Voisiko se olla Sauli Niinistö?

Tänään Jutta Urpilainen kieltäytyi kohteliaasti tavoittelemasta SDP:n presidenttiehdokkuutta. Aiemmin kieltäytyneitä demareita ovat Eero Heinäluoma, Antti Rinne, Erkki Liikanen ja Erkki Tuomioja. Voi sanoa että koko SDPn ykkösketju on päättänyt jättää nämä vaalit väliin, kukin omista syistään.

Tässä tilanteessa demareilla on kolme vaihtoehtoa. Joku kieltäytyneistä voi pyörtää päätöksensä. Puolueen piiristä voidaan etsiä joku Timo Harakan tyyppinen villimpi kortti tai sitten voidaan etsiä Martti Ahtisaaren tapainen hahmo politiikan ulkopuolelta.

Itse suosittaisin ainakin vakavasti pohtimaan neljättä vaihetoehtoa. Sauli Niinistöä demareiden presidenttiehdokkaana. Sikäli mikäli Niinistö on ylipäätään lähdössä ehdolle. 

Miksi ihmeessä?

Ensinnäkin Sauli Niinistö on niin lähellä demareiden linjoja kaikissa presidentin valtaoikeuksien piirissä olevissa kysymyksissä, että erottautuminen hänestä voisi olla vaikeaa kenelle tahansa toiselle ehdokkaalle. Niinistön puheissa on enemmän yhtymäkohtia demareiden linjauksiin kuin vaikkapa Kokoomuksen ajatteluun. Voi kysyä, miksi etsimällä etsiä vaihtoehto, kun nykyinen tyydyttää, jopa innostaa.

Toisekseen olisi jo aika rikkoa se perinne, että presidentinvaaleissa pitää olla oma ehdokas. Presidentinvaalit kun ovat Suomessa vähiten poliittinen vaali. Voitto edellyttää yli puolta annetuista äänistä, mikä tarkoittaa sitä, että kannatusta on haettava aivan muualta kuin SDP:n aateperinnön kirstuista.

Presidentinvaaleissa on kerta toisensa jälkeen enemmän kysymys jostain muusta kuin perinteisestä politiikasta raja-aitoineen.

Kolmanneksi Suomi tarvitsee nyt vähemmän vastakkainasettelua ja enemmän yhteistyötä. Niinistö demareiden ehdokkaana olisi todellinen merkki siitä, että aika on muuttunut, parempaan.

Tätä ehdotusta vastaan puhuu lähinnä ankeat muistot Kekkosen ajoilta, jolloin puolueet kilvoittelivat Kekkosen suosiosta. Niinistö ei kuitenkaan ole Kekkonen. Niinistö demareiden ehdokkaana hyödyttäisi enemmän Suomea ja SDPtä kuin Niinistöä. Tilanne on siis tyystin eri.

Voisiko SDP:n ehdokas sitten olla vaikkapa Pekka Haavisto? Toki. Haavisto puhuttelee demareita laajasti. Toisaalta hän on paitsi Vihreiden ehdokas myös Vihreiden jäsen. Sauli Niinistö puolestaan on jo presidenttiytensä aluksi irtautunut onnistuneesti politiikasta. Niinistö ei ole minkään puolueen jäsen.

Itse olin viime vaalien jälkeen jossain määrin nihkeä Niinistön presidenttiyttä kohtaan. Ajatukseni ovat muuttuneet. Niinistö on hyvä presidentti. Vaikka olen huomattavasti Niinistöä Nato-myönteisempi, voin tyystin allekirjoittaa hänen toimensa ja ulostulonsa.

Kaiken tämän jälkeen demareiden on syytä kysyä itseltään yksi kysymys. Voisiko se olla Sauli Niinistö?

mikaeljungner
Sitoutumaton Helsinki

Kreab Oy:n toimitusjohtaja, entinen kansanedustaja, uimamaisteri

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu