*

Mikael Jungner

Erään uutisankan anatomia

Reuters kirjoitti SDP:n eduskuntaryhmän Lahden kesäkokouksesta Suomen myyvän omistuksensa Sonerasta ja Sammosta. Lähteenä olin minä. Juttu oli uutinen myös minulle, sillä Suomi ei ole tehnyt uusia päätöksiä omaisuutensa myynnistä enkä ollut moista väittänyt. Uutisankan lähdettyä maailmalle sitä yritettiin korjata. Reuters kieltäytyi korjaamasta juttua. Reutersille ei riittänyt että haastattelu oli ymmärretty väärin, ei se että moisia päätöksiä ei ole tehty eikä se, että tuon mittakaavan päätöksistä ei kerrota sivulauseissa kokoustauoilla.

Avasin haastattelussa jo muutoinkin julkisuudessa kerrottua valtion omistajapolitiikkaa. Tavoitteena oli osoittaa, että opposition esitys valtionomaisuuden myynnistä elvytysvaran saamiseksi oli sikäli ontto että näin tehdään ja on tehty jo vuosia. Suomen valtio on myynyt omaisuuttaan tasaisesti jo pitkään. Vuosittain budjettiin merkitään arvio kunkin vuoden myynneistä. Niin tänäkin vuonna. Myynnit kohdistuvat luonnollisesti sellaisiin yhtiöihin, joista myyntivaltuudet ovat olemassa. Luettelin suurimmat omistukset, joissa myyntivaltuuksia on.  Tarvittaessa eduskunnalta haetaan lisävaltuudet, jos halutaan myydä jotain sellaista josta myyntivaltuuksia ei ole. Kerroin, millä periaatteella myyntituotot on sovittu käyttäväksi ja että valtio voi myös investoida uutta rahaa uusiin yrityksiin, kun se järkeväksi nähdään. Erikseen kävimme läpi Finnairin strategisen merkityksen Suomen kansataloudelle, valtion aktiivisuuden kaivosteollisuudessa sekä Altiaan liittyvät vahvat tunnesiteet. Kuvasin myös valtion omistuksia hallinnoivan Solidiumin roolia ja että se on toiminut hyvin. Haastatteluun ei sisältynyt ainuttakaan uutta uutista.

Haastatteluihin sisältyy aina väärinkäsityksen mahdollisuus. Harmillisimpia ovat sellaiset, joissa toimittaja ei suostu korjaamaan väärinkäsitystä. Nyt nimittäin joudun korjaamaan väärää uutista kovin monelle ja kovin moni saa väärän kuvan siitä mitä on ehkä tapahtumassa. Tässä kaikessa ei ole mitään järkeä, ei Reutersin, ei minun eikä uutisten lukijoiden kannalta. Ymmärrän että kyseessä lienee Reutersin ja toimittajan luotettavuus. Juttua ei haluta korjata jotta ei syntyisi mielikuvaa virheestä. Virhe tässä kuitenkin on tapahtunut, eikä se korjaamattomuudella minnekään häviä. Tämänkaltaiset jänkkäystilanteet ovat onneksi hyvin harvinaisia. Yleensä toimittajat ymmärtävät, että väärien uutisten välittäminen ei ole millään muotoa järkevää.      

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Vaikka olisikin kyseessä talouteen erikoistunut toimittaja ei kannata olettaa että hän osaisi oikein referoida noin mutkikasta selostusta.
Ymmärrän hyvin että korjaaminen on ollut työläästä.

Harri Rautiainen

Toimittajille asiat pitää vääntää rautalangasta ja lyhyin virkkein.
Muutoin he ottavat pitkästä rakenteesta sivulauseen ja tekevät siitä otsikon.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Tässä yksi Jungnerin ankoista:

http://www.di.se/#!/artiklar/2013/8/13/finland-saljer-i-telia-och-sampo/

Harri Rautiainen

Kauppalehti on vasta herännyt:

"Jungner: Valtio voisi myydä Sampoa ja TeliaSoneraa

Tiistai 13.08.2013 10:44 Kauppalehti, Reuters"

Heikki Knookala

heh, juuri tuon takia tämä tilitys tänne vuodatettiinkin.

Harri Rautiainen

Sen se sai aikaan, että TeliaSoneran kurssi putoaa tänään, kun muut suuret pörssiyhtiöt ovat nousussa.

Käyttäjän janne1 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #7
Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Onko niin, että et halunnut tarkastaa sanomaasi ennen julkaisua? Poikkeavatko suomalaiset journalistin ohjeet tässä tarkastusasiassa Reuters-maan ohjeista?

Käyttäjän janne1 kuva
Janne Salonen

Yleensä toimituksella ei ole velvollisuutta korjata juttua jos se vastaa alkuperäistä haastattelua, vaikka haastateltava kuinka olisi muuttanut mielensä.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Niinpä, sehän tässä onkin mielenkiintoista. Suomalaisissa ohjeissahan sanotaan myös, että journalistista päätösvaltaa ei saa luovuttaa toimituksen ulkopuolelle. Onko tässä nyt sana sanaa vastaan.

Jos itse olisin vastaavassa tilanteessa, sopisin kyllä tarkastusoikeudestani ja varmistasisin, että sanomani tulee oikein. Tässä on mieli muuttunut tai sitten on toimittu huolimattomasti luottaen (jota on vaikea uskoa entiseltä puoluesihteeriltä), tai sitten Reuters pelaa eri säännöillä.
Suomessahan pitäisi toimia näin: http://www.journalistiliitto.fi/pelisaannot/journa...

Journalistin ohjeet 2011
HAASTATELTAVAN JA HAASTATTELIJAN OIKEUDET

18. Haastateltavan pyyntöön tarkastaa lausumansa ennen julkaisemista on syytä suostua, jos julkaisuaikataulu sen mahdollistaa. Tarkastamisoikeus koskee vain haastateltavan omia lausumia, eikä sillä saa luovuttaa journalistista päätösvaltaa toimituksen ulkopuolelle.

Käyttäjän mikaeljungner kuva
Mikael Jungner Vastaus kommenttiin #13

Noita haastatteluja oli eilen eri aiheista neljä ja muutoinkin kiire päivä,haastatteluja ei käytännössä aina ehdi tarkistaa. Väärinymmärryksiä tapahtuu sen verran harvoin että senkään takia niitä ei tule aina tarkistaneeksi, vaikka oikeus olisikin.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen Vastaus kommenttiin #14

"all/any publicity is good publicity", kai? :)

Käyttäjän janne1 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #14

Onkohan mielekästä pitää meteliä jälkikäteen, jos ei itse ole ehtinyt tarkistamaan.

Edit: Lopputulema nyt kuitenkin on, että löperön puheen ansiosta Telia Sonera on prosentin ja Sampo puolentoista laskussa vaikka pörssissä on nousupäivä. Aika kallis kiire oli.

Petri Haapa

Valtio on tosiaan myynyt omaisuuttaan jo 90-luvun lamasta lähtien. Nyt sitten itketään kuinka kalliiksi tulevat potilastietojärjestelmät kun ainoat joita niitä pystyvät kauppaamaan ovat samat yksityiset yritykset, joille Valtion tietokonekeskuksen toiminnot myytiin pian sen jälkeen, kun ne oli yhtiöitetty 90-luvun alussa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Kai Jungner nyt sen verran politiikankieltä osaa, että poliitikon keskustelunavaukseksi sanoma on hänen kannanottonsa asiaan ja totuudensiemenet ovat lipsahduksia sivulauseissa. Reuter on siis todennäköisesti tulkinnut Jungnerin mielipiteen ihan oikein.

Kun tarkastelee oikeistodemareiden aikaansaannoksia lyhyellä ja pidemmällä aikavälillä, on varsin luontevaa, että Jungnerkin on kauppaamassa valtionomistuksia ja vielä alihintaan.

Käyttäjän mikaeljungner kuva
Mikael Jungner

Ei se olisi haitannut, jos olisi kerrottu että tuo on minun kannanotto. Sen sijaan annettiin ymmärtää että se on valtion päätös. Iso ero.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Olikohan haastattelija kiinnostunut vain jonkun Jungnerin mielipiteistä vai päätyikö hän haastattelemaan henkilöä jolla katsoo olevan merkittävää tietoa edustamansa puolueen kannoista ja suunnitelmista myös hallituksessa. Taitavat ja asiansa osaavat toimittajat pyrkivät sellaisten ihmisten mielipiteisiin joilla he tietävät olevan tulevaisuuden kannalta merkittävää tietoa. Siis tietoja jotka eivät vielä ole luettavissa hallituksen tiedotteista vaan on vasta suunnitelmina. Siinä suhteessa suuren hallituspuolueen entinen puoluesihteeri jonka ura on kääntynyt politiikassa nousun jälkeen hieman laskuvireiseksi, voi olla "mielenkiintoinen" haastateltava jonka puheiden rivienvälitkin kannattaa toimittajan painaa mieleensä ja käyttää juttujensa materiaalina.

Jos siis toimittaja tunnisti, että pienen mutta päättävän piirin suunnitelmat on jo tehty mutta lehdistötiedotteet vielä kirjoittamatta niin toimittaja on kelpo työtä tehnyt. Todellakin iso ero siihen nähden, että odoteltaisi virallisia päätöksiä ja niiden tiedottamista. Tuota kutsutaan journalismiksi senttaamisen asemesta. Toimittajan joka tyytyy sanasta sanaan toistamaan poliitikon puheita eikä yritä pureutua asioiden ytimiin voi laittaa vaikka keräämään torihintoja.

Käyttäjän Matias kuva
Matias Härkönen

Kuka korjaisi Urpilaisen virheet?

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kaikkea ei voi mitata rahassa, mutta monia asioita voi.

Taas kerran täysin syyttömät joutuvat kärsimään "huippupoliitikon" virheestä. http://www.kauppalehti.fi/etusivu/jungnerin+lipsau...

Käyttäjän tapio kuva
Tapio Äyräväinen

Pöö!

Teillä ei ole mitään pelättävää.