Mikä on Liike Nyt?

Liikkeellä on kolme tavoitetta. 

 

Yksi. Luoda uusi tehokas tapa jolla ihmiset voivat vaikuttaa suoraan kansanedustajan tekoihin. 

 

Kaksi. Luoda väylä, jolla kiinnostunut voi olla ehdolla vaaleissa kuulumatta puolueeseen. 

 

Kolme. Kääntää keskustelu politiikassa enemmän dialogin suuntaan.

 

Ensimmäiseen tavoitteeseen pyritään tekemällä politiikalle sama minkä Uber teki takseille. Tarkemmin sanoen: digitalisaatiota hyödyntämällä ohittaa ne vaiheet poliittisessa vuorovaikutuksessa, jotka hidastavat tai vääristävät vuorovaikutusta kansalaisten ja poliittisten päättäjien välillä.

 

Tähän Liike tarjoaa alustan, jolla tuo vuorovaikutus toteutuu. Jotta tuo alusta olisi kenen tahansa kopioitavissa, se päätettiin tehdä WordPressille. Tuo on edullinen, laajasti käytetty, helppokäyttöinen ja siihen saa helposti liitettyä lisäosia. Se ei ole erityisen innovatiivinen, se ei sisällä tai vaadi juurikaan koodausosaamista. Se mikä näyttävyydessä menetetään, voitetaan helppoudessa. 

 

Alusta on nyt toimintakunnossa ja siihen on liittynyt noin 10 000 ihmistä. Tuo on riittävä määrä. Ensimmäinen keskustelu koskee ilmastonmuutosta. Tarjoamme asiantuntijakirjoituksen ja hieman näkökulmia aiheeseen. Varsinainen lisäarvo syntyy itse keskustelusta. Keskustelun päätteeksi kokoamme siinä tulleet toimenpide-ehdotukset ja kysymme, mikä näistä on hyväksyttävä. Lopputuloksena ranking toimenpiteistä, joita Liikkeessä mukana olevat kannattavat tai eivät kannata.

 

On selvää, että keskustelu ei ole samoin tein laadukasta vuorovaikutusta. Siksi keskustelua moderoidaan ja osallistujien pitää rekisteröityä. Haemme dialogia, emme toisten ohi huutamista. Tuo vaatii harjoittelua ja tuotekehitystä saatujen kokemusten perusteella.

 

Kesällä tuomme tuohon keskusteluun Liikkeen tavoitteita. Ajatus on, että Liikkeen tavoitteet eivät tule perustajilta vaan ne syntyvät nettikeskustelussa.

 

Kansanedustaja Hjallis Harkimo on luvannut toimia sitä varmemmin tuon keskustelun pohjalta, mitä yksiselitteisempi keskustelun tulos on. Ensimmäinen merkittävä aihe lienee sote-keskustelu. Liikkeen kautta suomalaiset voivat olla mukana vaikuttamassa Harkimon sote-äänestykseen. Haluamme kuitenkin jättää kansanedustajalle harkintavaltaa omissa äänestyksissään, kunhan sen tekee avoimesti ja perustellen. Liike ei siis ole poliittisen päätöksenteon nettiautomaatti.

 

Liikkeen neljä arvoa eivät ole ohjelma. Ne ovat pienin yhteinen nimittäjä. Jos siis joku on sitä mieltä, että ilmastonmuutos ei ole totta, tai että sosialismi on markkinataloutta ja yrittäjyyttä parempi keino ohjata yhteiskuntaa, Liike ei ole oikea paikka toimia. Jotta syntyy dialogia, on oltava joitakin yhteisiä arvoja.

 

Liikkeen toinen tavoite on tarjota kiinnostuneille apua ryhtyä ehdokkaaksi eduskuntavaaleissa. Tässä mielessä Liike on kuin franchising-yritys. Mukaan tuleva saa brändin ja tuen ehdokkuudelle, mutta vastaa omasta vaalityöstään itse. Emme peri tuosta mitään maksua, mutta edellytämme että ehdokas allekirjoittaa Liikkeen arvot ja tavan toimia.  

 

Maakuntavaalit jätämme näillä näkymin väliin. Ne tulevat liian nopeasti. Jotta ryhdymme asettamaan ehdokkaita, tarvitsemme satoja vaalityöstä kiinnostuneita. Nyt kiinnostuneita on noin 50. Se ei vielä riitä.

 

Ehdokkuus tapahtuu valitsijayhdistysten kautta. Jokaisen ehdokkaan on kerättävä vähintään 100 kannattajaa omasta vaalipiiristään. Liike auttaa tässä. Vaadimme ainoastaan, että ehdokas on tosissaan, allekirjoittaa arvomme (markkinatalous, ihmisistä huolenpito, yrittäjyys ja ilmastonmuutoksen torjunta) ja on valmis kuuntelemaan valituksi tultuaan netin kautta käytävää keskustelua. 

 

Liikkeestä ei tule puoluetta edes siinä tapauksessa, että saamme edustajia vaaleissa läpi. Tuo tarkoittaa sitä, että Liikkeessä ei ole esimerkiksi ryhmäkuria. Liike ei myöskään tule ottamaan vastaan puoluetukea. Ainoa käytössä oleva raha on siis kansanedustajan saama kansliatuki, noin 4000 euroa kuukaudessa, jolla voi palkata itselleen esimerkiksi avustajan.

 

Se, toteutuuko tämä toinen tavoite, riippuu tyystin siitä, löytyykö tarpeeksi kiinnostuneita. Jos ei löydy, emme lähde ehdokkaita asettamaan.

 

Kolmas tavoite lienee vaikein. Poliittisen keskustelun kääntäminen dialogiksi edellyttää aivan uudenlaista asennetta. Ideologia on monelle tärkeä, emme halua kenenkään ideologiaa loukata, mutta pelkkä ideologia ei kelpaa dialogissa argumentiksi. Muiden poliitikkojen puheenvuoroista haluamme etsiä enemmän niitä hyviä ajatuksia kuin tuomita huonoja. Pyrimme luomaan kunnioituksen ja kuuntelun ilmapiiriä. Edellytämme myös lojaalisuutta ja empatiaa muita kohtaan, niin Liikkeen sisällä kuin suhteessa ulkopuolisiin. 

 

Nämä ovat vaikeita tavoitteita. Itsekin huomaan jatkuvasti horjahtavani näppäryyteen ja turhaan vinoiluun. Polku parempaan keskusteluun on pitkä ja vaikea, mutta silti selkeä tavoite.

 

Suorapuheisuus on yksi väylä tähän. Konstikkaasta kielestä, tahallisesta väärinymmärryksestä ja piikittelystä on tullut osa poliittista keskustelukulttuuria. Tuota pyrimme torjumaan suorapuheisuudella.

 

Liike ei ole politiikan tai puolueiden vastainen liike. Vaikka esitämme kritiikkiä ja haastamme perinteiset tavat toimia, uskomme että tavoitteemme toteutuvat parhaiten, jos puolueet lähtevät tähän uudistumiseen mukaan. Siksi esimerkiksi Hjallis Harkimo ei eduskunnan välikysymysäänestyksissä tule äänestämään nykyistä hallitusta vastaan. Emme halua kaataa hallitusta tai osallistua perinteiseen valtapeliin. Haluamme rikkoa tuon valtapelin. Siinä peruste sille, että emme ole hakeneet Liikkeeseen mukaan alussa niin montaa kansanedustajaa, että Liikkeestä olisi tullut osa nykyistä poliittista valtapeliä. 

 

Liikkeen tavoite ei ole haalia valtaa ja murtaa väkivalloin nykyisiä poliittisia asetelmia. Sen sijaan haluamme etsiä uusia tapoja toimia, joihin myös puolueet voisivat lähteä mukaan. Näin toimien voimme uudistaa nykyistä politiikan tapaa toimia rakentavasti, vanhaa kunnioittaen, uutta kokeillen.

 

Viestimme nykyisille puolueille kuuluukin, ”we come in peace”. Viesti kansalaisille puolestaan on mahdollisuus, me tarjoamme mahdollisuuden tulla mukaan ja muuttaa Suomea. Mitä useampi tähän mahdollisuuteen tarttuu, sitä todennäköisempää on onnistuminen.  

mikaeljungner
Sitoutumaton Helsinki

Kreab Oy:n toimitusjohtaja, entinen kansanedustaja, uimamaisteri

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu