Mikael Jungner

"Vittu sä mikään demari olet"

Ehdokkuus kuntavaaleissa nosti esiin tutun kysymyksen. Olenko ehdokkaana oikeassa puolueessa? 

 

Olin 90-luvulla ralwsilais-frommilainen demari. Se oli silloin puolueen valtavirtaa. Nyt olen rawlsilais-frommilainen pronoidi demari. Enää se ei ole puolueen valtavirtaa.

Tuo lienee syy, miksi demariuttani ihmetellään. Minä jatkoin eteenpäin puolueen 90-luvun polkua ja muu porukka harhautui jonnekin. Heidän mielestään toki toisinpäin.

Niin tai näin, monet kaltaiseni ovat joko loikanneet toisiin puolueisiin, jättäneet politiikan tai vetäytyneet sivummalle. Lipposen perinnöstä ei ole hirveästi jäljellä.

Ymmärrän tuon. Tukemani linja on murskattu. Mutta mitä sitten? Ei se että on vähemmistössä tarkoita sitä että on väärässä. Ei se ole mikään syy jättää puoluetta. Varsinkaan kun puolueen johto suhtautuu mietteisiini rohkaisevasti, vaikka ei niitä jakaisikaan. Kaikissa puolueissa on tänään katto korkealla ja seinät levällään.

On innostavaa miettiä, tutkia, jutella ihmisten kanssa ja valmistautua siihen hetkeen, kun puolue kaipaa apua löytääkseen tien eteenpäin. Tuo voi tapahtua tänä vuonna tai sitten joskus kuoltuani. Jos maailma kulkee siihen suuntaan johon uskon sen kulkevan, rawlsilais-frommilainen pronoidi demari on vielä joskus demareiden valtavirtaa.

Yritän siis disruptoida SDPn sisältäpäin. Innostava hanke.

Tosin ensin pitää opetella luettelemaan naama peruslukemilla noinkin hilpeyttä herättävä yhdistelmä kuin rawlsilais-frommilainen pronoidi demari.

Mitä tuo Rawls, Fromm ja pronoidi sitten tarkoittavat?

Päätösten miettimistä siten, miten se vaikuttaa kokonaisuuteen, kaikkiin kansalaisiin, heikoimpiin ja vahvimpiin. Syrjäytymistä voi vähentää ilman että tuomitsee ne, jotka ovat menestyneitä. Elämä ei ole nollasummapeliä. Se on vuorovaikutusta.

Vapautta elää elämäänsä parhaaksi katsomallaan tavalla, köyhyyden tai muiden mielipiteiden rajaamatta kohtuuttomasti tuota vapautta. Vapautta mennä naimisiin samaa sukupuolta olevan kanssa, vapautta instituutioiden holhouksesta, vapautta käydä kaupassa silloin kun se itselle sopii, vapautta lahjoittaa rahaa vaikkapa Wikipedialle ilman että virkamiehet estävät sen. Vapautta nauttia alkoholia ja päättää itse kuinka terveellistä elämää haluaa elää. Perustuloa.

Oikeudenmukaisuutta joka ei ole tasapäistämistä. Sellaista oikeudenmukaisuutta jossa tuloerot ovat mahdollisia, jos ne hyödyttävät kaikkia, myös pienituloisia. Tuo siis edellyttäen että parempaan asemaan on kaikilla syntyessään mahdollisuus päästä. Yrittäjyyttä, Supercelliä, meritokratiaa, perintöverotusta, vapautta hakea virkoja tutkinnosta riippumatta. Kohtuullista 40 prosentin veroastetta, joka ei heikennä yhteiskuntaa. Progressiivista verotusta ilman kateusveroja.

Sen ymmärtämistä, että muissa puolueissa tehdään tosissaan työtä paremman Suomen puolesta, että yritykset pyrkivät ajamaan yhteistäkin etua ja haluavat jo itse pitää hyvää huolta työntekijöistään, että ihminen on pohjimmiltaan hyvä, vaikka kovan elämän kolaukset ja katkeruus tuota hyvyyttä joskus koettelevat.

Tuossa Rawls ja Fromm kiteytettynä.

Pronoidi demari puolestaan uskoo, että kun toverit kuiskuttelevat selkäsi takana, he kuiskuttelevat sinusta hyvää. Ja siksi sitä haluaa itsekin kehua toisia selän takana. Koska se on reilua. Pronoidille ihmiselle kun maailman salaliitot on solmittu tekemään hyviä asioita toisille ihmisille.

Tässä lyhyeasti. 

Näistä linkeistä voit paneutua aiheeseen syvemmin:

 

https://fi.wikipedia.org/wiki/Oikeudenmukaisuusteoria

 

https://fi.wikipedia.org/wiki/Erich_Fromm

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Pronoia_(psychology)

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Liityin aikoinaan demareihin samana päivänä, kun Jungner valittiin puoluesihteeriksi. Toivoin niin... No, olen kyllä jo sitten eronnut.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Hienoa, että olet ehdolla! Vaikka olemme monesta asiasta eri mieltä niin SDP tarvitsee ehdottomasti panostasi.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Vielä pitäisi mennä syvemmälle..ihan sinne asti mitä mikäkin asia tarkoittaa pohjimmiltaan. Miten se tarkoituksen kanssa voi elää vai pitääkö sen kanssa edes koittaa elää.

Esim. kaupat auki 24/7..hienoa ja vapaata. Mutta onko ne jotks pitää putiikkia auki vapaita mielestään vai tuntevatko he olonsa alistetuksi,koska muut tahtovat vapautta. jne.

Juuso Hämäläinen

Mikael, olet tullut uudelleen murrosikään, herätykseen tai jotain vastaavaa. Listaamasi tavoitteet eivät toteudu samaan aikaan koskaan. Ne ovat liikaa ristiriidassa todellisuuden kanssa. Niin montaa asiaa ei voi optimoida samanaikaisesti. Eikä kukaan halua tuollaista mallia.

Vapauden voit myös unohtaa. Kaikkinainen valvonta ja määräykset vain lisääntyvät koko ajan. Olemme pakkopaidassa ja kontrollissa kaikessa. Ja mikä hulluinta vauhkot ihmiset huutavat lisävalvonnan perään, koska he pelkäävät kaikkea, vaikkei ole mitään pelättävää.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «Syrjäytymistä voi vähentää ilman että tuomitsee ne, jotka ovat menestyneitä. Elämä ei ole nollasummapeliä. Se on vuorovaikutusta.»

En välttämättä allekirjoittaisi tätä. Sinällään ihmisen ja yhteiskuntien suuri hienous on kyky vuorovaikutuksen ja yhteistyön avulla päästä aina vain pidemmälle. Vuorovaikutuksen kautta rakentuva yhteistyö on keskeistä myös yksilötason onnistumisessa.

Kuitenkin yksilötasolla monet keskeiset asiat elämässä, kuten parisuhteet, pitkälti ovat nollasummapeliä. Samoin on se, kuka voi olla menestyvä yrittäjä – kaikki eivät voi olla yrittäjiä eivätkä varsinkaan menestyviä. Syrjäytyminen on siitä hankala ilmiö, että se on yhteydessä näihin nollasummapeleihin ja sikäli tietynlainen vakio, josta voi olla vaikea päästä eroon.

Vaikuttaa siltä, että tietty määrä epäonnistumista elämässä ja sosiaalisia ongelmia on vain hyväksyttävä, koska ilman niitä ei yhteiskunta kehity. Sikäli ei myöskään ole perusteltua syyllistää siitä näitä epäonnistujia. Heidän osakseen on koitunut taakka, joka on hinta toisten onnistumisesta. On vain ikävää, että heitä ei voi tästä suoranaisesti palkita, koska palkitseminen epäonnistumisesta yli onnistumisen ei juuri edistäisi mitään positiivista. Se ei toki tarkoita, ettäkö hävinneet eivät ansaitsisi reilua kohtelua.

Yhteiskunnassa ei aina voi odottaa hyvää urheiluhenkeä, mutta sitä voi silti edistää.

    «Tuossa Rawls ja Fromm kiteytettynä.»

Luulen, että tuolla kiteytyksellä voisi toimia useammassakin puolueessa. Silti olen samaa mieltä, että demarit voivat olla kehityksen kannalta paras identiteetti noille ajatuksille. Ei siksi, että ne parhaiten kuvaisivat demarien kannattajakunnan olemassaolevaa identiteettiä, vaan siksi, että olisi hyvä jos puolue ja sen kannattajakunta sellaisen identiteetin omaksuisi. Sinällään tämäkin ehkä pätee useaan puolueeseen, mutta ehkä demarit tällä hetkellä tarvitsevat sitä eniten.

Pekka Pylkkönen

"Samoin on se, kuka voi olla menestyvä yrittäjä – kaikki eivät voi olla yrittäjiä eivätkä varsinkaan menestyviä."

Tämä on kummallinen käsitys. Mikä ihme sen estää? Lähtökohtaisesti jokainen tuntee itse omat vahvuutensa paremmin kuin työnantajansa joten jokaisella on myös mahdollisuus parempaan suoritukseen itse yrittäjänä kuin palkollisena.

Ja kaikki tosiaankin voivat menestyä yhtä aikaa. 

Käyttäjän amgs kuva

Minäkin nyt päätin asettua ehdolle ja palata siihen ensimmäiseen puolueeseen, johon liityin alussa, kun rohkenin astua politiikkaan. Olen ollut nyt mukana kahdessa SDP: n kunnallisjärjestön kokouksessa, joissa on ollut runsaasti osanottajia. Ilmapiiri on ollut lämmin ja keskustelu asiapitoinen. Kirosanoja ei tarvittu. Netissä moni huutelee. Aina ei voi kaikkia miellyttää. Iloitsen, että olemme samassa puolueessa. Ei meidän tarvitse olla kaikesta samaa mieltä. Ravistelijoita ja ennen kaikkea ajattelijoita tarvitaan.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Onnea vaaleihin.

Minä nostan hattua kaikille, jotka itsensä peliin laittavat, se on rohkeaa toimintaa. Puolueella ei ole väliä, kunhan uskaltaa asettua ehdolle.

Eri mieltä voi olla puolueiden suunnasta ja toiminnasta, mutta asiat riidelkööt, ei ihmiset.

Tämä on sitä rohkeutta, ja tästä voisi Makkonenkin ottaa mallia :)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Ravistelijoita ja ennen kaikkea ajattelijoita tarvitaan."

Tarjoat siis sdp:tä ajettelijoiden ja ravistelijoiden puolueeksi, anna mun kaikki kestää. SDP on hajuton ja mauton 1900-luvulle jämähtänyt puolue jolla ei ole mitään muutettavaa.

Käyttäjän amgs kuva

Kuten sanoin, olen nyt ollut kahdessa kokouksessa, joissa on ollut minulle entuudesta tuntemattomia ihmisiä ja keskustelu on keskittynyt asioihin ja siihen kuinka asioita pitäisi ratkaistaa. Minusta asioihin paneutumista tarvitaan nyt paljon enemmän kuin sloganeita tai ennakko-oletuksia.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

SDP:ssä uudet ajatukset eivät lentoon lähde.

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen

"Tukemani linja on murskattu. Mutta mitä sitten? Ei se että on vähemmistössä tarkoita sitä että on väärässä."

Hmmmm, tuohan kuulostaa tutulta? .. ai niin, sehän on melkein kuin eilisestä rawls-fromm feikki-demareiden pää-äänenkannattajasta, eli Guardian lehdestä:

" Then he pulled himself together. He was right. He always had been and always would be. That’s all that counted in the end. As his self-belief returned, the years rolled back to when he mattered and his speech began to adopt familiar mannerisms."

('Sitten hän kokosi itsensä. Hän oli oikeassa. Hän oli aina ollut ja tulisi aina olemaan. Vain sillä on merkitystä loppupeleissä. Hänen itseluottamuksen palatessa mieleen tuli aika, jolloin hänellä oli ollut merkitystä ja hänen puheeseen alkoi tulla tuttuja maneereita.')

Ok, kyse ei ollut Jungnerista vaan hänenlaisten shampanja-sosialistien uber-ylipapista, Tony Blairista, joka tyrmättiin täysin yrityksestäään ali-arvioida kansalaisten älykkyyttä...

PS.
Kirjoituksen otsikon ollessa "lainausmerkeissä", on syytä uskoa jonkun sanoneen niin. Paitsi, että tuskin on sanonut.

Nimittäin, henkilö joka käyttää aggressiivia, ei varmasti päätä lausetta 'olet'... takuulla joko 'ole' tai vielä varmemmin 'oo'. Toisekseen, aito aggressiivi ei ala 'vittu sä' vaan 'vittuse' (tai vanhemmassa kielessä 'paskat se').

Eli - oikein (siis väärin) kirjoitettuna "vittuse mikään demari oo".

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Mitenköhän tavis "känsäkourakoura" demariäänestäjä ymmärtää hölynpölyä jostain ralwislais-frommilaisuudesta? Ei meinannut meikäläiseltä yx-niitiseltäkään demari äänestäjältä onnistua tuon kirjoitus ilman hikeä ja kyyneleitä.
Haiskahtaa samalta viisauden osoitukselta rahvaalle, kuin entisten äkkiväärien kommareiden viisauden osoitus hienoine sanoineen sen ajan tavis SKDL:n äänestäjälle.
Ei se ihme jos vastustajat muissa puolueissa puhuvat ja kirjoittavat "kermademareista".

Käyttäjän mikaeljungner kuva
Mikael Jungner

Noista linkeistä aukeaa, mistä kysymys. Kannattaa tutustua, jos haluaa ymmärtää elämästä. Hyvä lähde muulle tiedolle on School of life. Siellä on kiteytetty filosofit sun muut, jotka on hyvä tuntea. Jos ei halua kulkea elämäänsä silmät kiinni. Googlaamalla löytyy.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Kiitollisena vihjeestä.

Olen lukenut niin paljon "persujuttuja", että rahvaan omainen keskustelutyylinsä on tarttunut jo "puseroon".

No tiukkana demariäänestäjänä voinen karistaa ne "pölyt" harteiltani, tutustumalla vihjeesi antamaan " Elämän kouluun".

Ehkä se filosofinen teoriatie elämän ymmärtämiseen olisi ollut suorempi ja nopeampi?

Kuin se käytännön elämäntie, jota pitkin talsimalla olen selvinnyt kaiketi hyvällä tuurilla, monien vuosikymmenten käytännössä koettujen mutkien ja kompurointien jälkeen, ilman "sivistyssanakirjaa" tähän leppoisan lupsakkaan oloneuvoksena oleiluun ja elelyyn.
Sanovat, että opiskelun voi alkaa myöhäisiässäkin. On kuulemma terveellistä dementian ehkäisyä.
Joten............

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Vaikka äänestäjä kuinka olisi linjoillasi, niin kannattaako hänen äänestää sinua, kun tietää sinun kuuluvan puolueeseen, joka ei ole linjoillasi ja jota kautta äänet sitten menevät väärälle taholle? Plus sitten se ryhmäkuri ...

Käyttäjän mikaeljungner kuva
Mikael Jungner

Tuo on hyvä kysymys johon jokaisen kannattaa etsiä vastaus itse.

Käyttäjän JaniLindroos kuva
Jani Lindroos

Osuva kommentti Kuikalta, ajattelin itsekin kirjoittaa, että sikäli kun Suomesta vain löytyisi puolue, joka ajaisi tuollaista linjaa...

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Ole mikä olet Mikal, olet poliittisemme elämän piristys.
Tuon Kuikan mainitseman ryhmäkurin minäkin hautaan.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Kiroilu tiedotusvälineissä on viime vuosina lisääntynyt huomattavasti. Siitä on tullut uusi normaali.

Käyttäjän mikaeljungner kuva
Mikael Jungner

Mietin aivan samaa. Mutta tuo oli suora lainaus kuulemastani. Vaikea ilmaista muuten.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset