Suomen demokratia vaarassa

Facebook kerää käyttäjistään hurjan määrän tietoa, käytännössä jokaisen klikkauksen. Noita tietoja tutkimalla saa ihmisestä tarkan kuvan. Mistä hän pitää, mitä arvostaa, mihin reagoi, ketä kuuntelee. Tuon kuvan perusteella voi lähettää ihmiselle manipuloitua markkinointia, joka uppoaa tehokkaammin kuin mikään mihin on aikaisemmin totuttu. Jos olet rasisti, sinulle voidaan väittää muukalaisen raiskaajan vapautuneen jonkin liberaalin lainsäännöksen takia. Jos olet uskovainen, sinulle voidaan kertoa että joku poliitikko on salaa ateisti. Tarkoitus on innostaa samaa mieltä olevia ja lamauttaa eri mieltä olevia.

Cambridge Analytics hankki tuon tiedon ehkä jopa sadoista miljoonista ihmisistä. Ehkä huijaamalla, ehkä ostamalla, salassa joka tapauksessa. Tuon jälkeen lähetettiin Yhdysvalloissa ja Englannissa äänestäjille täsmämarkkinointia Trumpin ja Brexitin puolesta sekä Clintonia ja EUta vastaan. On esimerkiksi selvinnyt, että USAn vaalien alla lähetettiin jopa satoja tuhansia täsmäviestejä vaa'ankieliosavaltioiden afroamerikkalaisille miehille sillä seurauksella että heidän äänestysaktiivisuutensa oli huomattavasti alempi kuin edellisissä vaaleissa. Tarkemmin ei tiedetä, mitä materiaalia, koska tuo kaikki tapahtui salassa. Viestin sai usein vain sen saaja, viesti ei näkynyt laajemmin julkisuuteen.

Nyt arvioidaan että tuo touhu johti Trumpin valintaan ja Ison-Britannian eroon EUsta. Tuo myös selittää miksi gallupit osuivat harhaan. Ne eivät olleet väärässä, ne eivät vain ottaneet huomioon äänestäjien massamittaista manipulointia.

Ei siis ihme että poliisi tutkii tapahtumia ja demokratia noin yleisesti tuntuu olevan kriisissä. Miten voimme enää luottaa vaaleihin, jos ihmisten manipulointiin löytyy näin tehokasta teknologiaa.

Se mitä viime vuosina tapahtui, oli väistämätöntä. Miljardien ihmisten kytkeminen toisiinsa, tehokas datan kerääminen ja käsittely, tehokkaat algoritmit. Tuo kaikki johti väistämättä manipulointiin. Samoin on käynyt aiemminkin. Esimerkiksi kun lehdistö saapui Suomeen, valjastettiin se nopeasti oman aikansa manipulointiin. Seurauksena sisällissota. Moni uskoo että aikansa innovaatio, radio, nosti Hitlerin valtaan. Seurauksena maailmansota ja kansanmurha. Noihin aiempiin verrattuna tunnumme nyt päässeen aika vähällä vahingolla, ainakin toistaiseksi.

Tässä kaikessa on yksi rohkaiseva piirre. Kun ihminen huomaa tulleensa huijatuksi, hänen huijaamisensa on seuraavalla kerralla vaikeampaa. Kun tiedon verho aukeaa, sitä ei saa enää suljettua. Ihmiset ovat nyt enemmän immuuneja verkkomanipuloinnille kuin vaikkapa pari vuotta sitten. Tätä taustaa vastaan se, mitä Facebookin ympärillä tapahtui, on tärkeä osa kulttuurievoluutiota. Ensin tulee uusi teknologia, sitten tulevat väärinkäytökset, lopulta tasapaino kun opimme elämään teknologian kanssa ja välttämään väärinkäytökset.

Tuo ei kuitenkaan yksin riitä turvaamaan demokratiaa. On tehtävä enemmän kuin vain luotettava ihmisten kykyyn vastustaa teknomanipulaatiota. Yksi keino on supistaa valtion mahtia. Mitä rajatumpi tontti valtiolla on, sen vähemmän vahinkoa sen kaappaaminen aiheuttaa. Toisekseen on syytä vahvistaa ihmisoikeuksia juuri siten kuin vaikkapa EU parhaillaan tekee. Mitä laajemmat oikeudet omaan dataan ihmisillä on, sen vaikeampaa teknomanipulointi on.

Kolmanneksi tarvitaan avoimuutta. Trumpin voitto ja Brexit olivat mahdollisia, koska politiikka toimii tällä hetkellä kaikissa länsimaissa sumuverhon takana. Me emme lopulta tiedä kuka päättää, millä perusteilla päättää ja mitä päätökset tarkoittavat. Suomessa sote on tästä oiva esimerkki. Sen sijaan että päättäjät avaisivat mutkikkaiden hankkeiden perusteita he joko vaativat luottamaan tai lietsovat epäluottamusta, riippuen siitä millä puolella valtaa nyt sattuvat olemaan.

Se mitä Jouni Backan ja Liisa Hyssälä Sitran raportissa pohtivat, on nyt äärimmäisen ajankohtaista. Raportin keinovalikoima oli vaatimaton, mutta analyysi tärkeä. Politiikan avaaminen kansalaisille on tällä hetkellä Suomen turvallisuuspolitiikan tärkein yksittäinen haaste. Näiden nykyisten poliittisen järjestelmän valuvikojen kanssa suomalainen demokratia on nimittäin helposti milloin minkäkin trolliarmeijan armoilla.

mikaeljungner
Sitoutumaton Helsinki

Kreab Oy:n toimitusjohtaja, entinen kansanedustaja, uimamaisteri

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu