Mikael Jungner

Entä jos se menisi näin?

Vaalien jälkeinen jossittelu antaa luovalle mielikuvitukselle tilaa lentää. Alla yksi skenaario tulevasta hallituksesta, olkaa hyvä. Vastuuvapauslausekkeessa on hyvä kuitenkin korostaa, että tässä kerrottu ei edusta sen paremmin omia toiveita kuin tavoitteita, kunhan pohdin miten sen itse tekisin, jos olisin puikoissa. 

 

Politiikassa yllätys on puoli voittoa. Siksi SDPn tavoite onkin nyt yllättää kaikki tekemällä jotain, mitä sen pahemmin media kuin muutkaan politiikan kommentaattorit eivät osaa odottaa. Synnyttämällä nopeasti sisäisesti sopuisa hallitus. Näin se käy.

 

Pohja on 116 paikkainen hallitus, jossa istuu SDP, Keskusta, Vihreät, Vasemmistoliitto ja RKP. Tuohon hallituspohjaan päästään nopeasti poissuljennan kautta. Hallituksen muodostajan kysymyksissä tulee olemaan poikkeuksellisen paljon arvopohjaisia kysymyksiä. Rinne kertoo vapun jälkeen, että Kokoomuksen kanssa ei onnistu, koska Kokoomuksella on liian kovat talousarvot. Perussuomalaisilla puolestaan on ylipäätään liian kovat arvot ja kristillisillä liian kovat seksuaaliseen tasa-arvoon liittyvät arvot. Muut uuden hallituksen muodostajiksi valitut puoluejohtajat nyökkäilevät. ”Nyt on ihmisen vuoro”.

 

Uuden hallituksen koossa pitävät arvot tulevat olemaan ihmisestä väittäminen ja koko Suomen pärjääminen. Tuossa punavihreät löytävät nopeasti yhteisen sävelen alkiolaisuuden kanssa. Juha Sipilä kertoo, että Keskusta asettaa aina isänmaan edun puolueen edun edelle ja on siksi valmis yhteistyöhön rökäletappiosta huolimatta. Hän itse jättäytyy kuitenkin hallituksesta pois, kuten Lipponen aikoinaan.

 

Vastineeksi Keskusta saa paljon. Yrittäjävähennys säilyy, maakuntahallinto laitetaan viimein pystyyn ja maakuntien infran kuntoon laittamiseksi käynnistetään miljardihanke. Perhepolitiikkaa tehdään keskustalaisesta näkökulmasta. Aktiivimalli saa sen sijaan mennä, solidaarisuusvero säilyy ja kestävyysvajeen uhka selitetään todellista pienemmäksi.

 

”Koko Suomesta huolta pitävän” hallituksen kärkihankkeeksi tulee sosiaaliturvan uudistaminen. Ansiosidonnainen sosiaaliturva säilyy, mutta samalla otetaan harppauksia perustulon suuntaan. Rahasta ja sen puutteesta tulee suuri ongelma, mutta silti sekä sosiaaliturvan uudistukset, infrapanostukset Bernerin malliin että koulutus- ja tutkimusinvestoinnit on rahoitettava. Tuo tapahtuu yhdistämällä luovasti ns. dynaamisia vaikutuksia, lainaamalla, myymällä valtion omaisuutta, yliarvioimalla talouden kasvu ja kiristämällä verotusta. Kokonaisveroasteessa palataan pahimmillaan lähelle tuota toissa vaalikauden 46 prosenttia.

 

Ilmastonmuutoksen torjumisessa nähdään luova kompromissi, jossa Keskustan edut nivotaan punavihreisiin aatoksiin. Esimerkiksi turpeesta sanotaan jotain hyvin epämääräistä samaan aikaan kun esimerkiksi hiilestä luopumista nopeutetaan. Autoilussa ei kielletä mitään, mutta sähköautoiluun on luvassa avokätisiä avustuksia. Biohankkeille on luvassa roimat tuet.

 

Aluepoliittisesti pääkaupunkiseudun ja Helsingin hankkeet hidastuvat maakuntien hankkeiden hyväksi. Tuota ei sanota suoraan, mutta luomalla asetelma pääkaupunkiseudun oppositiosta ja koko Suomen hallituksesta varmistetaan hallituksen kannatuksen säilyminen.

 

Suomalaisten sydämiä tavoitellaan ennakkoluulottomilla ministerivalinnoilla. Paikat jakautuvat suosimalla porvaripuolueita, sdp (5), keskusta (5), Vihreät (4), Vasemmisto (2) ja RKP (2). Mukana on avainpaikoilla yrittäjyyttä ymmärtävät Matti Vanhanen (VM) ja Ville Skinnari (TEM). Nuorehkoja naisia nähdään ministereinä enemmän kuin koskaan: Annika Saarikko, Eeva Kalli, Sanna Marin, Maria Ohisalo ja Li Andersson kärkiniminä. Ensimmäistä kertaa Suomen historiassa enemmistö ministereistä on naisia. Tuon kaiken kruunaa komissaariksi nimitettävä Jutta Urpilainen. Helsingistä ja Uudeltamaalta on poikkeuksellisen vähän ministereitä.

 

Hallitus nimitetään toukokuun aikana. Vauhdikkaan alun ja viestinnällisesti vahvan empaattisen perusvireen kautta hallituksen suosio kasvaa gallupeissa syksyyn mennessä 7 prosenttiyksiköllä. Hallitus alkaa puhua "uudesta alusta" ja "toivon trendistä".

 

Koko hankkeen akilleen kantapää on siinä, miten kiristyvä verotus ja punavihreä hallitusohjelma otetaan yrityksissä vastaan. Jos investoinnit jäätyvät, sortuu koko korttitalo. Siksi yritysmaailman etujärjestöjä tullaan kuulemaan erityisen herkällä korvalla hallitusohjelmaa sorvatessa.

 

Onko tuo edellä kerrottu sitten hyväksi Suomelle? Sitä on turhan aikaista sanoa. Paljon riippuu kansainvälisestä talouden kehityksestä. Mutta ainakin hallituksen alusta tulee imagomielessä vahva. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (67 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Siis pahamaineinen menneen ajan kansanrintamahallitus. EI KIITOS !

Oletteko Nyt Liikkeessä tyytyväisiä, että autoitte SDP:n suurimmaksi puolueeksi ?

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

No mutta, Seppo-Juhaseni, oletko sinä närkästynyt?

Hassua, miten sanat leimaavat "pahamaineinen menneen ajan kansanrintamahallitus"
"Pahamaineinen" itsessään leimaa. "Menneen ajan" leimaa.

Kommentaattori ymmärtää itsekin, että leimaaminen leimaa ainoastaan leimaajan itsensä, ei mitään eikä ketään muuta.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Tuo kansanrintama olisi keskustan kannalta erinomainen ratkaisu, jos se haluaisi tuhota sekä itsensä, että Suomen talouden. En usko alkuunkaan heidän olevan sen enempää itsetuhoisia kuin hullujakaan.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Keskusta on aina ollut heikoimillaan kun se on lähtenyt Kokoomuksen kanssa ajamaan alas hyvinvointiyhteiskuntaamme, näin kävi Aholle, Vanhaselle ja nyt Sipilälle. Itsetuhoisinta kepulle on lähteä kokoomuksen kelkkaan sen historia on osoittanut.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #31

Selityksiähän aina voi keksiä, mutta kyllä taatusti itsetuhoisinta olisi mennä altavastaajakis sellaiseen hallitukseen, jossa tahtipuikkoa heiluttaa kaksi Suomen maaseurtu- ja maatalousvihamirlisintä puoluetta. Ja kyllä keskustass sen verran ymmärretään, että moista poliittista itsemurhaa ei kannata tehdä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund Vastaus kommenttiin #40

Ei ole kysymys mistään selittelystä vaan factoista. "Ei enää koskaan Kokoomuksen kanssa samaan hallitukseen" näin totesi kepulainen ystäväni, kun tapasin hänet kauppareissullani.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #42

#42:
Aika pieni otos kepun näkemysten edustajaksi, eikä muuta miksikään demarien ja vihreiden maaseutu- ja maatalousvihamielisyyttä, joka tiedostetaan kepussa erittäin hyvin.
(Muuten, fakta kirjoitetaan suomenkielessä k:lla)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Demarien ja Jungnerin diili, oli puhua Harkimo myyräksi;)))

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri

Minulle kelpaa tuollainen hallitus olletikin, kun punamulta-/kansanrintamahallitukset ovat tässä maassa tehneet merkittävimmät yhteiskunnalliset uudistukset. Siis sellaiset, jotka ovat mahdollistaneet heikompiosaistenkin elämisen mahdollisuudet ja nousun yhteiskunnan portailla.

Kokoomus on taas AINA vastustanut niitä! Ja siksi ymmärränkin kaiken maailman pietikäisten etc kauhistuksen tällaisiin ehdotuksiin.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Todellakin järkyttävä koalitio!
Kun vielä Tuomioja laitettaisiin ulkoministeriksi, Arhinmäki sisäministeriksi ja Vanhanen valtionvarainministeriksi, niin ...

Rinne jankuttaa jatkuvasti ihmiskäsitystä erilaisena puolueellaan kuin Halla-aholla. Mitä hän tällä ihmiskäsityksellä oikein tarkoittaa? Olisi syytä perustella eikä jankuttaa pelkkää sanaa!
Tarkoittaako Rinne raamatullista ihmiskäsitystä, darwinistista-, sosialistista-, islaminuskoista-, vai peräti marxilaista ihmiskäsitystä? Onko se vain rinteeläinen ihmiskäsitys?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

#33.

Suora sitaatti Halla-aholta:

"Ainoa mitattava ja siten kiistatta olemassaoleva ihmisarvo on yksilön instrumentaalinen arvo. Yksilöt voidaan perustellusti asettaa arvohierarkiaan sen mukaan, miten paljon heidän kykyjensä tai osaamisensa poistaminen yhteisön käytöstä heikentäisi yhteisöä."

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #58

Tämä Halla-ahon lausuma pitää varmaankin paikkansa jonkinlaisena tieteellisenä ihmisarvo-käsityksenä, mutta varmaankaan kyseinen henkilö ei käsittele ihmisiä näin epähumaanisti jokapäiväisessä elämässään.

Jos Rinteen filantrooppinen ihmiskäsitys on se, että ei-työperäinen maahanmuutto pitää sallia kaikille ja lähes mistä syystä tahansa tänne Suomeen tuleville, niin voi meitä suomalaispoloisia muutaman vuosikymmenen päästä!?
Toivottavasti Rinne ei pääse pääministeriksi.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Hjallis Harkimo, tuo Suomen suurin opportunisti, sooloili jonkun hiton aatteen pystyyn, kun ei noussut Kokoomuksen eturintamaan so. ministeriksi ja sai aikaan, että Kokoomus menetti ehkä paalupaikan. Mahtaa Leena Harkimo olla tyytyväinen.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Näin siinä tulee käymään. Oppositioon kok, ps, kd ja Harkimo. Aika kova oppositio, mutta äänet hallitukselle 116 vs. 84.

Käyttäjän MiikkaHeikkinen kuva
Miikka Heikkinen

Itse pidän tuota vaihtoehtona VAARALLINEN. Tuolla koalitiolla saadaan kaikki se mitä ei todellakaan tarvita.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

MJ: "Pohja on 116 paikkainen hallitus, jossa istuu SDP, Keskusta, Vihreät, Vasemmistoliitto ja RKP."

Tämä perusta on ihanne, jonka valtakunnan kokonaishyvän kannalta tarvitsemme.

Ministeripaikkajakauma ei tosin ole tasapainossa, Vasemmistoliitto on kokonsa ja painoarvonsa vuoksi kolme.

Tällä koalitiolla voidaan viimein alkaa korjata pitkään vinoon vietyä.

Käyttäjän OlliKohonen kuva
Olli Kohonen
Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Mielenkiintoinen vaihtoehto. On hyvinkin mahdollinen. Mutta miten Sipilä ja Keskusta suhtautuu tasetöihin-kuvioiden kuoppaamiseen?

Kelpaako Keskustalle ja Sipilälle vasemmistolaisempi talouspolitiikka? Se on iso kysymys. Vai kannattaisiko Keskustan pelata yhteistyössä Kokoomuksen kanssa ensin kortit niin, että hallitusneuvottelija vaihtuu ja jos silloin provarivaihtoehdosta ei tule mitään, niin Keskusta voi palata tähän vaihtoehtoon?

Itseasiassa tässä taitaa olla ratkaisevaa minkälainen yhteistyökuvio Kokoomuksella ja Keskustalla on vaalineuvotteluissa.

Käyttäjän JukkaKivimki kuva
Jukka Kivimäki

Keskusta ei oikein voi pelata mitää pelkästään kokoomuksen kanssa, sillä he tiettävät, ettei enemmistöhallitusta synny ilman SDP:tä tai Perussuomalaisia. Vasemmistoliitto lähden Kokoomuksen kanssa samaan hallitukseen ilman SDP:tä. Vihreät ja KD tuskin mahtuu samaan hallitukseen.

Pääministerivaihtoehtoja on tasan kaksi, eli Antti Rinne ja Jussi Halla-aho.
Jos Rinne ei saa hallitusta kasaan, siirtyy kapula Halla-aholle ja ellei hänkään saa kasaan hallitusta, palaa kapula takaisn Rinteelle.
Asia on toki toinen, jos ryhdytään kasaamaan vähemmistöhallitusta.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Parempaankaan skenaarion ei tällä tuloksella ole mahdollisuuksia. Ratkaisevaa on, ymmärtääkö kepulaiskenttä, että sipilättömään tulevaisuuteen on paras lähteä heti.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Liikenneministeriksi
twitter.com/MarinSanna

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

"Koko hankkeen akilleen kantapää on siinä, miten kiristyvä verotus ja punavihreä hallitusohjelma otetaan yrityksissä vastaan. Jos investoinnit jäätyvät, sortuu koko korttitalo."

No, olihan siellä loppuhenkosessa pieni pilkahdus realismia. Kas kun ei suoraan esitetty Pentikäistä hallitukseen, ikään kuin "ammattiministeriksi"!

Ihan vain muistutuksena Mikaelille, että puolueet (valtuusto ja ek-ryhmä) päättävät osallistumisesta hallitukseen, ja siellä käytännössä ratkeavat myös jos ja kun, ministerien nimet. Sipilä ei pääse enää toista kertaa uittamaan omia ministerikandisaattejaan noilla "sivustavedettävillä".

ym. en nyt ehdi ampua lisää reikiä unilaivaan

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Ainoa vaihtoehto, jos katastrofeilta haluaa välttyä.

Käyttäjän VilleHurmalainen kuva
Ville Hurmalainen

Olisi täysin mahdollinen skenaario. Voisi toimiakin. Mutta juuri se, että Keskusta ei luoda edelleenkään "jakovaran" olemassaoloon, kun taas SDP:lle olisi tuskallista luopua "rahaa kansalle" vaalilupauksista. Iso ristiriita, vaikka SDP ja Keskustan alkiolaisuus yhteen sopisivat.

Ja vaikka Sipilän henkilökohtainen äänisaalis pieneni, ei sellaisen puoluejohtajan, jolla on viisinumeroinen määrä ääniä, yli kävellä.

Käyttäjän MikaHelander kuva
Mika Helander

Hyvä hämäys ja mielenkiintoinen skenaario, jossa kuitenkin unohtuu Hjalliksen meno Persuihin, tämän täten varmistavan pressaehdokkuuden a'la Trump, sekä luovan perusteen Persu-vetoiselle porvarihallitukselle.

SDP (40 edustajaa) vs. Persut + Hjallis (40 edustajaa). Persut ja Kokoomus edustavat kova- ja tiukka linja edellä vaihtoehtoa (joka kylläkin hävisi Kepun muodossa vaaleissa). Se, että hallitusneuvottelut vaikeutetaan EU-puheenjohtajuuden kynnyksellä/aikana sopii Persuille mainiosti.

Käyttäjän JukkaKivimki kuva
Jukka Kivimäki

Olennaista on huomata, että Keskustan osana tulevalla vaalikaudella on toimia kakkospuolueena joko hallituksessa tai oppositiossa. Ykköspulueen asemaan sillä ei ole mahdollisuuksia.

Oppositiossa keskustan tilanne on kokonaan toinen kuin vuoden 2011 jälkeen, koska Perussuomalaiset on jo vakiinnuttanut kannatuksensa. Keskusta jää siis Perussuomalaisten varjoon ja ko. puolueen jääminen tällä kertaa oppositioon voi nostaa puolueen seuraavissa vaaleissa Suomen suurimmaksi puolueeksi.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Medialle kaiketi vastenmielinen, mutta paras vaihtoehto silti.

Tai juuri siksi...

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Pidän varsin epätodennäköisenä, että keskusta nykyisine johtoineen lähtisi tuohon koalitioon kantamaan hallitusvastuuta ja peläten siihen tyytymättömien äänestäjien virtaamista perussuomalaisten riveihin.

Olisin kyllä iloinen, jos saisin havaita olevani väärässä.

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Lähtemällä apupyöräksi vasemmisto-ideologiseen, maatalouden päästöjä ja metsänomistajia kurittavaan hallitukseen kepu varmistaisi loppujenkin kannattajiensa siirtymisen perussuomalaisiin ja kokoomukseen.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Hallitusohjelmassa ulko- ja turvallisuuspolitiikkakin päästäisiin laittamaan myös uusiksi.

Vasemmisto muistaisi olevansa rauhanaatteen vankkumaton kannattaja ja ymmärtäisi Naton olevankin historian menestyksellisin rauhanprojekti, mikä lopetti sodat länsimaiden väliltä, turvasi kaikkien rauhan itäblokin rajalla ja on nyt varmistamassa itäisen Euroopan rauhaa.

Vihreät muistaisivat heidänkin olevan rauhanneuvottelujen ykköspuolue ja Naton olevan täydellinen organisaatio ja työkalu siihen, että Suomi voi edistää ja kasvattaa Euroopassa yhteisymmärrystä ja luottamusta Venäjän ja Naton välillä.

Kepun k-linjalaiset muistaisivat olevansa Paasikiven ja Kekkosen linjan puolue, mikä aina ensin ajattelee Venäjän turvallisuutta ennen Suomen turvallisuutta ja Naton pystyvän varmistamaan rauhan myös Venäjän rajalla kaikkia sen vihollisten taholta tulevia uhkia vastaan.

Siksi Suomi päättäisi jättää Naton jäsenyyshakemuksen ja osallistua tähän rauhaa maailmaan levittävään rauhanprojektiin, neuvoteltavaan liittymissopimukseen sisältyessä myös Suomen omat tarpeet huomioiva liikkumavara ja rajaukset.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Moni nuokkuu ymmärtämättä Naton perimmäistä tehtävää. Naton tehtävä on turvata jäsenmaansa siltä uhalta, että ne joutuvat sotaan ja hyökkäyksen kohteeksi. Implisiittisesti siihen kuuluu silloin myös hyökkäämättömyys niiden naapurimaita vastaan.

Jungnerin 116 paikkaiseen hallitukseen kuuluu kaikki Venäjän ystävällismieliset puolueet ja RKP. Ei ole mitään syytä jättää käyttämättä sitä mahdollisuutta, että turvataan Venäjän rajaturvallisuus Suomen rajalla.

Käyttäjän KariJskelinen kuva
Kari Jääskeläinen

Ihan uskottava skenaario. Täytyy tosin kyllä todeta, että aika avuttomasti porvaripuolueilta neuvoteltu, jos antavat vasemmiston ottaa pääministerin paikan alle 26% kannatuksella.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Vihervasemmistolla 76 paikkaa, porvareilla 83, jos kepu, kd ja rkp siinä mukana. Persuilla 39 paikkaa.

Puhdasta porvarillisuutta edustaa vain kokoomus 38 paikallaan. Sillä ei sanella mitään, eikä neuvotteluasema ole hyvä. Persuja tuskin kokoomuskaan haluaa enää taakakseen (siinä tapauksessa 77 paikkaa).

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Kukaan ei todellakaan sanele nyt yhtään mitään. Kokoomuksella on kuitenkin mielestäni jopa yllättävän hyvät neuvotteluasemat hallitusta rakennettaessa. Kokoomushan ei lupaillut äänestäjille kuuta taivaalta kuten demarit et al. joten sen ei tarvitse yhtä paljon perua puheitaan, jos päättävät lähteä hallitukseen.

Käyttäjän JarmoHmlinen kuva
Jarmo Hämäläinen

Mikael hyvä kirjoitus. Sinustahan olisi tullut hyvä puoluesihteeri Demareihin

Käyttäjän IlkkaKakko kuva
Ilkka Kakko

Mites tuohon kuvioon sopii sdp:lle huonoon aikaan tulevat eurovaalit, entäs jos iskee eurojytky ja hallituspuolueet - tai siitä neuvottelemassa olevat kyntävät kunnolla niissä vaaleissa... ja katsovat vieressä kun Halla-aho & co jyrää.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Pietikäiselle tiedoksi, tuo pahamaineinen kansanrintama ja punamulta ovat ne kokoonpanot joka sodanjälkeisen Suomen rakensi hyvinvointivaltioksi jollainen se tänään edelleen on, Kokoomuksen purkausyrityksistä huolimatta.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

No huh, huh, johan alko pelottaa. Tuskin kansa nyt tuota tarkoitti?

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

On sen verran "sutta ja sekundaa" -tuotoksia nämä edelliset hallitukset olleet, että tuossa olisi kokeilemisen arvoinen vaihtoehto.

Käyttäjän PauliRautama kuva
Pauli Rautama

Jungnerin korttitalo on periaatteessa mahdollinen, mutta sen rakentaminen edellyttää Sipilän eroa omasta aloitteesta ja sen olisi jo pitänyt tapahtua.
Kaavaillut voimasuhteet eivät vastaa osallistuvien puolueiden painoarvoja,joten hallituksen päätöksenteko tulisi takkuilemaan.
Kokoomus sabotoisi taustalla työnantajsjärjestöjen avustuksella.
Jotta korttitalo pysyisi pystyssä vaalikauden, tulisi hallinnon korkeita virkoja täyttää uusilla voimilla ja välittömästi pitäisi vaihtaa Ylen hallintoneuvosto.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Keskustan ongelmana on vaalitappio, eikä se välttämättä halua kovaa hallitusvastuuta sen jälkeen, eikä sitä toisaalta välttämättä haluta hallitukseen uudestaan ryvettymisen jälkeen. Jungnerin ajatus on hyvä, epäsuositun Sipilän poistuminen takavasemmalle epäilemättä helpottaisi imago-ongelmaa, mutta ei välttämättä ratkaisisi.

Tuo vaihtoehto on kuitenkin se, mitä vastaan Kokoomus epäilemättä joutuu pelaamaan. Kokoomukselle pitäisi olla selvää, että ollakseen mukana vasemmistopainotteisessa hallituksessa, sen täytyy luopua esimerkiksi epäsuositun aktiivimallin ja soten valinnanvapaus-/yksityistämisvaatimuksista ja kohdistaa vaatimuksensa johonkin neutraalimpaan, kuten veronalennuksiin tai edes verotuksen jäädyttämiseen – tai Jungnerin ehdottamiin ministeripaikkoihin.

Käyttäjän JanneRantala kuva
Janne Rantala

Miksi vihreät suostuisivat feikki luonnonsuojeluun?Buhahhahaah no ei se luonto niitä kiinnosta joten kannattaisi lähteä Jungen ehdottamaan malliin saadaan hupia ja iloa taas muutamaksi vuodeksi kun nämä selittävät mustan valkoiseksi

Pekka Väisänen

Kyllä,mutta voiko Perussuomalaisia sivuuttaa.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Kyllä voi, koska eivät edes halua hallitukseen, ettei käy kuten viimeksi.

Persut on rakennettu oppositiopuolueeksi.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Miksei voi, ainahan osa puolueista siivuutetaan, ei se nyt mitään rakettitiedettä ole.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mulla on kyllä sellainen olo, että sittenkin on demarit, kokoomus ja vihreät pohja.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Useitakin kertoja olen kyselyissä sitä pohjaa kannattanut, mutta nyt näyttää siltä, että kokoomuksen Arvo Pohja on muuttamassa kantaansa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Hallitusneuvotteluiden ehdoton takaraja on Juhannus, Suomen EU-puheenjohtajuus alkaa 1.7. Eurooppaan ei anneta syntyä tilannetta, jossa Brexitin toteuttamisesta ja Euroopan lainsäädännöstä vastaa kertaalleen eronnut "virkamieshallitus" - ilman virkamiehiä. Tämä tarkoittaa sitä, että tällä kertaa Suomen hallitusneuvotteluista ovat kiinnostuneita Saksa, Ranska, Britannia ja muut isot kalat.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kyllä. Kun ETYK:n huippukokous pidettiin Helsingissä kesällä 1975, Suomessa oli Liinamaan virkamieshallitus. Nykyinen perustuslaki tekisi oikean virkamieshallituksen nimittämisen käytännössä mahdottomaksi.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Jos olen oikein ymmärtänyt, ETYKiä pyörittivät Urho Kekkonen ja Jaakko Iloniemi.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Itse asiassa muuten Belgian puheenjohtajakausi, vuoden 2010 toinen puolisko, sattui juuri siihen puoleentoista vuoteen, jonka Yves Letermen toimitusministeristö johti Belgiaa hallituskriisin ajan. Joten ei EU siihen kaatuisi vaikka Sipilän ministeristö jatkaisi vaikka vuoden loppuun. Ihan Suomen omalta kannalta olisi kuitenkin kiva, että näin ei käy.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #50

OK - olisihan tämä erikoinen tapaus, kun yksi hallituspuolue on pudonnut kokonaan parlamentista.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Suomen hallitus muodostetaan Suomen asioiden hoitoa varten neljän vuoden optiomandaatilla, Eli hallitus istuu 48 kuukautta, ellei eduskunnassa epäluottamuslause saa enemmistöä.

EU:n 6 kk vs. Suomen 48 kk.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Halla-aho haluaa kovasti hallitukseen, jopa maahanmuuttopolitiikasta voidaan joustaa.

https://yle.fi/uutiset/3-10741208

Hillotolppa :)

Käyttäjän LauriLaitila kuva
Lauri Laitila

Puna-sini on tuhoon tuomittu eikä kestä 4 vuotta. SDP pitää ensiksi vaihtaa neuvottelija, Antti on sellainen sekoilija kuin vain toipilas voi olla. Vai muka helppo nakki saada hallitus kasaan?

Käyttäjän LauriLaitila kuva
Lauri Laitila

Turhaa ja ala-arvoista puhua Jussista hillotolpan tavoittelijana. Jussi H on älykkäin ja parhaiten metsää puilta näkevä puheenjohtaja ja juuri siksi muut puheenjohtajat hyökkää Jussia vastaan.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Mikael Jungner:
Pohja on 116 paikkainen hallitus, jossa istuu SDP, Keskusta, Vihreät, Vasemmistoliitto ja RKP. Tuohon hallituspohjaan päästään nopeasti poissuljennan kautta. Hallituksen muodostajan kysymyksissä tulee olemaan poikkeuksellisen paljon arvopohjaisia kysymyksiä. Rinne kertoo vapun jälkeen, että Kokoomuksen kanssa ei onnistu, koska Kokoomuksella on liian kovat talousarvot. Perussuomalaisilla puolestaan on ylipäätään liian kovat arvot ja kristillisillä liian kovat seksuaaliseen tasa-arvoon liittyvät arvot. Muut uuden hallituksen muodostajiksi valitut puoluejohtajat nyökkäilevät. ”Nyt on ihmisen vuoro”.

Tuo on aivan erinomainen idea. Toivottavasti blogisti on lobbaillut nämä ajatukset ja suunnitelmat Rinteelle ja Sanna Marinille. Olen huomannut ja ymmärtänyt, että Sipilä on pragmaattisena henkilönä valmis muuttamaan kurssia, kun on käynyt ilmi, että yhteistyö Kokoomuksen ja Sinisten kanssa ajautui päin seinää. Nyt on kokeiltava jotain aivan muuta alkiolaisen Keskustan pelastamiseksi. Yhteistyö Suomen Labourin kanssa sopii erinomaisesti Keskustalle. Ja RKP on valmis millaiseen hallitukseen tahansa puolustaakseen ruotsin kielen asemaa.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Oppositio: PS, Kok, KD ja Harkimo. Äärioikeistolainen oppositio. Rinne pm., Sipilä vvm., Haavisto um., Marin perii Gran- Laasosen hommat, RKP puolustus-. sisäm. Andersson ? Ymp.m, Hassi, ktm. SDP?…

Kokoomus ajoi itsensä tanssilattialta Orpopojan valssilla, joka muuttui uudeksi polkaksi heti hallituksen hajoamisen jälkeen. Tahdista ei ottanut enää selvää kukaan, kun kapellimestariksi siirtyi Vapaavuori.

Persut ovat epäluotettava ja yhteistyökyvytön kaikkien hallituspuolueiden kanssa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Monestakin syystä pitäisin parempana, että Marinista tulisi liikenneministeri, mutta sopii kyllä opetusministeriksikin.

Maria Virtanen

Kokoomuksella ja perussuomalaisilla on 77 paikkaa eli enemmän kuin kolmella punavihreällä puolueella yhteensä. Siihen keskusta ja KD päälle niin koossa on vahva porvarihalitus. RKP:kin mahtuisi mukaan, jos se vain tahtoo tulla. Kokoomukselta olisi sulaa hulluutta rakennella hallitusa kenttäväen syvästi vieroksuman Antti Rinteen kanssa. Rinne ei ole minkäänlainen vaalivoittaja, päinvastoin, ja kovin vaatimatonta oli vasemmiston ja vihreidenkin lento.

Kokoomus saisi perussuomalaisten kanssa hallitukseen menemällä kolmanneksi suurimman puolueen asemasta sekä pääministerin että EU-komissaarin salkut, luulisi kiinnostavan. SDP on lyöty kanveesiin, siitä ei olisi enää juurikaan vastusta porvarihallituksen työelämäreformeille. Talous- ja veropolitiikassa on hyvinkin yhtenäinen kanta.

Maahanmuuttopolitiikassakin suurin osa keskustalaisista ja kokoomuslaisista tukee Halla-ahon nuivaa peruslinjaa. Juuri se oli merkittävä syy keskustan tappioon, pääministerin yleisen ylimielisyyden ohella, ei niinkään talouden kuntoon laittamiseksi tehdyt leikkaukset. Leikkauksista päätettiin hallituskauden alussa, jolloin keskusta porskutti gallupeissa hyvin. Vasta YLE-gate käänsi suunnan.

Ei tämä oikeasti niin vaikeaa ole.

P.S.

Matti Vanhasen toisessa hallituksessa oli enemmistö naisministereitä, mitään historiallista tai uutta siinä ei siis olisi.

Käyttäjän JukkaKivimki kuva
Jukka Kivimäki

"Kokoomus saisi perussuomalaisten kanssa hallitukseen menemällä kolmanneksi suurimman puolueen asemasta sekä pääministerin että EU-komissaarin salkut, luulisi kiinnostavan."

Tuolla kokoonpanolla pääministeriksi tulisi itse oikeutetusti Perussuomalaisten Jussi Halla-aho. Petteri Orpo joko jatkaisi valtionvarain ministerinä tai sitten siirtyisi vaikka ulkoministeriksi.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

"Rinne ei ole minkäänlainen vaalivoittaja, päinvastoin, ja kovin vaatimatonta oli vasemmiston ja vihreidenkin lento."

Joo... Demarit voittivat vain kuusi paikkaa, vihreät vain viisi paikkaa ja vasurit vain neljä paikkaa. Loistosuoritus kepulta tuohon verraten :)

No, tottahan tämä on: "Leikkauksista päätettiin hallituskauden alussa, jolloin keskusta porskutti gallupeissa hyvin." Vaikka äänten enemmistöä eivät saaneetkaan, hallituksen kantavat voimat saivat leikkauspolitiikalleen 108 paikan kannatuksen.

Käyttäjän MillaJaakkola kuva
Milla Jaakkola

Jos otettaisiin mallia Coloradosta, Kanadasta ym. ja ruvettaisiin keräämään verot kannabiskaupasta (jota käydään verovapaasti ihan. koko. ajan.) niin ei tarvitsisi enää pähkäillä, mistä rahat perustuloon.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Ehkä vähän optimistista ottaen huomioon, että alkoholiveron kertymä vuonna 2017 oli 1 337 miljoonaa euroa, mutta järkevä ajatus sinänsä ja lisänä rikka rokassa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset