Mikael Jungner

Pari sanaa luovasta tuhosta

Kalevala on Suomen kansallisteos. Se on kulkenut läpi kansamme historian runomittaisena, koska runo oli helpoin tapa muistaa asioita aikana ennen kirjoitustaitoa.

Jos Suomesta olisi löytynyt tuolla muinaisella ajalla vahva valtio ja muita yhteiskunnan instituutioita, voi arvata että runomitan ja kirjoitustaidon välillä olisi käyty tiukka kisa.

Toisaalla olisi ollut isänmaallinen ja luovaa tuhoa kauhisteleva porukka joka vannoo runomitan ja sen ympärille syntyneen perinteisen teollisuuden nimeen. Toisaalla taas tehokkuutta hakeva porukka, jonka mielestä kirjoitustaitoon kannattaa siirtyä, olkoonkin että se on arabialaista alkuperää ja aiheuttaa monenlaista harmia perinteiselle teollisuudelle.

Tämä vastakkainasettelu tuntuu hiukan hassulta. Mutta aivan vastaavaa me koimme jokunen vuosi sitten. Meillä oli käytössä perinteinen mutta kömpelö Symbian. Kunnes ulkomailta rantautui parempi ja käyttäjäystävällisempi iPhone ja Android.

Miten Suomessa reagoitiin? Linnoittauduttiin Symbianin ympärille koska Nokia. Väitettiin jopa että iPhonen tai Androidin osto oli epäisänmaallinen teko. Sillä seurauksella että vuonna 2010 Suomessa oli noin 50 000 iPhonen käyttäjää kun Ruotsissa ja Tanskassa heitä oli jo kymmenen kertaa enemmän, 500 000 kumpaisessakin maassa.

Mitä merkitystä tällä oli? Se että Suomi lukkiutui kömpelöön Symbianiin samaan aikaan kun naapurimme solahtivat sujuvampiin järjestelmiin on merkittävä syy sille, että Suomi tipahti kansakuntana tietoyhteiskuntakehityksen kärjestä. Me jäimme lähtökuoppiin applikaatiomaailmaan siirtymisessä koska halusimme suojella kansallista osaamistamme. 

Isänmaallisuuden puuskassa ostetut nokialaiset olivat karhunpalvelus isänmaalle.

Tässä kerrottu on kännykkämaailmaa laajempi ilmiö. Minkä tahansa tuotteen ostaminen pelkästään sen takia että se on kotimainen, on globaalissa ja digitaalisessa maailmassa karhunpalvelus isänmaalle. Minkä tahansa tuotteen hankkiminen siksi, että se on hyvä, on palvelus isänmaalle.

Miksi näin? Siksi että suojelemalla asioita me usein heikennämme niitä. Siksi että altistamalla asioita vastoinkäymiselle me saatamme vahvistaa niitä. Ja tietysti siksi että kaikkeen tekemiseen kannattaa hankkia parhaat työkalut riippumatta niiden valmistusmaasta.

Otetaan toinen esimerkki. Kuntien työntekijöille on taattu viiden vuoden työsuhdeturva kuntaliitosten jälkeen myös silloin, kun tuo työpanos on liitoksen jälkeen täysin turha.

En väitä onko tämä hyvästä vai pahasta, mutta yksi näkökulma on jäänyt aiheesta laajemmin pohtimatta. Työntekijän näkökulma.

Onko kunnan työntekijälle eduksi vai haitaksi olla viisi vuotta turvattuna työntekijänä tekemässä työtä jolle ei ole ehkä tarvetta? Onko kunnan työntekijä työmarkkinoita kiinnostavampi viisi vuotta nuorempana vai vanhempana? Tai kasvaako kunnan työntekijän kiinnostavuus työmarkkinoilla, jos hän tekee viisi vuotta työtä, jolla ei ole tarkoitusta ja joka ei ehkä motivoi?

Viiden vuoden irtisanomissuoja saattaa olla todellinen karhunpalvelus kunnassa turhaa työtä tekevälle työntekijälle. Jos samainen työntekijä pakotettaisiin etsimään uusi työ, hänen elämänsä saattaisi kääntyä huomattavasti parempaan.

Dynaamisessa maailmassa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Lineaarisessa maailmassa asiat tapahtuvat järjestyksessä, kohtalonomaisesti vaihe toistaan seuraten.

Maailma on dynaaminen. Ajattelumme on lineaarinen. Tämä ristiriita saa hyvää tarkoittavat ihmiset monasti aiheuttamaan vahinkoa toisilleen ja itselleen, tahtomattaan ja vahingossa.  

Mitä sitten pitäisi tehdä? Lakata pelkäämästä vastoinkäymisiä. Lakata siloittamasta jokaista polkua helpoksi käydä. Luottaa siihen että elämä kantaa. Suojella ihmisiä enemmän silloin kun he todella kaatuvat ja vähemmän silloin kun he ovat vasta kohtaamassa mahdollisia riskejä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Suojatyöpaikka tarkoittaa, että pyörität tyhjää tahkoa viisi vuotta, tai sinut laitetaan kaatamaan kunnan metsää linkkuveitsellä, eikä edes odoteta tulosta viiteen ensimmäiseen vuoteen.

Kiitettävän paljon meillä kuitenkin näitä tyhjän tahkon pyörittäjiä palkkatyössä on. Jos kaikki liitettäisiin heti vaikkapa perustulolle, nousisi siitä suuri meteli, mutta nyt kun korvaus on tyhjästä työstä suurempi heidän paikkaansa puolustetaan sinnikkäästi.

Onko älyä? Ei ole! Mutta, sinäkin Prutukseni olet siellä päättäjänä ollut!!!

Käyttäjän JyrkiVetosalmi kuva
Jyrki Vetosalmi

Olisiko myös syytä muistuttaa meitä hyväntahtoisista sosiaalisetä- ja -tätipoliitikoista, jotka eivät esitä kuinka kalliita heidän hyväntahtoiset hankkeensa ovat?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Nyt olisi käyttöä vaikkapa vain vuodeksi, maalaisjärkeä käyttävästä valistuneesta diktaattorista.

Hän voisi olla, vaikka Anne Berner!

Käyttäjän mikaeljungner kuva
Mikael Jungner

En tiedä diktaattorista mutta Berner on kyllä hyvä. Minusta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #6

Siksi häntä ehdotin, ei kai tämä ole vitsinurkka?

Olisi hyvä, jos diktaattori laittaa asiat kuntoon, kun ei taida demokratia siihen enää Suomessa kyetä. Sitten vuoden päästä, eli diktatuurin jälkeen voisi taas demokratia toimia pari vuosikymmentä!

Käyttäjän JyrkiVetosalmi kuva
Jyrki Vetosalmi

Pakko muistuttaa runomuotoisen lausumisen olevan harvinaisen voimissaan nykyään. Kiitos suomirapgenren. Vain tällaiset keski-ikäiset ukot kuin me ja vanhemmat ikäluokat suosivat perinteisempää kieliasua ;)

Anton Laurio

Hei Mikael.

Oletko huomannut, että Arto Lauri on päässyt YLE TV 2Silminnäkijäraporttisi jälkeen Maailman levitykseen..

Arto Lauri esiintynyt myös Hollywood julkaisussa jo!

- Niin Arto Lauri esiintyy päänäyttelijänä. TVO:n tekemässä dokumentissa. Ydinyhtiö otti Artoon yhteyttä haluten nimenomaan hänet mannekiinikseen.

110 Minuutin filmin ohjaaja on Mika Taanila. Filmi tulee maailman levitykseen ihan ensikuun alussa. Trailerikin tosiaan löytyy jO! Filmi on esitetty myös mm. Toronton elokuvafestivaaleilla jo.

http://www.hollywoodreporter.com/review/return-ato...

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Kyllä kai Suomessa osattiin kalevalan aikoihin myös kirjoittaa, mutta runo oli parempi kuin paperille, puuhun tai muuhun kirjoitetut tekstit. Runot säilyivät perintönä, mutta kirjoitukset menivät hukkaan.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

600-800-luvuilla nykyisen Suomen alueella ei osattu kirjoittaa. Ja tämä on siitä huolimatta vaurainta ja omaleimaisinta aikaa esihistoriassamme. Voidaan hyvällä syyllä olettaa että kalevalaisen perinteemme juuret ovat tuossa ajassa. 900-luvulta lähtien kaupan (ja menestyksen) painopiste siirtyi toisaalta itään, Karjalaan, ja toisaalta länteen, Ruotsin puolelle mistä käsin kehkeytyi vilkas liikenne itään ja etelään, Bysantin suuntaan.
Varsinainen Kalevala syntyi 1800-luvulla, koosteena sirpaleista mitä keskiajalta oli säilynyt. Mitallinen eeppinen runous ja toisaalta kirjoitettu runous ovat vaihtoehtoisia tallennusmuotoja, eivät rinnakkaisia. Niin että se siitä. Laulan Juhani Pertun suohon.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Siellä on 200 hukkasyöjää apulaisineen,ja eun päämajassa 750 hukkasyöjää lisäksi.Turhaa veronmaksajien rahan haaskausta viimeiset yli 20 vuotta.Palkkioita ja palkkoja on nostettu kriisipesän olemassa olon aikana,huolimatta siitä,ettei mitään suomen eteen ole tehty,paitsi vahinkoa.

Että se siitä turhuudesta.Näkyy siellä roikkuvan eduskunnassakin vielä ne viime vuosituhannen muumiotkin,ja palkkiot juoksee aina vaan.Sisäpiiriläisten suojatyöpaikat ynm.piiri pieni pyörii virat ja duunipaikat sopiville tyypeille,sopivilla puoluetaustoilla jne.

Että siellä sitä riittäisi karsittavaa,ja hyvä veli/sisko verkostoissa rankalla kädellä siivoamista.Entiset ministerit ynm.jotka eivät ole enää tällä vuosikymmenellä olleet aikoihin,ja arvostelevat suomalaisia vaikkeivät enää edes tiedä missä maa makaa.ynm.etujensa kartuttajat jne.Kuten myös ne veroparatiisitilejään piilottelevat joiden omaisuus on karttunut valtion omaisuuden myynnistä,ja bonuksien ynm.kautta näissä firmoissa.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Disruptive innovation is a theory about why businesses fail. It’s not more than that. It doesn’t explain change. It’s not a law of nature. It’s an artifact of history, an idea, forged in time; it’s the manufacture of a moment of upsetting and edgy uncertainty. Transfixed by change, it’s blind to continuity. It makes a very poor prophet.
Jill Lepore

Reino Jalas

“Minkä tahansa tuotteen ostaminen pelkästään sen takia että
se on kotimainen, on globaalissa ja digitaalisessa maailmassa
karhunpalvelus isänmaalle.”

Tämä on hieno talouden perusidea. Mutta sillä kulkee myös oma pieni sivuvaikutuksensa mukanaan. Sen kanssa kansantaloudeltamme olisi jäänyt ne runsaat sata miljardia euroa Nokia-kännyköiden rahoja saamatta.

On nimittäin noin 100% varmaa että Nokian ja sitä edeltäneen Mobiran nousu maailman mahtien joukkoon olisi tykkänään jäänyt syntymättä ilman Suomesta tullutta kotimaista puoltoa ja nostetta.

Olisihan meilläkin kannattanut 1982 ostella vaan Philipsin ja Ericssonin puhelimia, koska ne olivat tuolloin 2..4 vuotta edellä Nokiaa NMT-tekniikassa ja verkkoasennuksissa.

No, Mobira vetosi markkinoinnissaan kotimaisuuteen. Onneksi suomalaiset nuijan ikävästi myös suosivat kotimaista Mobiraa. Haettiin niitä kotimaisia NMT-halkoja kaupasta, joka johti lopulta siihen että Nokian puhelinsaaga pääsi lentoon.

---
Siksi että suojelemalla asioita
me usein heikennämme niitä.”

Päteeköhön sama myös haparoivia askelia ottaviin pikkulapsiinkin? Eli ei kannattais niitäkään liikaa suojella, ettei laps vaan heikkene.

Analogia pikkulapsista yrityspuolelle ei ole liian kaukaa haettu.Sillä onhan se Suomesta, kotimaiselta asiakaskunnalta saatava myötämielinen tuki kuitenkin mittaamattoman arvokas kilpailullinen etu kotimaiselle alkavalle yritykselle!

Ei tosiaan ole mitään syytä koettaa kotimaisella valistuksella torpata tai vähätellä sen asian voimaa, kun ympäröivä ostajakunta suhtautuu myötämielisesti. Komppaavat koska tietävät että on kyse naapurissa toimivasta, kotimaisesta valmistajasta.

Ostetaan kotimaista ihan lievän tukemisen mielessä. Vaikkei ne ensimmäiset tekokappaleet ihan niin hienon puleerattuja olekaan kuin ameriikasta tulleet vastaavat. Mutta ovat kuitenkin hyvää tekoa ja ajavat mainiosti asiansa.

Kotimarkkina ja sen tuki on elintärkeä harjoitteluvaihe. Hyvin harvassa on se suomalainen yritys, joka pomppaa nollalähtötilanteesta suoraan vientimarkkinoille. Pienestä ja aika takkuisesta ne ovat aloittaneet erilaiset Mobirat, Kone Oy:t ja Strömbergit ym. Saavat uskoa ja luottamusta täällä, pääsevät alkuun, vienti käynnistyy boolaagi laajenee ja jää henkiin.

---
“Me jäimme lähtökuoppiin applikaatiomaailmaan siirtymisessä
koska halusimme suojella kansallista osaamistamme.”

Ainakaan numeroiden perusteella tuo ei vaikuttaisi olevan kovinkaan validia dataa. Esimerkiksi Android applicaatioita listaava AppBrain antaa “Made in Finland” tyyppisellä haulla neljälle pohjoismaalle tällaiset kehitettyjen applikaatioiden lukumäärät:

    Ruotsi, 104 kpl
    Suomi, 95 kpl
    Tanska, 91 kpl
    Norja, 78 kpl

Tuon Andoid- saitin lukemien perusteella Suomessa ei olla lainkaan jääty ihan pahnan pohjimmaiseksi.

Onhan erilaisia Android appseja tosin 1.6 Milj. kpl ja Applella 1.5 Milj. kpl. Joten todennäköisesti Suomessa molemmille platformeille tehtyjä appseja on enemmän kuin 95 kpl.

Ehkä jollakin on antaa asiasta tarkempia tilastoja ja lukemia?

---
“Ajattelumme on lineaarinen. Tämä ristiriita saa hyvää tarkoittavat
ihmiset monasti aiheuttamaan vahinkoa toisilleen ja itselleen,
tahtomattaan ja vahingossa.”

Ok, lopultakin löytyi sentään yksi asia josta olen blogistin kanssa täsmälleen samaa mieltä.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Vientiä tarvitaan vain jotta voidasn tuoda. Krugman

Reino Jalas

Saksalaisia ei Krugmannit juuri tunnu kiinnostavan. Ne varmuuden vuoksi vievät savuttavia Volkswageneitaan maailmalle aivan hirmuista vauhtia.
Vientiylijäämä taitaa pian olla jo suurempi kuin Kiinalla ja Usalla yhteensä.

Käyttäjän JarmoPeltola kuva
Jarmo Peltola

Höpsistä.

Ehdin olla Nokialla 17 vuotta hommissa ennen kuin potkaisivat pihalle. Eli näin yhtiön nousun, uhon ja tuhon sisältä päin. Nousun syynä oli suomalainen insinöörityö ja sattuminen oivaan saumaan.

Uho ja tuho tulivat huonosta johtamisesta, siihen eivät käyttöjärjestelmät tai muut komponentit vaikuttaneet.

Nokialla, kuten toki muuallakin, tehtiin paljon tuotevertailuja kilpailijoiden vehkeisiin ja lopputulos oli aina sama: teknisesti nokialaiset olivat parempia.

Mutta ne muut, perhana vieköön, osasivat myydä paremmin...

Pentti Vahtera

"Isänmaallisuuden puuskassa ostetut nokialaiset olivat karhunpalvelus isänmaalle."
- Nyt uimamaisterin logiikka pettää ja täysillä. iPhonen tullessa markkinoille Nokia myi maailmanlaajuisesti Symbian-puhelimia yli miljoona kännykkää joka päivä. Miten Nokian alamäki olisi ollut olisi suomalaisten ostajien syy? Eikös syy ollut puhelimiin valittu maisterin entisen työpaikan Win-käyttöjärjestelmä?

Käyttäjän JuhaniIivari kuva
Juhani Iivari

Junger haistaa jotakin oikeansuuntaista, mutta on kuitenkin väärässä. Sillä, että onko suomalaisilla ollut Symbian-, Windows-, Android-puhelin tai iPhone on samantekevää ns. Tietoyhteiskuntakehityksen kanssa. Todellisempi ongelma oli, että jopa valtion rahoittama tietotekniikkaa koskeva tutkimus Suomessa oli Nokia-vetoista. Tämä ei koske pelkästään Tekesin rahoittamaa tutkimus- ja kehitystyötä, vaan jopa Suomen Akatemian luonnontieteiden ja tekniikan toimikunnassa (tai mikä sen nimi aikoinaan oli) oli Nokian edustaja mukana päättämässä rahoituksesta. Niinpä kun Nokia satsasi yhteen hevoseen (Symbiaan), julkista tutkimusrahoitusta satsattiin tähän yhden hevosen talliin. Tämä luonnollisesti supisti tutkimukseen perustuvien ideoiden kirjoa vähentäen potentiaalisten innovaatioiden todennäköisyyttä, erityisesti kun T&K-rahoitusta jaettiin mieluummin suurille, vakavaraisille yrityksille kuin aloittaville, innovatiivisille pienyrityksille.

Junger on myös osittain oikeassa tuon applikaatiomaailman kanssa. Jos ajatellaan tietoyhteiskuntaa muunakin kuin tietoteknikkayhteiskuntana, osittain kännykkähuuman vuoksi Suomi on jäänyt jälkeen tietotekniikan soveltamisessa yhteiskunnan eri alueilla. Suomea tuskin voidaan pitää minään e-government-alueen mallimaana. Se ei ole edes kyennyt kehittämään yhteistä järjestelmää terveydenhuollon alueella. Ilmeisesti S3-hallituksen digitalisaatiohanke pyrkii pääsemään eteenpäin tässä suhteessa. Yritysmaailmassa luotetaan kansainvälisiin toiminnanohjausjärjestelmiin (ERP) mieluummin kuin kehitetään jotakin omintakeista, joka voisi tuottaa kilpailetuakin. Jopa monet yliopistot on pakotettu tähän saman muottiin. Kaiken kaikkiaan ongelmana on se että Suomi kärsii visioiden ja kunninhimon puutteesta niin digitalisaatiopyrkimyksissään kuin talouselämässä ja -politiikassa yleisemmin.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Mitään tietoyhteiskuntaa ei ollut eikä tullut, oli vain TIETOISTETTU, tietokoneistettu yhteiskunta. Suomi tantui tietoyhteiskuntana.
Nyt samaa epäonnistunutta puuhastelua jatketaan nimellä digitalisaatio. Digitalisaatio alkoi jo 70-luvulla. Itsekin olin silloin kehittämässä prosessiriohjattuja hissejä ja puhelinkeskuksia.

Käyttäjän JuhaniIivari kuva
Juhani Iivari

Totta, jos tietoyhteiskunnalla tarkoitetaan jotakin sellaista, joka sisältää tiedon (knowledge) eri muodoissaan - asiantuntemuksen, osaamisen, tutkitun tai muuten perustellun tiedon. Jo edellinen hallitus ryhtyi aliarvioimaan tutkittua tietoa yhteiskunnallisessa päätöksenteossa ja nykyinen jatkaa samaa rataa (esim. Sote-uudistus). Lisäksi S3-hallitus on päättänyt supistaa koulututuksesta sekä julkisesti rahoitettua tutkimusta ja tuotekehitystä. Eli päinvastaiseen suuntaan mennään.

Mutta olisi mukavaa, jos päästäisiin eteenpäin edes tässä tietotekniikan soveltamisessa eli digitalisaatiossa. Nyt olisi muutama tuhat IT-alan ammattilaista joutilaana ja varmaan valmiit antamaan asiantuntemuksensa kansallisiin digitalisaatiohankkeisiin, kunhan sellaisia saataisiin pystyyn ja niihin näkemystä ja kunnianhimoa.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Eurooppalaisesta näkökulmasta on ongelmallista, että suurin osa raudasta, käyttöjärjestelmistä, softasta ja palveluista on amerikkalaisten tekemiä ja heidän palvelimillaan. Intelin prosessorit, Windows, OSX, Facebook jne. ovat amerikkalaisten ja niissä kaikissa on takaportti NSA:lle ja USA:n suuryrityksille. Tästäpä syystä Saksassa ja Ranskassa onkin päädytty siihen ratkaisuun, että tärkeimmät dokumentit kirjoitetaan vanhoilla kunnon kirjoituskoneella paperille!

Koko Euroopan IPR:t ja liikesalaisuudet ovat käytännöllisesti katsoen amerikkalaisten käsissä, eikä EU:lla ole mitään mekanismia valvoa, kuinka paljon USA:n valtio ja yritykset hyödyntävät Eurooppalaisten valtioiden ja yritysten salaisuuksia. Aivan valtava IPR:ien ja geopoliittisesti merkittävän tiedon siirto Euroopasta USA:n on tapahtunut 2000-luvulla. Vaikka EU haastaisi USA:n yritykset miten EU:n tuomioistuimiin ja sakottaisi USA:laisia yrityksiä sadoilla miljardeilla, on siirtynyt omaisuus arvokkaampi kuin potentiaalisesti maksettavat sakot. Voi voi, kun EU on ollut tyhmä ja heikko ja on tällä hetkellä niin kovin haavoittuvainen. Kyllä kelpaa olla USA:lainen suuryritysmaailman vaikuttaja nyt.

Eurooppalaisille valtioille ja yrityksille ei jää nyt muuta vaihtoehtoa kuin valvoa tietoturvaansa paremmin, tiukentaa lainsäädäntöään kansalaistensa ja yritystensä suojelemiseksi, toivoa, että amerikkalaiset ovat hyväntahtoisia ja olla iloisia siitä, että tämä eurooppalaisia koskeva data ei (toivottavasti) ole Euroopalle vihamielisten tahojen käsissä.

Ken omistaa alustat, omistaa tietovirrat!

Juha Oikarinen

Mikael Junger olet varmaan kunnianhimoinen ihminen ja etevä kyynärpää taktikko. Mitään hyötyä sinusta ei kuitenkaan koskaan ole ollut Suomelle. Olet kuitenkin saanut paljon tässä elämässä tässä maassa. Joten tee hyvä teko ja yritä maksaa takaisin hienolle maalle ja hyvälle onnelle joka on sinua seurannut. Parhaiten voisit hyvittää katoamalla julkisuudesta ja yhteisten asioiden hoitopaikoilta. Mitään annettavaa sinulla ei sillä saralla ole.
Tekisit sen sijaan ahkerasti normi töitä ja maksaisit lujasti veroja. Kykyä edetä elämässä myös työ sellaisessa sinulta kyllä takuulla löytyy.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Disruption guru Christensen oli Nokian käytetyimpiä konsultteja.

Mutta:
Lots of today's "disruptive" start-ups aren't disruptive at all. Oculus Rift is an innovative virtual reality company, but it's not a low-end entrant into a market dominated by incumbents. The smart thermostats made by Google-owned Nest are very cool, but at $249 apiece, they're not disruptive, either.
Tesla Motors may revolutionize the auto industry and render fossil fuels obsolete, but it's not disruptive in the classic sense, since its approach has been to start selling to high-end buyers with the hope of eventually moving downmarket, and since incumbents in the auto industry are collaborating with Tesla, rather than ignoring it. (Harvard Business Review, which published Christensen's original definition of disruptive innovation, agrees it's being overused.

Maxwell Wessel writes: "If a start-up starts launches a better product, at a higher margin, to an incumbent’s best customers — that’s not disruption. That’s just … innovation.") Kevin Roose / Harvard Magazine

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Oculus-Rift voi olla disruptiivinen ammatillisessa koulutuksessa käytetyille hintaville metsäkone-, laiva- ja rekkasimulaattoreille ja vastaaville. Nuo simulaattorit maksavat kymmeniä tai satojatuhansia euroja kappale.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset