joku joka puhuu yhteiskuntamoraalista.

Käyttäjän mikaeljungner kuva
Mikael Jungner

Meillä on kyllä Suomessa maailman tasaisimmpia tulonjakoja gini-kertoimella mitattuna että siitä näkökulmasta tuo sinun kolme neljästä ei kyllä pidä paikkaansa...

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Täällä ei kylläkään koeta mitään gini-kertoimia, täällä on ihmisiä tunteineen ja asenteineen. Taitaa olla kosketus aika kaukana täältä.

Käyttäjän mikaeljungner kuva
Mikael Jungner Vastaus kommenttiin #25

Jos tilastot (gini-kerroin) kertoo että Suomessa on tasainen tulonjako maailman mittakaavassa niin turha siitä on kiistellä etteikö Suomi olisi muihin maihin verrattuna tasa-arvoinen. Onko se sitten riittävän tasa-arvoinen onkin sitten oma keskustelunsa. Mutta ei asiat voi hirveän huonosti olla jos on jossain maailman parhaita.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren Vastaus kommenttiin #29

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013020216627811_u...

"Lähes 700 000 suomalaista kitkuttaa tonnilla kuukaudessa"

Tasaisen persaukisia toki. Kauhea määrä, 700 000 asennevammaista Suomessa, miten demarit aikovat tämän korjata?

Käyttäjän LeenaLhdesmki kuva
Leena Lähdesmäki Vastaus kommenttiin #43

niin, lähes miljoona saamatonta laiskaa oleskelijaa, ja niiden jälkeläiset.

varmaan noin puolet Suomen kansasta joutaisi häpeäpaaluun kun kehtaa vinkua että on kylymä ja näläkä.

Valtiomahti ja ne jotka vielä virkojensa turvin elävät kulutusruususen untaan mielikuvahyvinvointiyhteiskunnassa(vaikka jonkun tämmöisen esim. kaksilapsisen perheen kahden vanhemman yhteiset 9000 kuukausitulot 'nippanappa' riittävät elämiseen)niin silti juuri tämmöiset on aina kovimpaan ääneen saarnaamassa siitä kuinka 750 euroa riittää ihan mainiosti elmäiseen. Ne ei tiedä minne ne tunkis tän yhä kasvavan kovaäänisen porukan olemaan hiljaa, niin tehokkaimmaksi keinoksi paljastuu saatellaa ne kollektiivisen häpeän kera yksiöihinsä piiloon.

Syyllistämällä.

On mahtavaa ulkoistaa kaikki yhteiskunnalliset ongelmat sanomalla ihmiselle joka valittaa yksinäisyyttä,kipuja,vaikeuksia, nälkää, eriarvoisuuttaa, ulkopuolisuuttaa,työttömyyttä, rahattomuutta että ota itseäsi niskasta kiinni,olet hei oman onnesi seppä, täällä on kaikki hyvin perkele, ei ongelmia koska tilastikeskus sanoo niin. nih.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #133

Tyhmä voin olla, mutta onnellisempi kuin koskaan.

Käyttäjän LeenaLhdesmki kuva
Leena Lähdesmäki Vastaus kommenttiin #136

anteeksi en ymmärtänyt miten vastauksesi liittyi kommenttiini?

Hienoa tietysti että olet onnellisempi kuin koskaan, mutta et sinä tyhmä kyllä ole..

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #138

Sorry, luulin sinun huomanneen Vartiaisen Sepon nimitykset minua kohtaan (kolmesti nokki tyhmyydestä)ja kuittasin sinulle, että onnellisuus on ainakin tallella, Sepolle oli tuo maininta tyhmyydestä.

No hyvää illanjatkoa Leenalle, menemme hymyssäsuin, vaikka sydän märkänisi.

Käyttäjän LeenaLhdesmki kuva
Leena Lähdesmäki Vastaus kommenttiin #140

mä sivuutan ikävät asiat usein valonnopeudella, joitain älyttömyyksiä en rekisteröi ollenkaan. vaikka välillä jotkut asiat ovat kuin olisi kuseen astunut, hetken ****** mutta piankos se kusikin sukassa ruuminlämmön ansiosta lämpenee huomaamattomaksi:)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #29

Tilastoilla voi valehdella monellakin tavalla (kts.joskus julkaisemani blogipostaus, taitaa olla ainoa,kai)
Voi olla että muissa maissa tasa-arvo on vieläkin heikommissa kantimissa, mutta se ei minulle riitä vääryyden puolustamiseksi.
Oikeudentuntoni mukaan Suomessakaan ei vallitse oikeudenmukainen yhteiskuntajärjestys -jos mistään yhteiskunnasta ja järjestyksestä enää voi puhuakaan;ne ovat hajoomistilassa.
yleensä ajattelen oikeudenmukaisuutta globaaliselta näkökulmasta,eikä vain yhden eliölajin kannalta.
en ymmärrä miksi olisi pakko kilpailla kun pitäisi tehdä yhteistyötä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Oikkosella on asenne kohdallaan.

Käyttäjän MikkelinMies kuva
Seppo Vartiainen

Arilla on näkyjään päässä oudon väriset silmälasit ja ajatukset sen mukaisia :)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Vai silmälasit, pese sinä omasi.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Uimamaisteri tosiaan, pelle koko mies.

Käyttäjän MikkelinMies kuva
Seppo Vartiainen

Mikaelin ymmärrys ja osaaminen on yksi parhaimpia mitä minä tiedän. Arkadianmäen ehdotonta eliittiä, kuuluu joukkoon TOP 10.
Onko kotikarjalaan muuten muuttanut näin huonoilla tiedoilla varustettuja henkilöitä? Empä uskoisi :)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Seppo Vartiainen voi ilkkua aivan rauhassa, minä en muutu haukkumalla.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kun on milli tilillä ja kymppitonnin kuukausitulot, silloin menee hyvin vai mitä Mikael!

Käyttäjän mikaeljungner kuva
Mikael Jungner

Ei vaan yli kymppitonnin palkassa ei ole juuri järkeä koska siellä lisäraha ei enää lisää motivaatiota yhtä tehokkaasti. Äläpäs nyt vääristele sanomisiani!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Siksihän sellaista palkkaa saavat muuttavatkin sen pääomatuloksi tavalla tai toisella. Mutta milli tilillä ja kymppitonnin palkka antavat kyllä turvallisuutta. Tässäpä ohjeet.

http://www.talouselama.fi/uutiset/jungner+sd+kympp...

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Artikkeli Hesarissa parisen viikkoa sitten oli puhutteleva. Varsinkin se elämän tarkoitusta sivunnut kohta oli sellainen, jonka kelpuutin oitis oppimateriaaliksi luennoilleni. Perhe, yhteiskunta, oma itse - peruspilarit, jotka antavat elämälle tarkoituksen. Kiitos niistä!

Käyttäjän mikaeljungner kuva
Mikael Jungner

Kiitos noista sanoista. Lämmitti!

Käyttäjän JuhaLaamanen kuva
Juha Laamanen

Loistava kirjoitus. Osaamisessa on sekin pulma että se saattaa vanheta käsiin yllättävän nopein kääntein. Esim. Symbian koodareilla on ohuehkosti hommia nykyään.
Asenne on se millä pidetään huolta siitä että on tekemässä niitä asioita joilla on kysyntää ja menestymisen mahdollisuuksia.

Johan Lom

Toki laman pohjista vuodesta 1994 lähtien ostovoima on kasvanut, mutta varsinainen kansantalouden kasvu taittui vuoden 2008 syksyllä ja seuraava vuosi oli jo aika surkea. Siitä on sitten jonkin verran noustu aina vuoden 2011 alkuun asti. Mielestäni taloudellisen tilanteen historian luonnehdinta oli hiukan liian ylimalkainen tuossa blogialustuksessa.

Ja se velattomuus onkin jo sitten aivan toisissa sfääreissä oleva tarkasteluasia. Voidaan sanoa, että 80-luvun lopussa Suomi alkoi olla "käytännössä velaton", silloin Suomea alettiin verrata tässä mielessä leikillisesti Pohjois-Koreaan. 80-luvun Bel Epoca oli myös aitoa, koska kyseessä oli ajanjakso, jolloin pystyttiin edelleen ylläpitämään toimivaa ja parantuvaa turvaverkostoa kansalaisille samalla kun valtion velka pieneni oleellisesti. Voitaisiinkin alkaa tarkastella mitä Suomessa tehtiin oikein 80-luvulla. Olisiko sieltä jotain mallia otettavissa.

Aki Häkkilä

"80-luvun Bel Epoca oli myös aitoa, koska kyseessä oli ajanjakso, jolloin pystyttiin edelleen ylläpitämään toimivaa ja parantuvaa turvaverkostoa kansalaisille samalla kun valtion velka pieneni oleellisesti. Voitaisiinkin alkaa tarkastella mitä Suomessa tehtiin oikein 80-luvulla. Olisiko sieltä jotain mallia otettavissa."

Jos ei haittaa, että ensin hieman kärsitään, niin kivat tilastot saanee (kunhan voi valita tarkasteluvälin sopivasti) laittamalla kaiken säännöstelyn päälle (joka sulkee lainahanat) ja sitten vapauttaa säännöstelyn kuten 80-luvulla. Raha lähtee kiertämään vikkelästi ja saadaan puhallettua kunnon kupla.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Meillä oli tuolloin oma valuutta, markka. Lisänä oli omaa maatansa arvostavat ja sen hyvinvoinnin vuoksi töitä tehneet poliitikot.

Nykyään ei näitä ole!

He haluavat vain lisätä kansalaistensa pahoinvointia.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

"Mielestäni taloudellisen tilanteen historian luonnehdinta oli hiukan liian ylimalkainen tuossa blogialustuksessa".

Niin on, ei se mihinkään ole kadonnut.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Erittäin hyvä kirjoitus. Monia kommentoijia tuntuu ajavan tänne halu päästää mitätöimään näkemyksiä ja vääristellä niitä kummallisesti. Esimerkiksi tässä kirjoituksessasi on mahdotonta nähdä että syyllistettäisiin etenkään huono-osaisia, tosin nykyään on muodikasta monistakin käyttää aika härskisti köyhintä kansanosaa oman luutuneisuutensa ihmiskilpenä kaikkia muutoksia vastaan. Se on moraalisesti erittäin arveluttavaa toimintaa, koska silloinhan henkilö asettuu puhemieheksi täysin omavaltaisella mandaatilla, lisäksi ryhmälle joka ei ole yhtenäinen kuin ulkokohtaisesti tuloissa mitattuna. Kauniaisten kotirouvat, samoin kuin opiskelijatkin lasketaan "pienituloisiksi" vaikkei heillä sinänsä ole mitään hätää.

Siinä missä osa rikkaista ei halua, eikä heidän tarvitse tehdä päivääkään työtä, on myös köyhiä jotka totuttelevat mieluummin elämään tuilla kuin tekevät mitään asemansa eteen. Samoin on olemassa varakkaita ihmisiä joille heidän työnsä on niin voimakas kutsumus, etteivät he välitä sen tuomasta taloudellisesta turvasta, sillä heillä ei juurikaan ole aikaa siitä nauttia. Samoin on monia pienituloisina, jotka kärsivät tilanteesta ja tekisivät enemmän töitä jos niitä olisi saatavilla, niitä joille työttömyys on todella voimakas häpeä (vaikkei sen tosin pitäisi olla). Näitä ja kaikkia välimuotoja suomalaisesta yhteiskunnasta eri painotuksin löytyy, suurin osa ihmisistä on kuitenkin keskituloisia ansiotasolla, omaisuudella ja ostovoimalla mitaten, marginaalit ovat sitten kahta puolta. Tämä on hyvin tasavertaisen yhteiskunnan tunnusmerkki.

Olen Mikael kanssasi täsmälleen samaa mieltä tässä kirjoituksessa kaikesta esitetystä. On totta että organisaatioissa tarvitaan uudenlaista ajattelua, sitä tulisi opettaa jo ensisijaisena mallina kouluissamme kautta linjan. Kummallista onkin että lapsen annetaan käyttää omaa järkeään ja poiketa säännöistä, mutta aikuisen ei, vaikka hänen edellytyksensä siihen olisivatkin mitä parhaimmat. Tätä en ole koskaan noin periaatetasolla ymmärtänyt.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Jungnerin filosofia perustuu siihen, että vaikka meillä on toinen jalka haudassa niin ei se mitään, sillä joillakin on jo molemmat jalat. Varsinaista demariaatetta siis. Valtion velka on kohta 90 mrd. euroa, emme ole velattomia vaikka tekstissä niin väitetään. Ei tuota velkaa suinkaan eläkerahastojen rahoilla makseta. Tämä on puppua.

Juuri saimme lukea, että n. 700 000 suomalaista kituuttaa noin tonnin tuloilla kuukaudessa. Hävettäisi puhua siitä, että suomalaisilla menee hyvin. Jos oma saldo näyttää kuusinumeroisia lukuja niin helpostihan sitä etääntyy arjesta, vai mitä?

Urpolainen lupasi 100 000 uutta työpaikkaa – ei ole näkynyt. Kannattaisi tehdä niin kuin puhuu vai oliko tämä sitä demariaatetta, että puhutaan mitä sylki suuhun tuo ja kansalla ei niin väliä.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Sain näillä linkeillä bannit Esa Kärnän blogiin. Pahoittelen jo etukäteen jos nämä ovat liian tuimaa tavaraa/asiatonta öyhötystä. Antaa kuvan, että tietyllä kansanosalla ei todellakaan mene hyvin.

Suomi saa ainoana pohjoismaana EU:n ruoka-apua: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-12-1093_fi...

Salmén ruoka-avusta: Tämähän on noloa! http://www.hs.fi/videot/1135240146679?kategoria=Uu...
(mielenkiintoinen haastattelu)

Leipäjonot kasvaneet rajusti: http://www.iltalehti.fi/uutiset/2011050813677644_u...

"[Itä-Suomen yliopiston yleislääketieteen professori] Ryynäsen ja THL:n pääjohtajan Pekka Puskan mukaan suomalaisten yleisimpiä kuolinsyitä ovat köyhyys, syrjäytyminen ja alhainen koulutustaso." http://www.kansanuutiset.fi/mielipiteet/paakirjoit...

Vanhuksista ja omaishoidon tuen leikkauksista en edes aloita...

Johan Lom

Suomi ottaa ruoka-apua ainoana Pohjoismaana, koska Suomi haluaa hyödyntää kaikkea sitä, mitä EU voi tarjota. Pitäisikö työttömänkin kieltäytyä työttömyyskorvauksesta siksi, että on liian häpeällistä marssia työkkäriin?

Muut Pohjoismaat ovat niin ylpeitä, että eivät periaatteessa halua ottaa "ruoka-avun" -nimellä olevaa pottia vaikka muut potit kelpaavatkin.

Suomessa on leipäjonoja, koska Suomessa ei olla liian ylpeitä senkaltaisen avuntarjousmuodon ylläpitämiseksi. Ruotsissa puolestaan kavahdetaan ajatusta ja vastaavat rahat jaetaan aivan vastaavassa asemassa oleville muilla keinoin. Tämä on historiaan pohjautuva mentaalikulttuurikysymys.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

"Suomessa on leipäjonoja, koska Suomessa ei olla liian ylpeitä senkaltaisen avuntarjousmuodon ylläpitämiseksi. "

Voisihan asian hoitaa niinkin, että leipäjonoja ei tarvittaisi.

En ole varma EU-tuesta, tähän asti oman edun tavoittelu tuntuu olleen vähemmän tärkeää, ainakin Suomen maksamat jäsenmaksut ovat nousseet paljon, eikä niitä ilmeisesti haluta neuvotella uudelleen. Mutta en lähde siitä sen enempää koska en tiedä tarkemmin. En kuitenkaan usko että se 4 miljoonan ruoka-aputuki olisi nyt se mistä etuamme haetaan.

Johan Lom Vastaus kommenttiin #78

Höh!

Jos EU on valmis tarjoamaan meille neljä miljoonaa euroa, niin totta maar se tulee vastaan ottaa. Tämä on niin simppeli asia, että se ei voisi simpppelimmäksi muuttua. Jos muut Pohjoismaat eivät ota vastaan tarjottuja miljoonia, niin omapahan on häpeänsä.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #79

OK. Voihan tuo olla totta.

En tiedä mikä on totuus, asiasta päättävät eivät välttämättä ajattele ihan noin suoraviivaisesti. (Sen olen monesti joutunut tälläkin palstalla toteamaan että motiiveja on erilaisia, ja on vaikea päästä yhteisymmärrykseen asioista.)

Käyttäjän oigmjiwrmwih kuva
J Makkonen Vastaus kommenttiin #79

"Jos muut Pohjoismaat eivät ota vastaan tarjottuja miljoonia, niin omapahan on häpeänsä."

Nämä muut pohjoismaat osaavat verottaa veronkiertäjiä eli näitä ns. verosuunnittelijoita jotka Suomessa kiertävät miljardin voittojaan vuositasolla. Tässä on yksi syy miksi muut pohjoismaat pärjäävät ja Suomi on laskevan auringon maa.

Johan Lom Vastaus kommenttiin #83

Tuo nyt ei liity tähän asiaan mitenkään. Myöskin muissa Pohjoismaissa hyödynnetään veroparatiiseja aivan samalla tavalla kuin Suomessa.

Mutta joka tapauksessa sehän parhaiten pärjää, joka on valmis vastaanottamaan kaikki saatavissa olevat roposet.

Käyttäjän oigmjiwrmwih kuva
J Makkonen Vastaus kommenttiin #86

Lue nyt tästä miten Ruotsissa ehkäistään veronkiertoa:

"Ruotsin verottaja vaatii suomalaiselta energiayhtiö Fortumilta 451 miljoonan kruunun eli noin 52 miljoonaa euron lisäveroja vuodelta 2010.

Verottaja karhuaa jo toista kertaa peräkkäin energiayhtiöltä lisäveroja, joiden yhteissumma nousee 900 miljoonaan kruunuun eli 104 miljoonaan euroon.

Verottajan näkemyksen mukaan Fortum on kiertänyt veroja 2005–2006 toteutetulla yritysjärjestelyllä, jossa Fortum Sweden AB:sta tehtiin konsernin emoyhtiö ostamalla yhtiön aiemmin hankkimat tytäryhtiöt konserniin. Suuri osa kaupan miljardien kruunujen rahoituksesta otettiin Fortumin Luxemburgissa sijaitsevalta yhtiöltä. Lainakorot ovat pienentäneet konsernin verotusta."

Johan Lom Vastaus kommenttiin #96

Tuo on yksi esimerkki siitä, että maailmassa riittää kimurantteja juridisia keissejä, mutta ei esimerkki siitä, että Ruotsin ja Suomen lainsäädäntö oleellisesti poikkeaisi toisistaan.

Fortumhan ei moisia lisäveroja ole toistaiseksi suostunut maksamaan.

Käyttäjän oigmjiwrmwih kuva
J Makkonen Vastaus kommenttiin #99

Älä nyt höpötä järjettömiä, Ruotsi on maksattanut veronkiertäjien maksamattomat verot ja Suomi ei tee ongelmalle yhtään mitään. Nykyisellä politiikalla saamme pituutta ruokajonoihin ja Ruotsi pärjää loistavasti.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Professori Sirkka-Liisa Kivelä toteaa, että vanhus voi kuolla nälkään Suomessa. Olen samaa mieltä siinä, että palvelutalojen ja vanhainkotien ruokahuolto ei takaa riittävää ravinnonsaantia vanhuksille. Hän jatkaa; ”Pitkäaikaishoitolaitoksissa, vanhainkodeissa sekä kotihoidon piirissä on vanhuksia, jotka näkevät nälkää.”

http://www.studio55.fi/hyvaolo/artikkeli.shtml/116...

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Vuonna 2011 EU:n elintarvikkeita jaettiin reilut 714 000 kg yli 125 000 asiakkaalle. Elintarvikeapua välitettiin ruokapaketteina sekä seurakuntien valmistamina aterioina. Vuonna 2011 apu painottui ruokakassien jakeluun, joita jaettiin lähes 110 000 kpl.

Johan Lom

Olisiko Suomen pitänyt Ruotsin tapaan periaatteesta ja ylpeyden vuoksi kieltäytyä moisesta elintarvikeavusta? Parempihan EU:sta on ottaa vastaan kaikki mikä sieltä saadaan.

(Ruokakassit tai niiden sisältö ei toki ole "EU":sta lähetettyjä. Ei Brysselin koneessa ole ruokapaketteja Suomeen, vaan Suomen valtio jakaa niitä suomalaisilla elintarvikkeilla täytettyinä ja kulut maksaa EU.)

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #84

Asiassa on ainakin se, että sitä apua haetaan *tarpeeseen*, se tarve pitänee siis osoittaa. Ilman sitä ei rahaa saa, luulen. (Tai näin siis voisi kuvitella.)

Johan Lom Vastaus kommenttiin #102

Ruotsi olisi saanut elintarvikeapua, mutta on kieltäytynyt sitä vastaanottamasta. Tämä on fakta.

Käyttäjän donnybird kuva
tuula pakarinen-curry

kommenttiin 74

Mielestäni leipäjonojen järjestäminen, ja muu vapaaehtoistyö
kirkkojen kautta, ovat osa tätä sosiaalista valtion harjoitusta.

Jos tuo avustus summa jaettaisiin varoina niille köyhimmille,
eli lisätukena, olisi se parempi tapa kannustaa ihmisiä yrittämään.
Koska osa-aikainen työ ei ole mahdollista, olemme joutuneet ainutlaatuiseen
tilanteeseen euroopan unionissa.
Muissa maissa saadaan avusta sen mukaan, kuinka paljon töitä tehdään.
Ja se toimii aika hyvin, paitsi silloin kun niitä töitä vaan ei ole.

Olemme siis itse järjestäneet tilnteen, mutta miksi.

Kuten sanoin, tilanne on syntynyt muista syistä.

Olemme sosiaalisin valtio pohjoismaissa.
Ainoa keino pitää sitä yllä, on järjestää sosiaalisia ongelmia, joita
voidaan sitten ratkaista sosiaalisin aattein.
Neuvostoliitossakin opittiin odottamaan sitä neuvoa, käskyä ja jonottamista.
Kun se aloitetaan lapsena, on mahdollista, että suomalainen ei enää
haluakaan olla itsenäinen. Toisin sanoen tämäkin ajaa itsenäisen valtion
alas. Mutta ehkä päättäjämme eivät tiedäkään minkälaista psykologista
sotaa käydään kansakuntia vastaan.
Tällä kaikella, ja lehdistön valikoivalla ohjailulla, on suurimmat
vaikutukset maamme tai maailman tulevaisuudelle.
Joten asenteen lähtökohtia kannattaa tutkailla, miksi asioista pidetään
kiinni, vaikka ne estävät kehitystä.

Tästä aiheesta ei puhuta, koska kaikki pitää olla poliittisesti korrektia.

ps Byrokratiamme on myös maailman suurin.
Se estää tehokkaasti kaiken tekemisen, eli kannattaisi alkaa purkaa
näitä ihmeellisyyksiä.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Suomella on edessään 17 vuoden kurituskausi nykyisellä politiikalla. Kuluttajien ostovoima laskee ja kansakunta köyhtyy. Vaihtotase heikkenee ja Suomesta tulee käytännössä velkaisin pohjoismaa. Lukuisten kyselyjen ja selvitysten perusteella Suomi oli myös yksi maailman onnellisimmista, vähiten korruptoituneista ja tasa-arvoisimmista kansakunnista. Toisin päin ilmaistuna Suomi on jatkossa maailman eniten epäonnistuva valtio.

Olipas mulla asenne tulevasta kohdallaan:)

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

Aivan hirveetä skeidaa. Tunnen valtavan määrän ihmisiä joiden elämä on aivan loppu. SDPn kortti meni leikkuriin nyt - kuva tulee myöhemmin.

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

NWO, uusi ylhäältäpäin johdettu ajattelu.

"Suomi on jo syöty puhtaaksi. Metsät hakattu, maaseutu raiskattu, firmat myyty ulkomaille ja byrokratia tappaa loput. Valtio on pannut rahaksi valtionomaisuuden, ja melkein aina pilkkahintaan, niinsanotun elintason ylläpitämiseksi"

On se uskottava - saatana on etevä ja ahkera asiansa ajaja.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tähän väliin kaipaisin Markku Tyryn kommenttia Jungnerista. Huuhaata nuo teesit olivat minun silmissäni.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ostovoimahan tarkoittaa taloustieteessä sitä miten paljon joku voi jos on rahaa hyödykkeitä varallisuudellaan ostaa.

Jos hinnat laskevat kilpailun kiristyessä, mutta valtaosan palkansaajista tulot pysyvät ennallaan tai jopa kasvaa, ostovoima nousee.

Ostovoiman lasku tai nousu ei siis välttämättä liity tulojen laskuun tai nousuun, vaan voi olla myös inflaation tai deflaation seurausta.

Ostovoimavertailuilla on merkitystä mm. sosiaali-, tulo-, vero- ja aluepolitiikassa sekä yhdyskuntasuunnittelussa. Myös sillä on merkitystä, että ostajalla on rahaa käytössään, jotta ostos yleensä voidaan tehdä. Jos ei ole rahaa ei voi tilastoitua, ja se kaunistaa valtakunnan tilastoja, koska tilastoista peseytyy epäkurantit pois.

Harmaa talous vääristää myös tilastoja, kun rahaa on liikkeellä enemmän mitä viralliset lähteet antavat ymmärtää. Ostoja tehdään rahalla jolla ei ole alkuperää.

Euroopan unionin rahoittamassa tutkimuksessa 2007 todettiin korkeasti koulutettujen suomalaisten ostovoiman olevan suhteellisen heikko.

Englannin, Saksan, Belgian, Hollannin ja Espanjan, kanssa vertailussa Suomi jäi viimeiseksi.

ulf fallenius

Suomella kävi tälläinen Nokia nousu ja nyt Nokia on olematon ja sitä myötä Suomikin muuttuu aika tavalliseksi näivettyväksi maaksi missä todella on vastuussa itsestään.Kukaan muu ei pidä huolta meistä kun me itse.

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

kyllä sitä ton propagandan muuten uskois mutta tuo järkyttävä nuorisotyöttömyys ... katastrofaalinen ...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Minäkin arvostan yhteistyökykyä. Sillä saralla olisi paljon oppimista. Arvostan myös yksilöllistä osaamista kuten monissa käsityöläisammateissa tai vaikkapa opettajan työssä, joissa jotkut ihan omin päin ovat kehittäneet käytännössä menetelmiään.
Asenteilla tarkoitan kaavamaista suhtautmista, jota pidän lähinnä kielteisenä ilmiönä.
Arvostan suhtautumista työhön, ihmisiin ja muihin ilmiöihin ja asioihin niiden yksillöllisten ominaispiirteiden mukaan.
Yhteistyöhön ei ole valmista mallia. Moneen produktioon ei ole etukäteisformaattia.
Se on kehitettävä omassa päässään. Joko yksin tai yhdessä.
Monasti olen havainnut yhdessä tekemisen olevan todella tehokasta,uusia ideoita synnyttävää ja tulokset paremmat, kuin yksintekien tekijöiden tuotoksen yhteenlaskettu summa.
Kuitenkin moni voi tehdä luovaa työtä parhaiten, kun keskittyy siihen omassa yksinäisyydessään.
Riippu siitäkin mikä on työn päämäärä.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Hyvä asenne on aivokemiaa ja liittynee välittäjäaine dopamiiniin ja dopamiinijärjestelmään. Kun jostakin innostuu tai kun on intohimoa jotakin kohtaan, tällöin mukana on dopamiinin eritys dopamiinijärjestelmässä. Dopamiini nostaa aivoissa sähköjännitystä, joka ilmenee intona, itsevarmuutena, riskinottokykynä ja määrätietoisuutena.

Mikä sitten saa kenelläkin dopamiinijärjestelmän aktivoitumaan, on yksilökysymys. Voidaan väittää, että jos ihminen kokee merkityksellisyyttä, hänen dopamiinijärjestelmänsä aktivoituu. Juttelin erään eläköityneen Nokian insinöörin kanssa, joka kertoi, että yrityksessä saatiin 90-luvulla aikaan iskostettua henkilöstöön kova tunto yhteisestä missiosta. Liekö dopamiinijärjestelmät käyneet tuolloin kovilla kierroksilla henkilöstön parissa. Voisin kuvitella, että Applella on ollut sama meininki ainakin Jobsin ollessa elossa. Myöskin isänmaallinen hurmos sodan aikana liittynee samaan ilmiöön.

Dopamiinin eritystä tai sen vaikutusta voidaan nostaa lääkkeillä tai huumeilla. Esim. kokaiinin ja amfetamiinin tiedetään vaikuttavan dopamiinijärjestelmään. On yleisesti tiedossa, että Nokian ent. toimitusjohtaja Kari Kairamo oli kokainisti. Nokian kännykkäbisnekseen meno oli Kairamon visio—Ollila vain lopulta toteutti sen. Kokaiinin käyttö on myös varsin tavallista investointipankkiirien keskuudessa—ala, jossa riskinottokyky usein palkitaan.

Suurin osa ihmisistä ei voi kuitenkaan jatkuvasti olla dopamiiniloopissa. Kun dopamiiniloppuu aivoista, sitä korvataa stressihormonilla kuten kortisolilla. Pitkäaikainen stressihormonin eritys voi johtaa burnoutiin, kun aivot ja elimistö kuluu, joskin syvä merkityksellisyyden tunne voinee kuitenkin olla luonteeltaan niin palauttavaa elimistölle, että ihminen voi jatkaa pitkäänkin rääkissä. Tästä esimerkkinä on mm. se, että jotkut jaksavat vuosikausia ylläpitää perheen elämää suurista haasteista huolimatta. Perhe on monille elämän merkityksellisin asia—omien lasten hyvinvointi eheyttää mieltä ja kehoa.

Tällaisia hypoteettisia ajatuksia on asiasta virinnyt mieleeni.

Käyttäjän Tkope kuva
Tommi Jalava

"Lukuisten kyselyjen ja selvitysten perusteella Suomi on myös yksi maailman onnellisimmista, vähiten korruptoituneista ja tasa-arvoisimmista kansakunnista. Toisin päin ilmaistuna Suomi on maailman vähiten epäonnistunut valtio."

Luulenpa, että näillä mittareilla Suomen edelle tosiasiassa kiilaa vain pohjois-korea. Kelpaa paistatella!

Käyttäjän oigmjiwrmwih kuva
J Makkonen

"Samaa mieltä, että 80-luvun Suomi jäänee historiaan hyvinvointimme kulminaatiopisteenä."

80-luvulla kokoomus päätti että kaikki pankit on vapautettava veroista ja kansa on verollepantava. Kokoomus myi kaiken kansallisomaisuuden ja lahjoitti tämän re-bublikaaneille parempaan käyttöön. Tässä ollaan ja poliitikot levittelevät käsiään.

Ari Lotvonen

Ei se olen siita kiinni, suomalaiset ovat menettaneet huumorintajun.

Siita se on kiinni. Liian tosikkoja ovat luulevat olevansa parempia kuin ovat.

Käyttäjän velipesonen kuva
Veli Pesonen

"Vastuuta kaivataan lisää. Kun aiemmin kannatti luottaa siihen että yhteiskunta pitää meistä huolen on jatkossa kunkin syytä kantaa enemmän vastuuta omasta elämästään. Myös moraalin merkitys kasvaa sillä monimutkaisessa maailmassa pelkät säännöt eivät riitä vaalimaan ympäristöä ja toisiamme."

Mainioista mainioin kaksoisplushyvä juttu että sosiaalidemokraatit lähtevät urakalla konservatiiviselle linjalle.

Käyttäjän donnybird kuva
tuula pakarinen-curry

Olen tullut siihen tulokseen, että eihän se valtion velka
ole edes olemassa.
Miksi?
Koska kaikki raha on velkaa, joten tämä velka on rahaa.
Yksityisten pankkien lainat valtiolle oikeastaan edustavat
valtion omaa rahanpainantaa.
Joten velka voidaan kääntää rahaksi. Tilanne ratkaistu yön yli,
puuttuu vain poliittinen tahto muuttaa laivojen kurssia.

Yksityiset pankkiryhmät jotka muodostavat keskuspankkeja,
voidaan kansallistaa.
Nythän on liikesalaisuuksia, jotka koskevat kaikkea,
mahdollistavat tämän kaksoisnäytelmän.
Tulee mieleen se tarina niistä varjoista, taikureiden temput
ovat aina uponneet kansaan hyvin, senkin tiedämme!

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Kirjoitus on muuten hyvä, mutta vähän pitäisi löytyä realismia lisää.

Asennetta suomalaisilta ei puutu. Mikään muu kansa ei ala yhtä määrätietoisesti ryyppäämään siinä vaiheessa, kun heiltä viedään mahdollisuudet käyttää asennettaan positiivisella tavalla. Nykyään on olemassa onneksi vaihtoehtoja ja jo 700 000 asenteensa loppuun käyttänyttä suosii mielialalääkkeitä ja pitkiä sairauslomia.

Osaaminen on todellakin viety ulkomaille ja korvattu hosumisella. Muuhun ei enää riitä aikaa tai rahaa. On tietysti huikean ihqua, että yliopistosta huippuarvosanoin valmistunut kuukausipalkkainen viranhaltija pyöräilee työpaikalleen laatimaan upean esityksen työpaikan uudesta strategiasta, mistä on hyvä piipahtaa kuntosalin kautta perheen pariin nauttimaan omasta korvaamattomuudestaan.

Hieman ankeampaa on portaalla, joka punnertaa henkensä kaupalla uutta strategiaa sellaiselle tolalle, jonka talouspäällikkökin voisi sulattaa. Kuntosalille ei jää aikaa, eikä kyllä tarvettakaan.

Näihin hullujenhuoneisiin palkataan sitten satunnaisia alisuorittajia, jos heidän psykofyysiset ominaisuutensa sattuisivat kestämään rääkin.

Arkadianmäki ei näytä hirveästi poikkeavan tämän päivän työelämävaatimuksista. 80 % asennetta ja 20 % osaamista noin silmämääräisesti.

Kumpikohan näistä todellisuudessa on se kriittinen tekijä?

ulf fallenius

Sekin täytyy muistaa että markka aikana niin sillä valuttalla oli ostovoimaa kotimaassa.Euroaikana esimerkiksi minun oman alan hintataso puolet huonompi kun markka aikana kun vertaa ihan mihin kulutasoon tahansa.Yksi euro ei ole edes yksi markkakaan enään.Viime lamassa jokainen kuukausi jäi minun yrityksessä plussalle koska kate oli niin hyvä vaikka oli erittäin huono kysyntä .Nyt euro aikana menee moni kuukausi miinukselle koska euro on viennyt katteen päin honkia.Minun kohdalla palaisin heti markka aikaan jos se olisi mahdollista koska euro on ollut sellainen pirulainen että ei minkäänlaista tulevaisuutta omalla kohdalla.Suomessahan kiinnosta se että mitä saa omassa maassa vastinetta rahalla ja se suhde on kyllä heikkentynyt valtavasti euroaikana.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Ruohonjuurelta kuului, että Hesen kaffi+donitsi maksoi v. 2001 tasan 6 markkaa eli v:n 2002 uudistuksen kohdalla 1€. Joulukuussa 2012 sama maksoi 3€ eli 18mk. Tuli TRIPLAT:-)

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kun istun satavuotta sitten iso-isäni rakentaman sauvusaunan rappusilla sitä lämmittäen, ihmettelen miten näistä olosuhteista, jotka nykyisen mittapuun mukaan olivat todella vaatimattomat, lähti heidän lapset maailmalle ja pärjäsivät siellä hyvin. Olen siitä onnellinen, että omistan nykyisin tämän paikan, olen siellä syntynyt kuten isänikin. Omasta mielestäni, kolmen aikuisen lapsen isänä, luulen osaAvaani laittaa asiat oikeisiin mittasuhteisiin, Elämme hyvää elämää en ole rikas, en köyhäkään,lasini on aina puoleksi täynnä.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Nyt ollaankin edetty pisteeseen, missä minä en osaa savusaunaa rakentaa, eikä minulla ole sitä varaa rakennuttaa ja lapseni eivät sitä osaisi lämmittää. Ei heillä tosin olisi aikaakaan, koska facebook ja Angry Birds...

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Aivan. Sellainen on pohjoismainen hyvinvontivaltio. "Hinter dem Mauer lebt ein glückliches Volk" :-) Eli kaikki peittävän valtio-muurin takana asuu onnellinen kansa...

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Blogi muistuttaa 1990-luvun salkkumies-konsultin hyvin hinnoiteltua luentoa:
"enemmän oma-aloitteisuutta, luovuutta ja intohimoa... ja moraalia". Sinänsä hyvää, MUTTA:

On ehkä - esimerkkien valossa - juuri nyt huono aika saarnata Suomessa oma-aloitteisuudesta, luovuudesta, intohimosta ja moraalista, kun niiden omaksumisesta käytäntöön tulee pääasiassa rangaistusluonteisia seuraamuksia ns. hyvinvointivaltion asukkaalle, ellei ole osa establishmentia ja nappulaa 10.000€/kk.

Mutta ota nuo samat ominaisuudet ja koeta onnea esim. Yhdysvalloissa, niin huomaat, että niiden seuraukset näkyvät ihan oikeasti ja pian sekä omassa että kotijoukkojen elämässä.

Kyse on paljolti kulttuurisidonnaisuudesta.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Kirjoitus oli oikein onnistunut yhteenveto Suomen seuraavista menestystekijöistä. Osaamisen päälle rakennetaan vielä organisatoorista ketteryyttä ja joustavaa asennetta sekä kosolti yhteisöllisyyttä. Kun vielä saisi julkishallinnon välttämättömään uudistumiseen lisää vauhtia.

Se, että vakiokommentaattoreilla tuntui olevan tarve lytätä ei ollut kenellekään yllätys. Tänne pesiytyneellä porukalla asenne on pääosin anukseksesta, eikä sillä tiimillä Suomen jatkuvaa voittokulkua rakennetakaan. Siksi tyrmäävä vastaanotto oli odotettu. Sinä kerroit, ettei heidän luutuneille kyvyilleen ole mitään tarvetta tulevaisuudessa.

Lähes kaikilla mittareilla Suomella menee hyvin, joten tästä on todella hyvä jatkaa kohti parempaa tulevaisuutta.

Käyttäjän oigmjiwrmwih kuva
J Makkonen

"eikä sillä tiimillä Suomen jatkuvaa voittokulkua rakennetakaan."

Kreikka ja Suomi voitontiellä? Propagandaa tulee joka tuutista mutta reaalitalouden numerot kertovat työttömille ja ruokajonoissa odotteleville missä mennään.

Jukka Neva

Asenteita voi ostaa mainostoimistoista niin kuin moni kulutustavarakauppias on jo tehnytkin. Sitkeys on lahjakkuuden laji, jota myös osaavat hyödyntävät

http://www.keskusta.fi/Suomeksi/Suomen_selviytymis...

ulf fallenius

Ilman kritiikkiä ja valitusta niin maailma ei mene eteenpäin.Onnellinen saa olla mutta ei tyytyväinen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset