Mikael Jungner

Missä liike nyt menee?

Takana on neljä kuukautta liikettä. Paljon on tapahtunut, paljon on opittu. Tavoitteita on edelleen kolme.

 

Liike Nyt haluaa tuoda joukkoistamisen suomalaiseen päätöksentekoon. Joukkoistaminen tarkoittaa sitä, että annetaan ongelma porukan ratkaistavaksi. Sitä ei siis ratkaista puolueiden sisäpiirin salaisissa neuvotteluissa. Liikkeellä tuo ryhmä on nyt noin 11 000 nettisivuilla mukaan ilmoittautunutta. Mukaan pääsee edelleen osoitteessa ihttp://www.liikenyt.fi

 

Viimeksi porukalta kysyttiin pitäisikö Liikkeen kansanedustaja Harkimon kannattaa hallituksen esitystä soteksi. Noin 88 prosenttia oli sitä mieltä että ei pitäisi. Niinpä Harkimo äänestää sotea vastaan.

 

Liikkeellä on edustus myös kolmessa kunnanvaltuustossa. Heinolassa, Jämsässä ja Turussa. Nuo paikalliset Liike Nytin ryhmät päättävät itse miten ja missä asioissa kuntalaisia kuunnellaan. Heinolassa ja Jämsässä tuota on tehty hyvällä menestyksellä jo vuosia. Verkossa ja kasvotusten. Turussa aloitetaan vasta nyt. Kuntatasolla netin välineeksi on valittu Facebook, koska se on helppo, laajalle levinnyt ja ilmainen. Valtiotasolla Liike Nyt on rakentanut Wordpressin päälle oman sivuston.

 

Joukkoistaminen on toiminut hyvin. Ennen kuin asioista päätetään esitetään sivuilla tietoa ratkaisuvaihtoehdoista ja kerätään tietoa puolesta ja vastaan. Sen jälkeen seuraa keskustelu. Vasta tuon jälkeen on äänestys. Tuohon kaikkeen on osallistunut noin puolet Liike Nyttiin mukaan ilmoittautuneista.

 

Toinen tavoite on vähentää puoluepolitiikan merkitystä päätöksenteossa. Jokaisella on aatteensa, mutta puolueen ideologia on huono argumentti silloin kun yritetään ratkaista ongelmia. Liike Nyt ei ole puolue eikä siitä tule puoluetta. Siksi Liikkeen on helppo ottaa ongelmat ongelmina ilman sen kummempia kommervenkkejä. Samalla vähenee piilossa tapahtuva lobbaus, koska Liike Nytin lobbaaminen vaatii 11 000 mukana olijan avointa lobbaamista.

 

Kolmas tavoite on matala kynnys lähteä vaaleihin, päästä mukaan päättämään sitoutumattomille asiantuntijoille ja nuorille. Liike tarjoaa helpon tien vaaleihin niille, jotka haluavat ehdokkaaksi mutta ilman puoluejäsenyyttä tai ryhmäkuria. Tuo tapahtuu siten että kiinnostunut tulee mukaan Liikkeeseen ja kerää esimerkiksi eduskuntavaaleissa 100 kannattajaa, sekä perustaa valitsijayhdistyksen. Liikkeen eri ehdokkaat tekevät sitten keskenään vaaliliiton, jolloin Liikkeen kautta saa samat edut kuin mitä puolueet saavat ääntenlaskussa. Tosin ilman että tarvitsee liittyä mihinkään puolueeseen ja ilman että sitoutuu ryhmäkuriin. Sen sijaan toki lupaa kuunnella isoissa päätöksissä Liikkeen netin porukkaa.

 

Vielä on auki, lähteekö Liike seuraaviin eduskuntavaaleihin. Kyse on siitä, löytyykö tarpeeksi ehdokkaita. Tällä hetkellä kiinnostuneita ehdokkaita on tavattu Uudenmaan, Helsingin, Varsinais-Suomen, Hämeen, Pirkanmaan, Savo-Karjalan sekä Keski-Suomen vaalipiireissä. Asia ratkeaa syyskuussa.

 

Kunnissa on useita Liikkeestä kiinnostuneita valtuutettuja. Olemme halunneet edetä rauhassa, mutta tämän vuoden loppuun mennessä Liike on mukana myös uusissa kunnanvaltuustoissa. Loikkaamista miettiviä yhdistää yksi yhteinen asia. He ovat lopen kyllästyneitä siihen pieneen sisäpiiriin, joka puolueiden valtaa kussakin kunnassa käyttää. Näyttää siltä, että harvainvaltaisen ja suljetun valtakunnallisen puoluekoneiston lisäksi sama harvainvaltaisuus ja suljettuus näkyy usein myös kuntatasolla. Ei toki kaikissa kunnissa.    

 

Mielenkiintoiset neljä kuukautta. Entä mitä tapahtuu seuraavaksi? Liike pitää uuden toimistonsa avajaiset. Liike päättää lähteekö se vaaleihin. Liikkeeseen liittyy uusia vaaleissa jo valittuja päättäjiä. Liike tuo keskusteluun oman sotemallinsa. Liike avaa tiekarttaa siitä, mitä seuraavien vuosien aikana pitäisi Suomessa tehdä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Tunnen Suomen kaupungeista parhaiten Heinolan ja kuntapolitiikka on mennyt asukkaiden kannalta parempaan suuntaan.

Toivottavasti Turussa myös alkaa ihmiskasvoinen asioiden hoito.

Pekka Iiskonmaki

''Liike avaa tiekarttaa siitä, mitä seuraavien vuosien aikana pitäisi Suomessa tehdä.''

Kannattaa katsella Sveitsin suuntaan. Maalla ei ole edes merisatamia.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Vappuna Mantalla pidetyllä huutoäänestykselläkin on parempi kytkentä demokratiaan ja yleiseen mielipiteeseen kuin jollain nettiäänestyksellä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Vihervasemmistolle demokratia on myrkkyä.

Pekka Iiskonmaki

#3
Miten suhtaudut toverituomioistuimiin?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Arvaa. Harkimo ja kumppanit ovat niin kuin jalkapalloseura, joka perustaa stadioninsa päätyyn erityisen huligaanikatsomon. Sieltä muka aika ajoin kysyvät huutoäänestyksellä taktisia neuvoja peliin. Katsomosta kuuluva huuto ja mölinä tietysti lämmittää tähtipelaajien ja seurajohdon mieltä ja lisää hypeä ja pääsylipputuloja.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #6

#6
Miten hilpeä Jouni on tullut noin katkeraksi?

Käyttäjän mikaeljungner kuva
Mikael Jungner

Netti on valtakunnallinen ja helppo. Manta ei.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Netti ei ole helppo. En löytänyt "avointa" keskusteluanne, mutta epäilen sen olevan samaa tasoa kuin muillakin keskustelupalstoilla. Jos suurten mediatalojen resurssit eivät riitä sen moderoimiseen, miten voisi Liike Nytin? Se, joka päättää "äänestyksen" kysymykset, voi manipuloida tulokset mieleisekseen.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Liike Nyt on ihan piristävä lisä suomalaisen politiikan harmaaseen kenttään. Hauskaa, että on tällainenkin sapluuna, jossa kansanedustajan mielipiteen ja äänestyskäyttäytymisen päättää jokin faceraati. Tarkkana kuitenkin pitää olla, ettei mene komiikan puolelle.

Kunhan Väyrys-Pate vielä saa pasmansa kuntoon ja päättää mihin ryhmään ja puolueeseen kuuluu, niin politiikka saa kaipaamaansa väriä. Persutkaan eivät enää sytytä, pelkkää itseään toistavaa kitinää viikosta toiseen.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Ihan hyviä juttuja kun muistaa että se todellinen ongelma on se oikea muutosagenda, sen puute.

Teillä ei ole sitä, älkää alkako kopioida muilta (kuten tähän asti) vaan tulkaa puusta alas ja ehdottakaa yhteistyötä, jos kiinostaa.

www.nukkuvat.fi

Minua kiinnosti, ehdotinkin, mutta teitä ei ilmeiseti kun mitään ei kuulunut.

Sellainen muutos agenda joka ymmärtää ongelmat ja hakee niihin ratkaisut. Tajuaa että koko peli on väärä. Yllätys yllätys yhteiskunnalliseenkaan innovointiin ei yleensä tarvita joukkoistusta yksikin ihminen riittää.

Kunhan asioita miettii tarpeeksi moni ja kunhan annetaan väylä esittää asiansa - jos Suomessa toimisi OIKEASTI sitoutumatton valtamedia olisi kaikki paljon paremmin. Valtamedia on avain muutokseen.

JA RUOHONJUURITASO!

Pientä haastetta Liike Nyt suuntaan:

http://petrihirvimki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2598...

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

hienoa, että tämä herrain liike etenee...ja on kiinnostunut erityisesti naisista. Nuorista naisista)))

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Luukkanen taitaa olla niinkuin muutkin papit, vain yksi asia mielessä.

Toisaalta nuoret naiset kiinnostavat kaikkia puolueita sillä heillä on hyvä vaihtoarvo äänimarkkinoilla.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

kiitos Jorma! Ihmisten pelastuminen on tosiaan mielessä aina)))

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #14

Jos Luukkanen kuitenkin pitää sen vain mielessään eikä ala "pelastamaan" heitä kuten eri kristillisten fraktioiden papeilla ja piispoilla näyttää olevan tapoinaan ympäri maailman.

Siis vähän niinkuin täkäläinen Ev.lut.kirkon homosuhde: saa olla kunhan ei toteuta. Parempi, ettei Luukkanenkaan toteuta.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Luukkaisen viimeaikoina haastattelema nuori nainen herätti todella kiinostuksen (Mona Walter). Linkkasin Vassareiden sivuille ja saamme odottaa, syntyykö keskustelua.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Jungner kertoo edelleenkin paljon enemmän aikomuksista kuin tehdystä työstä. Heillä ei siis edelleenkään ole ajatustakaan siitä millaisilla ratkaisuilla ongelmia alettaisi ratkaista. Hänen taritsemansahan ei ole ratkaisuehdotuksia ongelmiin vaan huomion kiinnittämistä muotoihin joilla niitä sitten ehkä mahdollisesti käsiteltäisi.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Jungner näyttää olevan innostunut Sveitsin mallista. Sveitsin mallilla ei ole mitään yhteyttä Liike Nyt nettikeskustelu äänestys -malliin. Sveitsin suora demokratia ei ole keskustelevaa ”klikkausdemokratiaa”:

”Suoran demokratian välineet (kansalaisoikeudet, Volksrechte, droits civiques) ovat valaliiton tasolla oikeus tehdä perustuslakialoite ja oikeus kansanäänestykseen (referendum). Molemmilla voidaan kumota parlamentin tekemiä päätöksiä. Vastaavat menetelmät ovat käytössä myös kantonien ja kuntien tasolla.” Wiki

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Mitenkäs tuo "joukkoistaminen" (hyi helvetti mikä sana) toimisi jos Liikenyt saisi valtaa?

Eiköhän "äänestystuloksia" kopeloitaisi oikein isän kädellä.

Tällä hetkellä nuo nettiäänestykset voivat olla jotain sinne päin, kun Liikkeellä ei ole mitään merkitystä, mutta entä jos...?

Käyttäjän kunniatohtori kuva
Arto Heikinaro

Noo, antakaa tuon liikkeen nyt liikkua aikansa. Ihan kiva pieni lisuke tuo on muuten niin paikalleen jymähtäneeseen puoluekenttäämme. Katsotaan sitten, miten tulevassa EK-äänestyksessä käy. Meillähän on ihan yleiset vaalit ja melko luotettavatkin ne ovat. Palataan aiheeseen vaalien jälkeen.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Hyvältähän tuo LiikeNyt kuulostaa!

Sveitsin suoran demokratian suuntaan mennään - suunta on oikea.
Tanskassakin poliittinen pääteksenteko perustuu pitkälle kansalaisten keskuudessa tehtyihin mielipidemittauksiin.

Menen tutustumaan tarkemmin sivuillenne.
Kiitos liikettä selventävästä kirjoituksesta.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Ei lainkaan mennä Sveitsin suoran demokratian suuntaan.

”Suoran demokratian välineet (kansalaisoikeudet, Volksrechte, droits civiques) ovat valaliiton tasolla oikeus tehdä perustuslakialoite ja oikeus kansanäänestykseen (referendum). Molemmilla voidaan kumota parlamentin tekemiä päätöksiä. Vastaavat menetelmät ovat käytössä myös kantonien ja kuntien tasolla.” Wiki

Käyttäjän TimoVirtanen11 kuva
Timo Virtanen

Hyvin on muistissa, miten Harkimon aikana Jokerien valmentajat saivat potkuja. Syyttä tai syystä ? Tuskin miehen tavat ovat muuttuneet. Yksi mies ja yksi ääni. Trump tulee mieleen. Nytkin näyttää olevan hänen osaltaan kysymys siitä, ettei sopeutunut ison puolueen rivimieheksi. Siellähän pitää ansaita ensiksi muitten luottamus ennenkuin pääsee vaativimpiin tehtäviin.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Joukkoistamista on tapahtunut jo pitemmän aikaa kansalaisaloitteiden muodossa. Ne ovat olleet pitkälti samaa kuin höyrykattilan varoventtiili asennettuna kattilaan. Sillä päästellään ylimääräisiä höyryjä, jolla ehkäistään kriisitilannetta. Kansalaiset pääsevät ”vaikuttamaan.”

Viime aikoina on tullut esiin pikku ”ylläri.” Eduskunta ei ehdi niitä käsittelemään ja ne eivät siirry seuraavan eduskunnan käsiteltäväksi.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Nyt-liike voisi kosia Väyrysen riveihinsä ja näin tulisi paremmin huomatuksi.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"...ilman että sitoutuu ryhmäkuriin. Sen sijaan toki lupaa kuunnella isoissa päätöksissä Liikkeen netin porukkaa."

Hah!
Liikkeen "ohjelma" on nimenomaan poissulkeva, kaikki ovat tervetulleita mukaan kunhan ajattelet näin ja näin ja näin. Suorastaan riemukasta ovat nettiäänestykset jotka menevät tyyliin "pitäisikö Hjalliksen estää sote ja ilmastonmuutos vai annatteko mielummin leikata toisen kätenne irti?"

Kirsikkana kakun päälle kun Liike riemuitsee kun sai jonkun tositv-kiinteistövälittäjän riveihinsä. Joko olette kysyneet Matti Nykästä?

Jonkunlainen sokea piste on siinä itsekritiikittömyydessä joka saa ajattelemaan, että kovin moni kuntapolitiikko kehtaisi julkisesti lähteä mukaan.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Nuijalle töitä:

Valtio eivätkä kunnatkaan voi matkia yritysten prosesseja. Termit visio, strategia, tulosjohtaminen, kilpailukyky, tuottavuus, eivät yksinkertaisesti ole sovellettavissa julkishallintoon. Yritykset soveltaa ovat toistuvasti samantapaista tyhjää sanahelinää. Suomalaiset konsultit jatkavat silti veronmaksajien lypsämistä tuollaisella höpö höpöllä.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Onko Jungnerin kannattama joukkoistaminen parempi foorumi kuin valiokuntatyöskentely?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset