Mikael Jungner

Tasa-arvoinen avioliittolaki ei ole vielä voimassa

Eilisen riemukkaan päivän jälkeen on syytä hiukan selventää tasa-arvoisen avioliittolain voimaantuloa.

Perjantaina oli vasta kansalaisaloitteen ensimmäinen käsittely. Siinä lakivaliokunnan pohjaesitys muuttui äänin 105-92. Siksi aloite menee nyt seuraavaksi suuren valiokunnan käsittelyyn. Tuo käsittely on nopea. Jos myös suuri valiokunta hyväksyy täysistunnon eilisen ratkaisun, on lakialoitteen ensimmäinen käsittely päättynyt. Sitä seuraa vielä täysistunnon toinen käsittely jossa äänestetään vain lakimuutoksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä. Kahta käsittelyä käytetään aina, kun säädetään laki tai muutetaan lakia. Arviolta molemmat äänestykset ovat joulukuussa. Eduskunta pääsee siis halutessaan äänestämään tästä asiasta vielä kaksi kertaa, kerran suuressa valiokunnassa ja kerran täysistunnossa.

Sen jälkeen saamme odottaa tasa-arvoisen avioliittolain voimaantuloa vielä kaksi vuotta. Tuo aika tarvitaan, jotta koko muu lainsäädäntö ja esimerkiksi Väestörekisterikeskuksen tekniset järjestelmät saadaan uuden tasa-arvoisen avioliittolain mukaisiksi. Erityisesti sosiaaliturvalainsäädännössä on paljon lakeja, jotka on nyt muutettava. Tämä valmistelu jää seuraavan hallituksen ja seuraavan eduskunnan kontolle. Seuraavan eduskunnan ei kuitenkaan tarvitse enää hyväksyä tasa-arvoista avioliittolakia. Se tulee voimaan itsestään, mikäli nykyinen eduskunta sen vielä suuressa valiokunnassa ja täysistunnossa hyväksyy. Ensimmäisiä uuden tasa-arvoisen avioliittolain mukaisia vihkimisiä päästään näin todistamaan alkuvuodesta 2017.

Tietysti seuraava eduskunta (niin kuin mikä tahansa muukin sitä seuraava eduskunta) voi halutessaan kumota tasa-arvoisen avioliittolain, kuten eduskunta voi kumota lähes minkä tahansa muunkin lain. Jos kumoaminen olisi ristiriidassa silloisen perustuslain kanssa, vaatisi se tietysti perustuslainsäätämisjärjestyksen. Jos kumoaminen taas olisi ristiriidassa Suomea sitovien kansainvälisten ihmisoikeussopimusten kanssa, olisi kumoaminen mahdotonta. Näillä on merkitystä sikäli, että tulevaisuudessa tasa-arvo avioliittoon vihkimisessä tulee varmasti olemaan osa sekä perustuslakia että kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia.

Matka siis jatkuu. Ja kyllä, tämä on monimutkaista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Niin että lain toteutuminen voi olla vielä pitkässä kuusessa. Kun miljoona ihmistä eroaa kirkosta, niin eiköhän kirkon miehet hätäänny ja ryhdy vieroksumaan ajatusta. Mutta voihan olla, että kirkon varallisuus kestää.....

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Saattaa olla niinkin, että seuraava eduskunta estääkin "elvistellyn lain" muutoksen tai siirtää sen seuraavalle eduskunnalle ja hallitukselle kuten sote-sopankin on käynyt. Lakiahan ei ole vielä edes hyvksytty kuten otsikkokin todistaa.

Asiasta tulee hyvä vaalijippo monelle puolueelle. Allekirjoittaneiden 160 000 ihmisen riemuvoitto saattaa tulla vielä kyseisen "tasa-arvon ja vähemmistödemokratian" tappioksi, kun yli viisimiljoonainen vaalikansa sanoo lopullisen painavan sanansa kevään eduskuntavaaleissa. Silloin vasta aito demokratia on puhunut. Myös valitun eduskunnan kanta voi muuttua. Et sil viisii. Toivotaan niin.

On myös mahdollista tehdä vastainenkin kansalaisaloite ko.asiasta. Tai eduskunta-aloite. Lakejahan voidaan aina muuttaa uudella käsittelyllä. Se on sitä demokratiaa.

Tiina Wiik

On aika selvää että toisessa äänestyksessä samalla eduskunnalla tämä menee vielä läpi. Mikä tahansa tuleva eduskunta toki voisi ottaa minkä tahansa lain uudelleen käsittelyyn, mutta se tuntuu kyllä aika epätodennäköiseltä. Näyttäisi tosi huonolta alkaa kaatamaan lakia, joka on kansalaisaloitteella lähtenyt liikkeelle, ja demokraattisessa prosessissa vahvistettu, kuten demarinainenkin toisessa jutussa sanoi. Puhumattakaan miltä se näyttäisi kansainvälisellä tasolla; Suomi on tässä asiassa ollut muista Pohjoismaista jäljessä muutenkin, niin takapakin ottaminen olisi kyllä häpeäksi.

Jori Halmekoski

"Homorummutusta" mitä suurimmassa merkityksessä. "Rummutetaan", että "kaikki eroaa kirkosta". Se olisi toivottavaa sinänsä, pitemmän päälle eroajista suurinosa vieraantuisi lopullisesti uskonnosta ja vaikka torppaisi ensi alkuun kirkon kannan kielteiseksi (mikä on melko typerä visio), se tapahtuisi pian sitä kautta, että kirkko katoaa. Omaa kuoppaa kaivaa pelleuskikset, tekivät sitten mitä hyvänsä...

Käyttäjän TomNiemi kuva
Tomas Niemi

Olen ihmetellyt kansainvälisiä medioita jotka väittävät että avioliitto on jo muutettu, johtunee siitä että media on revitellyt otsikoita ja ehkä näin harhaanjohtanut muuta mediaa.

Epäilen että seuraava eduskunta ei tule kaatamaan avioliittolain muutoksen. Keskusta tulee kunnioittamaan aivan varmasti nykyisen eduskunnan kantaa, niinkuin uutisissa Sipilä on kertonut. Epäilen myös että seuraavissa vaaleissa löytyy enemistö eduskunnasta joka kaataisi tämän lain.

Pitäkää te huolta siitä että saatte lain vietyä maaliin asti. 13 äänienemmistö ei ole huikea, joten muistakaa tämä.

Edit.* Ei tule kaatamaan

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

"Keskusta tulee kunnioittamaan aivan varmasti nykyisen eduskunnan kantaa, niinkuin uutisissa Sipilä on kertonut."

Jos tarkoittaa sitä että Soini ei mahdu samaan hallitukseen mikäli tämä on kynnyskysymys, niin hienoa. Valitettavasti uskon että Sipilä tulee kunnioittamaan enemmän Soinia tuossa tilanteessa.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Kiitos kansalaisaloitteen puoltamisesta. Mainitsemistasi syistä tasa-arvoinen avioliittolaki pysyy teemana seuraavissa vaaleissa. Hyvää jaksaa odottaa.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Byrokratiasta on paljon puhuttu.

Kiitos byrokratian, laki voi ehkä tulla voimaan parin kolmen vuoden kuluttua, mutta tärkeintä on, että byrokratia ja järjestelmämuutokset maksavat kymmeniä miljoonia euroja, vaikka lopputulosta ei vielä tiedetä.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Kansainväliset sopimukset voidaan aina irtisanoa. Näin voimme päättää omista asioistamme itsenäisesti . Tämän vuoksi USA ei mielellään solmi kansainvälisiä sopimuksia , jotka rajoittavat sen kansallista päätäntävaltaa. Amerikkalaiset haluavat päättää itse asioistaan .

Jori Halmekoski

Kaikki voidaan kumota ja irtisanoa. Myös lailliset oikeudet. Se, että laki menisi läpi ei takaa, että se säilyy... Tämä on vain toiveajattelua. Mutta eri asia on ennen kaikkea kansainväliset sopimukset, koska niiden kumoaminen on monimutkaisempaa, EU:ssakin pysytään pihtiotteella, kuka pitää päättäjien munista kiinni ja kuka taas lahjotaan komissaariksi...

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Mikael Jungner.

Hyvä kirjoitus! Tulin hyvälle tuulelle siitä.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Entäpä hyvät tavat kansanedustuslaitoksessa?
http://kalevikamarainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän mikaeljungner kuva
Mikael Jungner

Minun ja Ville Niinistön julkinen paine pisti kyllä vauhtia ja lakialoite otettiin käsittelyyn vaikka sillä oli alle 100 allekirjoittajaa. Puheenjohtajan ei siis silloin pitänyt ottaa sitä käsittelyyn mutta hän sai ottaa sen käsittelyyn. Ja ottikin, kun asiasta nousi kohu.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Myönnät siis huonot tapasi.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Ei tuo lain taival tästä eteenpäin monimutkaista ole vaan monidimensionaalista.
Sitä eivät kaikki puoluejohtajatkaan tunnu hallitsevan heidän uhmakkaasta esiintymisestään päätellen.

Käyttäjän HannuTaskinen kuva
Hannu Taskinen

Tämä muuttunee vielä presidentti Sauli Niinistön esittämäksi parisuhdelaiksi, jos järjen valo hiukkaakaan saa sijaa.
Hyvä niin!

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Niinistä EI esittänyt parisuhdelakia vaan käsitettä pariliitto, jonka hän taisi laittaa edellisen arkkipiispan piikkiin.
Hän taas ilmaisi useasti, että hänelle riitti naispappeus-prosessi eikä hän kaudellaan aio koskea pariliitto-asiaan.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Laman ja Putinin näännyttämä kansa valitsee huhtikuussa arvokonservatiivisen eduskunnan, jota mestaroivat kepu ja persut. Tuo on käsittämätöntä, mutta sitähän gallupit ennakoivat. Avioliittoasia on helppo haudata, kun niin monta vaihetta olisi vielä jäljellä.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Ei kannata nuolaista ennenkuin tipahtaa.

Kirkko saataa antaa potkut piispa Mäkiselle, koska kirkkoon kuuluvien kadosta tulee sille käsittämätön ongelma.

Kokoomus antaa potkut Stubbille, koska Kokoomuksesta katoaa sen uskollisin kaarti Keskustaan ja Kokoomuksen kannatus tippuu tasolle 12-14 %.

Demarit eivät uskalla mennä yhtään pidemmälle lain viemiseksi eteenpäin.

Anteeksi etukäteen, homopuolue vihreistä katoaa perinteiset vihreät vihdoinkin.

Alkaa uus- konservatiivisuuden aika.

... ja vain tästä syystä.

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Kirkko ei anna potkuja yhdellekään piispalle - siihen sillä ei ole valtuuksia.
Kirkolliskokous toki saattaa saada aikaan tilanteen, jossa piispaksi vihitty itse eroaa (siitä on tuore esimerkki).

Arto Jaaskelainen

Oma ennusteeni on hieman samansuuntainen.

Arkkipiispan kohtaloa en mene arvaamaan, ei ole dataa jolla voisin perustella. Puolueista sen sijaan on helpompi esittää hätäinen arvio.

Kokoomus on poliittisesti murheissa revettyään puoliksi kannattamaan punavihreätä kansalaisaloitetta. Puolueen imago ulospäin näyttää huteralta.

Keskustan uskon olevan vahvoilla, aika mahdollisesti pian suurin vaikka pienet poikkeamat linjasta voivat häiritä vaaleja. Selkeä keulahahmo.

PerSut ja Kristilliset ovat hyvin vakaita ja linjalleen uskollisia ulospäin. Molemmilla selkeä keulahamho.

SDP, mikä heidän _oma_ linjansa on ? Imago-ongelmaa samoin kuin Kokoomuksella.
Olemmeko vihertävä, punertava vai jotain muuta ?

Vihreät, eduskunnan häirikkö ? Selkeät linjat mutta vääriä kysymyksiä väärään aikaan ?

Muut: En osaa arvata.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Supuliitosta ei mitenkään voi tulla osa kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia, koska se on ihmisoikeuksien julistuksen 16. artiklan vastainen kyhäelmä. YK:n jäsenmaiden enemmistö ei koskaan näkyvässä tulevaisuudessa suostumaan sen asian muuttamiseen.

Sitä en tiedä, pitäisikö jo käydä säälimään tuon ehdotuksen perusteella, että supuliitot kirjattaisiin perustuslakiin. Onhan toisaalta ennenkin perustuslakia pilkkanaan pidetty - tällä kaudella sinne kirjattiin Suomen EU-jäsenyys.

Häpeällinen kuvio, erityisesti kepulaisilta. Demareilta ja kokoomuslaisilta isänmaallisuus olisi liikaa odotettu.

Jarmo Koli

Vähän mä ihmettelen , miten tämä ehdotettu muutos avioliittolakiin näyttää sekoittavan täysin tämän evoluution aikana kehittyneen instituution jälkeläisten alkuusaattamiseksi ja heidän aikuiseksi saattamisekseen.
Olen ihaillut sitä miten hyvin tuota muutosta ajaneet ovat onnistuneet saamaan halujensa tueksi laajan kansanliikkeen. Taitavasti toistamalla sanaa tasa-arvoinen avioliittolaki, se näyttää onnistuneen.
Onneksi olkoon tuloksellisesta toiminnasta. Kukapa ei haluaisi tukea ihmisoikeuksia ja tasa-arvon kehittymistä.
Nyt olenkin huolissani niiden ihmisten, jotka ovat eri sukupuolta ja haluavat ihan itse keskenään tehdä nuo jälkeläisensä, oikeuksista ja tasa-arvoisesta mahdollisuudesta valita liittonsa laatu.
Odotankin, että joku eduskuntaryhmä tekee asiasta aloitteen lakiin, jossa vaikkapa nykyinen rekisteröity parisuhde muutetaan esim. evo- tai luomuliitoksi. Tuohon liittoon voitaisiin vihkiä mies ja nainen.
Jos olen oikein ymmärtänyt tämän nykyisen lakimuutoksen ajajia, nämä miehet ja naiset ovat pieni vähemmistö Suomen kansasta.
Toivonkin monissa asioissa arvostamani Mikael alkaisi tukemaan tätä lisäystä yhtä ansiokkaasti kuin tämän toisenkin vähemmistön ihmisoikeuksia ja tasa-arvoa.
Kiitos!

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Suomessa solmituista avioliitoista isompi, ylivoimaisesti isompi osa kuin "homoliittojen" määrä on sellaisia, joissa pari tietoisesti jättää lapset hankkimatta. (kyseessä on jokseenkin luotettava tutkimustulos)

Pitäisikö heidän asiaansa tarkastella.

Toinen asia on, että Suomessa on menossa lainsäädäntöhanke, jossa sukupuolensa naisesta mieheksi muuttava kansalainen saa pitää lisääntymismahdollisuutensa, mutta miehestä naiseksi hankkiutuvan on kastraatio kohdallaan hyväksyttävä.

Käyttäjän PenttiHotti kuva
Pentti Hotti

Vielä on matkaa, lisäksi on katsottava adoptioikeuden osalta lastensuojelu ja lapsenoikeudet biologiseen isään ja äitiin. Monta kysymystä vielä edessä. Loppuksi vielä presidentti voi kerran jättää lain vahvistamatta ja paluttaa käsittelyyn.

Timo Lehtonen

Mikael Jugner, olet kirjoittanut seuraavaa: ”Asia on tutkittu. Aloite ei ole perustuslain vastainen.”
Pyydän sinua ystävällisesti kertomaan:
1) sellaisen virallisen asiakirjan viitetiedot, josta asiakirjasta selviää, että asia on tutkittu ja siinä on todettu, että aloite ei ole perustuslain vastainen; ja
2) mistä virallisesta asiakirjasta selviää mikä on perustuslain 6 §:ssä tarkoitettu hyväksyttävä peruste sille, että miespuoliset puolisisarukset (velipuolet) eivät saa mennä keskenään naimisiin ehdotetun avioliittolain muutoksen mahdollisen voimaan astumisen jälkeen.
Nuo asiat eivät selviä lakivaliokunnan mietinnöstä 14/2014 vp eikä siihen annetusta vastalauseesta http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/lav....

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset