Mikael Jungner

Mikaelin lista

Vuonna 2008 alkanut lama on pyyhkäissyt vuositasolla 30 miljardia euroa Suomen bruttokansantuotteesta. Sen verran enemmän me loisimme vuosittain arvoa, jos kaikki olisi jatkunut kuten aiemminkin, ennen finanssikriisiä. Verotuloja tuo parempi polku olisi tuonut lisää 12 miljardia euroa vuodessa. Valtiontalous olisi nyt rutkasti ylijäämäinen. Absurdi esimerkki: tuolla ylijäämällä Suomen puolustusvoimat olisi voinut uusia Hornet-hävittäjänsä tai valtioneuvosto rakennuttaa halutessaan uuden ydinvoimalan vaikka joka ikinen vuosi.

Toisin kävi. Ensimmäinen reaktio oli panostaa kasvuun. Elvyttää, alentaa verotusta, keventää yritysten taakkaa parilla miljardilla eurolla poistamalla  työnantajan kansaneläkemaksu ja alentamalla yhteisöveroa sekä monilla muilla toimilla. Ei auttanut. Kasvu ei ole lähtenyt käyntiin vieläkään, eikä kasvua näy edes näköpiirissä. Päinvastoin. Tällä vaalikaudella aloitetut miljardien tasapainotustoimet (säästöt ja veronkiristykset) uhkaavat leikata orastavankin kasvun. Kasvun viipymisestä voi toki syyttää yrityksiä tai poliitikkoja, jos se onnelliseksi tekee, mutta kasvua moinen syyttely ei tuo.

Valtio takoo nyt vuosittain miljarditappioita ja rahat uhkaavat loppua. Edessä näyttää olevan vain yksi vaihtoehto. Säästöt. Siksi julkisuudessa onkin ryhdytty vaatimaan poliitikoilta säästölistoja vaalien alla. Sitä Liisan listaa, jolla Suomen syöksykierre käännettiin 90-luvulla. Säästölistoja ei ole kuitenkaan nähty eikä ihme. Olen ollut mukana tekemässä säästöleikkauksia useissa budjettiriihessä 90-luvulta asti ja voin sanoa että helppoja säästökohteita ei enää ole. Jos nyt säästetään Suomi tasapainoon, maksaa siitä moni kansalainen oman elämän laadussa kipeästi. Poliitikot eivät emmi säästöjen kanssa heikkouttaan, useimmat poliitikot vain kavahtavat sitä kauheutta joka säästöistä voi pahimmillaan seurata.

Tekemättä ei voi kuitenkaan jättää. Siksi on hyvä että on toinenkin vaihtoehto. Tähän asti vaiettu. Yhteiskunnan tekemisen katsominen prosesseina ja noiden prosessien viilaaminen. Kipeää tuokin toki tekee, mutta ehkä vähemmän kipeää kuin perinteiset leikkaukset. Tässä esimerkkejä toimista, joilla valtiontalous tasapainottuu ilman että kenenkään sosiaaliturvaa tarvitsee leikata.

Tupakoinnin kieltäminen. Tupakointi rasittaa terveydenhuoltoa miljardeilla ja johtaa lukuisiin sairaspäiviin. Tupakoinnista ei ole kenellekään mitään hyötyä, mutta siitä on vaikea päästä eroon. Tupakoinnin lopettamisen vaikutukset näkyvät terveydentilassa nopeasti. Siksi tupakoinnin täyskielto olisi syytä ottaa tavoitteeksi jo ensi vaalikaudella.

Oikeus viikon sairauspoissaoloon ilman lääkärintodistusta. Kyse on pienestä uudistuksesta mutta kokemukset ovat osoittaneet että sairastelu ilman lääkärintodistusta yllättäen lyhentää sairauspoissaoloja. Lisäksi vapautuu runsaasti terveydenhuollon voimavaroja tärkeämpään.

Korkeampi kelakorvaus mobiileista lääkärikäynneistä. Sain syksyllä silmätulehduksen. Soitin lääkärille ja vastasin kysymyksiin. Puhelu kesti noin viisi minuuttia ja sain lääkemääräyksen lähiapteekkiin. Silmä parani nopeasti. Noin toimien sairastumiseni maksoi minulle ja terveydenhuollolle ehkä vain 10 prosenttia siitä, mitä olisi kulunut jos olisin varannut ajan, mennyt lääkäriin ja sieltä apteekkiin perinteisellä tavalla.

Irti käteisestä. Arvion mukaan käteisen käyttö päättyy Suomessa 15 vuodessa. Tähän asti Suomen Pankki on suhtautunut tähän kehitykseen neutraalisti. Ehkä olisi syytä lähteä edistämään käteisestä luopumista. Jo pelkästään harmaan talouden hiipuminen käteisen katoamisen myötä tuo yhteiskunnalle miljardisäästöt, muusta tehostumisesta puhumattakaan.

Ravintoloiden alkoholinmyynnin vapauttaminen. Alkoholi on myrkky, mutta ei niin yksiselitteinen turhake kuin tupakka. Siksi alkoholin täyskielto ei toimi. Sen sijaan alkoholin nauttimista ravintoloissa kannattaa helpottaa. Ravintolassa nautittu alkoholi on kuitenkin turvallisempi ja hallitumpi ympäristö kuin koti tai katu. Lisäksi ravintolatoiminnasta koituu merkittävä hyötyä yhteiskunnalle työllisyyden ja verotulojen kannalta.

Asuntojen korkovähennyksen poistaminen kokonaan. Nyt on sovittu että korkovähennys puolitetaan. Tuolla tiellä on syytä jatkaa, koska korkovähennys on hyvin tehoton tapa tukea asumista. Koska kyseessä olisi veronkiristys, kannattaa tuo kompensoida poistamalla asuntojen myynnistä maksettava leimavero. Tämä piristäisi asuntomarkkinoita.

Asunto-osakkeet arvo-osuusjärjestelmään. Jos asuntoja voitaisiin myydä pörssiosakkeiden tapaan arvo-osuusjärjestelmässä, tekisi se asuntokaupasta huomattavan tuvallista ja helppoa. Tarve asunnonvälittäjään häviäisi. Tuo olisi kotitalouksille merkittävä säästö, usealle jopa lähemmäs 50 000 euroa elinaikana, jos arvioidaan nykyistä keskimääräistä asuntojen vaihtotiheyttä ja arvoa.

Yksi tieto, yksi kysymys. Olisi syytä säätää hallintomenettelylakiin pykälä, jonka mukaan julkinen hallinto saa kysyä kansalaiselta tai yritykseltä yhden tiedon vain yhden kerran. Se pakottaisi hallinnon saattamaan tietojärjestelmänsä kuntoon niin, että yhdelle viranomaiselle annettu tieto löytäisi tiensä myös sitä tarvitsevalle toiselle viranomaiselle. Pieneltä kuulostava uudistus digitalisoisi hallinnon nopeasti ja mullistaisi hallinnon tehokkuuden.

Yksi kattava verkko. Suomi on edelleen harvaan asuttu maa. Siksi meillä on säädetty useille toimijoille vaatimus kattaa palvelullaan koko maa. Tämä on kallista ja tässä ei ole järkeä. Posti, broadcast-televisio ja monet muut toimijat voisi vapauttaa luomaan sellainen palveluverkko joka on taloudellisesti kannattava. Yksi laadukas 4g-verkko olisi toimilupaehtojensa mukaan pakko rakentaa koko maahan, kaikille kansalaisille. Tuo kallis verkko voitaisiin huutokaupata erikseen. Näin jokaisella olisi pääsy mobiileihin palveluihin ilman että se pakottaisi rakentamaan päällekkäisiä verkkoja tai palveluita.

Kuntien tasausjärjestelmän uudistus. Monet kunnat saavat verotulojen tasausta, jos niiden itse keräämät verotulot jäävät jälkeen kuntien keskimäärin saamasta verotulosta. Tuohon tasausjärjestelmään voisi tuoda leikkurin niin, että tasauksesta leikattaisiin porrastetusti pois euroja sitä enemmän, mitä kauempana kunta on kaivatusta kuntien minimikoosta, vaikkapa 20 000 asukkaasta. Koska kyse ei olisi kuntien verotulojen leikkaamisesta vaan tasausmaksun leikkaamisesta, voitaisiin tuo uudistus toteuttaa normaalissa lainsäätämisjärjestyksessä. Kuntaliitoksia tulisi runsaasti, sillä euro on erilaisia politiikkaohjelmia tehokkaampi kannustin kuntaliitoksiin.

Lakiosan leikkaaminen. Perintöverotuksesta on vaadittu luopumaan yritysten sukupolvenvaihdosten edistämiseksi. Toinen vaihtoehto on leikata rintaperillisten lakiosa 25 prosenttiin sukupolvenvaihdoksissa. Nyt mahdolliset sisarukset vievät lakiosan perusteella vähintään 25 prosenttia sukupolvea vaihtavan yrityksen arvosta. Uudistuksen jälkeen tuo laskisi 12,5 prosenttiin. Nettovaikutus yritystä jatkavalle olisi jopa viisinkertainen (kaikki huojennukset huomioiden) verrattuna perintöveron poistoon.   

Nettiopiskelu. Jokainen peruskoulun jälkeinen tutkinto pitäisi olla ainakin osittain mahdollista suorittaa verkossa. Esimerkiksi massaluentojen siirtäminen verkkoon olisi paitsi kätevää myös hyvin kustannustehokasta. Tätä tapahtuu jo nyt, mutta ei niin laajasti kuin se olisi mahdollista.

Asukasosuuskunta. Kunkin alueen asukkailla pitäisi olla halutessaan itse mahdollisuus järjestää haluamansa palvelut osuuskuntana. Lastenhoito, katujen kunnossapito, vanhusten hoiva... monet palvelut voitaisiin järjestää vaihtoehtoisesti, jos palvelun järjestäjä velvoitettaisiin maksamaan osuuskunnille esimerkiksi 75 prosenttia siitä, mitä palvelun järjestäminen julkisesti keskimäärin kunnassa maksaa.   

Tässä esimerkkejä, joista toivottavasti selviää, mitä tarkoittaa yhteiskunnan toimintojen katsominen prosesseina ja noiden prosessien tehostaminen. Varovaisesti arvioiden tämä lista toisi liikkumavaraa julkiseen talouteen yli viisi miljardia euroa vuositasolla. Kaikki nämä toimet olisivat toteutettavissa seuraavalla vaalikaudella 2015-2019. Tämän kaltaisen listan toteuttaminen herättää taatusti vastustusta, mutta vähemmän nämä tekevät kipeää kuin valtion talouden tasapainottaminen leikkauksin. Mikä parasta, listaa saa jatkaa. Tässä on raapaistu vasta pintaa. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (132 kommenttia)

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Tupakoinnin kieltäminen, koska J itse ei kaiketi tupakoi?

Mikael voisi yhtä hyvin listata myös sairastumisen kieltämisen. Ja kuolemisen, ellei se tapahdu nopeasti ja kivuttomasti.

Ja lopulta kieltolistalta löytyykin itse elämä...

Käyttäjän mikaeljungner kuva
Mikael Jungner

Tupakoinnin kieltäminen on mahdollista ja siinä on järkeä. Sairastumisen kieltäminen ei toimi, eikä kuoleman. Kielloista ei kukaan pidä mutta tupakoinnin kieltäminen olisi sitä parasta kieltämistä. Vai hyötyykö joku tupakoinnista? Onko joku joka viimeisellä vuoteella on riemuissaan siitä että tuli aikoinaan aloitettua tupakointi? Epäilen.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Minä uskallan väittää hyötyväni tupakoinnista - siinä laajuudessa jossa sitä itse harrastan. Sikarihetki muutaman kerran vuodessa toimii hyvänä rentouttajana. Samalla saat olla melkoinen Pekkapuska, jos pystyt osoittamaan että niillä muutamilla sikareilla on minkäänlaista negatiivista vaikutusta terveyteeni.

Tarkoittaa siis, että tupakkatuotteitakin voi käyttää "sopivia" määriä. Mikä puolestaan tarkoittaa sitä, että voisit käyttää logiikkaasi mihin tahansa ihmisen nauttimaan aineeseen. Koska ylipaino on vakava kansanterveydellinen ongelma, pitää suklaa kieltää, noin esimerkiksi.

Käyttäjän mikaeljungner kuva
Mikael Jungner Vastaus kommenttiin #7

Ehkä sikarit voisi edelleen sitten sallia :)

Joo, kielto on äärimmäinen keino, ei sitä pidä kevyesti säätää. Mutta tupakan osalta olisin mieluummin kieltämässä kuin tekemässä niitä vastaavia säästöleikkauksia muualle.

Veli-pekka Kaipainen Vastaus kommenttiin #35

Mites jos vaikka aloitettaisiin leikkaukset eduskunnasta.palkkoja alemmas, kaikki etuudet pois kun veronmaksajat ne maksaa!!! Onkos kukaan koskaan sellaista laskenut millainen säästö siitä syntyisi kun etuudet poistettaisiin ja palkkoja laskettaisi!!!Mut eihän herrojen tarvitse mitään tehdä,muuta kuin työntää rahaa Kreikkaan mistä ei tule koskaan rahoja takaisin.Sit vaan istutaan ja mietitään mistä kiristetään veroja että saadaan kansa vielä ahtaammalle!!

Käyttäjän mikaeljungner kuva
Mikael Jungner Vastaus kommenttiin #100

Tuotakin on ehdotettu ja mikäs siinä. Mutta jos kansanedustajien palkkoja alennetaan vaikka 10 prosenttia, olisi säästö vain 1,5 miljoonaa euroa vuodessa, nettona miljoona. Hyvä ele mutta ei se valtiontaloutta pelasta.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #35

Tämä asia tuli käytyä jo lähteiden kanssa aiemmin läpi. Yhteiskunta nettohyötyy tupakoinnista - sikäli kuin valtiontalouden tasapainottaminen on hyödyllistä. Se, että tämä asia kummittelee "Junkan listalla" on huono merkki listan uskottavuuden kannalta. Mutta luetaan eteenpäin.

EDIT: käteinen katoaa jo itsekseen, mutta silti sitä tarvitaan. Opiskeluprosessien muuttaminen lähemmäksi nykypäivää ehdottoman suositeltavaa. Vika on niissä tahoissa, jotka tienaavat nykyjärjestelmällä - oppilaitokset, kustantajat, ministeriö... Muutosvastarinta kova.

Miten olisi kaavoituksen helpottaminen, Lipposen EU-linjan suhteen höllääminen (ml. eurojäsenyyden kyseenalaistaminen faktojen ja taloustieteen valossa), RAY:n ja Veikkauksen sisällyttäminen suoraan budjettiin, yhden ihmisen yritystoiminnan merkittävä helpottaminen (ml. helppo ja varma oikeus työttömyysturvaan), vaikka kuinka SAK:ta harmittaisi, ay-jäsenmaksujen verovähennys pois, kunnon perusturva kansalaispalkan muodossa tai ainakin kannustinloukkujen poistaminen (keskeinen vastustus taas SDP:n takana lymyävillä ammattiyhdistyksillä).

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen Vastaus kommenttiin #7

Juurikin niin, sikarituokio silloin tällöin ei terveyttä vie - päin vastoin saattaa jopa tuoda. Juurikin sen takia että silloin ihminen rentoutuu ja irrottautuu arjesta ja suo itselleen aikaa miettiä syntyjä syviä.

Teolliset paperiin käärityt savukkeet voitaisiin mun puolesta kieltää mutta piippu ja sikari, etenkin käsinkäärityt pitää ehdottomasti sallia. Mutta kuka vetää rajan mikä on sallittua ja hyväksyttyä. Ennemminkin sitten rokotetaan tupakkasairausten hoidosta korkeammat korvaukset potilaalta.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Mikael Jungner

Onko joku joka viimeisellä vuoteella on riemuissaan siitä että tuli aikoinaan aloitettua tupakointi? Epäilen.

Ei kai, mutta moni on pyytänyt vielä saada polttaa sen viimeisen röökin.

Olen myynyt elämäni aikana 5 asuntoa ilman välittäjää. Asunnonvälittäjän välittämä kauppa ei tee kaupasta turvallista.

Alkoholin nauttiminen ravintolassa ei ole ravintolakäynnin tarkoitus.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Pahaa pelkäsinkin että nyt käydään surutta pienten vähemmistöjen niskaan, tässä tapauksessa savukkeenpolttajien. En itse tuohon vähemmistöön kuulu, muttä säälittää katsoa miten niitä saa poliitikkojen ja virkamiesten taholta kohdella kuin kakkosluokan spitaalista kansalaista.

Korostaisin henkilökohtaista valinnanvapautta. Järkevämpi vaihtoehto olisi poistaa tai vähentää tupakan aiheuttamien ssairauksien osalta kelakorvattavuus, jos yhteys on kiistaton.
Jos on varaa himoverotettuun tupakkaan, on varaa myös vapaaehtoiseen vakuutukseen.

Muualla Euroopassa, mm Hollannissa, on jälleen mahdollistettu ravintola- ja pubitupakointi tietyin edellytyksin. Itse toivoisin samaa suuntausta tänne.

Käyttäjän mikaeljungner kuva
Mikael Jungner Vastaus kommenttiin #32

En tätä listaa esittäisi, ellei Suomen tilanne olisi tukala. Tuo tupakanpoltto on minusta pienempi paha kuin vastaavat säästöt muualta.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola Vastaus kommenttiin #37

Poliitikkokin on ihminen. Tottakai se kuuluu olennaisena ihmisluontoon vaatia luopumaan tai leikkaamaan jostain sellaisesta joka ei itseä koske. Itse koen että se tie on hyvin pitkälle loppuun asti kuljettu. Kaikkea ei voi maksattaa vähemmistöillä enemmistön eduksi.

Olisin itse valmis vaikka heti luopumaan ay-jäsenmaksujen ja työmatkakorvausten verovähennysoikeudesta vaikka sellainen suoraan omassa lompakossani tuntuisikin. AY-liikkeellä on paikkansa mutta liikaa valtaa sille ei koskaan olisi pitänyt antaa.

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki Vastaus kommenttiin #37

Realismi olisi ihan hyvä työkalu, pitäisi onnistua kieltämään tupakointi koko EU:ssa, ehkäpä koko maailmassas. Miten aioit järjestää valvonnan? Mitä rangaistukseksi? Vaikka idea on Moosekselta(ihme ettei ole lakia kieltämässä sen pilkkaamista) niin se ei tarkoita että se olisi hyvä, järkevä, toteuttamiskelpoinen jne, oikeastaan idean isä on niin väärässä useimmissa asioissa että jo toteutunut historia ennakoi katastrofia.
Ennemmin kannattaisi kieltää sokeri ja vehnä.
Miksi pitää muuten hyvä keskustelunavaus pilata typerällä haihattelulla? Ehkäpä pitäisi kieltää matkustelu, suomalaisten ulkomaanmatkailusta ei ole mitään hyötyä kansantaloudelle.
Voidaan luopua kehitysavusta ja humanitäärisestä maahanmuutosta, sekä siirtää kaikki sostoimen maksut kelan hoidettaviksi niin 5mrd säästyy hetkessä. Tuli nyt tästä Lieksan sostoimen johtajan (SDP) lausunnoista mieleen, "tällähän tienaa" kun valtio maksaa sos.toimen maksusitoumukset kylän kauppoihin ja muuten tyhjien vuokrakämppien naurettavan kalliit vuokrat. Ihmiskauppaa a la sdp. Lopettaa pitäisi monta asiaa jotka ovat jopa mahdollisia lopettaa.

Kai Hentilä

Onhan se toki mahdollista ja niin on myös viinan, autoilun ja vaikka ulkomaan matkailun. Herää!

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tupakoinnin kieltäminen tekisi Suomesta salapolttajien ja salakuljettajien paratiisin. Se todella lisäisi pienyrittäjyyttä ja rajat ylittävää taloudellista toimeliaisuutta, olisihan se melkoinen houkutus siirtyä verottomaan röökiin. Amerikassa kieltolaki loi aikanaan mafian, jonka pääomista osa siirtyi myöhemmin laillisiin bisneksiin kasvattamaan virallista kansantaloutta.

Valtiontaloudelle tupakoinnin kieltäminen olisi hirvittävä isku ja siksi sitä ei uskalleta meidän elinaikanamme toteuttaa. Ja vielä enemmän päättäjät pelkäävät sitä, että ennen lainkuuliaiset kansalaiset rupeavat diilaamaan keskenään sitä sun tätä - verottomana ja käteispohjalta tietysti.

Jaakko Paasonen

Tuohon kyllä täytyy lisätä se näemmä unholaan vaiettu ns.Tiitisen lista , Suomalaisista politikoista,"kotiryssineen". Myöskään ei pidä unohtaa edesmenneen Itä saksan / Stasin kätyreitä kytköksineen.
Sanoppas Mikael, missä tuo em.lista luuraa?

Käyttäjän mikaeljungner kuva
Mikael Jungner

En tiedä mutta kaikki listan tyypit lienee jo poissa työelämästä. Onneksi.

Jaakko Paasonen Vastaus kommenttiin #102

Miten niin "onneksi? ja "lienee jo pois työelämästä" Aika ,sanoisinko sutki vastaus. Eihän sillä ole v..merkitystä ,että onko työelämässä. Tässä on kysymys poliitikkojen rehellisyydestä,silloin ja nyt. Tietysti myös se,että miten pitkälle ovat valmiit menemään omanedun tavoittelussaan,on painava pointti.
Vastauksestasi tulee heti mieleen sosiaalidemokraattiset AY liikkeet ja niiden tapa suojella vain työelämässä olevia. Kuten nyt vaikka P Lipponen ym.ja aikalaisensa.
Myös vastauksesi vähättelevä "onneksi" tyyli ei tyydytä ketään,ja tuskin uskot siihen itsekään.
Se kun ei myöskään selitä sitä faktaa ,että ko.Tiitisen listaa edelleen piilotellaan mahd.jossain Vneuoston holvissa.

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä

Esittämäsi valtionosuusjärjestelmän uudistus olisi varsin ongelmallinen perustuslain kannalta loukaten rahoitusperiaatetta. Se on myös yksi esimerkki ratkaisusta, jossa koko maa jälleen kerran laitetaan yhteen muottiin. Se ei vain toimi ja tuollainen uudistus käytännössä tappaisi pohjoiset maakunnat. Valtionosuusjärjestelmää ei tosiaankaan ole tarkoitettu siihen, että sillä pakotettaisiin kuntia liitoksiin.

Pidän myös ristiriitaisena tupakoinnin totaalikieltoa, mutta alkoholisääntelyn vapauttamista. Olen kyllä jälkimmäisen kannalla, mutta aivan samalla periaatteella olen sitä mieltä, että myös tupakoinnin on jatkuttava. Totaalikielto lienee kuitenkin haihattelua ja varmastikin haastavaa toteuttaa esimerkiksi ihan vaan EU:n takia.

Listalla on kuitenkin paljon erinomaisiakin huomioita, joista kannattaa ehdottomasti keskustella. Hienoa kun laitat konkretiaa peliin.

Käyttäjän mikaeljungner kuva
Mikael Jungner

Mikko. Ei nuo helppoja ole, ei niistä ihmiset innostu. Mutta vaihtoehto leikkauksille tuossa ainakin on. Kyse prosessinäkökulmasta. Kuntaliitoksia on pidetty yleisesti tärkeänä. Noin niitä saa. Tupakoinnin ja alkoholin nauttimisen prosessit ovat erilaisia, siksi eri tulokulma. Mutta joo, saa valita, kumman ottaa, tuonkaltaiset tai leikkaukset :)

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä

Käydään nyt sitten tätä keskustelua kahdella foorumilla, itsepä aloitin. :)

Suomessa on monta aluetta, joissa kuntaliitokset ovat paikallaan. On kuitenkin absurdia pohtia pienten valtioiden kokoisten kuntien muodostamista pohjoiseen, jossa osa kunnista on jo nykyiselläänkin sen kokoisia. Se loukkaa myös läheisyysperiaatetta, johon olemme myös valtiona sitoutuneet.

Prosessinäkökulma on kuitenkin keskustelussa varsin oleellinen, sillä meillä on mahdollisuus valtaviin säästöihin ihan vaan jos päätämme tehdä asioita eri tavalla. Siitäkin oli listallasi hyviä esimerkkejä ja näitä keinoja kannattaisi ennen kaikkea pohtia.

Samoin on mielestäni oleellista, että käymme tarkoin läpi kaikki viranomaisille osoitetut "ohjaavat ja valvovat" tehtävät. Jos toteamme, ettei tämä ohjaaminen ja valvominen tuota yhteiskunnalle merkittävää lisäarvoa, on siitä kyettävä luopumaan. Ylipäätänkin tehtäviä tulisi selkiyttää valtio-kunta-maakunta tasolla ja pohtia, tulisiko meidän periaatteessa palata takaisin vanhoihin lääneihin ELYjen, AVIen ja maakuntaliittojen sijaan. Pohjoisessa voitaisiin hyvin kokeilla, miten erilainen aluemalli toimii ja siirtyä valtion sekä maakunnan väliseen sopimusohjaukseen nykyisen keskushallintovetoisen mallin sijaan.

Samoin perustulosta olisi järjestettävä riittävän kattava alueellinen kokeilu ja tehtävä päätökset sen käyttöönotosta tämän kokeilun jälkeen. Jos siitä rakennetaan järkevä malli, voidaan keventää byrokratiaa, kannustaa ihmisiä työllistymään ja saavuttaa ihan selkeitä säästöjä.

Käyttäjän mikaeljungner kuva
Mikael Jungner Vastaus kommenttiin #8

Otin tuon kuntien määrän vähentämisen annettuna tavoitteena, sen verran moni asiantuntija pitää sitä tarpeellisena. Kerroin miten se kannattaa toteuttaa, jos sen haluaa toteuttaa.

Markku Laaksonen

Kaikki säästöt ovat säästöjä.
Silti suomalaista byrokratiaa, hallintoa on harvennettava reippaasti, suuri osa subventioista niin yksityiseille kuin yrityksille voi lopettaa ja tarpeelliseksi katsottavan hoitaa veropolitiikalla sähköisesti, joutavan hallintohimmelin voi/pitää karsia.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Miten hoidetaan ne muut raha-asiat, jotka pitää kuitenkin käteisellä maksaa ja listaus ongelmista voidaan aloittaa numero yksi: Turisti, numero kaksi: torit jne., kuinka?

Tupakan täyskiellosta en näe mitään hyötyä. Jokainen ihminen päättää mitä ruumiillaan tekee ja siihen ei pidä kenenkään puuttua.

Käyttäjän psihentunen kuva
Pasi Hentunen

Käteisen kielto on yksi askel matkallammme kohti dystopiaa. Elektronista maksamista voidaan täysin valvoa ja halutessa puuttua siihen ihan yksilötasolla. Tilirahamme eli bitit pankkien tietokannoissa on pankkien velkaa asiakkaille ja tämä kirjanpidollinen velka voidaan hävittää aivan koska tahansa esim pankin konkurssissa. Ns "talletusten takaaminen" on täyttä potaskaa, mistäs muualta ne bittirahat otetaan kuin velaksi pankeista.

Lauri Huusko

Nettiopiskelu on se sijaan myös riski monellakin tapaa. Pystytäänkö tiettyjä opintoja oikeasti toteuttamaan siten, että oppi menee halutulla tavalla perille? Lisäksi vaikuttaahan tämä selvästi opettajien työllisyyteen negatiivesti. Opiskelussa pitäisi mielestäni enemmän panostaa vuorovaikutustaitoihin, jotka kehittyvät ryhmätyöskentelyssä oppitunneilla. Niitä taitoja tarvitsee elämässä ja niitä ei verkosta saa. Enemmän pitäisi olla yhdessä tekemistä, jotta ihmiset motivoituisivat opiskeluun myös sitä kautta. Toki joitakin opintoja voi olla käytännön syistä hyvä pystyä suorittamaan verkossa, jotta esimerkiksi valmistumista on mahdollista aikaistaa tekemällä kursseja etukäteen. Kokonainen tutkinto ei sen sijaan mielestäni onnistu verkosta käsin.

Käyttäjän mikaeljungner kuva
Mikael Jungner

Joo, tuskin kokonainen tutkinto verkossa onnistuu, esittämistäsi syistä. No ehkä oikeustieteellinen :)

Mutta säästöä tulisi julkiseen talouteen ilman että kenenkään sosiaaliturvaa pitäisi leikata. Sitähän tässä etsitään. Vähemmän karvaita lääkkeitä.

Jouni Nordman

Netti ympäristö opiskelussa, toisi pakotti laatu asiat opiskeluun, jolloin myös opettajien pitää olla huippuja. Toisaalta huippu opettajia voi palkata, jos ite opiskelijoita on tuhat vaikka yhden opettajan alla. Sillä onhan meillä jo avoinyliopisto, jossa netti kurssit ovat jo mahdollisia. Eli ammattikoulut tällöin muuttuisivat paljolti ammatinkehittämis laitokseksi, itse opiskelun muuttuessa oppisopimus perusteisesti.

Henry Mehtonen

Miksi et esitä listassasi työmarkkinajärjestöjen jäsenmaksujen sekä työntekijöiden työttömyysvakuutus– ja työttömyyskassamaksun verovähennysoikeuden poistamista? VATTin tietojen mukaan tuosta saataisiin 460 miljoonan euron säästöt.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Henry Mehtonen

Tämä on minullekkin suurin ihmetyksen aihe. Tosi olen itse myös työhistoriani saanut kyseisen vähennyksen.

Lapsilisiä, kodinhoidontukia ja muita sosiaalisa tukia leikataan jatkuvasti.

Nämä ammattiliittojen miljardit on vuosien varrella kerätty verovähennyskelpoisista ay-jäsenmaksuista. Koko suomalainen yhteiskunta on poliitikkojen tuella ollut rakentamassa kotimaista veroparatiisia. Amattiliitot voivat salata kirjanpitonsa ja eivät maksa veroja. Verotuksen piiriin tulisi saattaa myös verottomat säätiöt ja yleishyödylliset yhdistykset.

Ay-jäsenmaksujen verovähennyskelpoisuus on kohtuuton etu.

On jokseenkin vaikea ymmärtää, että ihmisillä joilla on työ ja vakaat tulot eivät voisi maksaa vuosituloistaan ay-jäsenmaksua ilman verovähennystä.

Käytännössä verovähennyksen yhteissumma on pois muilta kansalaisilta jotka eivät maksa ay-jäsenmaksuja kuten eläkeläiset, sairaat, työkyvyttömät, työttömät ja köyhät lapsiperheet.

Nyt ollaan rakentamassa suurliittoa. Suurin syy ammattiliittojen yhdistymisen esteeksi ns. Suurliitoksi on muodostunut riita siitä miten verottomat miljardit jaetaan.

Käyttäjän ViljoRafaelHeinonen kuva
Viljo Heinonen

Kyllä tuota ay-jäsemaksujen verottomuudesta jotkut jaksavat ääntä pitää. Itse mukana olleena tiedän, että ay-liikkeessä kuten muussakin järjestötoiminnassa tehdään paljon palkatonta talkootyötä. Sen lisäksi ammattiyhdistysliike kokonaisuutena on yhteiskunnalle hyödyllinen organisaatio.

Ay-liike on toimivalle yhteiskunnalle välttämätön työntekijöiden edunvalvontakoneisto. Tiedän, että on olemassa maita, joissa ay-liike on kielletty, mutta järkijään elintaso ja ihmisten oikeusturva on niissä heikompi kuin maissa, joissa toimii painostuksesta vapaa ay-liike.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä Vastaus kommenttiin #23

Yli 10 000 euron kuukausipalkat verovaroin tuetuissa organisaatioissa eivät ole hyväksyttäviä, piste.

Verovähennysoikeus on systeemistä korruptiota, jossa maksetaan suojelurahaa Ay-liikkeelle. Ay-liike tulkoon omillaan toimeen.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #23

Viljo Heinonen

Nyt ongelma oli ay jäsenmaksun verovähennysoikeuden poistaminen. Ay liike tekee työtään ja ajaa palkansaajien etuja, se on ihan ok. Kukaan ei ole ay-liikettä kieltämässä.

Tässä maassa, erityisesti demarit, ovat painottaneet kansalaisten tasa-arvoisen kohtelun ja oikeudenmukaisuuden nimeen.

Jungnerin mielestä ay-jäsenmaksun verovähennysoikeuden poistaminen on veron korotus. Ay- liikeen talkootyö ja vapaaehtoinen järjestötoiminta on myös verovapaata toimintaa, mutta lasten urheiluseurojen pullakahvin myynti ja valmentajien vapaaehtoinen talkootyö katsotaan veronalaiseksi.

Käyttäjän ViljoRafaelHeinonen kuva
Viljo Heinonen Vastaus kommenttiin #74

Todellinen talkootyö on aina verotonta. Olen sitä niin paljon tehnyt, että puhun kokemuksesta. Se on asia erikseen, jos ja kun niin sanotusta talkoisiin osallistumisista maksetaan palkkiota, eikä pelkästään todistettavisa olevia kulukorvauksia.

Käyttäjän mikaeljungner kuva
Mikael Jungner

Tuo ei ole säästö. Tuo on veronkorotus. Ja vielä työn verotuksen kiristys. Muun muassa siksi.

Kai Hentilä

Samaa mieltä, mutta näihän kaikki muutkin "säästöt" on aikaansaatu. No okei, puolet. http://www.libera.fi/kommentti/veronkorotus-ei-ole... Oman YTK-kassan jäsenmaksun voin aivan sujuvasti maksaa ilman verovähennystäkin, mutta AY-liikkeelle saattaa käydä ns. kylmät jos jäsenet joutuvat maksut omasta pussistaan maksamaan.

Jarkko Enden

Mikael, voitko ihan oikeasti pokerinaamalla sanoa, että asuntolainan korkovähennysoikeuden poistaminen ei ole veronkorotus mutta AY-liikkeen jäsenmaksun vähennysoikeuden poistaminen on? Tuossa ei ole päätä eikä häntää. Veronkorotusefekti (mikäli sitä sellaiseksi haluaa kutsua) on ihan identtinen, minkä tiedät tietysti hyvin itsekin. AY-liikkeen erikoisetujen poistaminen voi olla jonkun mielestä muista syistä huono asia, mutta toisi joustoa työmarkkinoille, mistä valtiontalous myös kiittäisi. Tässähän piti nimenomaan olla kyse valtiontaloudesta ja kipeistäkin ratkaisuista sen tasapainottamiseksi.

Vaikka kuulut demarien uudistushaluisempaan siipeen, tämänkaltainen älyllinen epärehellisyys osoittaa juuri sen, miksi mitään ei saada aikaan. Olet vanhan ideologian ja liikkeen vanki siinä missä muutkin. Toisen puolueen jäsenenä olisit päätynyt samalla päättelyketjulla täysin toisenlaiseen lopputulokseen. Poliitikoilla ei vain rohkeus riitä ratkaisemaan tämän kokoluokan ongelmia.

Käyttäjän JukkaKetonen kuva
Jukka Ketonen

Voitaisiinko kieltää myös alkoholin käyttö? Kaikenlaiset vahingot ja kotiväkivaltatapauksetkin vähenisivät. Sairauksiahan se alkoholikin aiheuttaa. Lopetetaan kaikki Alkon myymälät ja ravintolatoiminta! Itsenäisyyspäivän juhlissa presidentin linnassakin tarjottaisiin vain vettä ja maitoa. Voitaisiin kieltää myös avioerot ja tehdä aviorikoksista lailla rangaistavia - kyllähän yhteiskunta niistäkin kärsii. Yksinhuoltajille joudutaan maksamaan kaikenlaisia tukia. Mitä muuta keksittäisiin, että saisimme Suomesta kunnollisen islamilaisen yhteiskunnan? Pitäisikö eduskunnan alkaa pohtia näitä asioita oikein vakavissaan?

Käyttäjän mikaeljungner kuva
Mikael Jungner

Tuota on kokeiltu. Ei onnistunut. Ei missään. Tupakointi eroaa alkoholista siinä, että tupakointi on yksiselitteisemmin pelkästään haitallista. Alkoholin kohtuukäyttö ei ole niin vahingollista.

Jari Vuorinen

asunto-osakkeet arvo-osuus järjestelmään kuulostaa hyvältä.

Kiitos hyvistä ideoista ja siitä,että kirjoitat asiaa.Täällä kirjoitellan kyllästymiseen asti pariisin terrori-iskusata.meillä on kotimaakin hoidettavana.

"Kasvu ei ole lähtenyt käyntiin vieläkään, eikä kasvua näy edes näköpiirissä. Päinvastoin. Tällä vaalikaudella aloitetut miljardien tasapainotustoimet (säästöt ja veronkiristykset) uhkaavat leikata orastavankin kasvun. Kasvun viipymisestä voi toki syyttää yrityksiä tai poliitikkoja, jos se onnelliseksi tekee, mutta kasvua moinen syyttely ei tuo."

Kasvu on mun mielestä jaettu euroopan talouseliitin tahdon mukaan.

Mitä mentiin EU:hun ? Oma vikamme.Niinkauan kuin emme ole enää itsenäisiä,on turha haikailla kasvun perään.

Käyttäjän vejuvee kuva
Veijo Venäläinen

Näpertelyä sanon minä.

Kyllä jos aiotaan selvitä tästä touhusta on valtion lopetettava
ja yhdistettävä; turhia virastoja turhan-tutkijien laitoksia jne
Valtiontalous suu säkkiä myöten, ei korjaannu kurjistamalla
kansalaisten palveluja.

Sekä lopettaa turhat nippelilait, joiden valvontakin on kalliimpaa
kuin niistä saatava tuotto.

Kyllä kun katsoo tuotakin jonkun aluehallintoviraston
touhuja viime pyhänkin lehdistä, ei muuten mene
minun järkeen.

Kyläkauppias kärsi tappioita. Joku etelän leipomon meinasi
joku virasto lopettaa. Ei muuten ole Suomen ainoita
virkamiesten kukkasia

Valtiontaloudessa makaa meidän menestyminen, mahona.

Käyttäjän mikaeljungner kuva
Mikael Jungner

Tuota on yritetty. Huonolla menestyksellä. Säästöt jääneet usein kymmeniin miljooniin tai sitten jääneet tulematta. Siksi esitin listaa joka on helpompi toteuttaa (jos halua on) ja josta säästöt miljardiluokkaa.

Käyttäjän vejuvee kuva
Veijo Venäläinen

Ymmärränkö oikein, että eduskunnan ja hallituksen lakeja ei totella.
Siis virkamieskoneistosta on tullut isäntä taloon.

Haloo, siis kansan tahtoa ei totella.
Vaan virkamiehet saavat viritellä omiaan.

Käyttäjän SamiFiander kuva
Sami Fiander

Hyviä ehdotuksia osa. Alkoholin käytön kustannukset yhteiskunnalle ovat suuremmat kuin tupakan. Kielletään myös alkoholi kokonaan. Samoin kaikki muutkin nautintoaineet joita ihmiskeho ei tarvitse elääkseen, joista syntyy yhteiskunnalle kustannuksia enemmän kuin tuloa. Käsittämätöntä miten poliitikot pitävät kansalaisia numeroina yhteiskunnalle. Jos ihminen ei tuota valtiolle tarpeeksi, on ihmisen oikeuksia muutettava niin, että yksilöstä tulee tuottava. Samalla logiikalla kaikki yksilöt jotka eivät tuota yhteiskunnalle voittoa, voidaan poistaa yhteiskunnasta.

Terveydenhuollon kustannukset saadaan kuriin muuttamalla koko järjestelmä yksityisten sairasvakuutusten piiriin. Sama malli kuin yhdysvalloissa. Tietyn tulorajan alittaville se olisi edelleen ilmaista.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Millä rahoitetaan terveydenhuolto, kun tupakan valmisteverotuotot jäävät saamatta... ja kuka hoitaa ne vanhukset jotka elävät kaksikymmentäviisi vuotta pidempään tupakoimatta reformin tultua voimaan... kuka maksaa heidän eläkkeensä???

Käyttäjän mikaeljungner kuva
Mikael Jungner

Suomessa on pulaa kysynnästä, ei tarjonnasta. Siksi jokainen vanhus on arvokas paitsi eettisesti ja moraalisesti myös taloudellisesti. Vanhanaikaista ajatella että vanhus olisi enää taloudellinen taakka yhteiskunnalle. Ei ole.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Jos tässä Hesarin LSD-jutussa nyt on perää, niin eikö alkoholismin hoitaminen terapialla ja LSD:llä voisi potentiaalisesti tuoda valtavat säästöt? Noita LSD-alkoholismi-tutkimuksia lukiessa ilmenee, että osa hoidettavista ymmärtää juomisensa syvällisen syyn ja vapautuvat siitä henkisesti. Tämän seurauksena juomista vastaan ei tarvitse edes taistella, kun ei yksinkertaisesti tee mieli. Halvaksi tulisi myös, koska yksi terapiasessio voi toimia 6kk:sta vuosiin.

http://www.hs.fi/ulkomaat/a1305557505167

Sehän se vasta jymypotti olisi, jos Suomessa päästäisiin laajamittaisesta alkoholiongelmasta eroon. Päästäisiin varmaan 5%:n talouskasvuun vuosikausiksi, tai ainakin julkinen talous saataisiin kuntoon.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Tyypillisiä demariehdotuksia, tupakka kieltoja, alkoholin käyttö valvottuihin tiloihin ja käteisen rahan poistaminen, jotta kansalaisten rahankäyttöäkin voitaisiin valvoa totalitarisen tehokkaasti! Kertakaikkiaan sairaita ajatuksia!

Mitäs jos laitettaisiin poliitikoille poliittinen vastuuu oikeasti ja esimerkiksi Urpilainen vastaamaan aiheuttamistaan takuus-vakuus sotkuistaan. Hänhän huijasi kaikkia suomen kansalaisia allekirjoittamalla julkisesti kreikan Venizoloksen kanssa takauspaperit joissa ei puhuttu sanaakaan takauksista ja pullisteli vielä julkisesti säästäneensä suomalaisten rahoja miljoonan joka tunti, vai miten se olikaan?

Käyttäjän mikaeljungner kuva
Mikael Jungner

Nuo eivät olleet tyypillisiä demari-ehdotuksia koska niitä ei ole tyypillisesti puolue esillä pitänyt. Ihan omia ehdotuksia. Ja tuskin noista vakuuksista ainakaan haittaa on? Tuki kun piti joka tapauksessa Kreikalle antaa, muun Euroopan mukana.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Kun ehdotukset valvonnan ja tarkkailun lisäämisestä tekee demaripoliitikko, niin tokihan ne ehdotukset ovat tyypillisä demariehdotuksia!

Mitä taas tulee Urpilaisen kreikkavakuuksiin, niin eihän kyseessä ole mitkään vakuudet!

http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2013/05/29/e...

Jos kansanedustaja herra Jungner pitää näitä vakuuksina, ihmettelen minä mitä tuollaisella ymmärryksellä ja ammattitaidolla eduskunnassa oikein tehdään, lisää vastaavia munauksiako???

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #128

Aivan käsittämätöntä että Katainen ja Urpilainen voivat olla vapaalla jalalla, kun huijasivat kansalaisia tuolla lailla. Demokraattisissa oikeusvaltioissa molemmat olisivat syytteessä ja tuomiolla tuosta!

Ja demareiden virallinen totuus on edelleenkin että vakuudet ovat täysin kunnossa!

Käyttäjän KaripekkaHyyti kuva
Karipekka Hyytiä

Tästä jäi puuttumaan tärkein: turhista byrokraateista on päästävä eroon.
Kuntien pakkoliitokset käyttöön ja suoja-aika työntekijöiltä pois.

Käyttäjän ViljoRafaelHeinonen kuva
Viljo Heinonen

Erityisen suurella ludalla pitää siivota kunnallista byrokratiaa, josta huippuna ja toisaalta hupaisanakin esimerkkinä on omatoimisesti tehdyn lasten luistinradan kielto Vantaalla.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Ja toisena hupaisana yksityiskohtana juuri tuohon voisi todeta, että Vantaalla on tanssittu 40 vuotta SDP:n ja Kokoomuksen pillin mukaan. Voisi olettaa, että kunnallinen byrokratiakoneistokin on rasvattu aika hyvin.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Vantaan_kaupunginvalt...

Kunnan ongelmana ei liene ainakaan liian pieni väestöpohja?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Tupakka: (http://www.thl.fi/fi/web/alkoholi-tupakka-ja-riipp...)
Tupakoinnin aiheuttamat suorat terveydenhuollon hoitokustannukset ovat noin 250 miljoonaa euroa vuodessa.
Lihavuus: (http://yle.fi/uutiset/lihavuuden_kustannukset_sato...)
Suomessa ylipainon ja sen seurauksien on arvioitu aiheuttavan vuosittain 300 miljoonan euron kustannukset. Kulut ovat nousseet muutamassa vuodessa kymmeniä miljoonia euroja.

Tupakoinnin kieltäminen johtaisi salatupakointiin. No, hajusta tietenkin voisi tunnistaa rikolliset. Mutta suurempi kustannusvaikutus olisi lihavuuden kieltämisellä. Ja sitä vasta olisi vaikea salata.

JK. Ja alkoholin haittavaikutusten potti hakkaa ymmärtääkseni kyllä nuo molemmat edellä mainitut mennen tullen.

Varmemmaksi vakuudeksi, en kannata minkään noiden paheiden kieltämistä. Valitettavasti jotain vastuuta on jätettävä yksilöllekin.

Käyttäjän AnssiYlnen kuva
Anssi Ylönen

Kieltolait eivät toimi, Suomi tarvitsee lisää laillisia päihteitä.

https://anylonen.wordpress.com/2014/12/12/suomi-ta...

Käyttäjän mikaeljungner kuva
Mikael Jungner

Jos tupakkaa ei olisi kaupoista saatavissa, suurin osa lopettaisi kokonaan. Ja kun on kerran tupakoinnin lopettanut, ei siihen hevin palaa, jos ei tupakkaa ole helposti saatavilla. Suurin osa tupakoijista haluaa itsekin lopettaa, he eivät vain siihen pysty.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Ei noin pidä ajatella. Ihmisellä pitäisi olla oma valintaoikeus mitä aikoo elämällään tehdä ja kenenkään ei pidä siihen puuttua, ellei ole vaaraksi itselleen tai toisille.

Miten ajattelit tupakoivien turistien kohdalla tehdä? Kiellä samantien sokerit, suklaat, sipsit yms. Kiellä jopa vesikin.

Ei saa tehdä Suomesta totalitaristivaltiota eikä isovelivaltiota. Taidan harkita uuden kielen opettelua ja häippäistä toiseen maahan.

Katso huvikseen http://byroslavia.org

Ihmisillä on edelleen halu saada politiikkaan muutoksia, jotta nämä hulluudet loppuisivat ja aletaan purkamaan kaikenmaailman idiotismia pois pykälöistä. Ei se finanssikriisistä ole johtunut vaan siitä, että me tarpeettomasti kasvatetaan sitä byrokratialaitosta ja aiheutetaan tulonmenetyksiä.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Jos tarkoitat tupakkatuotteiden myynnin kieltämistä, kirjoita silloin tupakkatuotteiden myynnin kieltäminen. En minä ole mikään ajatustenlukija.

Jäljelle jäisi sillon kohonnut tuonti -> lisärajoituksia tuontiin -> salakuljetus ja pimeä myynti -> hinnannousu -> rikollisjärjestöjen saapuminen markkinoille -> rikosten lisääntyminen kalliimpien ostojen rahoittamiseksi > ...

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

SDP lupasi ummet ja lammet viime vaaleissa eläkeläisille. Seitsemän ekee kuussa lisää tänä vuonna ja verot kasvoi 60 ekelle/kk. Hyvin pitää demareiden vaalilöpinät.

Oli pakko lopettaa käsien pesu. Käsirasvan käyttötarve romahti saman tien. Ehdotuksia muista hyvistä säästökohteista?

Anna-Leena Nieminen

Lakien ja asetusten purkulista

- laki ay-liikkeen erityisasemasta
- laki työehtosopimusten yleissitovuudesta
- laki irtisanomissuojasta
- yrityksen perustamiseen liittyvä sääntely
- taksisääntely
- apteekkisääntely
- joukkoliikenteen sääntely ja tuet
- yritystuet
- maataloustuet
- kauppojen aukioloaikojen sääntely
- hintasäännnöstely
- rakennusmääräykset
- valtion koulutusmonopoli
- valtion viinanmyynnin monopoli
- rahapelimonopoli
- kaavoitusmonopoli
- valtion rahamonopoli
- lainsäädäntömonopoli

Janne Suuronen

Onnittelut hyvästä toimenpide-ehdotuslistasta. Positiivista. Tuohon täytyy perehtyä ajan kanssa tarkemmin.

Mutta muuton äijä kirjoittaa alle lainatussa vastoin parempaa tietoa. Ihan puuta heinää, kuten mielikuvademarit yleensäkin.
"
Olen ollut mukana tekemässä säästöleikkauksia useissa budjettiriihessä 90-luvulta asti ja voin sanoa että helppoja säästökohteita ei enää ole. Jos nyt säästetään Suomi tasapainoon, maksaa siitä moni kansalainen oman elämän laadussa kipeästi. Poliitikot eivät emmi säästöjen kanssa heikkouttaan, useimmat poliitikot vain kavahtavat sitä kauheutta joka säästöistä voi pahimmillaan seurata.
"

Suomen julkisen sektorin menot 2014 ovat 120mrd€. Tämä summa on vuodessa 23 000 yhtä suomalaista kohden, vauvasta vaariin.

Suomen julkisen sektorin menot 2009 olivat alle 100mrd€, alle 19 000€ yhtä suomalaista kohden. Koko kulkisen sektorin kasvu on huomattavasti suurempaa, kuin koko julkisen sektorin vaje.

https://www.veronmaksajat.fi/luvut/Tilastot/Julkis...

Keskimäärin julkisen sektorin menoja on viimeisen vuosikymmenen aikana nostettu yli neljän prosentin verran. Kansantaloutemme on vuosittain kasvanut vain joitakin prosentteja.

Yli varojen elettäessä on jossain vaiheessa laitettava suu säkkiä myöten. Tuloerojen kasvu ja vähemmistöjen tasa-arvoisuus ovat eräitä demareiden Suomen kansantaloudelle rittäin kalliiksi käyneitä teemoja. Yhdistettynä vihreiden ja kokoomuksen liioiteltuun ympäristöintoon. Ylellisyyksiä, joihin meillä ei enää entiseen malliin olisi varaa.

Suomi eli koko 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen ennen näkemättömän yltäkylläistä aikaa. Ja Mikael Jugner tulee viisastelemaan, kuinka osittainenkin paluu tähän yltäkylläisyyden aikaan tarkoittaisi erittäin kipeää iskua monen elämään.

Käyttäjän mikaeljungner kuva
Mikael Jungner

Noh, muutaman kerran näitä säästöhankkeita tehneenä voin kertoa, että jatkossa miljardisäästöt eivät onnistu, ellei leikata julkisia palveluja tai tulonsiirtoja. Se tekee kipeää ihan oikeille ihmisille. Kovin moni elää Suomessa kädestä suuhun. Se, että tuosta vaan leikattaisiin, tekisi heidän elämänsä kovin tukalaksi. Sitä haluan välttää. Toivottavasti moni muukin.

Janne Suuronen

Vastauksesi kertoo osaamattomuudesta. Menojen paisuttaminen yleistä kustannustasoa ja kansantaloutemme kasvua nopeammin ei voi olla peruuttamaton tapahtuma ilman väitettä, että rankaisisi kansaa kunnolla.

Suomi tarvitsee nyt itsekkäiden narsistien (=aimo osa nykyisistä päättäjistä) tilalle uudet miehet ja naiset.

Esimerkiksi termien ja käsitteiden tuloerojen kasvu, tasa-arvo (sukupuoli, etniset vähemmistöt, kieli, liikuntarajoitteiset) ja ympäristönäkökulmat -varjolla on luotu paljon tehottomuutta Suomeen. Tehty pahaa niin julkiselle sektorille kuin elinkeinoelämällemme ulottamalla niiden lonkeroita joka ikiseen paikkaan. Useimmiten pienen eturyhmän ehdoilla unohtaen maalaisjärki suuren enemmistön näkökulmasta katsottuna.

Matias Härkönen

Paras säästö saadaan, jos kielletään SDP. Ja yksikään ei joudu kärsimään.

Käyttäjän mikaeljungner kuva
Mikael Jungner

Tuo ei säästä mitään koska puoluetuki menee kansanedustajien määrän perusteella. SDPn saama puoluetuki vain ohjautuisi muille puolueille. Keksi parempi säästö :)

Matias Härkönen

En tarkoittanut puoluetukia, vaan SDP:n politiikan aiheuttamaa haittaa suomen taloudelle.

Mutta rehellisesti sanottuna, jos keinot parantaa taloutta piilee kielloissa, ollaan ihan väärillä jäljillä.

Daniel Lemberg Vastaus kommenttiin #79

+1

Komppaan.

Kummasti paranisi asiat, jos se SDP poistuisi kokonaan. Eikös se ole jo nähty miten pisin veetä kaikki on menny SDP:n kanssa :)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Teillä kaikilla istuvilla puolueilla on rahaa liikaakin ja muita järjestöjänne saamassa rahoja.

Mitä jos aloittaisitte pudottamalla puoluetuet pieniksi ja antaisitte osan pienpuolueille? Taikka lasketaan joku €-määräinen summa per äänestäjä, jäisi edes pienpuolueille rahaa ja näin puoluetuki jakaantuisi tasavertaisesti joka puolueisiin?

Jaakko Paasonen

No,autetaan keksimään. Seuraavana olisi tietysti puoluetukien poisto kaikilta puolueilta.
Kannattaako demarit ja kelpaako Mikaelin listalle?

Janne Salonen

Ei luoja mikä lista! Suomi nousuun tupakoinnin kieltämisellä ja antamalla kenkää kiinteistövälittäjille... Missä ovat ne todelliset isot rakenteelliset uudistukset, joita Suomi kaipaa? Missä on valtavan byrokraattisen koneiston pienentäminen?

Sinänsä ehdotuksissa ei suurimmassa osassa ole mitään vikaa, mutta tuo 5mrd on niin hatusta vetäisty kun voi olla. Nyt tarvitaan isoja muutoksia, ei pientä näpertelyä.

Käyttäjän mikaeljungner kuva
Mikael Jungner

Tuo 5 miljardia ei ole hatusta vetäisty mutta kerro ihmeessä oma listasi. Odotan mielenkiinnolla. Ja ennakkoluuttomana :)

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Oletko huomioinut miten nopeasti nikotiinin täyskielto tuo kassaan ne mainitut 5 miljardin euron tulot?

Eikö sama suomeksi sanottuna tarkoita terveydenhuoltohenkilökunnan vähentämistä (=irtisanomista) jos kerran käytetään julkista terveydenhuoltoa vähemmän. Ei niitä säästöjä muuten synny kyllä yhtään.

Toisaalta kaipaisin tutkittua tietoa muiden kuin savukkeiden julkiselle terveydenhuollolle aiheuttamista kustannuksista, jotta ei taas syyttömiä rankaistaisi. Puhutaanpa esim sähkötupakasta, ruotsalais- tai englantilaistyyppisestä nuuskasta, purutupakasta, sikareista tai piipputupakasta (+korvaushoitotuotteet). Tutkittua tietoa näiden yhteydestä eri sairauksiin vrt tupakoimattomat on kyllä maailmalla olemassa.

EU-lainsäädännössähän nuo on selkeästi eroteltu. Meillä ei edustajien tai virkamiesten osaaminen näytä riittävän niin pitkälle. Kielletään varmuuden vuoksi kaikki ja ensi vuonna ollaan 5 miljardia rikkaampia (?)

Käyttäjän MattiMatikainen kuva
Jouni Kumpulainen

Olisiko aika ja päästä Alkon monopolista eroon? Johan tässä on kaksikymmentä vuotta Euroopan unionissa oltu ja odotettu sitä eurooppalaista alkoholipolitiikkaa. Sitä on toki jo tullut ja monopoli on voimassa vaan täällä Suomen rajojen sisäpuolella, mutta ei koske alkoholin tuontia EU alueelta eikä nettitilauksia. Hienoa toki että pidät ravintoloiden puolta jos se ei ole vain ravintoloitsijen kosiskelua, mutta muuten taidat olla aika perusdemari, jos ryhdytään puhumaan valtion monopolin purkamisesta vai mitkä ovat ajatuksesi sen suhteen?

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Täytyy pistää toiveita siihen että TTIP aikanaan poistaa alkon monopolin kun meikäläisistä poliitikoista ja virkamiehistä ei siihen ole.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Mistä monopolista sinä puhut? Muuta muualle, jos yhden maan säännöt noin päistävät. Itselleni ei ole ongelmia käyttää tsipuroa kohtuudella, vaikka sitä saakin päivittäistavarakaupasta.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Hei, edustaja Jungner

Silmiini osui tämä käteisen kieltäminen. Ihanko näin sattumalta päivä deflaatiouutisen jälkeen ponnahtaa tällainen pohdinta?

Katsotaanko asiaa reaalikoron (nimellinen korkotaso miinus inflaatio) kannalta? Kun tuo inflaatio painuu negatiiviseksi (deflaatio) niin reaalikorkotaso on aina suurempi kuin nimellinen korkotaso. Tämä on se suuri ongelmatekijä deflaatiossa.

Voidakseen välttää tällaisen ikävän skenaarion tulisi nimellistä korkotasoa säätää niin ikään negatiiviseksi, mutta katso: jos talletuksille asetettaisiin negatiivinen korkotaso niin kansalaisethan nostaisivat tilinsä tyhjäksi ja pitäisi rahansa käteisenä mielummin sitten vaikka patjan alla.

Edelleen: jos käteistä ei kuitenkaan olisi, niin negatiivinen talletuskorko olisi erittäin kätevä pankkien työkalupakissa.

Oletko edelleen samaa mieltä käteisen poistamisesta?

Käyttäjän mikaeljungner kuva
Mikael Jungner

Tuo käteinen raha on joka tapauksessa poistumassa lähimmän 15 vuoden aikana. Kysymys on vain siitä, pitäisikö sitä nopeuttaa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Taitaa tulla tilalle helpommat ja mielekkäämmät mahdollisuudet veivata säästötilien kanssa vaikka kultafutuurien kanssa.

Tekisikö Suomi yksin käteiseliminoinnin vai koko euroalue yhdessä rintamassa?

Esimerkiksi täällä Kreikassa verovirastotkin ovat kuin vankiloita kalteriovineen, koska veroja maksetaan viraston tiskillä... käteisenä.

Edes junalippua ei voi maksaa rautatieasemilla kortilla. Ateenassakaan.

Jos taas Suomi yksinään tekisi tällaisen tempauksen, voisi moni turistipaikka kokea kovia.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Demareissa on katto korkealla ja seinät leveällä. Eduskuntaryhmän johtaja Jouni Backman oli vastustamassa kepun ehdottamien lapsilisäleikkausten perumista ja siirtämistä tupakkaveroon, kun kuulemma köyhät polttavat enemmän.

Käyttäjän mikaeljungner kuva
Mikael Jungner

Jouni Backman on fiksu mies mutta tuo yksittäinen kannanotto oli kyllä outo. Minusta.

Daniel Lemberg

Siis ei ole todellista millaisia vatipäitä on tätä kansaa edustamassa... Onkohan mietitty ihan loppuun asti, että paljonko verorahoja se tupakka tuottaakaan?

Eikös se ole jo itsestään selvää, että jos tupakka kielletään, niin kyllä sen joku tänne rahaa vastaan salakuljettaa. Kieltolaki ei toimi. Ei ole koskaan toiminut. Eikä tule toimimaan.

Ja tuo käteisen poisto. Onkohan ymmärrykseen mennyt, että vanhat ihmiset, yli 50 vuotiaat, jotka eivät olet internetiin koskeneetkaan, eivät hoida pankkiasioitaan, tai mitään muutakaan kortilla, vaan käteisellä? Koska ovat ns. vanhan koulun ihmisiä, ja käteinen raha on ainoaa oikeaa rahaa.

Herää tähän päivään.

PS. Sosiaalidemokraatit, eikä Sosialidemokraatit.

Käyttäjän mikaeljungner kuva
Mikael Jungner

Ainakin heroiinin kieltäminen 50-luvulla toimi. Toi säästöjä ja paransi elämänlaatua.

Käyttäjän IlpoRossi kuva
Ilpo Rossi

Tässähän on hieno lista luovia, ennakkoluulottomia ehdotuksia. Nyt ei muuta kuin Mikael listan kanssa puolueyhdistyksen kokoukseen, hankkimaan siellä aluksi yksi ehdotuksen kannattaja jotta päästään äänestämään - sellainenhan siitä demokratiassa ilman muuta tulee. Jos esitys voittaa, yhdistys voi tehdä tästä esityksen ensi syksyn piirikokoukselle; jos se menestyy sielläkin, piiri voi tehdä esityksen puoluekokoukselle. Jos se vielä sielläkin saa enemistön niin meillähän on loistava, kansanvaltaisesti tehty esitys valmiina. Vaaleissa sitten katsotaan, kannattaako kansa näitä sinänsä loistavia ehdotuksia. Vaalivoiton jälkeen - jos sellainen joskus tulisi - ehdotuksista joku voisi päätyä jopa hallitusohjelmaan...
Mitä? Että vääräkö käsitys demoratiasta? Jos näin on, niin mikä olisi se oikea?

Käyttäjän mikaeljungner kuva
Mikael Jungner

Oikeampi tähän aikaan olisi ehkä kirjoittaa asiasta kolumni ja toivoa että mahdollisimman moni poliitikko ottaisi ideoista vaarin seuraavissa hallitusneuvotteluissa. Suorempaa demokratiaa. Ja nopeampaa :)

Jesse Saikkonen

Miksei näissä leikkauslistoissa puhuta 2,25 miljardin EU:n ja afrikan köyhille heitettävistä kehitysavuista? Onko Afrikkalaisen hyvinvointi tärkeämpi kuin Suomalaisen? Selvä valintahan tässä ollaan tehty ulkomaalaisten hyväksi kun leikataan ennemmin Suomalaisilta ja jopa kansakunnan olemassaolon perusasioista kuten puolustuksesta, samalla kun noihin rahoihin ei olla kajottu.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

EU-vastuunkannosta voisi säästää 500 milj. euroa joka ikinen vuosi, mutta muistaako joku säästöjen koskeneen tuota menoerää?

Melko kalliiksi tulee SDP:n EU-tavoite, yhtenäinen (pohjoismainen) sosiaaliturva koko unionille. Toteutuu täkäläisinä leikkauksina.

Siihen pyrkivät ja sen eteen työtä tekevät. Euroopan siirtolaisuus ja kustannukset tasajakona. Pitäisi kai hyväksyä mutinoitta, mutta en vain osaa. Brittien Cameron valmis vaikka eroamaan koko kolhoosista. Sikäläinen persu kun on.

Eero Arvonen

Moniin listan kohdista ei itsellä riitä tietämys. Tupakoinnin kieltämisestä olen täysin samaa mieltä - tosin sillä reunaehdolla että vaikuttavan nautintoaineen, nikotiinin, käyttöä ei kielletä. Nikotiinilla on lieviä haittavaikutuksia mutta myös hyötyvaikutuksia (ainakin subjektiivisia) ja siksi luokittelen sen samaan kategoriaan kuin esim. kahvin. Se kaikki muu tupakassa oleva onkin sitten täyttä myrkkyä sekä itselle että ympäristölle eikä tietääkseni tuota mitään iloa kenellekään.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

30 miljardia vuodessa. Vuosina 2008 - 2014 siis yhteensä 210 miljardia. Lamamme siis johtuu tästä 210 miljardin menetyksestä, eikä siitä, että olemme lainanneet Kreikalle 7 miljardia?

Kimmo Löytänä

Lakiosan poistaminen: Ehdottaako Jungner palaamista aiempien vuosisatojen käytäntöön, että yksi perillisistä perii koko omaisuuden?
Eiköhän tätä päivää ole, että sisarukset jäävät kaikki osakkaiksi yritykseen - siis silloin kun puhutaan oikeista yrityksistä. Maatalousyrittäjät on sitten ihan oma juttunsa. Kun sisarukset jäävät kaikki yrityksen osakkaiksi, tällä lakiosaehdotuksella ei ole mitään vaikutusta.
En näe mitään syytä, miksi yhteiskunnan pitäisi kannustaa epätasa-arvoiseen perintökohteluun sisarusten kesken.
Ymmärrän sen sijaan paljon paremmin yritystoiminnan perintöverotuksen kohtuullistamista - joka itse asiassa on jo nykyisessä lainsäädännössä toteutettu. Yritystoiminnan sukupolvenvaihdoksessa yritysomaisuus arvostetaan 40% käypään arvoon nähden perintöverotuksessa - jo nykyisin (edellytyksenä, että yritystoiminta jatkuu). Pitäisikö tämän prosentin olla vielä pienempi - tai siirtyä maksettavaksi vasta luovutustilanteessa, onkin jo parempi kysymys.

Käyttäjän mikaeljungner kuva
Mikael Jungner

Kyllähän perittävällä on syytä olla sanansijaa siinä, miten hän perintönsä haluaa jakaa. Tuo lakiosa on juuri sitä vanhaa maailmaa, ajalta jolloin haluttiin estää maatilan lasten ajautuminen mieron tiellä. Nykyisin niin ei enää käy, onhan perillinen keskimäärin 55 vuotias perinnön saadessaan, vaurainta ikää, tilastollisesti. Ja kuten sanoin, jakautuisi perintö edelleen tasan, ellei perittävä erityisesti halua suosia jotain lastaan.

Kimmo Löytänä

En silti ymmärrä, miten tämä ehdotus lakiosasta olisi ratkaisu mihinkään sukupolvenvaihdoksia koskevaan ongelmaan.
Ei edes perheyrityksissä yhden perillisen tarvitse pystyä ostamaan muita perillisiä ulos yrityksestä. Se on yrityksissä täysin normaalia, että osakkaita on useita.
Ongelmaksi on käsittääkseni nähty perintövero, jonka valtio perii heti perinnönsaannin jälkeen, vaikka perillinen ei saisi rahaa tai pystyisi veroa suorittamaan realisoimatta saamaansa yrityksen osuutta. Yritysomaisuuden realisointi varsinkin pienemmissä yrityksissä voi olla vaikeaa ja jopa mahdotonta myymättä koko yritystä. Tämä on se ongelma, että pienissä yrityksissä perillisellä ei välttämättä ole mahdollisuutta jatkaa toimintaa, koska valtion vaatima perintövero edellyttää käytännössä omaisuuden realisointia.
Ehdotus lakiosasta ei ole minkäänlainen ratkaisu tähän ongelmaan, vaikka se on yritetty esittää sellaisena.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Suositus Mikaelille jo pelkästään siitä, että esitetään jotain konkreettista. Samansuuntaisia avauksia muiltakin poliitikoilta ja jalkautus keskusteluun paikallistasoille, missä äänestäjät ovat. Laittakaahan poliitikot pökköä pesään ja itsenne peliin. Siitä se pakollinen uudistuminen alkaa.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Seuraava uutinen pistää kysymään onko meillä lainkaan tarvetta säästää?

http://yle.fi/uutiset/ruotsi_toiseksi_kieleksi_eka...

Kysymys on ehkä jonkun mielestä populismia. Mielestäni suunnitelma kertoo tuhlauksesta.

Reino Jalas

“Oikeus viikon sairauspoissaoloon ilman lääkärintodistusta.”

Tuollainen varmaan sopisi aamu-uniselle blogistille itselleen. Ei politiikka yhtä miestä kaipaa. Viikon voi kuka vaan olla poissa, eikä perään saa tai ole kohteliasta kysellä.

“Korkeampi kelakorvaus mobiileista lääkärikäynneistä.”

No ilman muuta. Kansakunnan nykyinen ahdinko kannattaa käyttää hyväksi. Katsoa jos saisi jostakin pikkuisen nipistettyä uusia parempia etuja itsellensä.

“Jo pelkästään harmaan talouden hiipuminen käteisen katoamisen myötä tuo yhteiskunnalle miljardisäästöt, muusta tehostumisesta puhumattakaan.”

Tuo onkin näppärän nopeavaikutteinen ehdotus valtiontalouden rahapulaan, täältä pikkuruisesta Suomesta. Ehdotetaan että kolikot sulatetaan ja setelirahat silputaan pois koko Euroalueelta pois. Valmista tulee jo 15 vuodessa.
Toki Amerikan dollarit eivät silti ole maailmasta poistumassa minnekään. Niin kauan kuin paperisia dollarin seteleitä on olemassa, niin yhtä kauan joka ikisellä valtiolla on käypää setelirahaa vaihdantavälineenä käytettävissään.

“Sen sijaan alkoholin nauttimista ravintoloissa
kannattaa helpottaa.”

No Ilman muuta näin. Muilta kessut pois, mutta itelle halvempaa punkkua, Juttutuvan illanistujaisiin.

“Olisi syytä säätää hallintomenettelylakiin pykälä, jonka mukaan
julkinen hallinto saa kysyä kansalaiselta tai yritykseltä yhden tiedon vain yhden kerran.”

Olettekos arvoisa kansanedustaja 4-vuotisen edustajakautenne aikana käyttänyt tästä asiasta Eduskunnassa yhtään puheenvuoroa? Tai tehnyt siitä kirjallista kysymystä? Jos ei ole tehty, on aika noloa blogissa 3 kk ennen vaaleja kirjoitella, että jonkun tarttis tollainenkin tehdä.

Mitä enemmän tätä Mikaelin listaa lukee, sitä hupaisammalta se kuulostaa. Ja muistuu mieleen erään maan presidentin vastikään asiasta murjaisema toteamus:

    “Moni puhuja on päätynyt siihen, että ehdottomasti jonkun
    on jostain luovuttava. Pääsääntöisesti jonkun toisen kuin
    vaatimuksen esittäjän itsensä. Jos aidosti haluaa vaikuttaa,
    nyt pitää esittää, että tästä meille tärkeästä edusta me
    luovumme, mistä Te?”

Yllä olevassa leikkauslistasta en löydä ainoatakaan asiaa, joka kirjoittajaan itseensä leikkauksena kohdistuisi. Ei edes välillisestikään.
On todella näppärästi ja älykkäästi valitut kohteet.

Muut puolueet, tästä mallia nyt!! Uusia etuja, edullisempia ravintolapaukkuja ja kovempia Kela-korvauksia vastaavia pikkuetuja löytää varmaan muutkin.

Sillä se 10 Mrd kassavajekin kohta on jo lapioituna umpeen.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

..lissulistoineen.Saakin hakea yhtä suurta erehdystä suomen historiasta.Sinne kun mahtuu surullisen kuuluisa leikkauslista,musta lista lehdistöstä jne.listalissu onkin erikoistunut laatimaan erilaisia listoja milloin mistäkin.Mitähän näistä mahtaa ajaa takaa "seuraajansa?"

Sekavista blogeistaan ei päätä eikä häntää löydykkään.Sossu on aina sossu,ja DDR vielä muistissa.Työministerinä Lipposen hallituksessa,puistattaa ajatellakin koko revohkaa ja mitä saivat aikaan "listoineen".

Ei kiitos,ei tätä enää 2015.Ei yhtäkään SDP :n "listaa"

Vitsi??

Tässä "lissunlistassa"jolla hän aikanaan osti julkisuutta ja mainetta itselleen,leikkaukset kohdistuvatkin työväestöön ja kaikkiin niihin joilla ei ole muutoinkaan mitään.Kuten urpilaisen eläkeläisten raippaverokin.

Jukka Nieminen

Muistaakseni Ruotsissa koetettiin rajoittaa tupakointia ankaran hinnankorotuksen avulla. Etukäteen laskettiin että salakuljetustupakan osuus tulee olemaan 5% kun se sitten olikin likemmäs 90% kaikista myydyistä savukkeista. Syntyi monenkirjavia tupakkaliigoja jotka valitettavan usein olivat sotaakäyvien maiden perustamia ja jotka loivat omat jakeluverkostot. Pitkän päälle nämä liigat alkoivat vallata markkinoita toisiltaan ja syntyneissä "tupakkasodissa" kuoli yksin Tukholman alueella ainakin 11 ihmistä. taisi kuolla joku suomalaisgangsterikin. Ilmiö alkoi synnyttämään myös al caponemaiseen tyyliin ympärilleen järjestäytynyttä rikollisuutta jonka rahat alkoivat sekaantua enemmän ja enemmän paikalliseen elinkeinoelämään ja alkoi korruptoida paikallispolitiikkoja.
Kaikessa hiljaisuudessa Ruotsin hallitus laski tupakanhinnan takaisin sidettävälle tasolle.

Onhan näitä sinänsä hyväätarkoittavia ideoita mutta kun ottaa huomioon että viidestä miljoonasta suomalaisesta likemmäs miljoona polttaa, näkee jokainen lähiököyhä elämänsä tilaisuuden tehdä tiliä salakuljetuksella ja laittomalla jakelulla. Tai siis siihen saakka kunnes isompikenkäiset kummisedät valtaavat markkinat.

Tälläinen vaihtoehto ei vain tainut tulla arwoisan Jungerin mieleen? Niitä on kuitenkin hyvä miettiä etukäteen että kun tekee aloitteita ja jos ne junttaa läpi, niistä on myös hyvä kantaa sitten jälkikäteen poliittinen vastuukin. Sitä kylläkin harvemmin näkee. mutta eiköhän tämä täyskielto ideana kaadu jo siihen, että se on tyystin epärealistinen

Käyttäjän mikaeljungner kuva
Mikael Jungner

Tuo sinun esittämä ei pidä paikkaansa. Hauskan romaanin tuosta toki saisi. Sellaisen kuvitteellisen.

Patrick Daniel

Jos aloitetaan lahjoittaa Venäjälle kaikkien Teidän kaltaista typeriä poliitikkojen, niin ei tarvis miettii Säästö ohjelmia.....

Käyttäjän mikaeljungner kuva
Mikael Jungner

Ihanko oikeasti kuvittelet että jossain varastossa olisi fiksumpia poliitikkoja tulossa tilalle? No ei olisi :)

Käyttäjän raimas kuva
Raimo Nurmi

Onpa kauhistuttavaa, että sosialisti (?) kirjoittelee tällaista. Eivätkö kaikki jo olemassa olevat kiellot riitä, vai vieläkö kiristetään ?

Junger voisi hyvin hankkia ihan ikioman elämän ja alkaa elää sitä sensijaan, että koko ajan puuttuu tai haluaa puuttua muiden elämään.

Sosialisti, joka seisoo kädet taskussa, ei ole ylevä esitys. Aatteet kateissa ja kädet muiden taskuissa.

Marko Aronen

Tupakanpoltto ei varmaan ole se avainsana Suomen ylösnousuun saattamiseen. Luulen, että monet jotka tienaavaat alle kipurajan (1000€) polttavat, koska ovat koukussa siihen ja varmaan on heidän ainoa intohimonsa.

Suurempia tuloja Suomi saisi, jos hyväpalkkaiset (yli 5000€) tienaavilta otettaisiin talkoisiin Suomen ylösnousemiseen 1/3 palkasta kolme vuotta. Toki sama koskisi koko eduskuntaa.

Nyt olisi eduskunnan aika näyttää mallia Suomen kansalle ja oma-aloitteisesti antaisivat kaikki palkoistaan 1/3 valtion kassaan seuraavina kahtena vuotena ja haastaisivat suurituloiset mukaan tuohon hienoon eleeseen.

Jos nyt leikataan niistä, mitkä on pienituloisille välttämättömiä, niin Suomen kansa tietenkin alistuu siihen ja vaihtaa seuraavissa vaaleissa poppoon uusiksi samanlaisiksi oman edun hakijiksi..

Käyttäjän ollisaarinen kuva
Olli Saarinen

Tässä ei näy olevan kyse leikkauslistasta vaan kehitys- ja uudistushankkeista, siis vastataan eri kysymykseen kun on tehty.

Kirjoituksen alussa toistettiin yleinen virhekäsitys, että työnantajan kelamaksun poisto olisi ollut työnantajatuki. Palkkasidonnainen maksu rasitti palkanmaksua ja kun se siirrettiin yleiseen verotukseen tehtiin tilaa palkankorotukselle mihin ei muuten olisi ollut varaa. Toisen sanoen kyse oli tuesta aktiiviväestölle.

Kuntien pakottaminen yhdistymiseen tuolla tavalla on kaavamaista kovaa politiikkaa. Suomeen tarvitaan tuhat kuntaa ja yksi valtio. Eikä yhtään maakuntaa.

Käyttäjän mikaeljungner kuva
Mikael Jungner

Vastaa kyllä kysymykseen, koska nuo toimet säästävät valtion kuluja tai lisäävät tuottoja. Siis tasapainottavat taloutta. Ja kuten kolumnissa kirjoitin, nuo ovat nimenomaan vaihtoehto perinteisille leikkauslistoille.

Jukka Nieminen

Ylipäätään tämä savuttomuus lähtee liikkeelle aivan väärästä päästä. Mikäli tapaamme ylipainoisen, pikkaisen alkoholisoituneen ketjupolttajan, jonka ruokavaliossakin on toivomisen varaa, on myös melko varmaa että hänen vuositulonsa ovat 20 000e luokkaa. Työtön työllistetty tai matalapalkka-alan töissä. Epäterveet elämäntavat, ylipainot ym korreloivat yllättävän hyvin pienituloisen kansanosan kanssa. Parempi väki - kansanedustajat - ym hoitaa toki itsensä säännöllisesti privaattilääkäreissä, harrastaa squashia ja syö niukasti mutta terveellisesti, mutta sehän on ihan eri maailmakin.

Kannattaa katsoa paljonko maassamme on tupakoijia ja sitten verrata paljonko alempia sosiaaliluokkia niin ymmärtää mistä kenkä pääosin puristaa. Terveet elämäntavat syntyvät ihan itsekseen keskiluokan puolella ja yläluokan parissa aivan varmuudella. Näissä "savuton suomi" kampanjoissa vain unohtuu että tupakoimattomuus saavutetaan parhaiten yleisellä köyhyyden poistamisella, eikä suinkaan osoittamalla sormella huonompiosaista - tai kokonaan osatonta - väestönosaa. Yllättävä veto täyssavuttomuuden puolesta on pohjattoman naivia ellei ymmärrrä sen taustamekanismeja. Ehdotankin että Junger keskittyy nyt vaan yleiseen köyhyyden ja kurjistumisen poistoon joka tuskin tapahtuu säästöillä vaan pikemmin ostovoiman lisäämisellä. Sitä kautta kitketään myös epäterveet elämäntavatkin ainakin jossain määrin.

Käyttäjän ToniAlho kuva
Toni Alho

Harmillista että listassa ehdotetaan tupakan täyskieltoa, johon valtaosa takertuu jättäen muun tekstin huomiotta. Vai haetaanko tällä sitten hieman parempaa näkyvyyttä listalle? ;) Oma (ja oletettavasti valtaosan suomalaisista) näkemys on, ettei minkäälainen täyskielto toimi, oli kyseessä sitten alkoholi, tupakka tai vaikka sulkaa. No se siitä...

Oleellinen kysymyshän pyörii sen faktan ympärillä, että nykyistä elintasoa ei Suomen valtiolla ole enää varaa tarjota, ts. säästöjä täytyy tehdä, ja jossakin ne kirpaisevat. Tämän faktan huomioiden Jungner on tehnyt listan _ehdotuksista, esimerkeistä_ joita on syytä harkita, kehittää ja viedä eteenpäin. Rohkeita ja monta hyvinkin asiallista (ainakin asioista kummemmin tietämättömän makuun) esitystä poliitikolta, joka on varmasti tietoinen siitä että tämän mukana seuraa negatiivistakin mielipidettä. Toivottavasti muutkin vaikuttavat poliitikot uskaltavat julkaista vastaavia listoja joilla saatettaisiin hakea ihan oikeasti tuntuvia säästöjä.

Vielä kun hallituksella (nykyisellä ja tulevilla) olisi rohkeutta ja taitoa toteuttaa näitä agressiivisia säästötoimia kuitenkin kasvua tukien, niin Suomella voisi olla toivoa. Jos kansaa enemmän tai vähemmän vihastuttavia, mutta kansantaloudellisesti välttämättömiä säästöjä/leikkauksia ei uskalleta tehdä, voidaan päätösten tekemättä jättämisen satoa sitten ihmetellä myöhemmin.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

USA:ssa on arvioitu, että 40 % kaikista savukkeista ostaa ihminen, jolla on yksi tai useampia mielenterveyden häiriöitä. Lisäksi, mitä vaikeampi psyykkinen häiriö ihmisellä on, sitä todennäköisemmin ja enemmän hän polttaa. Skitsofreniaa sairastavista polttaa 90 %.

Suomessa tilanne ei liene yhtä selvä, mutta kun tupakointi vähenee, niin ensin tupakoinnista luopuvat hyväosaiset ja ne, joilla muutenkin menee elämässä hyvin. Ne ihmiset, joilla on erilaisia ongelmia elämässä, voivat hekommin keskittyä tahdonlujuutta ja tietynlaista vakaata elämää vaativaan tupakoinnin lopettamiseen. Ahdisutuneiden ja masenutuneiden ihmisten on vaikeampaa lopettaa tupakointi, kun tunteet vellovat voimakkaina ja elämä on sellaista, että terveet elämäntavat eivät ole ensimmäisinä ajatuksissa arjessa.

Mielestäni ei tupakoijia voi ajaa liian ahtaalle veroilla ja kieltopolitiikalla, koska tupakoinnin taustalla on usein psyykkisiä ongelmia. Minusta tulisi hyväksyä se ajatus, että esimerkiksi skitsofreniaa sairastavat, alkohlismista kärsivät, masentuneisuuteen taipuvaiset voisivat polttaa, jos lopettaminen on heille elämänolosuhteista johtuen ylivoimaista.

Käyttäjän drinn kuva
Antti Paasivaara

Taas kerran mennään selvän vähemmistön puolesta, eikä suinkaan sen enemmistön, joiden elämistä tässä kiristetään jälleen kerran.

Viimeksi arvon Demarit junailivat alkoholille ulkomainontakiellon. Sen perusteella, että alkoholiin kuolee Suomessa vuodessa noin 2500 ihmistä. Suomessa varsinaisesti kuolee 50 000 vuodessa, joten se on tuosta luvusta 5%. Suomen populaation (5,5 milj) perusteella se on häkellyttävän pieni: 0,04% eli TODELLA vähän. Toki alkoholi vaikuttaa muutoin elämän kulkuun. Joskus positiivisesti ja joskus negatiivisesti. Sellaista se elämä on.

Kuinka moni sitten on kuollut tupakointiin? No, Googlen perusteella siihen kuolee noin 5000 vuodessa eli peräti 0,08% Suomen väkilukuun nähden. Luvut ovat häkellyttyävän pieniä siihen nähden, millä kädellä sitten selkeätä enemmistöä rangaistaan. Kuuntelisitte joskus enemmistöä tällaisissakin asioissa.

Sitä paitsi tupakoinnin täyskielto toisi vielä pahemmat seuraukset, kun jos miljardibisnes tuhottaisiin tässä maassa. Tuhannet yritykset tekisivät mahdollisesti tappiota.

Minun lista:

- Enemmän vapautta ihmisille tehdä ylipäätänsä asioita omasta tahdostaan.
- Enemmän kilpailunvapautta yrityksille.
- Vähemmän kieltoja, koska niillä on yleensä täysin päinvastainen seuraus.
- Suomi pois EU:n "mallioppilas"-kuvasta, koska siitä ei ole mitään hyötyä. Ei tarvitsisi siis kaikkia maailman EU-direktiivejä noudattaa..

P.S. En muuten polta itsekkään. Puolustan vain vapautta.

Käyttäjän MikkoKotiranta kuva
Mikko Kotiranta

Onnittelut Mikael rohkeasta ehdotuksesta tupakoinnin kieltämisestä. Otin innolla vastaan ehdotuksesi asuntolainojen korko vähennyksen leikkauksista ja sen kompensoinnista leimaveron poistolla. Uskoisin asuntokaupan vilkastuvan ja asuntosijoittamisen alkavan kiinnostaa kansalaisia enemmän. Tästä on hyvä jatkaa!

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Voidaanhan me säästää Suomi Kreikan tasolle, mutta itse kannattaisin talouden elvyttämistä omalla valuutalla ja keskuspankilla. Vienti vetämään, siinä nousee ostovoima automaattisesti kotimaassakin ja saadaan unohtaa typerät säästösuunnitelmat.

Marko Uusitalo

Olen aivan samaa mieltä tupakoinnin täyskiellosta, vaikka itse poltankin.
Mutta muista kommenteista en suinkaan ole samaa mieltä, hyviä säätötoimia löytyy muualtakin ja oikein miljardi tasolla.
Ensiksi voidaan lähteä EU:sta ja otetaan taas oma raha eli markka käyttöön, uskoisin, että pelkästään tästä tulisi miljardiluokan säästö joka vuosi,lisäksi lopetetaan maksamasta muiden maiden pankkien ja valtioiden mokauksia eli ei edes lainata rahaa, koska emme tule sitä ikinä takaisin saamaan.
Lopetetaan myös ulkomaanapu, eikös sinnekin syydetä miljarditolkulla rahaa joka vuosi ja käytetään nekin rahat oman maan asioiden kuntoon laittamiseen,kuten työllistämiseen ja asuntoihin.
Myöskin lopetetaan maahanmuuttajien paaponta, heille kun maksetaan kaikki ajokortista asunnon kautta lapsilisiin, esimerkkinä puolalainen tuttuni joka työskentelee Suomessa, mutta hänen perheensä asuu Puolassa ja silti hänelle maksetaan lapsilisät kahdesta lapsesta, vaikka lapset eivät ole ikinä edes käyneet Suomessa.
Ja lisäksi, jos valtio haluaan lisää rahaa niin yksi asia ihan maalaisjärjellä ajateltuna. Pudotetaan polttoaineveroa vähintään 50%:lla, vaikutukset tulevat näkymään välittömästi ja rahaa tulee valtiolle enemmän.
Esim. ihmiset ajaisivat paljon nykyistä enemmän(nykyään pakolliset), Suomeen tulisi myös enemmän turisteja omilla ajoneuvoillaan, jättäen rahaa polttoaineesta, ostoksista jne.
Myöskin huoltamot, huoltoasemat, autojen huoltopisteet, varaosaliikkeet.... hyötyisivät ja palkkaisivat enemmän henkilökuntaa, mutta kuten olen huomannut niin Suomessa MAALAISJÄRKI on ollut poliitikoilla jo kauan hukassa, joskin tuntuu, että moni ei ole ikinä sellaisesta kuullutkaan.=)

Veikko Yli-Nisula

Minun mielestä kaikki kilpailua vääristävä tukitoiminta on tarkasteltava kriittisesti .samoin kaikkien jäsenmaksujen vähennys oikeus verotuksessa poistettava .ihmisille on myös palautettava omavastuu omasta elämästä ,lisäksi sosiaalinen tuki maksettaisi tulevaisuudessa vain niille joille se alkujaan on tarkoitettu tarpeessa oleville

Käyttäjän TeemuLaitinen kuva
Teemu Laitinen

Voisiko sähkösavuke olla mahdollisuus tupakanpolton vähentämiseen?

Yhdysvalloissa tupakointi on tippunut puoleen sähkösavukkeen markkinoiden avaamisen jälkeen. Sähkötupakan vandalisoinnille alkaa olemaan jo todella vähän perusteita, sillä tieteellisiä tutkimuksia on toteutettu jo paljon.

Tieteellisesti on jo todettu se, että sähkösavuke ei ole portti tupakointiin ja sähkösavukkeiden käyttäjistä yli 90% on yrittänyt tupakan polton lopettamista muilla saatavilla olevin keinoin (Nikotiininkorvaushoitotuotteet, hypnoosi, kylmiltään lopettaminen ja lääkehoito).

Sähkösavukkeesta toitotetaan usein löytyneen ties mitä myrkkyjä, mutta tutkimuksien mukaan niiden määrät eivät ole elimistölle haitallisia ja esimerkiksi lääkeinhalaattorille asetettuihin maksimiarvoihin tarvitaan yli 3000 henkeystä per päivä (vastaa n. 200-300 savuketta, PÄIVÄSSÄ). Sähkösavukkeella tupakoinnin lopettamisen on todistettu olevan 4-5 kertaa tehokkaampaa kuin yhdelläkään Ison Lääkkeen tuotteella.

Tulet ja näytät keskisormea kaikille tupakoitsijoille. Valtava määrä tupakoitsijoita yrittää tupakan polton lopettamista joka vuosi, mutta sille ei löydy riittävän tehokasta apua suomessa markkinoilla olevilla tuotteilla.

Maissa, joissa nikotiinipitoisten sähkösavukkeiden myynti on kielletty perusteettoman (kaatunut useassa euroopan jäsenvaltiossa) lääkeluokituksen takia (esim. Suomi, Ruotsi, Viro, Tanska) tupakanpoltto on vähentynyt huomattavasti vähemmän kuin niissä maissa, joissa myynti on vapaata (Iso-Britannia, Saksa, Puola).

Tutkimuksia sähkösavukkeesta löytyy: http://www.ecigalternative.com/ecigarette-studies-...

Marko Aronen

Eli Mikael et lähde talkoisiin? Siis et anna palkastasi Suomen hyväksi? Koskeeko sama ahneus puoluettasi kanssa? Toivon vastausta Miksulta itse?

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Jatkoehdotus: Valtio voisi samalla määrätä kaikille yhteisen "kansallisen ruokavalion", jota jokaisen tulisi noudattaa. Ruokailua valvomaan ja järjestämään voitaisiin palkata työttömiä (tällä tavalla saataisiin työllisyys ylös) ja ruokailun voisi järjestää vaikkapa kenttäruokailuna. Jokaiselle kansalaiselle määrättäisiin kalorikiintiö ja urheilupakko. Urheilupakon toteuttaminen tapahtuisi yhteisillä ja kaikille pakollisena liikuntaharjoituksena jossa harrastettaisiin isänmaallisesti ja reipashenkisesti pesäpalloa ja tahtimarssia punalippujen liehuessa ja marssimusiikin soidessa. Lisäksi voitaisiin kieltää sokeri ja aspartaami kokonaan.

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Hjärttinen senttäs
Vielä ehtii tuprutella ja viinan kanssa turata
Kohta ollaan saunan takana tahi kolhoosissa

Kyllä olet eri ilkee veikko Mikael kunkku kenkku 1 (ykkönen ku ykkösolut)
https://www.youtube.com/watch?v=7JBTOxQd-ps

Oi suomen taisteleva nuoriso ja vanhat kans
Tulkaatten tupruttamaan kanssani vielä kun keritään
Otetaan pienet sinolit ja partavedet kans sillees keu keu

Paula Hassel

Mä en jaksa käsittää tätä käteisestä luopumista. Jo nyt olen kusessa kun maksukortti ei toimi ja maito on loppu. Yhä enemmän pankki veloittaa palveluistaan, Kouvolan kirpparilla (kylähullu) veloitetaan siitä että maksaa kortilla ostoksensa.

Yhä enemmän olen viime vuonna siirtynyt maksamaan käteisellä kortin toimimattomuuden vuoksi. Ennenkuin järjestelmät ovat idioottivarmat, ei pitäisi luottaa kaikkea mahdollista yhden asian varaan.. Muutenkin; pankkien maksut ovat mielettömän korkeat näihin osa-aikatyöllistetyn, velallisen tuloihin suhteutettuna.

Samuli Rask

http://www.adressit.com/ei-tupakalle
Onpahan tuosta tullu tehneeksi adressin aikoinaan, ei kovin monia kiinnostanut kuten yleensäkään korjata/muuttaa mitään asioita yhteiskunnassa, ainakaan järkevämmiksi.

Jarmo Sarin

Voi jeeveli minkälaisia pellejä Suomessakin on.
Kielletään samantien viinan juonti, naiminen, kuoleminen, sairastuminen, työnteko ym. ja voidaan myydä Suomi eniten tarjoavalle maalle, niinhän näistä murheista eroon päästään !

Käyttäjän TeemuLaitinen kuva
Teemu Laitinen

Mikaelin ehdotus on sinäänsä rohkea, että tupakan polton kustannukset lasketaan miljardeissa, mutta tupakoitsijoiden valtiolle säästämät eläkerahat kymmenissä miljardeissa :)

Käyttäjän NettaLindberg1 kuva
Netta Lindberg

Ovatko jotkut todella sitä mieltä, että esimerkiksi tuista ja julkisista palveluista leikkaaminen olisi parempi vaihtoehto kuin tupakan kieltäminen? Monien elämä on/ on ollut jossain vaiheessa riippuvaista tukien saamisesta ja julkisista palveluista. Näistä leikkaaminen olisi huomattavasti haitallisempaa monille kuin tupakan kieltäminen. Mikään ei miellytä kaikkia, mutta eikö järkevintä ole kuitenkin ajaa päätöksiä, joista on mahdollisimman pieni haitta ja suuri hyöty? Valtiota kritisoidaan jatkuvasti liiasta holhoamisesta, mutta kansalaisten etujen ajamista ei tulisi yhdistää siihen. Se, että tupakka kiellettäisiin on mielestäni enemmän etujen ajattelua kuin turhaa holhoamista.

Ja opiskelijan näkökulmasta en kannata opiskelun siirtämistä nettiin. Toki sitä voitaisiin kehittää niin, että halukkaat saisivat hyödynnettyä nettiä yhä enemmän. Kun terveyshaitoista puhutaan, koneella opiskelu tulisi varmasti lisäämään esimerkiksi niska ja hartiaseudun vaivoja. Näin ollen perinteinenkin vaihtoehto on hyvä säilyttää.

Anna-Leena Nieminen

Kannatat siis salakauppaa ja -kuljetuksia?

Jussi Rinne

Miten mahtaa olle, kumpikohan on nettomaksaja, tupakoiva vai valtio? Tupakoiva maksaa todella paljon veroja savukkeistaan ja luultavasti nostaa vähemmän eläkettä kuin ei tupakoiva, toki syöpähoito maksaa satoja tuhansia henkilöä kohden.

Noista 4G verkkojen rakentamisesta ja huutokauppaamisesta olen täysin eri mieltä. Kuluttajalta viedään kilpailutuksen mahdollisuus kun yhdellä yhtiöllä on monopoli asuinalueen verkkoon. Entäs jos lähden matkalle toiseen kaupunkiin jossa monopolia pitää toinen operaattori? maksanko silloin ouheluistani ylimääräistä? Tämän voi todeta toimimattomaksi mm. Yhdysvalloissa jossa kaapeliyhtiöillä on monopolit asuinalueille ja internet liittymän hinta on 100$ /kk.

Jussi Rinne

Yksi hyvä säästökohde olisi kunnalliset irtisanomissuojat.

Juho Lahti

Verkko-opiskelun mantraa on hoettu kohta 20 vuotta. Voi olla, että joku peruskoulun jälkeisen tutkinnon voisi myöntää pelkän verkkoselailun perusteella, mutta todellisen osaamisen saavuttamiseen tarvitaan oikeata vuorovaikutusta ja harjoittelua. Tätä mieltä olen vaatimattoman viisivuotisen AMK-opettajaurani jälkeen. Oikea prosessi tässä tapauksessa olisi nimeltään tehokas lähi- ja monimuoto-opetus. Kukaan ei oikeasti voi ajaa yhdistelmä-ajoneuvoa ammatikseen pelkän verkko-opetuksen jälkeen, tai annostella suonensisäisiä kipulääkkeitä leikkauspotilaalle.

Käyttäjän KristianSheikkiLaakso kuva
Kristian Sheikki Laakso

Huolestuttaa vielä enemmän, tämä mies on nykyinen kansanedustaja siis KANSANEDUSTAJA.

Voiko oikeasti olla että Junger kuvittelee tupakan täyskiellolla tuoda säästöjä ??? Ei taida tietää Jungerin poika mitkä verotulot tupakasta tulee. Ja jos nyt lopetaan tulouttaminen niin meinaako se että tupakan haitat tippuu välittömästi. Omat lapseni jotka polttaa tulee niiden tupakasta aiheutavat sairauden maksettavaksi vasta 40v päästä. koko tuonajan jää verotulot saamatta.

Topinen puoli on sitten mistä Junger ei tiedä mitään, on se että esim. ADHD ihmiset joille monelle tupakka on se jolla jotenkin pystytään keskittymään. Ilman sitä tupakkaa joutuisi käyttämään yhteiskunnan korvattavia lääkkeitä. Toinen puoli on se että monelle tupakoitsijalle tupakka antaa tiukassa paikassa sen rauhoittavan tilan jonka takia kuulenkin usein että otetaan hermosauhut.

Yhtään fixumpana en pidä sitä, että työntekijät voisivat pitää viikon sairasloman ilman todistusta. En voi käsittää mistä Jungerille tulee mieleen, että se jopa vähentäisi poissa oloja. Tuollaisessa järjestelmässä tulisi silloin olla ainakin se että työntekijällä olisi tuolloin eka päivä sairaslomasta palkaton, muuten ei toimi ei. Tai toimisihan se jos kukaan ei koskaan käyttäisi asiaa väärin, mutta niin kuin kaikki tosielämästä jotain ymmärtävät, että näin ei tule koskaan olemaan puolin eikä toisin.

Ja Junger ymmärrys normaalielämästä näkyy myös siinä että halutaan kieltää käteisen käyttö. Junger ei ilmeisesti ole tietoinen että pankkien ei ottaa luottotiedotonta ihmistä asiakaakseen ja vaikka olis asiakas ei pankin tarvitse myöntää ko. henkilölle edes Visa Elektronia, eikä netti pankki tunnuksia. Eli muuta mahdollisuutta Junger ei jätä näille henkilöille kuin ruuan varastamisen.

Ihan oikeasti päättäjäksi tarvitaa seuraavaksi henkilöitä jotka tietää mitä ihmisiä suurin osa väestöstä on. Jungerin kaltaiset kravattimiehet on saanneet Pankkie, vakuutusyhtiöitten ja rahoituslaitoksien asiat todella hyvää kuntoon ja ilmankos he tällä hetkellä vuolevat kultaa.

Katja Reijnen

Paljon melua tupakasta ja joskus tupakoineena jotenkin ymmärrän sen.

Erityisesti kannatan kuitenkin Jungerin ehdottamia asukasosuuskuntia sekä alkoholimonopolin ja turhan holhoamisen lopettamista. Siellä, missä alkoholilainsäädäntö on yksinkertaisempaa ja yritysten on helpompaa myydä alkoholia, on paljon enemmän liiketoimintaa ja vähemmän alkoholiongelmia kuin Suomessa. Suurempi osa alkoholin käytöstä siirtyy tällöin sosiaalisen kontrollin pariin, joka on paljon voimakkaampi mekanismi kuin valtion holhous.

Marko Aronen

Mitä mieltä olet uudesta OPS:ista, joka tulisi osittain käyttöön vuonna 2016? Entä kuinka luulet, että digabi starttaa syksyllä 2016?

Voit laittaa minulle suoraan noista kommentteja muualle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset