Mikael Jungner

Atte Jääskeläinen

Yleisradio on julkisen arvostelun pyörteissä. Kuten niin usein, keskustelu henkilöityy. Tällä kertaa Atte Jääskeläiseen.

Kannattaa muistaa kolme näkökulmaa.

YLE oli vuosikymmen sitten jotain aivan muuta kuin tänään. Vuosittainen tappio oli 50 miljoonaa euroa. Uutistoimintaa tehtiin erikseen televisiossa ja radiossa. Nettitoiminta oli vähäisempää kuin kaupallisilla kilpailijoilla. Uusien uutisten hankinta perustui pääosin STT:n palveluihin. Oma maakunnallinen journalismi sai hyvin vähän tilaa YLEn valtakunnallisissa lähetyksissä.

Tänään YLEä pidetään yleisesti jopa liian vahvana journalistisena toimijana. Uutishankinta on pääosin omaa. Televisio, radio ja netti on integroitu yhteen. Tekeminen on tehokasta. Maakunnat on integroitu YLEn uutiskoneeseen. YLE on tuottanut alaa eteenpäin vieviä luovia palveluita, esimerkkinä vaikkapa Uutisvahti. YLE on paitsi Suomen vahvin uutismedia, myös eurooppalaisittain kärkikastia yhdessä BBCn ja SVTn (Ruotsi) kanssa. Talous on tasapainossa.  

Tämä YLEn ihme perustui erityisesti kolmen henkilön strategiseen osaamiseen. Olii-Pekka Heinosen, Jari Lahden ja Atte Jääskeläisen. Muita YLEn arvokkaita osaajia mitenkään väheksymättä. Olli-Pekka on lähtenyt, hän on Opetushallituksen uusi pääjohtaja. Jari jatkaa työtään YLEllä. Kaikille nyt Atte Jääskeläistä tiukasti arvosteleville haluan muistuttaa, että Atte on Suomen selkeästi lahjakkain journalistisen tekemisen strateginen osaaja. Aten pois vaatiminen olisi kuin vaatisi Steve Jobsia ulos Applelta. YLEn kilpailijoille arvokas voitto, YLEn ystäville karvas tappio.

Kun kansainvälinen kilpailu uutistoiminnassa kiristyy, Facebook, Google ja muut suuret toimijat uhkaavat jyrätä suomalaisen median, ellei Suomesta löydy strategista kykyä ja voimaa kehittää kansainväliseen laatuun yltäviä uutispalveluita. Tällä hetkellä tuon mittakaavan osaamista löytyy Suomessa lähinnä Sanomista ja YLEstä. Olisi kansallisen tason vahinko menettää Aten osaaminen.

Toisekseen tekemisen prosesseissa ja työkulttuurissa olevia ongelmia ei missään yrityksessä kannata henkilöidä. Henkilöiden vaihtaminen ei näissä tilanteissa useimmiten ratkaise itse ongelmaa. Päinvastoin, se hidastaa ongelman ratkaisua luomalla illuusion siitä, että henkilövalinta korjaisi systeemi-ongelmia. YLEn tämän hetkisen journalistisen haasteen ratkaisu löytyy viilaamalla talon sisäisen journalistisen vuorovaikutuksen rutiineja.

Yksi ratkaisu voisi olla madaltaa journalistisen päätöksenteon hierarkiaa ja jakaa päätösvaltaa alemmas organisaatiossa. Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että jos toimittajan ja päätoimittajan/uutispäällikön näkemykset eroavat toisistaan, annetaan päätösvalta kiistassa kolmannelle osapuolelle, tuottajalle. Tuottaja ratkaisisi kiistan kuunneltuaan ensin toimittajan ja päätoimittajan/uutispäällikön näkemykset. Tämä eriyttäisi ongelmien ratkaisun hierarkiasta.

Kolmanneksi haluan muistuttaa työn luonteen muuttumisesta. Tänä päivänä työn lisäarvo syntyy erityisesti työssä oppimisesta. Siis siitä, mitä opitaan, kun ratkaistaan konkreettisia ongelmia. Tämä logiikka ei toimi, jos ongelmissa ryhdytään spekuloimaan sillä, kenen nyt pitää lähteä. Ongelma ja ristiriita on tänä päivänä taivaan lahja mille tahansa yritykselle. Se kun pakottaa sovittamaan näkökulmat yhteen, kuuntelemaan eri näkökulmia ja etsimään ratkaisuja, jotka toimivat käytännössä, eivät teoriassa.

Nyt kannattaa rauhoitaa YLEn liepeillä käytävä keskustelu siitä, kuka nauttii kenenkin luottamusta, kuka on tehnyt mitäkin, mitä motiiveja kullakin on tai kenen nyt pitäisi vetää johtopäätöksiä. Sen sijaan kannattaa jättää menneet sivuun, katsoa työkavereita ja pomoja tiukasti suoraan silmiin ja ratkaista nämä ongelmat. Ei se sen kummempaa ole. Nyt käynnissä oleva myllerrys saattaa parhaimmillaan synnyttää huomattavsti entistä vahvemman YLEn, sikäli kun kaikilla on malttia ottaa tämä haaste rakentavasti vastaan.

Palkkasin aikoinani Aten johtamaan YLEn uutistoiminnan muutosta. Olen työskennellyt hänen kanssaan vuosia. Arvostan Attea suuresti ja olen toki samalla jäävi häntä arvioimaan. Silti väitän, että somessa nyt leviävät vihjaukset Aten keskustalaisista motiiveista ovat katteettomia ja väärään ihmiskuvaan perustuvia. Atte on äärimmäisen arvo-ohjautuva ja journalistisen etiikan läpitunkema. Ainoa puute lienee Aten empaattisuus. Hän kun näkee ja tuntee myös mediamyllerryksen kohteen inhimillisen ulottuvuuden, journalismin kohteen paineet ja tuskan. Siitä kumpuaa nytkin nähty kohtuuden eetos. Tuon puutteen soisi yleistyvän laajemminkin päätoimittajakunnassa.

Suomi ansaitsee ja kaipaa yhteen hiileen puhaltavan Atte Jääskeläisen, Susanne Päivärinnan, Salla Vuorikosken, Ruben Stillerin ja sadat muut yleläiset journalismin osaajat.

Kutkuttava ajatus, kun sitä tarkemmin miettii.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (90 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Nyt käynnissä oleva myllerrys saattaa parhaimmillaan synnyttää huomattavsti entistä vahvemman YLEn, sikäli kun kaikilla on malttia ottaa tämä haaste rakentavasti vastaan."

Entistä vahvempi Yle on juuri kansalaisten kauhuvisio. Poliittisesti ohjatun julkisen palvelun mediatoiminnan rooli on jo nyt kauhistuttavan suuri Suomessa.

Tästä jupakasta voi seurata jotain hyvääkin, jos Jääskeläisen kiusaamia yleläisiä lähtee vapaiksi toimittajiksi tai yksityisomisteisen median palvelukseen. Se höllentäisi Ylen kuristusotetta mediamarkkinoista.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Mikael,

oikein, eroa on; oli repo-radio ja nyt kepu-radio.

Ylen toimituksellisen uskottavuuden palauttamiseksi, tai ainakin parantamiseksi päätoimittajan jäljiltä, muutos olisi syytä aloittaa yläpäästä.

Käyttäjän pasikayhko kuva
Pasi Käyhkö Vastaus kommenttiin #33

Heikki,
Asia on juuri näin. Komppaan sinua. Ylen uskottavuus on nyt kyseenalainen

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala Vastaus kommenttiin #56

Pasi,

huolestuttavaa on nimenomaan se, että toimittajat velvoitetaan potkujen uhalla vaikenevaan pääministerin tekemisistä, tai niitä myötäilemään. PM:n, jos jonkun, tekemisten pitää olla läpinäkyvät.

Kyse on sananvapauden rajoittamisesta ja tietojen pimittämisestä kansalaisilta. Se on lain vastaista.

Käyttäjän pasikayhko kuva
Pasi Käyhkö Vastaus kommenttiin #58

Juuri niin. Sanan ja kirjoittamisen vapaus on demokratian itseisarvo.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Tulipa mieleen (IMDB quotes) ylirahoitettu YLE... pakkovero ja sisäinen verkottuneisuus:"I never questioned the orders... ...Here. La familia, and the rules that hold us together"

Käyttäjän hankamaki kuva
J. Sakari Hankamäki

Tämä kohu on osa laajempaa ilmiötä.

Niin sanottu vanha media valehtelee, pimittää, sensuroi ja manipuloi aivan liikaa.

Juuso Hämäläinen

Näin on. Perusteltuja näkemyksiä ja faktoja ei saa julkisuuteen tabu-aiheista. Sensuuri iskee. Ja kertoo sensuuurin syyksi tarinoita populismista ja vihapuheista. Juuri tästä syntyy niitä vihaisia kansalaisia.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

YLE on läpensä poliittinen media ja toimittajat vuoroin menevät laatu-journalismin suojaan. Samoin YLE:n linja heijastaa kulloinkin vallassaolevan koalition tahtoa. Esmierkkinä vaikka Pekka Ervastin erottaminen jonka taustalla oli Timo Soiniin kohdistunut kritiikki. Jungnerin poliittisesta taustasta nyt puhumattakaan.

Käyttäjän mikaeljungner kuva
Mikael Jungner

Ylessä ei ole juurikaan poliittisesti aktiiveja ihmisiä. Olisiko yksi sadasta.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Sekin riittää. Varsinkin jos kyseessä on tarpeeksi korkealla oleva henkilö.

Käyttäjän pasikayhko kuva
Pasi Käyhkö Vastaus kommenttiin #20

Atte Jääskeläinen on entinen Keskustanuorten aktiivi jäsen. Pääministerin puolue on Keskusta.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi Vastaus kommenttiin #57

Sittenhän pitää laittaa tiedoksi myös jokaisen toimittajan puoluesidonnaisuudet jokaiseen juttuun jotta voi arvioida toimittajan kirjoitusta tuon tiedon valossa.
Sitä mitä vaadit yhdelle vaadi myös kaikille.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

"Ylessä ei ole juurikaan poliittisesti aktiiveja ihmisiä. Olisiko yksi sadasta."

Mutta poliittisesti ohjattavia, löytyykin sitten ainakin yhdeksänkymmentäyhdeksän sadasta, jos ei ihan sataa sadasta.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Mikael tarkoititko itseäsi, kun olit SDP YLE "pääjohtaja" ja sitten SDP:n puoluesihteeri.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #39

Aika outo veto tuo. Jospa se Mikaelin kytkös Kepuun suvun kautta "ohjailikin" tuolloin YLE toimintaa?

Vaikka voihan se ollakkin esim.HS ,IL ja IS. Sipilästä kerran viikossa juttuja avioliitosta lähtien.Vielä"kuherruskuukautena".
HS Kepu päätoimittaja Pentikäisen aikana kerran viikossa juttu Kepun kannatuksen kasvusta ja Kiviniemestä.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Keskustelu ei nimen omaan henkilöidy.
Sen ydin fokusoituu juuri Kepun ja Demarien mukademokrtatiaan ja sen harhaisen kuplan puhkeamiseen.
Viimeisin tapaus on Demarien kansanedustaja Taavitsainen, joka Mikkelin kaupunkilehden mukaan yritti ohjailla media-alan yrittäjää.

http://mikkelinkaupunkilehti.fi/2016/12/ahokas-kyl...

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Vieläkö vaivaa Lipposen pelko ja "nahkurinorsi"? Ei luulis 36 sdp eduskuntaryhmällä olevan kovin suurta valtaa mediassa.

Kun Kepu kärähtää jostain on syy aina demarit.Tai se on "Metian" ajojahti .Kepuhan ei petä koskaan ?

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Näyttää olevan useita, jotka haluavat kalifiksi kalifin paikalle, kylläkin kyvyttöminä muuhun kuin sensaatiojournalismiin.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Valottava blogiteksti, kiitos siitä.

Jos halutaan välttää henkilökysymyksiä ja sitä, kenen kulloinkin on lähdettävä, on meneteltävä toisin. Nythän llipasimella o(li)vat Susanne Päivärinta ja Ruben Stiller, kenties myös Salla Vuorikoski. On myös muistettava Pekka Ervastin ulosheitto - oliko YLE:llä varaa luopua tällaisesta oivaltajasta ja kirjoittajasta? Jo näiden, blogistin mainitsemien henkilökysymysten vuoksi ei voida eikä pidä vaieta Atte Jääskeläisen menettelystä. Blogistille kiitos, kun ymmärtää mainita olevansa jäävi Jääskeläisen suhteen, niin hän todella onkin.

Baba Lybeckin esittämä kysymys on ja pysyy: onko Atte Jääskeläinen sovelias jatkamaan tehtävässään YLE:n uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtajana ja vastaavana päätoimittajana? Aivan, ei minustakaan.

Kun luottamus on mennyt, se on mennyt.

Käyttäjän mikaeljungner kuva
Mikael Jungner

Äh, luottamus kestää kyllä paljon. Ja Ervastin menetys oli iso menetys YLElle. Huippujournalisti tuo Ervasti.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Puhun kansalaisten luottamuksesta YLE:n journalistiseen integriteettiin, en hallituksen enkä varsinkaan kabinetin johtajan, pääministerin, luottamuksesta eduskunnan radioon.

Pidetäänpä mielessä YLE eduskunnan ohjaamana radiona ja mitä ministerin merkitys (lat. minister ~ palvelija, avustaja, siis assistentti) on. Eduskunta taas käyttää kansalta saamaansa valtaa. Viime kädessä on kyse kansalaisten luottmauksesta YLE:n toimintaan. Tämä luottamus on vaakalaudalla.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Ervasti oli journalismissaan niin huippu, että ajatteli ihan omilla aivoillaan. Se ei Ylelle käynyt.

Viimeinen niitti Ylelle taisi olla Ervastin viimeinen kolumni – täysin Ylen linjan vastainen:

http://yle.fi/uutiset/3-8870527

Ylen linjahan poikkeaa Suomen kansan linjasta sikäli, että Ylessä (kuten kaupallisessakin valtamediassa) annetaan ymmärtää Suomella olevan jokin linja – siis yksimielisyys.

Todellisuus on aivan toinen.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen Vastaus kommenttiin #46

Tuo Ervastin kirjoitus on oivallinen. Varsinkin siinä perspektiivissä, että vain kuukausia sitten moni siitä pöyristynyt saattaa pitää sitä nyt erinomaisena, johtuen yksinomaan US:n presidenttivaalin tuloksesta.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Olen samaa mieltä. Ervasti pöllyytti kaikkia puolueita tasapuolisesti,vuorotellen.

Samoin tekee Loka-Laitinen . Osuvasti ampuu vuorotellen vallassa olevia puolueita.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Tiedämmekö me kaiken Ervastin erottamisesta. Asiat kun yleensä eivät ole niin yksiselitteisiä.
Mahdoton tuotakaan asiaa totuudenmukaisesti kommentoida niillä tiedoilla, joita julkisuudessa on.

Juuso Hämäläinen

Olen samaa mieltä Jungnerin kanssa siitä, ettei luottamuksen tarvitse lähteä ykittäisestä vastoinkäymisestä. Ei edes useamnasta. Niistä voidaan oppia. Nuoriso on liikaa katsonut näitä reality-ohjelmia, joissa opetellaan kieroilua ja tiputtamista. Olen miettinytkin miksi tällaista psykopaattista sosiaalista mallia halutaan markkinoida kautta maailman. Tämä ideahan peräisin Jenkeistä.

Halutaanko romuttaa ihmisistä kokonaan empatia ja solidaarisuus. Poistaa halu puolustaa muiden kuin omaa etua. Ovelaa aivopesua, joka auttaa hyväksymään taloussysteemimme nurjat puolet.

Mikko Toivonen

Kaikki kunnia Jungnerin osaamiselle, mutta minä myös hyvin pitkään ja useiden monikansallistenkin uutislähteiden tiiviinä seuraajana olen kuitenkin ihmetellyt juuri Jääskeläisen alueen selvähköä poliittista orientoitumista ja poliittisen viestin ajamista. Nyt en siis lainkaan puhu Sipilä tapauksesta vaan yleisestä uutisoimisesta ja kansansivistämisestä.

Minusta YLE poliittiset valinnat eivätkä niinkään asiavalinnat ja raportointi ovat olleet huonoa laatua ja nimenomaan Jääskeläisen valvomalla alueella. Olisin siis ollut valmis vaihtamaan Jääskeläisen muihin hommiin jo paljon ennen tätä Sipilä kohua.

Käyttäjän mikaeljungner kuva
Mikael Jungner

YLE on ehkä ollut turhankin varovainen. Mutta ei se kenenkään erottamisella ratkea.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Kuin myöskään erottamatta jättämisellä.

Käyttäjän JukkaWalliander kuva
Jukka Walliander

Minulle on jäänyt hieman epäselväksi kenen pitäisi olla Ylellä sen, joka puolustaa ulospäin Ylen asemaa ja puolueettomuutta? Sen, joka asettuu ulkopuolisen räksyttäjän ja oman toimituksen väliin suojamuuriksi? Sen, joka ottaa iskut vastaan suojellakseen Ylen arvokkainta pääomaa - riippumatonta toimitusta? Sen, joka asettuu alaistensa puolelle?

Jos se rooli on Jääskeläisellä, niin eikö hän juuri perääntynyt korvat luimussa ja antoi ulkopuolisen tahon ohjailla itseään?

Käyttäjän mikaeljungner kuva
Mikael Jungner

Joo, nyt ei näkynyt toimittajien puolustajia. Se on virhe.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Ainoa puute lienee Aten empaattisuus. Hän kun näkee ja tuntee myös mediamyllerryksen kohteen inhimillisen ulottuvuuden, journalismin kohteen paineet ja tuskan."

Miten ne voi nähdä kun paineensietokykykin vaihtelee. Saati sitten tuskaa, jota voi tietämättään olla kohteiden yksityiselämässäkin.

Uutistarjontaa päätoimittajan mutulla?

Käyttäjän mikaeljungner kuva
Mikael Jungner

Kyllä sen näkee, kun kritiikki menee ihon alle. Trust me :)

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Hyvä, Seija!

Blogistin kuvaama voidaan nähdä nimenomaan Jääskeläisen ammatillisuuden vääristymänä ja auliutena luopua YLE:n journalistisesta integriteetistä. Joka tapauksessa Jungnerin sanat kertovat huonon asian onnettomasta puolustamisyrityksestä. Siitä kiitos blogistille, että muistaa mainita jääviytensä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Jouni, olenkohan käsittänyt jotain väärin / #17, eihän Jääskeläinen ole niitä haastatteluja tekemässä ja näkemässä.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu Vastaus kommenttiin #27

Seija, ethän toki. Pikemmin niiden tekoa ja esittämistä estämässä, rajoittamassa, hyllyttämässä, siis luopumassa YLE:n journalistisesta integriteetistä. Mitä paineensietokykyyn tulee, sitä ei näytä olevan sen enempää Jääskeläisellä kuin Sipilälläkään ja jälkimmäisen suhteen jaan Pasi Majurin käsityksen: testi reputettu enkä suo miekkosen olevan puikoissa esimerkiksi ulopoliittisen kriisin iskiessä. Jääskeläinen, joka alistuu ja osoittaa muuta kuin journalistin etiikkaa, ei ole sovelias tehtäväänsä.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Melkoinen kommentti tuo vertaus: "Aten pois vaatiminen olisi kuin vaatisi Steve Jobsia ulos Applelta." Kenties osa ongelmaa on se, että hyvän strategisen ajattelun lisäksi persoonassa on jotain samaa kuin Jobsissa. Jobs tuskin olisi kestänyt Ylellä kovin pitkään, omassa firmassaan kyllä. Itse olen aika vahvasti eri mieltä seuraavasta Ljungnerin väittämästä: "Toisekseen tekemisen prosesseissa ja työkulttuurissa olevia ongelmia ei missään yrityksessä kannata henkilöidä. Henkilöiden vaihtaminen ei näissä tilanteissa useimmiten ratkaise itse ongelmaa. Päinvastoin, se hidastaa ongelman ratkaisua luomalla illuusion siitä, että henkilövalinta korjaisi systeemi-ongelmia."
Kyllä usein henkilöillä ja erityisesti johtajilla on merkittävä vaikutus työkulttuuriin ja saattavat omalla toiminnallaan ohjata sitä. Systeemiongelmista ja prosesseista puhuminen tässä tapauksessa on kyllä varsin kaukaa haettua, kyse on huonosta johtamisesta. Ja silloin kyllä katse kohdistuu myös johtajaan henkilönä.

Käyttäjän mikaeljungner kuva
Mikael Jungner

Ei Atte ole huono johtaja. Mutta kuka on Ljungner?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Pahoittelen kämmäystäni, Jungner ilman älliä.. ;-)
Johtajan pomo näkee usein hänet eri valossa kuin alaiset. Yleisestikin on erotettavissa johtajia, jotka keskittyvät näyttämään asioita hyvässä valossa ylöspäin ja todellisuus alaisten suunnalla on jotain aivan muuta. Itse en todellakaan osaa sanoa hänen johtajuudestaan mitään. Se mitä olen nyt lukenut ja nähnyt ei vaikuta lupaavalta, mutta voin toki olla väärässäkin. Yleensä asioiden valuessa julkisuuteen tällä tavalla kriisi on kuitenkin jatkunut jo pitkään.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #26

Toit esille yhden lainalaisuuden, joka organisaatioissa vallitsee sen suhteen kuinka hyvänä johtajaa pidetään. Ajattelin itsekin mainita siitä, mutta tyydyin sitten yksinkertaisempaan kommenttiin alempana.

On hyvin yleistä, että tietynasteiset psykopaatit tai persoonallisuushäiriön omaavat luovivat itsensa johtajiksi näyttelemällä joviaalia naamaa ylöspäin ja välinpitämättömyyttä tai tylyyttä alaspäin. Jälkimmäiset ominaisuudet saavat sitten tyystin vallan, kun johtajanimitys on sinetöity.

Käyttäjän CarolusLinden kuva
Carolus Linden Vastaus kommenttiin #26

Tästä kriisistä voi saada käsityksen, että suurin syy siihen on toimittajien vähäinen hyväksyntä sille, että on vastaava päätoimittaja, joka vaikuttaa heidän työnsä tulosten esittämiseen julkisuudessa. Toimittajien kommenteista päätellen he ovat tyytymättömiä lähinnä siihen, että eivät saa julkaista kaikkea mitä haluvat.
Useissa työympäistöissä on tyytymättömyyttä, joka ja jonka aiheet voivat jatkua pitkäänkin ilman että ne ovat normaalia närää suuremman kriisin aiheena.
Kun joku närästystä poteva näkee otolliselta vaikuttavan tilanteen, voi hän purkaa näräänsä ja myös hyvinkin liioitellusti, Se voi inspiroida muita tekemään samoin ja siitä "ketjureaktiosta" se kriisi muodostuu.
Tässä vaikuttaa siltä, että pääministeriltä viestejä saanut toimittaja on nähyt otolliselta vaikuttavan tilanteen sekä närän purkamiseen että oman asemansa pönkittämiseen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Siinä vaiheessa kun organisaatiossa jokainen alkaa erottaa toisiaan ("olet erotettu", "enpäs kuin sinä" j.n.e.) on syytä pääjohtajan katsoa peiliin.

Käyttäjän mikaeljungner kuva
Mikael Jungner

Ei ole. Koko porukan on syytä katsoa peiliin.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Työtä voi jakaa keskenään mutta ei vastuuta. Vastuu on Atella. Ja munattomalla hallintoneuvostolla.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Mikael, erehdyt. Luepa uudestaan Juhan kommentti ja pyri tajuamaan sanonnaksi kiteytynyt psykologinen perustosiasia: mitä isot edellä, sitä piuenet perässä. Epäotollinen johto sairastuttaa koko työyhteisön. On siis mentävä juurille ja tässä vaiheessa ymmärrätkin, että Juha Kuikka tämän jo kertoikin ilman rautalankaa, jota minä jouduin käyttämään.

Niin yksinkertaista se on.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Varsin vähälle huomiolle on jäänyt Atte Jääskeläisen oma avautuminen tämän Sipilä-jutun osin. Jääskeläinen " saksi " aivan oikein eräiden YLE-toimittajien juttuja varsin hyvin perustein, josta toimittajat ottivat nähtävästi nokkiinsa.

Esimerkkeinä väitteet 500.000 euron arvoisen tilauksen muhkeista voitoista Kateralle ja tapaus Jauhiainen, joka sattumalta on Sipilän sukulaisia ja sattuu olemaan normaalissa työssä Talvivaaran jälkeen Terrafamessa.

Juuso Hämäläinen

Voin vakuuttaa, ettei yksikään Sipilöiden varoissa oleva uhraa mainettaan jonkin 500 tonnin diilin takia, josta puhdasta joku prosentti.

Kyllä tuo on persaukisten kauhistelua, kun vertaavat tilipussiaan johonkin yrityksen tekemän pikkukaupan liikevaihdon summaan. Tästä asiasta uutisointi kuulematta ensin asianosaisia ja tutkimatta juttua tarkemmin, se ei ole journalismia vaan kouhotusta.

Jos tähän sekoiluun on toimituksessa puututtu kenen tahansa toimesta, se on ymmärrettävää eikä sensuuria.

Arvo Kukko

Älämölön nostaminen Sipilän tunteenpurkauksesta on epäoleellisen nostamista keskiöön. Oleellista on YLE:n uutis ja ajankohtaistoiminnan neutraalisuus laadun ja terrävyyden ohella. Siinä jos jossakin tarvitaan säännöllista kalbrointia. Nyt neutraalisuuden nollapiste on pahasti vaeltanut vihervasemmiston suuntaan. Sitä ei voida perustella edes opposition äänen esiin nostamisella demokratian nimissä. Ovathan RKP ja kristilliset esimerkiksi YLE:n uutispolitiikassa täysin tuntemattomia poliittisia suuntauksia.

Oikea kysymys kuuluukin, ei niin että onko Jääskeläinen päätoimittajan vastuulla siivonnut roskaa kanavalta, vaan että näkevätkö toimittajat YLE:n omana kanavanaan ja palvelevan oman ideologiansa julkituomista. Tämä ilmiö ei enää rajoitu puhuvaan toimittajan sanomaan vaan tarkkasilmäinen katsoja joka kiinnittää huomiota viisuaalisen viestiin, joka joskus on vahvempi kuin ääni, voi huomata miten videomateriaalin leikkaaja tuo julki oman ihailunsa tai inhonsa asioihin. Fennovoimaa käsittelevä mikä tahansa viesti saa kuvamateriaalikseen poliisin raahaamassa mielenosoittajaa tai Talvivaarauutinnen vuotavan aaltaan oli uutinen mikä tahansa. Viime viikolla huoasin leikkaajan jipon, josta hän on varmasti saanut paljon itsetyydytystä, kun Kuusamossa yleisötilaisuuden yleisön valituspuheenvuoron jatkuessa leikkaaja liitti puheen päälle kuvan kun pääministeri poistui paikalta virka-autoonsa- pakeni paikalta. Voi miten nerokasta ja pikkunokkelaa.

Normaalisti voisi ajatella että päätoimittaja joka vastaa oikeudessa julkaistuista jutuista saisi myös niiden kohteen ja laadun rajata. Yleensähän esimies tai johto antaa tehtävät. Jos näin ei ole jokainen voi tehdä mitä haluaa. Kun tekijän itsetunto kasvaa niihin mittoihin että hän uskoo ammattiliiton lähtevän laittomaan lakkoon kontrolloimattoman vapautensa puolesta ollaan täysin metsässä. Mielipiteen ja julkaisun vapautta voi jokainen harrastaa kirjoittamalla someen, yleisönosastoihin tai vaikka perustaa oman lehden.

Mitä tulee nimeltä mainittuihin muutamaan YLEn henkilöön, niin Päivärinta on kyllä parantanut juoksuaa ja antaa nykyisin haastateltavansakin joskus vastata kysymyksiinsä. Sensijaan Lybeckiä en ajattelijana osaa mielttä muuten kuin vyötärön alapuolen asioiden hirnujana.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Nyt on hyvät keinot tarpeen, kun on selvästi asioita sensuroitu. YLE on jäänyt kiinni sensuurista, joten saas nähdä miten luottamus enää palautuu. Toisaalta meidän on pakko YLE-veroa maksaa, emme ole asiakkaita, jotka voisivat itse harkita mihin mediapalveluihin rahansa käyttävät.

Olin YLE:ssä töissä ennen Jungneria. En tiedä minkälainen YLE oli Jungerin aikana.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Oleellinen näkökulma tulee esille blogistin alkuosuudessa. Supistuvilla resursseilla ja voimakkaan digitaalisen murroksen "sisällä" on toiminta saatu miinusmerkkisestä 0-tasolle tai hieman plussalle. Se ei onnistu missään liiketoimintaympäristössä itsestään vaan vaatii strategista johtamista (kykyä siihen, jota ei kyllä ole liialti tarjolla millään toimialalla). Ylen toiminnan perusta on saatu tilaan, että ylipäätään voidaan tätäkin keskustelua käydä. Yksityisellä sektorilla on viimeisen 10 vuoden aikana jouduttu vaihtamaan johtajia ja avainhenkilöitä ennätysmäärä. Niin - silloin kun strateginen osuus johtamisessa on pettänyt. Kokemukseni mukaan asiantuntijaorganisaation (joka YLE on) johtaminen on huomattavasti vaikeampaa kuin esim. pitkälle automatisoidun tuotantolaitoksen. Erityisesti muutoksessa, jolloin tekijä (esim. toimittaja) joutuu pitämään omasta osaamisestaan jatkuvasti huolta ja mukautumaan uusiin toimintatapoihin. Olen melko varma, ettei se mikä näkyy kuvaruudulta tai mikä näkyy kirjallisina tuotoksina takaa sitä, että prosessit ja rajapinnat olisi kunnossa (hlö-tasollakaan). Mielestäni kysymys YLE:n kohdalla on mitä suuremmassa määrin "Oppivasta yrityksestä". Se edellyttää osallistavaa johtamista ja tarkkaa talouden pitoa - strategia edellä.

Tommi Mäkinen

"Kannattaa muistaa kolme näkökulmaa."

Kun joku muistuttaa, son kiveen kirjoitettu totuus?

Käyttäjän EeroSippola kuva
Eero Sippola

Kiitos valaisevasta ja asiallisesta kirjoituksesta.
Huutoa, raivoa ja repimistä on tämän asian ympärillä enemmän kuin kohtuullisesti.

Käyttäjän RistoPohjanpalo kuva
Risto Pohjanpalo

Taitaa olla niin, että puolueetonta arviointia meneillään olevasta kiistasta joudumme odottamaan pitkään. Yleisradiolla on omat aatteelliset vastustajansa, jotka katsovat tapahtumia omista lähtökohdistaan. Ylen sisällä ja sen ystävissä taas ollaan joitakin poikkeuksia lukuunottamatta klassisessa siilipuolustuksessa. Pääministeri Sipilän menettely on sekin joko sankarillista (kepulaiset), harkitsematonta (neutraalit) tai typerää (poliittiset vastustajat). Hienoa on kuitenkin se, että median roolista yhteiskunnassa keskustellaan ja nimenomaan kotimaisen median!

Käyttäjän PasiKarlsson kuva
Pasi Karlsson

Kummastuttaa puheet YLEn hyvästä johtamisesta, taloudellisesti tuloksekkaasta ja erinomaisesta henkilöjohtamisesta ?
Talous hoidetaan pakkomaksulla, eikä markkinaehtoisuudesta ole tietoakaan .
Henkilöstöä johdetaan uhkaamalla lopputilillä, kieltämällä ideointi, kieltämällä uutisointi maksavien "asiakkaiden" kiinnostuksen kohteista ja valehtelulla ...
Vertaaminen Steve Jobsiin on kyllä naurettava ja kertoo enemmän vertaajasta .

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ylen taloushan saatiin plussalle otsikoilla Yle irtisanoo, ja lisäksi Yle on lopettanut sen ja sen toiminnon.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #50

#51

Sitä pitänee kysyä Jääskeläiseltä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #53

Tai joltakin muulta, kun Jääskeläiseltä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Ylen kirjoissa on kuitenkin vielä yli 3.000 työntekijää, joka on yhtiön toimintaan nähden varmasti riittävä, varsinkin kun tarkastelee ohjelmatarjontaa ja omaa tuotantoa TV:n puolella kanavilla 1 ja 2.

Mihin ihmeeseen nykyisessä digimaailmassa tarvitaan näin raskasta koneistoa, varsinkin kun suuri osa yhtiön ohjelmapalveluista on ulkoa ostettuja ostopalveluita ?

Käyttäjän ingmarforne kuva
Ingmar Forne

Saanen huomauttaa että Steve Jobs ei ole enää Aplella. Hän on kuollut. Eli hän on ulkona.

Käyttäjän HeidiNummi kuva
Heidi Nummi

Kyllä kaikki varmaan ymmärtää, että "sen lauluja laulat kenen leipää syöt". Kysymys kuuluukin, että mitä me sellaisella tiedonvälitysorganisaatiolla tehdään, joka sortuu "empatiaan", itse tiedonvälityksen jäädessä taka-alalle? Ymmärtääkseni Steve Jobs rakensi menestyvän yrityksensä muulla kuin empatialla, mitä henkilökohtaisiin ominaisuuksiin tulee. Eli sikälikin vertaus ontuu.

Pirjo Hakuni

Kiitos erinomaisesta kirjoituksesta, Mikael Jungner. Lähes kaikesta keskustelusta puuttuu nykyään sivistys, inhimillisyys ja aito vuoropuhelu. Tämä juttu antaa mahdollisuuden kaikkiin kolmeen.

Jari Heikonen

juha sipilän ja atte jääskeläisen pitäisi itse erota välittömästi he eivät nauti enää suomen kansan luottamusta demokraattisesta ja sananvapaudesta suomesta.sipilältä ja jääskeläiseltä tippuu tuoli alta ennen kuin toimittajilta jotka tekevät todella arvokasta työtä suomen kansan puolesta uutisoimalla asioista jotka jäisi melkein kaikilta suomen kansalaisilta näkemättä/kuulematta.KOROSTAN SITÄ VIELÄ TEILLE KAIKILLE ,ETTÄ SUOMEN KANSA ON AINA JA TULEE OLEMAAN TOIMITTAJIEN PUOLELLA ELI SIPILÄ JA JÄÄSKELÄINEN TAITAVAT HYPPIÄ VÄÄRIEN IHMISTEN SILMILLE.

Käyttäjän IiroKoppinen kuva
Iiro Koppinen

PM ei ole jäävi. Kyseessä toimittajien spektaakkeli ja poliitikkojen hurskastelu. Ihmisen rahat, uskonto ja sukulaiset eivät kuulu kenellekään kun jääviyttä ei ole. Toimittajien ei pidä pelätä päättäjiä, mutta nyt päättäjät pelkäävät toimittajia. Talvivaara on hoidettu hyvin-kirjoittakaa vaihteeksi siitä.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Iiroseni, sinäpä hyvin tiedät, aivan kaiken: siis kaikkitietävä(ksi julistautunut).

Tosiasiassa kaikki kolme ja puoli riviäsi on omaa luuloasi vailla missään kohden minkäänlaista perustelua.

Onko sinulla järkevää sanottavaa? Jos on, aloita siitä.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi
Käyttäjän JoukoKosonen kuva
Jouko Kosonen

Olen 80 prosenttisesti samaa mieltä kirjoituksesi kanssa ja yhdyn käsitykseesi Atte Jääskeläisestä. -20%: Ruben ei ole poliittisesti epäaktiivinen. Ruben Stiller on saanuut liikaa aikaa YLEn mielipiteen muodostajana. Kirjoitukseni otsikko ei ehkä sinua miellytä. Tein sen spontaanisti katsottuani Pressiklubin. Tässä ajatukseni toistona: Pressiklubissa 2.12.2016 klo 20. Ruben Stiller osoitti tyytymättömyyttään. Hän hyökkäsii avustajiensa kanssa päätoimittaja Atte Jääskeläistä vastaan. Puheenjohtaja Rubenin oli epähienoa tai -korrektia poistua nopeasti pöydän takaa ennen vieraita!! Yleensähän hän jää sinne nuoleskelemaan moraalinvartijan puheenvuoro papereitaan. Kannattaako hänen sinne enää palatakaan? Päätoimittaja Atte Jääskeläinen osoitti selkeästi, että YLEssä on hyvä, asiallinen, päätoimittaja, joka toimii johdonmukaisesti asettumatta kiistojen osapuoleksi. Pidin Atte Jääskeläisen toiminnasta ja selkeydestä myös Sipilän tapauksissa. Pääministeri on menetellyt tunteella. Täydet 10 pistettä päätoimittaja Atte Jääskeläiselle.
Pressiklubi ei saa olla SDP:n vaalivankkurit, mitä se on usean kuukauden ajan jo ollut. Yle on tärkeä mielipiteenmuodostaja Suomessa. Minusta Ruben on ollut YLEn puolueettomuuslinjasta selkeästi poikkeava vasemmistolaisideologi. Hän on sen itsekin aina muistanut todeta. Hänen vieraansa ovat olleet usein samahenkisiä. Joskus siellä on ollut EK:n porukkaa. Ruben nimitteli viikko sitten esim. kokoomusta "raunioilla olevaksi" puolueeksi ja pyrkii yleensäkin nolaamaan porvarillisia poliittisia ryhmiä. Hän ratastaa YLEn luottamuksen vasemmalla siivellä. Katsokaa pari edellistä Pressiklubia! Voidaan kysyä, kumpi on tärkeämpi YLEn uutiskannavana ololle: että pääministeri saa kerran vuodessa puhua kansalaisille vai että Ruben Stiller joka perjantai-iltana parhaaseen katseluaikaan levittää vasemmistolaista ideologiaansa?

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Tämä blogi muistuttaa anglosaksisessa oikeusjärjestelmässä tunnettua luonnetodistelua. Luonnetodistelu on mahdollista, kun syyllisyys on todettu, mutta seuraamusta mietitään (kts. Have friends and character witnesses ready). Töppäys on siis tosiasia, mutta johtopäätökset siitä ovat vielä miettimättä.
http://www.danielshafferlaw.com/preparing-for-sent...

Itse en ole tämän "luonnetodistajan" omasta luonteesta kovinkaan vakuuttunut.
http://kalevikamarainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Jostain syystä ihmiset muistavat senkin, että vain runsas vuosi sitten YLE sulki kommentoinnin, koskien maan historiassa hyvin poikkeuksellista ja hallitsematonta kansainvaellusta Suomeen mm. Tornion kautta.
http://yle.fi/uutiset/3-8271405

Syynä lienee ollut ihmisten ymmärrettävästi hyvin tunteellinen suhtautuminen viranomaisten kyvyttömyyteen ennalta varautua ja ehkäistä tilanteen eskaloituminen 32 000 ihmisen armeijaksi ja siitä seuraavat satojen miljoonien eurojen taloudelliset ja kulttuuriset vaikutukset.

Olisipa YLE:n toimittajakunta silloinkin puhunut ihmisten sananvapauden puolesta, niin se voisi saada nytkin ymmärrystä vaatimuksilleen, jotka edellä esitetyn valossa kuulostavat lähinnä hurskastelulta.

Käyttäjän RaimoLaaksonen kuva
Raimo Laaksonen

Mites ne ny tästä eteenpäin ja viälä yhteenhiileen? tä!

Käyttäjän fennopower kuva
Reino Mustonen

Kuvitellaan laitos, ajatushautomo, mielipidenurkkeilypaikka, tyynysotapaikka; millä nimellä sitä kutsutaankaan. Osapuolet Sipilä ja päätoimitaja sulkeutuvat paikkaan ilman julkisuutta. Ulos tullessaan heillä on yhteinen mielipide tehdyistä, syistä ja tulevasta. Seuraavaksi sulkeutuvat päätoimittaja ja journalistien edustaja samaan paikkaan. Ulos tullessaan heillä on yhteinen näkemys ja suuntalinjat. Kaikki osalliset vievät tulokset omilleen.
Suuren mediamylläkän kautta saadut tulokset eivät usein ole kohtuullisia osapuolille, tapana kasvaa ja väärät asiat korostuvat. Tässä korostamisessa ovat apuna kaiken väriset lehdet. Osattaisiinpa käsitellä asiat asioina ilman reviiri/etupiiriajattelua.
Lehdistön vapaus on olla myös puolueeton ja olla korostamatta ja alleviivaamatta tietyn tavoiteen asioita.

Olli Niiranen

En epäile yhtään etteikö Sipilä olisi arvovaltaansa hyväksi käyttäen painostanut Ylen toimitusta. Poliitikkona hän pitää selvänä että kansan silmissä hän on siirtänyt omaisuuden perheen haltuun nykyään. Ja silloin hän ei ole jäävi missään päätöksessä. Mikä on täyttä puuta heinää. Siirretyllä kaupalla omistukset on näennäisesti siirretty pois, enkä usko etteikö häntä kiinnosta yli politiikan kentän, miten perheen sijoitukset voivat. Nyt kohua aiheuttanut kaivoksen kauppa on mitätön niissä omistuksissa rahallisesti mutta uskottavuusen kannalta merkittävä. Ja kun ei halua puhua niistä avoimesti niin niistä varmasti sitten spekuloidaan. Ei PM ole tämän yläpuolella mitenkään vaikka itse niin kuvittelisi. Kerro totuus tai kestä arvailut. Elämää julkisessa virassa.

Atte Jääskeläinen petti omansa alkamalla luimistelemaan kun olisi pitänyt seistä eturintamassa puolustamassa omiaan. Ja käydä se keskustelu silloin toimittajien kanssa. Eikä nyt kun mies on, paljon omasta syystään, ryvetetty omien kuin kansan silmissä. Vähemmällä olisi päässyt suoraselkäisesti toimiessa. Nyt on linja valittu ja kestettävä on mitä tuleman pitää.

Käyttäjän tfhyvarinen kuva
Toivo F. Hyvärinen

Sipilä kieltää painostaneensa YLEä. Muuten vaan lähetti semmoiset 20 sähköpostia ja haukkui YLEn perusteellisesti ja lopuksi ilmoitti, että hänen luottamuksensa YLEen on nolla.

Atte Jääskeläinen vähät välitti Sipilän raivoamisesta. Muuten vaan oma-aloitteisesti kahlitsi YLEn toimittajien innostusta käsitellä mm Sipilän epäiltyä jääviyttä Terrafamen kuvioissa. Ruben Stiller oli jo saamassa potkut, jos ei tottele Jääskeläisen linjauksia.

Kansan Uutiset ja Suomen Kuvalehti eivät ole vielä ruodussa. Mahdollisesti Sipilä ja Jääskeläinen pistävät nämäkin mediat järjestykseen. Joko se HS on ojennuksessa?

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Mitä tulee vertaukseen Jobs- Jääskeläinen, niin Steve Jobs on jo lähtenyt Applelta viisi vuotta sitten. Ja homma pyörii siitä huolimatta. Jääskeläinenkään tuskin on korvaamaton. Vaikka Jungnerin kavereita onkin.

Käyttäjän MaritaSalenius kuva
Marita Salenius

En niinkään näkisi asiaa henkilöiden kautta, vaan jospa Ylen " ongelmat" johtuvatkin sen vahvasta asemasta. Ei ole todellista kilpailua. Yle näyttäytyy oikeastaan ainoana valtiomahtina.

Itse en suraa mainoskanavia, kuin sattumalta. Olen siis Ylen vakioseuraaja - sekä TV että radio. Siksipä juuri myös ne negatiiviset asiat näyttäytyvät selkeästi. Jokin siellä Ylessä "mättää" ainakin poliittis-ajankohtaistoimituksissa. Sitä toivoisi, että se ns.tasapuolinen journalismi ei olisi niin valikoivaa.

Toki toimittajakin on ihminen ja monesti hänen on vaikea kätkeä tunnettaa/mielipidettään haastateltavaa kohtaan. Muistan aina, kun kerran lauantain ykkösaamun Tv-haastateltavana oli Timo Soini ja toimittajalla oli ilmiselvästi vaikeuksia peitellä vastenmielisiä tunteitaan. Näytti välillä, kuin hän olisi tarvinnut oksennuspussin.

Voi miten kaipaankaan Annukka Roinista. Hän oli aina luotettava.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Taustalla on edellisen Keskustan pääministerin vaalirahakohu ja miten media tutki ja vaati selityksiä. Kovasta median kritiikistä huolimatta löytyi, kuin löytyikin asioita, joista käytiin oikeuttakin.

Nyt sitten toimittajat on vaiennettu eikä saa vaatia selityksiä ja selvitellä Sipilän vakuutuskuoria ja kytköksiä.

Päätoimittaja ei uskaltanut puolustaa toimitustaan valtiojohdon vaatimalta sensuurilta. Todella paha asia. Nyt sitten on alkanut selittely ja asian kaunistelu. Ylestä "joutui" MOT:n toimittaja Korvola lähtemään, ketä muitakin on "irtisanoutunut"? Nyt kun johdossa tuolit heiluu, puolustajia riittää.

Päätoimittajalla on ainakin ollut Keskustan jäsenkirja. Ei hyvältä näytä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Jääskeläinen tiedettiin vannoutuneeksi Sipilä-faniksi jo ennen vuoden 2015 eduskuntavaaleja. Hän puffasi estoitta Sipilää turuilla ja toreilla. Näin minulle on kertonut eräs kokoomuksen sisäpiiriläinen.

Jos ei halua nähdä Jääskeläisen omahyväistä virnettä, ei näinä päivinä kannata avata televisiota. Ensi viikolla vuorossa ovat varmaan Seura-lehti ja Seiska.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Suurin ongelma tässä taitaa olla, että meillä on pääministerin tehtäviin täysin sopimaton henkilö "puikoissa". Ei riittävää poliittista osaamista, eikä siihen liittyvää mediaosaamista.

Katsokaa nyt tätäkin vanhaa juttua ja miettikää miten edelliset pääministerit ovat vastaavissa tilanteissa antaneet lausuntoja.

Sipilä kypsyi jossitteluun Bernerin kohtalolla: "Mitä jos Yle loppuu ja Maikkari loppuu, mitä sitten"
http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/sipila...

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Blogisti Mikael Jungner käy hyvästä esimerkistä kun joku ei onnistu sitten missään mutten muuten sitten etenee urallaan. Yle ja Eduskunta ei tainnut ihan putkeen mennä.
Atte Jääskeläisen pressiklubin haastattelu taas oli yhtä käsittämätöntä. Mies aivan väärällä pallilla. Kuinka moni Suomessa on sopiva muttei osaava? Voisiko koskaan pätevä päästä esimieheksi sellainen jolla on periaatteet ja jos niistä joutuu tinkimään tekee niin kuin isossa maailmassa, eroaa?

Jos jo ennen pääministerin taivalta on alkanut sataa medioille JS:n puolesta outoa matskua olisi ne tullut saattaa julkisuuteen heti kaiken kansan arvioitavaksi. Erittäin pöyristyttävä juttu.

Käyttäjän JoukoKosonen kuva
Jouko Kosonen

On väärin sanoa, että Sipilä olisi pääministerin tehtäviin täysin sopimaton henkilö. Kuka on täydellinen. Kansa halusi muutosta politiikkaan. Monen mielestä Sipilä on edelleen täysin rehti ja suora suomalainen. Muistamme prosessit, vatuloinnit jne. On hän kompuroinut politiikassa, mutta siellä aiemmin keikkuneet pelinmiehet eivät ole kansan mieleen. Toivon Juha Sipilän jatkavan ja jaksavan kaiken tämän jälkeen ja Juhan perheelle, enoille ja sedille jaksamista myös. Tietenkin myös Aten täytyy jatkaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Kansa halusi muutosta politiikkaan."

Ja millä tavalla Sipilä muutti politiikkaa?

Käyttäjän JoukoKosonen kuva
Jouko Kosonen

On monia asioita, joita Juha Sipilä on muuttanut ajattelussamme. Tässä muutamia mieleeni tulevia: Yrittämisen laki on uudet ideat ja innovaatiot, prosessijohtaminen, kiky. Suomi elää viennistä. Velaksi eläminen on lopetettava. Työtä on tehtävä. On uudistettava sotu. Turvattava vapaa kilpailu ja tietenkin valinnanvapaus sekä alueellinen tasa-arvo. Ammattiyhdistysliikkeiden on uudistuttava, jotta pärjäämme globaalissa kilpailussa. Turvallisuuspolitiikka, kyberuhat otettava vakavasti. Suomea on puolustettava.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu Vastaus kommenttiin #88

JK: "...prosessijohtaminen..."

Valtakunta ei ole yritys, kansakunta ei ole prosessikaavio, YLE ei ole yritysjohdon roolilla pääministerinä toimivan yksisuuntainen ja hänen käskystään tiedottava yrityksen tiedotuskanava. Huomaa: tiedottamiseen riittää toimitusjohtajan käskyjä toteuttava tiedotussihteeri, joka ainoastaan esittää yritysjohdon käsitykset sellaisinaan. Uutisointi ja viestintä on aivan muuta ja tässä journalistin ohjeet (JSN) riittää, muu on pahasta.

JK: "...kiky..."

Kohti ohentuvaa yhteiskuntarauhaa ja kasvavaa pahoinvointia, taloudellista epätasa-arvoa, jopa perustuslain ylikävelyä, palkansaajat ja etenkin työttömät tähtäimessä.

JK: "Velaksi eläminen on lopetettava..."

Joten yrittäjävähennyksiä, tähän asti alati tappiolliseen kaivokseen, nimenomaan suurille yrityksille enimmäkseen ohjautuviin yritystukiin ei mitään korjausliikettä kuten poistoa tai edes vähentämistä, veronkiertoon ja aggressiiviseen ns. lailliseen verosuunnitteluun ei aiettakaan puuttua.

JK: "On uudistettava sotu."

Osallistavaa sosiaaliturvaa suunnitellaan. EIT:llä lienee sanansa sanottavan tällaisesta.

Käyttäjän PekkaVisnen11 kuva
Pekka Väisänen

Eikö kuitenkin ole kummallista, että toimittaja ja esimies selvittelevät välejään suorassa lähetyksessä? Kuka sanoi ja mitä ja missä kontekstissa? Kuka tuosta eilisestä jankuttamisesta hyötyi ja miten? Ei varmasti kukaan.

Stiller käyttäytyi mielensäpahoittajana ja sai tulitukea vierailtaan. Myös poistuminen studiosta ennen vieraita oli selkeä negatiivinen signaali Jääskeläiselle ja kaikille katsojille. Oliko Stillerin käyttäytyminen kenenkään mielestä ammattimaista tai edes aikuismaista toimintaa?

Stillerin demagoginen ja provosoiva esiintyminen ja tyyli on ärsyttänyt ainakin itseäni jo vuosia. Puheenvuorojen pituudet jakaantuvat harvoin tasapuolisesti ja yleensä eniten äänessä on Stillerin oman poliittisen maailmankuvan jakavat vieraat: vihervasemmistolaiset kulttuuripersoonat ja poliitikot. Jos Stiller ottaisi edes jalan pois kaasupolkimelta hetkeksi, niin ohjelman katsojaystävällisyys paranisi jo silmissä tai paremminkin korvissa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kun Jääskeläinen on kuitenkin se esimies, niin hänen tiliinsä tuo eilinen näytelmä menee. Kaveri on ollut tällä viikolla joka ilta ja joka kanavalla selittelemässä touhujaan.

Kun Stiller veti ohjelmansa lopuksi henkeä ja sanoi Moraalinvartijalla olevan asiaa, olin aika varma, että hän irtisanoutuu siinä samassa Ylen palveluksesta. Vaan ei, hän selitti jotain pelosta, Brezhnevistä ja Kafkasta. Tavallaan tyylikkäämpää olisi ollut vaihtaa maisemaa, kun ei selvästikään Jääskeläisen kanssa tule toimeen. Nyt tämä myrsky totuusviraston vesilasissa jatkuu ties mihin uusiin naurettavuuksiin.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Jouni, itselläni välähti samansuuntainen ajatus katsellessani Stillerin ensin kättelevän keskustelijoita ja sen jälkeen välittömästi poistuvan paikalta. Ajattelin hänellä olleen valmiiksi kirjoitettu eroilmoitus, jota lähti viemään eteenpäin. Sitä hän ei voinut antaa suoraan Jääskeläiselle. :D

Käyttäjän LassiKoikkalainen kuva
Lassi Koikkalainen

"Atte on äärimmäisen arvo-ohjautuva ja journalistisen etiikan läpitunkema" - äärimmäisen arvo-ohjautuva ei ehkä ole juuri sitä, mitä tuo journalistisen etiikan läpitunkema saattaa haluta sanoa. Journalismin pitää olla arvo-ohjautumatonta.

Käyttäjän kaapro1 kuva
Kaapro Manner

Minusta sinä Mikael olet nyt väärässä. Muistuttaisin edellä mainitun Olli-Pekka Heinosen kohtalosta. UMTS-kohu vei hänen haaveensa politiikassa, hänestä ei tullut pääministeriä. Yksi iso virhe, niin olet ulkona.

Poliitikot saavat painostaa, mutta Ylen pitää pysyä puolueettomana. Tänä päivänä Yle ei saa olla enää taistolaisten tai edes kepulaisten linnake, vaan kansan pitää voida luottaa siihen, että se on itsenäinen. Nyt nähtiin näytelmä, joka oli kuin YYA-sopimuksen aikaista itsesensuuria ja se on väärin. Se on todella väärin. Sen takia Atte Jääskeläisen on lähdettävä riippumatta siitä, mitkä ovat hänen ansionsa. Ei hän ainoa pätevä ihminen ole maailmassa, vaan jostain on löydyttävä osaava korvaaja.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Tämä UMTS-kohu v.1999 on hyvä esimerkki YLE:n hampaattomuudesta eräissä asioissa, jolloin vasemmistopolitiikko(t) ovat töpänneet oikein kunnolla. UMTS-kaupan syitä ja taustapiruja ei koskaan haluttu tuoda julki, vaan nähtävästi sovitusti Lipposen ja Niinistön toimin tuolloinen keltanokka liikenneministeri O-P Heininen joutui ottamaan kokonaan omalle kontolleen valtavan kauppamokan häpeän palkintona hyvä virka YLE:ssa.

http://suomenhistoriaa.blogspot.fi/2012/06/sonera-...

Samoin erään pankinjohtajan noustua SDP:n puheenjohtajaksi kymmenien miljoonien talousepäselvyyksineen ( sai tuomion myöhemmin ), asiaa ei juuri YLE:n taholla käsitelty. Asiaa ei juuri käsitelty edelleenkään, kun eräs SDP:n valtiovarainministeri yritti salaa armahtaa pankinkohtajan miljoonien vahingonkorvaukset valtiolle asian kuitenkin päästyä vuotamaan ministeriöstä.

Sattumoisin tuolloin YLE:n johdossa oli sosiaalidemokraatti Arne Wessberg.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Otappa selvää ketkä junaili ilmanoston Saksasta. Oliko Nalle osapuolena tuohon ?
Lipponen/Sale aikana -95 joka ministeri vastasi itsenäisesti tontistaan.

Onko "Kreikan"kansan auttaminen tukipaketeilla (Saksan ja Ranskan pankkien velkoihin ) ,selvitetty Vanhasen tekemät sopimukset YLE? "Kreikalle" vippejä 2018 asti.
VM-muistio-10

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #91

Ilmakauppoja olivat järjestämässä Lehman Bros. v. 1999 ja GS v. 2000 Lipposen hallituksen ollen samalla varmasti tietoinen järjestelyistä. Valtionyhtiön 4,3 miljardin euron ostoaikeista on varmasti keskusteltu edeltävästi myös omistajan taholla summan ollen kovin suuri.

Juuso Hämäläinen

Tuntematta millään tavoin Jääskeläistä, saatan luottaa hyvin Jungnerin sanaan. Useinhan tuulisilla paikoilla käy niin, että kiltti pomo saa kärsiä. Empaattisuutta ei lueta yritysmaailmassa hyveeksi vaan lähinnä heikkoudeksi.

Mitä somen vaikutuksiin tulee niin ns. yleinen mielipide somessa saa kovin usein järjettömän vaikutusvallan. Kansan reaktioita pelätään, vaikka ne eivät perustuisi muuhun kuin otsikoiden lukemiseen. Yritetään jotenkin nopeasti rauhoittaa somen yleisö. Uhrataan helposti ensimmäinen sopiva.

Tämä ei ole demokratiaa vaan kouhotusta, johon ei pidä nokkamiesten koskaan taipua ja alkaa hakkaamaan twitter-viestejä. Korjausliike alkaa siitä miten lehdistö uutisoi ja reagoi somen juttuihin. Voisi jättää väliin kokonaan someen linkityksen.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Sekä pääministerin että Ylen uutisjohdon on otettava tilanne haltuunsa tunnustamalla tosiasiat.

Pääministerin ja Ylen suhde heijastelee sitä, miten Juha Sipilä suhtautuu demokraattisen valtion avoimuussäännöksiin. Pääministeri hermostuu pahanpäiväisesti joka kerta, kun häntä pyydetään paljastamaan kaikki taloussidoksensa, myös vakuutuskuoret.

Sipilä voi jatkaa pääministerinä, jos hän kertoo rehellisesti ja kakistelematta kaikki vakuutuskuoriin sijoitetut ja muut omat ja lähipiirinsä taloudelliset sitoumukset. Se on ehdoton edellytys pääministerin viran hoitamiselle Suomen kaltaisessa demokratiassa.

Useissa kommenteissa on saivarreltu siitä, että vakuutuskuoret ovat laillisia. Niinhän ne ovatkin, koska vakuutusyhtiöille on jostain käsittämättömästä syystä myönnetty tällainen lurjustelumuoto.

Tavallisten kansalaisten ei tarvitsekaan paljastaa kuoriensa sisältöä. Mutta pääministeri ei ole tavallinen kansalainen. Hän on henkilö, jolle on luovutettu melkoisesti valtaa yhteisten talousasioiden hoitamiseksi.

Meidän on voitava olla varmoja siitä, ettei hän yhteisten asioiden sijaan tai ohella hoitele omia talousasioitaan. Siitä syystä meidän on tiedettävä tarkkaan hänen omistuksensa ja kytköksensä.

Nuo omistukset on kerrottava julkisuuteen kokonaisuudessaan ja vääristelemättä. Jos jälkeenpäin tulee ilmi salailuja, se tulkitaan ilman muuta valehteluksi ja merkitsee välittömästi kenkää pääministerin paikalta.
http://timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/227234...

Toimituksen poiminnat