Mikael Jungner

Kannattaa kysyä

Timo Soini kommentoi eilen Ilta-Sanomissa Liikettä.

"Minä sanon että huhheijaa, että jos poliitikko lähtee S-marketin tuulikaapista kysymään, että mitä mieltä hänen pitää olla, niin peli on menetetty."

Soinin näkökulma on ihan perusteltu. Noin saattaa olla. 

On olemassa myös toinen näkökulma. 

Millainen olisi sellainen Suomi, jossa poliitikko voisi mennä kysymään asioita S-marketin tuulikaappiin ja viisastua? 

Se olisi ehkä vahvempi Suomi. Ketterämpi ja osaavampi Suomi. Parempi Suomi.

Miten tuohon sitten päästään? Miten päästään Suomeen jossa asioita kannattaa kysyä vaikkapa S-marketin tuulikaapissa?

Kysymällä. Suomalaisilta kysytään hyvin harvoin asioita politiikan alueelta. Siis kysytään siten että vastauksilla olisi jotain vaikutusta Suomen kehitykseen. Viimeksi taidettiin kysyä EU-jäsenyydestä. 

Siksi suurinta osaa suomalaisista politiikka ei hirveästi kiinnosta. 

Kun ei kysytä, ei mielipiteellä politiikasta ole niin suurta merkitystä. Kun mielipiteellä ei ole niin suurta merkitystä, aikaa käytetään tärkeämpiin juttuihin kuin politiikka. 

Ymmärrettävää ja loogista.

Siksi kannattaa kysyä. Aluksi vastaukset voivat tuntua arvottomilta. Mutta mitä enemmän kysytään, sitä useammin saa vastauksia joilla on merkitystä. 

Vanha politiikan viisaus kuuluu seuraavasti. "Kun Jumala antaa viran, se antaa usein myös järjen." 

Kun ihmiselle tarjoaa valtaa, alkaa samalla kasvaa myös vastuu. Noin kävi muun muassa Timo Soinille. Ulkoministerinä Soini on jotain aivan muuta kuin oppositiojohtajana. Enemmän ja parempi. 

Tuo viisaus koskee myös äänestäjiä ylipäätään. Mitä enemmän äänestäjillä on valtaa, sitä viisaammin äänestäjät tuota valtaa käyttävät.

Tuossa on Liikkeen unelma. Uudenlainen Suomi. Sellainen Suomi jossa viisauksia löytyy myös S-marketin tuulikaapista. 

Ei hassumpi unelma.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Mieteitkö yhtään mitä peliä Soini tarkoitti?

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Vanha politiikan viisaus kuuluu seuraavasti. "Kun Jumala antaa viran, se antaa usein myös järjen.""

Eiköhän tuo "viisaus" ole ennemminkin sarkasmia siitä, miten poliittisissa virkanimityksissä usein se järki (lue: minkäänlainen pätevyys) puuttuu, joten sitä pitää sitten toivoa vaikka Jumalalta...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Kun Jumala antaa viran, se antaa usein myös järjen."

Kun Jumala antaa ulkoministerin pestin tai valtiovarainministerin pestin, pääministerin pestin tai muun ministerin pestin, se antaa myös asioihin perehtyneen virkamieskunnan, jota ei valita poliittisilla vaaleilla ja se virkamieskunta on hoitanut maan asioita jo edellisen ministerin ja sitä edellisen ministerin aikana.

Se virkamieskunta kyllä kertoo ministerille minne pitää mennä ja mitä pitää sanoa ja mikä on paras politiikka.

Niinpä ministerin pestiä pystyy hoitamaan kuka tahansa kansalaislupttamusta nauttiva, eikä tarvitse olla koulutusta eikä oppiarvoja. Pitää tehdä vain päätöksiä ja puhua julkisuudessa niinkuin virkamies korvaan kuiskaa.

------------------

Mitä siihen kansalaisten kuuntelemiseen siellä prisman tuulikaapissa tulee, niin saahan sitä kuunnella niitä kansalaisia, mutta neuvoisin antamaan enemmän painoa sille mitä ne virkamiehet sanoo.

Tämä tuulikaapista neuvojen hakeminen on siis pelkkä populismia. Sille ajatukselle ei kannata puoluetta rakentaa.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"Minä sanon että huhheijaa, että jos poliitikko lähtee S-marketin tuulikaapista kysymään, että mitä mieltä hänen pitää olla, niin peli on menetetty."
Parempi kysyä edes S-marketin tuulikaapista, kuin ei mistään tai vain samanmielisiltä toisilta poliitikoilta. Sitten ainakin menee pieleen.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kysyminen ja keskustelu ei tarkoita päätösvallan eikä oman mielipiteen luovuttamista pois. Parhaimmillaan kyseleminen ja keskustelu höystettynä tärkeimmällä eli aidolla kuuntelemisella johtaa ymmärryksen paranemiseen ja uusien näkökulmien esille tuomiseen.

Parhaimmillaan keskustelusta lähdetään parempien ratkaisujen kera tekemään päätöksiä ja osapuolet ovat oppineet uutta ja samalla ymmärtämään toisia näkemyksiä. Joskus keskustelu voi myös aidosti johtaa mielipiteen muuttumiseen.

Yksi Suomen suurimpia ongelmia politiikassa ja myös yrityselämässä on koota ympärilleen samanmieleisten joukko hymistelemään. Kaikkialla tulisi kannustaa erilaisten ja vaikkpa erilaisilla ammattitaustoilla olevien keskusteluun, jossa voi syntyä aivan uusia ratkaisuja.

Nuorena esimiehenä yksi käänteentekevä hetki oli ymmärtää, että voin hyvin sanoa myös etten tiedä, mutta otan selvää. Poliitikon, päällikön tahi johtajan ei tarvitse olla kaikkkitietävä eikä hänellä tarvitse ola joka asiaan suoraa mielipidettä. Rohkeutta on myös myöntää tietämättömyytensä - on uskallettava myös myöntää, ettei vielä tiedä. Oppimista tapahtuu läpi elämän ja uteliaisuus sekä kiinnostus oppimiseen ja keskusteluun on erittäin tärkeää.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Minä en ollut S-marketin tuulikaapissa vaan kerroin mielipiteenä täällä US:ssa. Jungnerin vastaus oli että "on sitten parempi ettet ole kiinnostunut liikkeestä."

Ihmisten mielipiteiden kysyminen ja siten osallistaminen on ollut markkinoinnin trendinä jo ainakin pari vuosikymmentä, jo ennen somea oli hyviä esimerkkejä "sissimarkkinoinnista". Mutta politiikassa kun kysytään ja sitten nollataan väärät mielipiteet, tuo lyö vai itseään vastaan.

Paljon parempaa inputtia olen saanut, kun olen lähestynyt kansanedustajia ja ministereitä suoraan sähköpostilla. Aina eivät mielipiteet mene yhteen mutta tulee perusteluja ja olo että molemmat ainakin ymmärtävät toisiaan ja mielipiteeni meni tiedoksi dialogin myötä. Tämä ei ole mitään sellaista jota Harkimo tai Jungner olisi yht'äkkiä keksinyt, yhteydenpito on nykyään helppoa ja moni vastaa. Vastaukset eivät koskaan ole olleet tyyliä "jos olet tuota mieltä, mene muualle" kuten Jungnerilla.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"Paljon parempaa inputtia olen saanut, kun olen lähestynyt kansanedustajia ja ministereitä suoraan sähköpostilla".
Ja tulos oli, että puhe on puhetta eikä sillä ole yhtymäkohtia tekoihin ?
Kyllähän poliitikko puhuu ja lupaa, mutta sitten ryhmäkuri vie voiton ja lopputuloksena on pelkkä kellokkaan narussa oleva kumileimasin.
Sama on ongelma kaikissa vaaleissakin. Luvataan ummet ja lammet, mutta sitten kaikki unohtuu. Nopeimmillaan heti vaalien jälkeen ja joillakin se kestää hieman pidempään, ennen kuin "unohtavat".

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Soinin esittämät arvostelut muita kohtaan, kuten nyt saitte yhtenä Liike Nyt kohtaan, perustuu yksinomaan hänen itsekeskeiseen ajatteluunsa eli Minä politiikan tekemiseen. Keneltäkään ei silloin kysytä mielipiteitä vaan se on yksin minä-Timo Soini joka ohjaan ja päätän missä mennään ja mitä tehdään. Samassa "pulkassa" olevat tekevät kuten minä-Timo käsken. Ei silloin olekaan tarve kysella ja keskustella S- tai K-kaupan tuulikaapissa kenenkään kansalaisen kanssa mistään heille tärkeistä asioista ja niiden toteuttamisesta.

Unelmavirkaan hillotolpalle on päästy omia kyynärpäitä käyttäen ja nyt voi sitten soitella suuta muille tahoille. Aikamoinen populisti on politiikon tavoin oman edun tavoittelija.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Soinin kommenteista paistaa itseasiassa valtava katkeruus ja huonosti voiva ihminen, joka tarvitsisi apua. Onneksi hänellä vilpittömästi on se hyvä ja rakastava ehkä hoitoakin aviomiehelleen antava vaimo.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Plokista päätellen Timo näyttää olevan ihan hyvällä tuulella.

http://timosoini.fi/2018/05/hyvalla-tuulella/

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #13

Se on Timon keino yrittää selviytyä. Olen omassa ammatissani tottunut näkemään ihmisen läpi sen verran hyvin, että tiedän mitä Timo käy edelleen läpi. 20 vuotta perussuomalaisten johdossa ja lähtö tuolla tavalla omasta perustamastaan puolueesta kuin lähti ottaa varmasti edelleen koville, vaikkei myöntäisi ja vaikka minkälaisia plokeja kirjoittaisi, mutta siksihän se niitä kirjoittaa, kun käy koko ajan tätä omaa juttua omassa päässään läpi. Se katkeruus myös Jussi Halla-aholle mitä hän kuittailee kertoo omaa kieltään, mitä saa aina silloin tällöin lukea lehdistä. Antaisin kaikesta huolimatta kärsivälle Timolle psykoterapiaa ja keskustelisin, jos pyytäisi tukea, mutta Timo on liian itsekäs ja ylpeä siihen eikä varmasti kysy. Onneksi siis on tuo lääkärivaimo.

Juha Uotinen

Ainakin aktiivimallia ennen olisi ollut järkevää käydä tuulikaappikeskusteluja työttömien ja terveyskeskusten, TE-keskusten, työnantajien ja työvoimakeskusten vastuuhenkilöiden kanssa. Huonosti valmisteltu on puoliksi tekemätön ja valmiina toimimaton työllistämismalli. Työttömät ovat työllistämisen ammattilaisia: Kurssit käyty ja harjoitteluja tehty jo monta vuotta, tukityöllistetty ja taas rekrytointikiellon vuosi erotettu, ellei sitten työnantaja ole ryypännyt rahojaan ja päätynyt konkurssiin.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

"Mitä enemmän äänestäjillä on valtaa, sitä viisaammin äänestäjät tuota valtaa käyttävät." Näin toivoisi tietysti olevan, mutta onko asia oikeasti näin? Jos äänestäjät toimivat, kuten päättäjät nykyään, että linnoittautuvat poteroihinsa ja ummistavat, niin silmänsä, kuin korvansakin siinä pelossa, että voisivat kuulla ne kansan syvät huokaukset, jotka aiheutuvat heidän järenvastaisista päätöksistään, niin enpä usko, että se kansankaan järjenkäyttö siitään kohenisi.

"Kun Jumala antaa viran, se antaa usein myös järjen." Tässä on toinen yhtä väärä väittämä. Yleensä meillä virka on totuttu yhdistämään äärimmäiseen vastuuttomuuteen ja vallan väärinkäyttöön, joten ihmettelenpä vaan, josko itse Jumala on näin tarkoittanut. Toki kansan syvät rivit on jollain ilveellä saatu uskomaan, että nämä valitut ajaisivat kansan etua, mutta kokemus on oisttanut tämän olettaman täysin vääräksi. Tästä hyvä esimerkki on nyt meneillään oleva vääntö SoTe-uudistuksesta, jossa varsinkin kansan heikompi osa ollaan nuijimassa maan rakoon, minkä kaikki järkevät argumentit osoittavat. Mutta nämä "vastuulliset päätäjät" ovat sulkenee kaikki aistinsa ja viis veisaavat järjen äänestä ja marssivat rahan tahdissa, päämääränään vähäosaisten alistaminen kurjaakin kurjempaan alhoon, josta heitä ei pelasta kuin kuolo, mikä saattaa monillakin kiiruhtaa vastaanottamaan heidät aiottua nopemmin, sillä jos hoidon taso nykyisestään vielä piirunkin laskee, niin silloin ollaan jo syvällä suossa. Ja, noilla kriteereillä se laskee varmasti.
Tässä siis soinille terkkuja, että kannattaisi tulla sinne S-Marketin pyöröovelle kuuntelemaan, jos mseinaan uskaltaa.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Kysymällä saa oikeita vastauksia tai sitten ei. Se riippuu täysin kysymyksen muotoilusta. Minulta voisi kysyä vaikkapa sitä, miten Keski-Suomen keskussairaalan ja Saarijärven terveysaseman keskinäistä yhteistyötä pitää sujuvoittaa potilaan hyväksi. Ainakin päällekkäisiä kokeita voisi vähentää.

Molemmissa laitoksissa tarvitaan henkilöitä, joila on riittävä asiantuntemus ohjata potilasta puhelimitse oikeisiin toimenpiteisiin. Eikä riitä, että henkilöitä on olemassa. Heidän pitää tehdä työtään eli olla potilaitten tavoitettavisa kaikkina vuorokauden aikoina.

Jos sitten sotesta minulta noin yleisesti kysellään, on minulla selkeä mielepide. Maakuntauudistus on soten lisärasite. Sitä pitäisi luopua, kun se on vain hallinnon kallis lisäkiemura. En Maakuntahallinnolla on minkään sortin viisautta siihen, miten hoitotoimet saadaan potilaan kannalta sujuvammiksi.

Valinnnavapaus taas. Sitä ei ole eikä tule. Miten esimerkiksi minä voin sairauksieni hoitoa mitenkään kilpailuttaa. Lähin yksityislääkäri lienee Äänekoskella. Ei minulla ole mitään tietoa hänen ammattitaidostaan. Sen tiedän jo nyt, että yksityiselle hakeutuminen tietää rutkasti lisää kokeita ja tutkimuksia. Ne tiedot ovat jo olemassa, mutta eivät ne kelpaa.

Väliin tule yksityisyyden suojaa ja ties mitä keksittyjä ongelmia, jotka pitää selvittää. Tuosta kaikesta lisätohinasta minä en huödy mitään, mutta laskua kertyy minulle suoraan ja varsinkin yhteiskunnalle. Rakenteilla siis on laskutusmekanismi yksityisen terveydenhuollon hyväksi. Se todellakaan ei ole hintansa väärti.

Käyttäjän MiikkaKristianSatama kuva
Miikka Satama

Kansanäänestys mainitaan, mutta se ei liene Liikkeen tavoitteissa?

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#11 Viljo, valinnanvapaus on harhaanjohtamista! Sanoilla on mahdollista leikitellä ja saada ihmiset uskomaan. Valinnanvapaus tuntuu keinotekoiselta.

Toki me kaikki haluamme vapautta valita terveys- ja sosiaalipalvelumme. Todellisuus kuitenkin iskee silmille siinä vaiheessa, kun vapaus loppuu ja maksut alkavat.

Selkokielistä kuvausta siitä, miten valinnanvapaus toteutuu, ei ole.

Itse olisin tyytyväinen, jos tarvitsemani lääkäriaika löytyisi nykyistä aiemmin.

Eilen, varasin aikaa lääkärille, Vantaalla. Ensimmäinen vapaa-aika oli 18.6.

Kiireellisissä tapauksissa on mentävä päivystykseen, jossa odotus voi venyä jopa kuuteen tuntiin.

Jotain on pielessä. Jotain on tehtävä. Meille ei kuitenkaan kerrota, mitä.

Terveyskeskuksiin lisää lääkäreitä kunnon palkoilla! Kyllä raha lääkäreillekin kelpaa.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Kyllä me töissä käyvät työterveyden asiakkaat olemme onnellisessa asemassa. Sen kuin netin kautta teet varauksen ja todennäköisesti sen jo huomiseksi saan, jos tänään varaan ajan lääkärille paitsi viikonloppuisin on mentävä päivystykseen KOKS:aan Kotkassa asuessani. Näinhän se pitäisi olla kaikille.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Ensin mennään terveydenhoitajan vastaanotolle. Odottelua n.2h yleensä. Hän arvioi lääkäritarpeen. Sitten mennään odottelemaan (tunti pari) (sama talo) lääkärin vastaanotolle, jos hoituri oman ammattipätevyytensä perusteella katsoo tarpeelliseksi. Jos on määritelty oma lääkäri, niin hänen vastaanotolleen saa ajan kuukauden parin viiveellä. Tämä on minun kokemukseni Vantaan terveyskeskustoiminnasta.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Jostakin syystä Jungerin kirjoituksen aihe on kirvoittanut muutaman kommentoijan kirjoittamaan Soinista melko alentavaan sävyyn. Olisiko kuitenkin syytä jättää ainakin hänen terveydentilaansa liittyvät hoito-ohjeet todellisten asiantuntijoiden asiaksi.

Sohaisen hieman julkisen terveydenhoidon "hyvyyttä",
Esimerkkini on kokemukseni tältä päivältä Keski-Suomen keskussairaalasta. Päivystykseen jatkuva jono. Ihmetellessäni todella hidasta lääkärille pääsyä sairaanhoitaja kertoi syyn,jonossa 36 potilasta, työvuorossa 2 lääkäriä. Että silleen. Eikä tämä kokemus ollut ainutkertainen kuluneen vuoden aikana. Löytyisikö Heinosen työkalupakista parannuskeinoja tilanteen korjaamiseksi. Oma arvioni on, että julkisen terveydenhoidon johto odottaa sote-uudistuksen tuloa tumput suorina todettuaan, että omat eväät on syöty jo moneen kertaan.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Tarvitaan lisää lääkäreitä ja sen lisäksi jo olemasa oleville ja varsinkin tuleville tarkempi ohjeistus siitä, missä järjestyksessä hoitotoimenpiteet tehdään. Organisoinnissa on joku perusvirhe, kun ympäri Suomea tuhannet ihmiset joutuvat odottamaan hoitojaan.

Omana kokemuksena totean, että kroonikkona saan säännölliset tarkastukset ja hoidon suunnitelmien mukaan, mutta kun tapahtuu jotain poikkeavaa, olenkin pulassa. Pitää hakeutua päivystykseen ja on ihan tuurissa, miten pitkään joutuu odottaman.

Toisaalta tosi kiireellisessä tapauksessa ainakin Pohjoisen Keski-Suomen alueella ambulanssi on paikalla alle puolen tunnin. Pari keikkaa olen joutunut tilaamaan tai ensi kerralla tilasin itse ja toisella kerralla tilauksesta huolehtivat muut paikalla olleet. Se puoli kuitekin toimi molemmilla kerroilla erinomaisesti.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset