Force Majeure

Perustuslakivaliokunnan luonnos kommenteista soteen vuodettiin Iltasanomiin. Seurasi poliittinen myrsky. Luonnoksessa oli monelle iso yllätys. Valinnanvapautta koskevat säädökset kun voivat luonnoksen mukaan astua voimaan vasta sen jälkeen, kun maakuntahallinto on ensin järjestetty. Siis joskus vuoden 2020 jälkeen. 

 

Kokoomuksen puheenjohtaja totesi tuoreeltaan, että valinnanvapaus ja maakuntahallinto pitää päättää samaan aikaan. Täysin ymmärrettävää, valinnanvapaus on Kokoomukselle tärkeä. Ei ole mitään takeita siitä, että seuraava hallitus toteuttaisi valinnanvapauden.

 

Tuosta moni veti sen johtopäätöksen, että a) Suomessa on poliittinen kriisi, b) sote kaatuu ja c) hallitus kaatuu.

 

Uskallan olla eri mieltä. Noin voi toki käydä, mutta selvää se ei ole, eikä edes toivottavaa.

 

Aloitetaan poliittisesta kriisistä. Asiat ovat nyt monella tapaa sekaisin, mutta pidemmällä tähtäimellä perustuslakivaliokunta vahvisti enemmän kuin heikensi poliittista järjestelmää. Ensinnäkin vuodon seurauksena näistä asioista päästään keskustelemaan nyt laajasti. Se on hyvä asia. Toisekseen valiokunta osoitti, että se kuuntelee enemmän asiantuntijoita kuin poliittista ohjausta. Tuo on erinomainen asia. Toivon hallitukselta malttia olla jyräämättä perustuslakivaliokuntaa. Suomalainen check and balance -järjestelmä lepää juuri perustuslakivaliokunnan riippumattomuuden varassa. Nyt sen uskottavuus vahvistui kertaheitolla. 

 

Entä sote? Ei soten tuohon valiokunnan luonnoksen kohtaan tarvitse kaatua. Valmistelu voi hyvin jatkua uusien suuntaviivojen mukaan. Aikataulut toki kaatuvat, mutta itse sote ei. Myös maakuntahallinto jää odottamaan, mutta se on ymmärrettävää, nuo kun liittyvät toisiinsa läheisesti. 

 

On jopa mahdollista, että sote lykkääntyy vaalien yli. Tuo olisi haaste erityisesti oppositiolle. Vaaleissa nimittäin ei enää riitä, että kantana on vain ”ei käy”. Jos hallituspuolueet tulevat valmiin, valmistellun ja perustuslain mukaisen kokonaisesityksen kanssa vaaleihin, sopii oppositiolta odottaa vastaavaa. 

 

Tuo tekisi hyvää suomalaiselle demokratialle. Kerrankin päästäisiin puhumaan konkreettisista vaihtoehdoista jo ennen vaaleja. Ehkä saisimme jopa sellaisen soten, joka kestää aikaa, joka on laajasti hyväksytty ja jonka valuviat on korjattu.

 

Entä hallitus? Pääministeri on useaan otteeseen todennut, että hallitus kaatuu, jos sote kaatuu. Nyt kuitenkaan kyse ei ole siitä, että sote olisi kaatumassa poliittiseen peliin tai hallitukseen. Kaikki ovat nähneet kuinka tosissaan hallitus on sotea ajanut. Hallitusta voi pikemminkin syyttää liiasta yrittämisestä kuin liian vähäisestä yrittämisestä.

 

Perustuslakivaliokunnan kantaa on vaikea ennakoida etukäteen, koska valiokunta ei anna ennakkositoumuksia. Ja hyvä niin. Valiokunnan luonnoksen lykkäyskanta ei ole kenenkään juonima, vaan asiantuntijoiden pohtima ja perustelema. Kyseessä on poliittinen force majeure, osapuolista riippumaton ylivoimainen este, joka yleisesti sopimusoikeudessa estää jo sovitun velvollisuuden täyttämisen.

 

Sama lyhyemmin. Vaikka sote lykkääntyisi jopa yli vaalien, voi pääministeri hyvin pitää tulos-tai-ulos -lupauksensa ja silti jatkaa pääministerinä, koska force majeure. Minusta tuo olisi jopa suotavaa. Toki suomalaisessa politiikassa arvostetaan uhriutumista, mutta pääministeri jos kuka ei saa olla marttyyri, joka etsii miekkaa johon heittäytyä. 

 

Vaikka itse asioista olisi eri mieltä, on nykyinen hallitus silti onnistunut monessa mittavassa hankkeessa ja edessä on vielä tehtävää. Luovuttaminen nyt olisi minusta enemmän vastuun pakoilua kuin vastuun kantamista. Sipilän hallituksen tarina on vielä kesken. Toivottavasti poliitikoilla on malttia antaa sen jatkua.

mikaeljungner
Sitoutumaton Helsinki

Kreab Oy:n toimitusjohtaja, entinen kansanedustaja, uimamaisteri

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu