Mikael Jungner

Politiikan disruptio on viimeinkin täällä

Puolueiden jäsenmäärät ovat laskussa, poliittinen päätöksenteko on mennyt jankkaamiseksi eikä suurista isänmaallisista hankkeista tahdo tulla oikein mitään. Politikka on rikki ja Suomi jäässä.

Höpön löpön.

Politiikan disruptio on täällä. Se korjaa nuo ongelmat. Otetaan vaikka Lasse Männistö. Mehiläinen on yhdistänyt politiikan osaamisen, strategisen ajattelun ja suoraviivaisesti tuloksia hakevan toiminnan. Lopputuloksena Ouluun saadaan valinnanvapaus perusterveydenhuoltoon nykyisen lainsäädännön puitteissa, pienemmillä kustannuksilla ja nopeasti. Siis tuo valinnanvapaus, jota suurin osa suomalaisista haluaa, mutta jota julkinen päätöksenteko ei ole kyennyt luomaan.

Tästä on nyt raivostuttu. Miksi ihmeessä? Yksittäinen yritys on tehnyt sen mihin politiikka ei pystynyt, se on saanut suman liikkeelle. Soteen hyytynyt julkinen päätöksenteko saa tuosta kirittäjän ja benchmarkin. Keskittymällä konkreettisten ongelmien suoraviivaiseen ratkaisemiseen asiat etenevät paremmin kuin loputtomassa aatteellisessa teoriaveivauksessa.

Antero Vartia tekee samaa poliittiselle kulttuurille, tosin matalammalla profiililla. Muitakin esimerkkejä löytyy.

Kun systeemi on halvaantunut, yksittäiset ihmiset nousevat luomaan ratkaisuja jotka vievät yhteiskuntaa eteenpäin. Heidän kanssaan voi olla eri mieltä, heitä voi arvostella, vähätellä, dissata, jopa demonisoida. Siitä huolimatta he muuttavat maailmaa.

Kyse on tosiaan disruptiosta. Yhteiskunnan piilevän potentiaalin vapauttamisesta. Disruption voima on vahva. Jähmettyminen paikalleen ei ole nykyisessä yhteiskunnassa enää mahdollista. Ei edes julkisessa hallinnossa. Jos julkisen vallan systeemi jähmettyy, luovat yksilöt ja yritykset disruptoivat tekemisen. Aivan samalla tavalla kun yrityspuolella viimeiset parikymmentä vuotta pienemmät yritykset ovat disruptoineet jähmettyneet toimialat.

Ei ole kuin ajan kysymys kun tuo voima kanavoituu valtavirraksi. Joko puolueet uudistuvat tai sitten syntyy kokonaan uusi puolue. Itse alan kallistua jälkimmäisen vaihtoehdon kannalle.

Elämme kovasti innostavia aikoja

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

"Joko puolueet uudistuvat tai sitten syntyy kokonaan uusi puolue. Itse alan kallistua jälkimmäisen vaihtoehdon kannalle."

Kuten myös.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Ouluun? Hyvä ettei punaiseen Kemiin.

Käyttäjän VisaNiemel kuva
Visa Niemelä

Tarkoitatko, että pinnan alla jo kuplii muutos. Mitä on luvassa? Suoraa demokratiaako. Some on ainakin nykyään sellainen kyläfoorumi, että riidan siellä kyllä saa aikaan tai mediakohun. Tolkun ihmiset seuraavat ihmeissään keskustelun tasoa syrjästä.

Valinnanvapaus on kaukana jos valittavana on vain yksi vaihtoehto. Olkoon se nimeltään sitten mehiläinen, kolera tai rutto. Toki se pakottaa hallituksen toimimaan, ettei tauti leviä.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Suuria sanoja samasta vanhasta. Laimennettua rasvatonta maitoa. Se, että kutsutaan muutama kuntapäättäjä pullakahveille, laitetaan kättä olalle ja lennetään illaksi stadiin huippusoppari plaggarissa, ei vielä ansaitse tulla nimitetyksi disruptioksi. Mutta "taking a candy from a child" - politiikaksi kylläkin.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Tapaus, johon kirjoittaja viittaa on siis tämä: https://yle.fi/uutiset/3-9954050?origin=rss

Ylen jutusta: "Oulun lääkärikeskus Mehiläiseen avataan joulukuussa Siikalatvan kunnan terveysasema... Kyseessä on ensimmäinen julkinen terveysasema, joka toimii toisen kunnan maantieteellisellä alueella ja sijaitsee yksityisen lääkäriaseman tiloissa".

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Napakka keskustelun avaus. Tällaista suosittelee mielellään.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Kiitos Mikael - siksi Nukkuvat! Etsimmekin juuri sopivasti "puoluesihteeriä" josta ilmoa väännän tänne. (Edit valmista on) -

http://www.nukkuvat.fi/ihmiset/

Mikael sinne vaan ilmoittautumaan - Nukkuvat on disruptiopuolue jos mikä!

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Nukkuvien puolueessa on vähän sama saundi kuin pennittömien pääomarahastossa.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Suomeksi(?):
http://www.kielitohtori.fi/suomen-kielenhuollon-ky...

Uusi puolue, Suomen sosiaalidisruptiivinen puolue, SDP?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Disruptio tulee, ainoa joka on valmis on Jungner, muut ovat sitten perässäshiihtäjiä. Paitsi me jotka menimme jo edeltä, kuten Hirvimäki.

Käyttäjän HeikkiRinnemaa kuva
Heikki Rinnemaa

:)

Se oli sosiaalidemokraatilta hyvä puhe, mutta tuli suoraan kapitalistin ajatusmaailmasta. :)

Siis, kun meillä on ollut jämähtänyt demokratia sotien jälkeen vuosikymmeniä ja pystyttiin rakentamaan toimiva julkinen sairaudenhoitojärjestelmä yms, niin Jungnerin mielestä pitää sitten mennä eteenpäin, yksityistää palvelut, ja se onnnistuu vain jos uusii poliittista ajattelua joka hyväksyy kapitalistisen järjestelmän, eli sairauksien hoidon yksityistämisen ja pörssiyritysten rahamaailman voitonhaun.

Ehkä Sosiaalidemokraattisen puolueen jäsenen kannattaisi myöntää olevansa jo puoleksi kapitalisti, tulisi parempi sote jos ei tule huonompi. Minulle riittää yksi lääkäri ilman vaihtoehtoja,,:)

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva

Uudelle puolueelle on kysyntää. Minulla ei ole enää edes sopivaa presidenttiehdokasta ketä äänestäisin. Nökötän yksinäisenä oikeistoliberaalina pallukkana Hesarin testin aatekartalla.

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars

Tuolla kuvauksella luulisi Liberaalipuolueen tai Nukkuvien olevan sopiva. Presidenttiehdokkaita heiltä ei tosin löydy, harmillista sinänsä.

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva

Ennen se oli Kokoomus. Nyt he ovat vasemmistoa. :D

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Olun järjestelyssä hoituvat näppärästi sekä kuntien tarve liittyä suurempaan naapuriin että tereydenhuollon keskittyminen suurempiin yksiköihin.

Otto Tannenberg

Hiukan ihmettelen, missä nämä järjelliset puheet olivat silloin, kun blogisti vielä oli poliitikko. Demarit ovat aivan sekaisin. Mihin on kadonnut vastuunkanto? En löydä sitä myöskään Urpilaisesta. Populismia, jossa hakataan kuollutta hevosta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset