Mikael Jungner

Nokia

Vuonna 2001 istuin Keilarannassa Paavo Lipposen ja Jorma Ollilan kanssa. Pöydässä lounas ja aiheena Nokian tulevaisuus. Innokkaana nörttinä maalailin uhkakuvaa Nokiasta mobiili-maailman Dellinä, pelkkänä laitevalmistajana Microsoftin käyttöjärjestelmälle. Laitevalmistajalla olisi edessään loputon tehostamisen ja prosessien hiomisen tie. Käyttöjärjestelmän haltija puolestaan tahkoisi rahaa lisensoimalla ohjelmistoaan kaikille ja kaikkialla. Vuonna 2003 päädyin sitten sattuman oikusta johtajaksi Microsoftille. Redmondin pääkonttorista minulle annettiin virkatiet ohittaen tehtäväksi avata kaikin tavoin ovia Nokiaan, työntää varpaat jokaiseen ovenrakoon ja vakuuttaa jääräpäiset suomalaiset Microsoftin uuden kännyköille tehdyn käyttöjärjestelmän siunauksellisuudesta. En päässyt tuulikaappia pidemmälle.

Tänään Nokia sitten avasi ovet Microsoftille, sepposen selälleen. Mieleen tulee Suomenlinnan antautuminen venäläisille 1808. Miten ennen niin korskea maailman ykkönen joutui nöyrtymään maailman kolmosen edessä? Nokian 2000 -luvun virheistä kirjoitettaneen vielä yhtä innokkaasti kuin 1990 -luvun onnistumisistakin, mutta akuutein syy lienee viimeisen kortin pettämisessä. Nokia kun laittoi kaikki panoksensa ja puolisen miljardia euroa uuteen käyttöjärjestelmään, Nokian ja Intelin yhdessä kehittelemään MeeGoon. MeeGo oli viimeinen mahdollisuus haastaa älypuhelinkilpailijat, Applen iPhone ja Googlen Android, sen jälkeen kun Symbianin päivitykset ja kasvojen kohotukset olivat epäonnistuneet innostamaan kuluttajia. Todennäköisesti Elop tietää MeeGosta jotain, mitä me muut emme tiedä. MeeGo joko ei ehtisi tai sitten ei pystyisi pelastamaan Nokiaa. Siksi Microsoft kutsuttiin hätiin. Nokia joutui valitsemaan ruton ja koleran välillä. Microsoft tai Google. Microsoftin puolesta puhui varmaankin se, että Microsoft on aina kohdellut hävinneitä vastustajiaan säällisesti. Aikoinaan Microsoft jopa pelasti rahoituksellaan Applen konkurssilta.

Mitä seuraavaksi tapahtuu? On hyvin mahdollista, että Nokia ja Microsoft onnistuvat yhdessä kehittämään laitteita, joiden käytettävyys, luotettavuus, muotoilu ja laatu vetoavat kuluttajiin. Nokia voi hyvinkin tarjota pitkälle tulevaisuuteen työtä ja elantoa tuhansille suomalaisille työntekijöilleen ja säällistä tuottoa kymmenille tuhansille suomalaisille osakkeenomistajilleen. Mitään rakettinousijaa Nokiasta ei enää kuitenkaan tule, sillä vaikka Nokia-Microsoft -kapulat menestyisivät, valuvat huikeimmat voitot ja arvokkaimmat tekijänoikeudet jatkossa Microsoftille. Nokia on nyt ainakin joksikin aikaa kuohittu. Tilannetta kuvaa, että Nokian kannalta Microsoft -yhteistyön on pakko onnistua. Microsoftille taas Nokia -yhteistyö on yhden divisioonan yksi hanke monien muiden hankkeiden keskellä.

Suomella on nyt kiire. Meidän on saatava tuhannet huippuosaajat Nokialta ja Nokian alihankkijoilta nopeasti uusiin töihin, uusiin tuotteisiin ja uuteen liiketoimintaan. Nyt mitataan ennen kaikkea työ- ja elinkeinoministeriön kriisiosaaminen. Kyse ei ole pelkästään työpaikkojen löytämisestä, kyse on korkean jalostusarvon huippuosaamisen valjastamisesta uudeksi suomalaisen kasvun veturiksi.

Tällä alalla riittää dramatiikkaa. Vain vajaa vuosikymmen sitten Nokia neuvotteli Stanford -huhujen mukaan vakavissaan Applen ostamisesta. Tuohon aikaan Applen pörssiarvo oli vaivaiset 8 miljardia dollaria. Hanke kariutui henkilösuhteisiin, Steve Jobs ei taipunut Nokian edessä ja ilman Steveä Apple olisi ollut arvoton. Odotan mielenkiinnolla Anssi Vanjoen muistelmia.

Synkän päivän synkeän kolumnin loppuun on syytä jättää toivon kipinä. Apple oli nimittäin vuosikymmen sitten aivan yhtä polvillaan ja aivan yhtä epätoivoinen kuin Nokia tänään. Jostain kuitenkin löytyi sisua ja luovuutta. Kassasta kaivettiin rahaa, yliopistoista osaamista ja luotiin jotain aivan ainutlaatuista tyystin uusille markkinoille. Ensin iPod, sitten iPhone ja viimeksi iPad. Miljardimenestyksiä kaikki. Kuka tietää, mitä maailmaa mullistavaa Nokian osaajat saavatkaan jatkossa aikaan, tietenkin edellyttäen, että heitä johdetaan ja motivoidaan oikein.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (54 kommenttia)

Käyttäjän JoannaKurki kuva
Joanna Kurki

Ehkä olisi aika siirtää sitä ylintä johtoa pois.. Siitä porukasta joka Nokiaa on viimeiset viisi tai kymmenen vuotta ohjannut ei luultavasti kovin montaa kannattaisi jättää taloon.. Ellei sitten lakaisemaan käytäviä.

juri g.

Muutos 2011 rp:n puheenjohtaja facebook-sivuillaan. Jungner kommentoikoon:

"SDP:n puoluesihteeri Jungner pisti minut banniin Facebook-sivuiltaan, koska kävin kertomassa hänen levittelemänsä "Soini-vaalikoneen" sisältävän valheellista tietoa. Politiikka pitäisi kieltää poliitikoilta, koska poliitikot eivät tajua mitään edes normaalista inhimillisestä kanssakäymisestä, kuten siitä, että toisista ihmisistä ei saa levittää valheita tai paskaa, vaikka olisikin eri mieltä heidän kanssaan."

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Jungner: "Meidän on saatava tuhannet huippuosaajat Nokialta ja Nokian alihankkijoilta nopeasti uusiin töihin, uusiin tuotteisiin ja uuteen liiketoimintaan. Nyt mitataan ennen kaikkea työ- ja elinkeinoministeriön kriisiosaaminen. "

Softaväestä on pulaa. Ei hätää. Mutta byrokraatit pitäisi erossa tuosta. Nyt ei ole kyse paperikoneen hoitajista ja jne. joista haluttiin kouluttaa lähihoitajia tai ties mitä...

Mervi Malk

Ei oo enää pulaa Suomessa. Todennäköisesti osa porukasta joutuu hankkiutumaan ulkomaille duuniin. Ja kannattaakin, koska softatyöntekijän markkinat huonontui Suomessa juuri radikaalisti. Lupaan omalta osaltani suksia täältä välittömästi johonkin muualle softahommiin, jos nykyinen pesti jossain vaiheessa loppuu tai alkaa kypsyttää. Suomessa on muutenkin softahommista maksettu kitsaasti ja verottaminenkin tuntuu maistuvan. Kyllä tää oli niin huono juttu niin monella tasolla, etten edes tiedä mistä päästä alottaisin. Ehkä siitä, että en enää koskaan mitään "Nokialta" osta.

Käyttäjän jani73 kuva
Jani Koivula

Monet konsulttiyhtiöt ovat arvioineet viime vuosikymmenellä Nokiaa ja se todettiin keskivartalolihavaksi. Liian paljon pikkupomoja, jotka havittelevat vain itselleen lisää hommia ja lisää liksaa. Tärkeää tietoa pimitetään ja kunnia kaikkien alaisten tekemistä töistä yritetään saada itselleen. Lisäksi optiojärjestelyt jakoivat työntekijät kahteen eri luokkaan ja loputon kateus ja katkeruus oli tullut jäädäkseen.

Lisäksi Nokian henkilöstöjohtaminen on ollut alusta alkaen vääränlaista. Teknisesti pätevimpiä henkilöitä houkuteltiin esimiehiksi - mikä oli seuraus? Esimiesten motivaatio väheni, koska ei ollut aikaa enään koodata ja samalla tärkeimmät eli alaiset unohtuivat täysin. Alkoi loputon kierre, josta olemme saaneet lukea työpahoinvointina.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Tärkeä asia, mutta ei sitä kannata sössiä.

Toivoisin, että valtiovalta EI toimisi asiassa. Ei ainakaan sellaisin möhläyksin, joita se on tähän mennessä tehnyt. Vitsakimpputyöllistäminen oli kuin noitasadusta. Jyvässeudulla, jossa akateeminen työttömyys on ennätysmäistä (miksi, sen tiennee jokainen, joka pysähtyy miettimään), vitsakimppu-Mauri on syytänyt akateemiseen työllistykseen tarkoitetut varat juuri ATK-alan kandeille, mutta humanistisen alan työttömien tohtorien ja dosenttien työttömyys pidentyy.

Työttömien eri ryhmiä EI pidä panna toisiaan vastaan, keskenään kilpailemaan. Nuoret ja vanhat, humanistiset ja atk-työttömät ovat jokainen i h m i s i ä . Ihminen ei ole (tieto)kone. Pois siis tietokoneuskovaisuus. Yhteiskunta"koneisto" olisi purettava ja rakennettava uudelleen. Se tarvitsee enemmänkin ihmisiä ja inhimillisyyttä kuin koneita.

PS Mauri Pekkarisen lisäksi "valtiovaltaa" edustaa Jyväskylässä myös Henna Virkkunen, ja kaupungissa on oikeistolainen virkamiesjohto, maakunnassa usein keskustalainen.

Käyttäjän PetteriJarvinen kuva
Petteri Järvinen

>Microsoftin puolesta puhui varmaankin se, että Microsoft on aina
>kohdellut hävinneitä vastustajiaan säällisesti. Aikoinaan Microsoft
>jopa pelasti rahoituksellaan Applen konkurssilta.

Varsin rohkea väite. Pikemminkin Microsoft on ollut armoton vastustajilleen, eikä tämän luokan bisnespäätöksiä muutoinkaan tehdä sympatian varassa.

Apple ei varsinaisesti koskaan ollut Microsoftin kilpailija, niillähän oli ihan eri laitealustat. Sopimuksella, johon viittaat, Microsoft sijoitti Appleen 150 miljoonaa dollaria rahaa ja vastalahjaksi Apple hyväksyi Microsoftin Office-sovellukset omaan käyttöjärjestelmäänsä sekä lupasi tehdä Internet Explorerista Macin oletusselaimen (mikä ei tainnut koskaan toteutua).

Ääneen lausumaton perustelu yhteistyölle oli myös Microsoftin tarve välttyä monipolisyytöksiltä, joita Windowsin ja Officen suvereeni asema markkinoilla herätti.

Diilissä oli siis kyse pelkästä Microsoftin omasta bisnesedusta.

Niin nytkin.

Käyttäjän mikaeljungner kuva
Mikael Jungner

Kun olin mukana Microsoftin strategiatyössä Euroopassa ja myös Redmondissa huomasin, että armottomuus vastustajia kohtaan hiipui heti, kun vastustajasta oli saatu niskalenkki. Win-win on sisäänrakennettu Microsoftin johtamiskulttuuriin. Itsekin luin tarkkaan Microsoftin johtamiskulttuurin perusteoksen, Stephen Coveyn kirjan "7 Habits of Highly Efficient People". Yllättävän humaania porukkaa nuo mikkisoftalaiset!

Johnny B. Goode

Mielenkiintoista, että yritys saa henkilöstön toimimaan mukana. Ja luulleen vaikuttavansa jotenkin. Kuinkas se on "meillä" demareilla päässyt unohtumaan?

Lueskellaan hienot amerikkalaiset johtamis- ja organisaatio-opit ja sitten oma homma menee ns. reisille.

Noh, sellaista se on tämä maailma. Tässä lohtua:

Lynyrd Skynyrd, Sweet Home Alabama:
http://www.youtube.com/watch?v=IwWUOmk7wO0

Harri Räsänen

Reilun kaupan Microsoft!

Taitaa olla onnellisuushöttöä vaalien alla.

Matias Gerlich

Ballmer ja Gates tiedetään. Ja mikä on heidän pahin painajainen. Se on Linux, koska

-se toimii
-se on hyvä
-se on joustava alustojen suhteen (kuten älypuhelimet ja ARM osoittavat)
-se ei maksa kuluttajille mitään
-se on avoin
-siihen on saatavilla valtava määrä avoimen lähdekoodin sovelluksia

Microsoft, kuten Neuvostoliittokin pelkäsi avoimuutta. Ballmer on itse todennut:

"Pelkäämme Linuxia, Ubuntua ja Red Hatia".

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Androidin ytimenä on Linux 2.6

Johnny B. Goode

Ytimenä voisi olla Atomic baby (Amos Milburn 1950):
http://www.youtube.com/watch?v=nk35B3OyjJg

"...They can build them small, they can build them large
But they can't build a motor that will stand a charge
With my atomic baby, she's my atomic baby
She's my atomic baby and I have to handle her with care..."

Matti Palviainen

""Microsoft, kuten Neuvostoliittokin pelkäsi avoimuutta. Ballmer on itse todennut:

"Pelkäämme Linuxia, Ubuntua ja Red Hatia"."

Ja Microsoft pelkäsi Nokiaa. Mutta nyt sitten se pelko on pois. Kiitos Ollilan, Elopin ja monen muun.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Tarkennan vähän. Yliopistolaitos on porvari-Suomessa niin surkeassa jamassa, että rahan syytäminen siihen ei ole viisasta. Nyt on nähty, mihin se siellä menee. Ei suinkaan yliopiston perustehtäviin - 1) opetukseen, 2) järkevään tutkimukseen, 3) nuorison kasvattamiseen isänmaata palvelemaan (kuten laki vielä hiljattain kirjasi) ja 4) yhteiskuntasuhteitten hoitoon.

1) Raha menee englanninkielisiin maisteriohjelmiin, jossa pienelle opiskelijajoukolle opetetaan englanniksi, ja kaikki muut opiskelijat (ainakin eräissä tiedekunnissa) joutuvat kirja- ja tietokoneopiskelun myllyyn. He ovat vuodesta toiseen vaatineet lähiopetusta, mutta yliopistojen, tiedekuntien ja laitosten johto on vähentänyt sitä vuosi vuodelta. 2) Tutkimus on liian usein naurettavien ulkomaalaisten "teorioiden" epäitsenäistä soveltamista. 3) Ja kolmas tehtävistä on toteutumatta. 4) Yhteiskuntasuhteitten hoidosta yliopisto rankaisee. Pitkäaikainen opettaja-tutkija joutuu esimiestensä kuulusteltavaksi perustettuaan täysin laillisen aatteellisen yhdistyksen, joka hoitaa juuri niitä yhteiskuntasuhteita jotka yliopisto jättää hoitamatta.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Johtopäätös: Yliopistolta pitäisi viedä suuri summa rahaa jokaisesta sen työttömyyskortistoon kouluttamasta maisterista/tohtorista, samoin jokaisesta sen (vastoin entistä käytäntöä) kortistoon sysäämästä työntekijästä. Sen sijaan sitä palkitaan maisteri- ja tohtoribroilerismista. Työntekijää taas palkitaan jokaisesta ulkomaanmatkasta, jonka hän yhteiskunnan varoilla tekee lukeakseen kongressissa englanniksi paperista 20 minuutin alustuksen. Samoin häntä palkitaan jokaisesta englanniksi julkaistusta artikkelista ref-julkaisuun.

Yliopistopolitiikka ja työelämä ovat sairaita, ja olisi korkea aika tervehdyttää ne.

-

Demokratia ei tekisi pahaa yliopistossa eikä työelämässä.

En viitsi sanoa ääneen sanaa, joka luonnehtii työttömien ryhmittelyä niihin jotka pelastetaan ja niihin jotka uhrataan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kerro, Katriina, miten kommenttisi liityivät aloitukseen?

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Täydennys edelliseen kommenttiini: Ehkä byrokraatit voisivat keksi jotain puuhaa Nokian sadoille keskijohtajille, joille on vaikea keksi mitään käyttöä yritysmaailmassa.

K Veikko

“edellyttäen, että heitä johdetaan ja motivoidaan oikein”

Hyvä kiteytys.

Hyvä johtaja pitää myös tavallisen duunarin työssä. Näiden hyvien johtajien johtamiseen tarvitaankin jo huippujohtaja. Ja se maksaa rahaa. Onko meillä poliittista sietokykyä sallia huippujohtajalle huippupalkka?

    Itse muuttaisin verotusta siten, että tuloveroissa on katto. Maksettuaan miljoona euroa tuloveroa henkilön ylimenevät ansiot olisivat verovapaita.
    Tämä olisi valtiolle erittäin kustannustehokas tapa houkutella superosaajia Suomeen myös ulkomailta.

Huippujohtaja voi menestyä hyvin vain, jos hänen firmansa menestyy vielä paremmin.

Käyttäjän mikaeljungner kuva
Mikael Jungner

Tunnen muutamia huippujohtajia ja heillä kaikilla on yksi yhteinen ominaisuus: he eivät etsi rahaa, vaan mielenkiintoisia haasteita ja tekemisen riemua

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Kuka nyt mistäkin tykkää. Kyllä ne huippujohtajat pääasiassa aikataulutetuissa rutiineissa pyöriskelevät.

Käyttäjän wiljoantero kuva
Antero Manninen

Eipä ole paljon painoarvoa Applenörtin hörinöillä.
Eikä vakuuta poliittisen urankaan alku, joten kannattaisi jättää talouselämän ja politiikan kommentoinnit asintuntijoille ja keskittyä uimamaisterin hommiin.

Käyttäjän mikaeljungner kuva
Mikael Jungner
Käyttäjän wiljoantero kuva
Antero Manninen

Sanotaan vaikkapa, että diletantin vastakohta.
Diletantti kun tietää (taikka on tietävinään) yhdestä ja toisesta asiasta vähän sitä sun tätä. Asiantuntija taas hallitsee oman alansa juurta jaksaen.

Tuo ylempänä oleva kommenttini on tietenkin tahallisen provokatiivinen ja jätin tietoisesti mainitsematta, että Mikael Jungner on mielestäni kyllä asiantuntija sähköisen median alalla.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Maksetaan lähtöpalkkio "huippujohtajille" ja "huippuosaajille", niin Suomi alkaa tervehtyä. Samaa mieltä olisi radiossa näinä päivinä pitkästi puhunut Juhannustanssien kirjailija.

Samaa mieltä olisi jokainen kirjailija, sillä he ovat ihmisten asialla, eivät koneiden eivätkä epäinhimillisten koneistojen. Sodankäynyt kirjailija Urho Ketvel se varoitteli napinpainajaihmisistä. Ja nyt heitä täällä puolustellaan, ikään kuin maan hyvinvointi olisi heidän varassaan. Maan pahoinvointi heidän varassaan on.

Raimo Karppinen

Nyt kun oletan, että "kaikki huippujohtajat" ovat varattuina nykyisiin tehtäviinsä,
niin pitäisikö maksaa vielä enemmän.
Ja miten tunnistaa potentiaalinen "huippujohtaja"
Urheilujuokkueet ovat täynnä näitä potentiaalisia "sateentekijöitä"

Tiedän että joukkueen johtajilla puntti tutisee.
Ennen voitiin nukkua rauhassa ja nähdä unia oman insinööritaidon uskomattomasta voimasta.
Nyt on pakko tunnustaa tosiasiat.
Kiina ja Intia tuottavat yli 600 000 tuhatta insinööriä joka vuosi yhteensä.
Ja mikä meille suomalaisille on hirveintä. Heillä opiskelukieli on englanti.

Olen sitä mieltä ettei tässä nyt mitkään rahapanokset auta.
Tästä on oivia esimerkkejä esim. Linux ja Wikipedia
Ihmiset tekevät innovaatioita mielellään, mutta ilman paineita onnistumisesta.
Otappa tuosta luokkansa priimus ja tyrkkää syliin pari miljoonaa ja sano, että keksi nyt helvetissä jotain tai muuten meidät hukka perii ...

Matias Gerlich

Näkymykseni Microsoftista on tyly. Pidän yhtiön moraalia verrattavissa mafiaperheen moraaliin. Se tekee huomattavalta osalta tulosta kiristämällä patenttisyytteillä vaikka on itse rikkonut patentteja valtavasti viimeisen 20 vuoden aikana. Nämä pienet ohjelmistotalot maksavat kiltisti rahaa Microsoftille, sillä ne eivät kestäisi oikeusprosesseja niiden kalleuden ja sen takia, että käytännössä niiden olisi luovuttava liiketoiminnasta siltä osin kuin se liittyy oikeusprosessiin.

Suuria firmoja, kuten Googlea ja IBM:ää MS ei uskalla haastaa, sillä niillä on kyllä voimaa taistellla vastaan. Microsoft on kertakaikkisen inhoittava firma enkä tunne yhtää vastenmielisempää organisaatiota maan päällä sitten Neuvostoliiton.

Lisäksi kiinnitin jo useita vuosia sitten huomiota, kuinka monet johtavat poliitikot kuten Matti Vanhanen antoivat itsensä ja puolueensä valua MS:n ekosysteemiin. Siinä olisi muuten tutkijoilla työsarkaa. Entä Aalto-yliopisto? Ketkä olivat aikoinaan vaikuttamassa siihen, että tuosta yhteiskunnan varoillakin ylläpidettävästä laitoksesta tehtiin Microsoftin tukikohta Suomessa.

Suomen koululaitosta on myös ajettu vuosikausia Microsoftin ekosysteemiin vaikka se tiedetään älyttömän kalliiksi ja tehottomaksi. Olisi syytä käydä yhteiskunnallista keskustelua siitäkin miten paljon julkisen sektorin tietojärjestelmien tehottomuus johtuu ylipäätänsä Microsoft-keskeisyydestä.

Harri Räsänen

Poliitikoilla on tarkat tilastot, avustajat ja suhteita kaikkialle yhteiskuntaan. Siksi onkin mielenkiintoista jälkikäteen katsella huippupoliitikon visioita meitä odottavasta tulevaisuudesta.
Tässä Jyrki Kataisen näkemys ykkösaamusta 4.10.2008. Työvoimapulan torjumiseksi tarvitaan 1,8 miljoonaa maahanmuuttajaa 11 vuoden aikana alkaen vuodesta 2010.

Jos Kataisen näkemys pitää paikkansa (miksi ei pitäisi kun kerran Jyrki näin kertoo), niin eihän meillä mitään hätää ole.

Tässä siis lohdutusta kaikille nyt työnsä menettäville.

http://www.youtube.com/watch?v=1H4byTP1q9s

Käyttäjän jani73 kuva
Jani Koivula

Ihmettelen suuresti Esko Ahon roolia Nokian johtokunnassa? Joissakin yhtiöissä vaaditaan, että ylin johto omistaa merkittävän osan johtamansa yhtiön osakkeita suhteutettuna tuloihinsa, esimerkiksi vuoden ansiotulojen verran. Oletuksena muistaakseni lisäksi on, että osakkeet ovat itse hankittuja. Näin oli aikaisemmin ennen Esko Ahoa.

Nokiassa näin ei näytä olevan. Esko Aho ei omista ainuttakaan osaketta. Mikä on poliitikko Esko Ahon motiivi tälle? Nokiasta kuuluneiden puheiden tätä on suuresti ihmetelty työntekijöiden joukossa.

Pekka Loikkanen

Jos Nokia vähentää toimintaa Suomessa , ei kait sitä Eskoakaan tarvita. Eihän Esko pysty hoitamaan yhteiskuntasuhteita USA:ssa, joka nyt on Nokia päähuomion kohde. Nythän Suomessa painopistealueena tulee olemaan työttömäksi joutuvien ihmisten työllistäminen, ja sehän on Eskon kaverin Maurin tehtävä, kas kas kuinkas sattuvatkaan puoluetoverit olemaan samassa lirissä !!

Matias Gerlich

Mistä muuten johtuu tämä suomalaisten toimittajien "Nokia/Apple"-keskeisyys, koska vasta aivan viime aikoina toimittajareppanat ovat muistaneet (sivulauseessa) mainita että "onhan vielä se kolmaskin... mikäs sen nyt olikaan? ...niin se Android"?

Tällaista se on meidän tietämyksemme maailmasta. Ja sitten vilkaisu älypuhelinten markkinaosuuksiin viime vuoden viimeisellä neljänneksellä:

Google (Android-Linux) 32,9%
Nokia 30,6%
Apple 16,0%
RIM 14,4%
Microsoft 3,1%

Ja katsotaanpa kasvuprosentteja vuodessa:

Google (Android-Linux) +615,1%
Nokia +30,0%
Apple +85,9%
RIM +36,0%
Microsoft -20,3%
Muut +64,8%

Verrattuna vuoden 2009 viimeisen neljänneksen ja vuoden 2010 viimeisen neljännneksen kasvua, joka oli 47.5 miljoonaa kpl voidaan todeta että tuosta kasvusta meni yli 60% Androidille.

Ja kaiken tämän jälkeen media vain höpöttää että "Nokian pahin kilpailija on Apple". Toimittajat taitavat olla todellisuudesta yhtä pahasti pihalla kuin 70-luvulla suomettumisen aikaan.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Juuri noin. Siksi kuvista musiikkia softani löytyy pian Androideista, eikä iPhonesta, niinkuin vielä vuosi sitten kuvittelin.

Ilkka Järvelä

En jaksanut lukea koko kommenttiosiota läpi mutta johtajista ja heidän päätöksistään oli puhetta kun ajatukseni harhautui muualle. Minun mielestäni yksi parhaita uudistuksia joista suomalainen kaduntallaaja on saanut käyttöönsä koko 2000-luvulla on Ylen nettipalvelut Areena ja Elävä Arkisto. Nehän taisivat avautua Mikaelin Yle-kaudella. En tiedä meneekö kiitokseni oikeaan osoitteeseen kun osoitan ne Mikaelille, mutta joka tapauksessa: suuri kiitokseni tästä, Ylen palvelut ovat loistavia.

Siis ehkä nuo jutut oli Ylellä jo 1990-luvulla tms mutta ne kehittyivät kovasti Jungnerin aikana, tällainen kuva mulla itselläni on.

Olisi ihan mielenkiintoista lukea joskus tästä Yle-ajastasi vaikkapa blogissasi, Mikael. Mua itseäni kiinnostaa etenkin nettipalveluiden kehittäminen ja mitä kaikkea kuvioita niihin on liittynyt. Mutta enpäs rajaa aihetta sen kummemmin kun en tiedä mitä kerrottavaa sulla kenties on. Vai onko tällaista tarinaa luettavissa jostakin?

Käyttäjän mikaeljungner kuva
Mikael Jungner

Kiitos noista sanoista! Lisää YLE-tarinaa löytyy kirjastani Outolintu, siellä on kerrottu mitä tehtiin, miksi ja miten ;)

Raoul Konnos

Nokian tarina oli täysin poikkeuksellinen Suomen kokoisen maan mittakaavassa. Harmi, että näin kävi, mutta suunta oli jo nähtävissä muutaman viime vuoden aikana ja seurausta useiden vuosien kumuloituneista virheistä yhtiön johdossa. Voihan raudan valmistajakin toki menestyä jatkossa, mutta keskimäärin softayhtiöiden arvostuskertoimet (MS, Google, Facebook, vaikkei olekaan listautunut) ovat huomattavasti pääsääntöisesti laitevalmistajina nähtyinä yhtiöinä (HP, Samsung) korkeammat. Eli markkinat ovat olleet oikeassa, kun Nokian osakkeen arvostus on jo pitkään ollut huomattavan matala.

Ei voi välttyä näkemästä Elopia Troijan hevosena, joka ensin siirtää softakehityksen edellisen työnantajansa hoiviin, ja lopulta mahdollistaa MSn ostavan koko yhtiön halvalla. Nokian omistusrakenne tekee ostotarjouksen erityisen houkuttelevaksi, sillä mikään ryhmittymä Suomessa tai ulkomailla ei omista huomattavaa osaa Nokia osakkeista. Elop ei kuitenkaan ole syyllinen nykyisiin ongelmiin, ja todennäköisintä on, että tämän päivän strategiavalina tehtiin poissulkemismenetelmällä valitsemalla pienin paha huonoista tarjolla olevista vaihtoehdoista. Sitäpaitsi yhtiön hallitushan näistä asioisa viime kädessä on päättänyt.

Massiiviset irtisanomiset Nokian Suomen toiminnoissa ovat erittäin todennäköiset ja valitettavat. Toivottavasti nämä IT-osaajat eivät kuitenkaan tästä masennu, vaan perustavat sankon joukoin tulevaisuuden nokioita.

Käyttäjän PetteriJarvinen kuva
Petteri Järvinen

>Ei voi välttyä näkemästä Elopia Troijan hevosena, joka ensin
>siirtää softakehityksen edellisen työnantajansa hoiviin, ja
>lopulta mahdollistaa MSn ostavan koko yhtiön halvalla.

Elop on pelkkä toimitusjohtaja. Ei hänellä ole valtaa tehdä tuollaisia päätöksiä.

Strategiasta päättää hallitus ja se oli valinnut linjan jo ennen kuin Elop palkattiin (ja ehkä hänet palkattiin juuri siksi).

Hallitus päätti, Elop toteutti. Don't shoot the messenger.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Ollilan piti valita hän tai Kallasvuo ja siksi valitsi Microsoftin ja itsensä.

Raimo Karppinen

Hyvä huomio Petteri !

Kiitos siitä - näistä uutisista on liian helppoa antaa tunteiden viedä mennessään.
Vastaan - Kanada

Risto Koivula
Matti Palviainen

"Elop on pelkkä toimitusjohtaja. Ei hänellä ole valtaa tehdä tuollaisia päätöksiä.

Strategiasta päättää hallitus ja se oli valinnut linjan jo ennen kuin Elop palkattiin (ja ehkä hänet palkattiin juuri siksi).

Hallitus päätti, Elop toteutti. Don't shoot the messenger."

Hallitus ja toimiva johto olivat tähän saakka toteuttaneet strategiaa, joka perustui Nokian ohjelmistoihin ja sen ekosysteemiin. Yhtäkkiä se vaihtui täysin toiseksi eli Microsoftin ohjelmistoihin. Ekosysteemistä niiden kohdalla on turha puhuakaan, markkinaosuus on niin pieni.

Jos ongelma oli älypuhelimien käyttöjärjestelmä, miksi Nokia ei vain sitä lisenssoinut? Miksi Elop heitti kaiken menemään ja tilalle MS:n ohjelmistot. Ja kaiken muun lisäksi Windows puhelimen käyttöjärjestelemänä on heikosti myynyt. Sen markkinaosuus on todella vaatimaton.

En usko, että toimiva johto on tämän takana mitenkään. Siitä on osoituksena Tero Ojanperän lähtö, joka on vasta alkusoitto. Luultavasti hän sai lähteä heti, koska vastusti kaappausta loppuun saakka.

Olisitko sinä itse pannut kaiken yhden kortin varaan heittäytymällä Microsoftin armoille vai olisitko ottanut Windowsin vain yhdeksi älypuhelinkäyttöjärjestelmäksi, (jos siksikään)?

Android on linux, meego on linux, ekosysteemit muuttuvat open source-pohjaisiksi. Miksi Windows yhtäkkiä olisi niin kiva ja hyvä kehittäjien mielestä?

Mikä onkaan Nokian hallituksen jäsenten ITC-teknologian tuntemus? Katso jäsenluetteloa! Hekö omasta aloitteestaan olisivat panneet kaiken uusiksi?!

Totta silti. Hallitus mullisti kaiken. Mutta minkä tahon vaikutuksesta? Kuka voitti?

Ainoa voittaja on Microsoft. Nokia ja Suomi hävisivät.

Risto Koivula

Nyt niitetään SekoNoskeRallaa-merkkisen tieteentuhoamispolitiikan satoa.

http://www.vapaa-ajattelijat.fi/keskustelu/read.ph...

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Olen kuvitelut, että MeeGo ei ole ollut missään erikoisasemassa, vaan vain yksi omituinen haara Nokian hyvin fragmentoituneessa käyttöjärjestelmäpalapelissä. Symbian/S60 on ollut jo itse fragmentoitunut, ja siihen päälle Maemo päivitetynä MeeGoksi ja S40 taustalla (S90 hävisi jo) on liian hajanainen paletti kenenkään hallittavaksi, ja painajainen sovelluskehittäjille, ja näin huono pohja minkään johtoaseman yrittämiseen. Kuten sanoit, tätä härdelliä varmaankin analysoidaan vielä alan kirjallisuudessa.

Laitevalmistajan ja sen päällä olevan softan/ekosysteemin rooli on epätasapainoinen kuten kuvasit. Microsoftkaan ei ole ollut kovin vahva tällä sektorilla (erityisesti mobiileissa) viime aikoina, joten se on kuitenkin helpompi partneri kuin Google olisi ollut.

"Kuka tietää, mitä maailmaa mullistavaa Nokian osaajat saavatkaan jatkossa aikaan, tietenkin edellyttäen, että heitä johdetaan ja motivoidaan oikein."

Odotellaan merkkejä. Minun käsitykseni on, että johtajuus vaatii yhden tai pari kaveria, joilla on riittävä visio tulevaisuudesta (lähinnä tuosta ekosysteemistä) ja valta ohjata sitä. Vanhan porukan uusi ryhmittely ei auta. Vielä en ole havainnut merkkejä taivaanrannassa, mutta odotellaan ja toivotaan parasta.

Jarmo Linkosalo

Mikael perkele, sinähän se vieritit Kansalaissodan syyt tavallisille työmiehille ja demareille. Se oli Pietari, bolshevikit ja länsipankkien raha ja raja yhtä lähellä Suomea 1918, kun oli Suomi Leningradia Talvisodan syttyessä. Jos haluatte jotain selkoa Kansalaissodasta saada, seuratkaa rahavirtoja aina Japanin sodasta saakka, sinähän sen poliittisen soluttautumisen paraiten tiedät, Kansalaissota oli pelkkä jatke isommalle kuviolle ja niiden pankkiirien nimiä ei haluta esille. Isäukkoni ei usko Jumalaan, vähän ennen sota-aika syntyneenä demareihin kuiteskin, kiitti vitusti pankkiiribolshevikit senkin vähän vohkimisesta.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Työ- ja elinkeinoministeriön tulee laittaa irtisanotut Nokian työntekijät LSD-leirille innovoimaan uusia teknologioita, tuotteita ja liiketoimintamalleja. LSD:llä se Piilaaksokin on osaksi rakennettu.

En ole käyttänyt, mutta lukenut ja katsellut useita dokumentteja. Out-of-the-box! (hitto, että näitä on hauska heitellä tänne väliin)

Käyttäjän Ruuhijarvi kuva
Tuomas Ruuhijärvi

MeeGolle ei todellisuudessa edes annettu mitään mahdollisuutta. Meegon äiti, Maemo sai puhelimissa yhden mahdollisuuden N900:n osalta ja se on eräs Nokian ylistetyimmistä laitteista.

Mitähän helvettiä ne oikein siellä Nokialla tekevät?

Toivottavasti Nokialta fudua saavat ihmiset laittavat uuden firman pystyyn ja jatkavat siitä, mihin Nokia jäi MeeGon kanssa. Hienoahan olisi, että kun Windows-puhelimet eivät vain yksinkertaisesti tule myymään, Nokia tajuaisi virheensä, ja ratkaisua lähdettäisiin hakemaan MeeGosta. Toivottavasti ne tajuavat siellä jotain.

Windows alustana ei ole Symbiania juuri parempi. Ehkä jopa huonompi.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Keskustelun painopiste tässäkin ketjussa osoittaa sen kuinka pihalla olemme myynti ja markkinointiosaamisessa. Insinöörit mittelevät ominaisuuksista, vaikka kyse on siitä, ettei ole selvitetty sitä mitä käyttäjät eli ostajat haluaa?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Jouduin vuonna 2002 neuvottelemaan Nokian kanssa asiakkaan laitetoimituksista. Missään muualla kuin Nokiassa en ole kokenut yhtä epäasiallista käytöstä ja painostusta, enkä voinut aavistaa sellaista olevan yritysmaailmassa olemassakaan. Neuvotteluprosessi oli täynnä Nokian pomojen välistävetoja ja keskinäistä nokittelua, mikä teki hommasta ajoittain täysin mahdotonta.

Ihmettelin jo silloin, miten asiakkaitaan tuolla tavoin kohteleva yritys voi olla pystyssä. Tuostakin on herrajumala jo yhdeksän vuotta.

Janne Karhunen

Aivan oikeassa olet. Kyllähän siinä näin kävi, että Nokia siirtyi ohjelmistotuotannosta rautakauppaan. Suuresti epäilen, että Elopin ymmärrys meegosta ja sen tilasta on myös likipitäen olematon. Harmi.

Janne Karhunen

Tämähän huuhtelee kaikki Nokian software assetit vessasta alas. Qt toimii enää Symbianin tekohengityskoneena, Meego / Symbian tapetaan ja korvataan YHDEN TOIMITTAJAN strategialla. Kenenkähän asialla Elop loppupeleissä on? Eihän tämä mitenkään voi olla Nokian etu.

Timo Koivistoinen

Hei

Kyllä Nokia ja Microsoft nousee vielä Applen iPhonen ohi.

Kaikkea ei ole vielä keksitty.

Nyt saa Nokian osaketta halvalla pörssistä. (aliarvostettu)

Terveisin

Timo Koivistoinen
Gsm 044-9135913
timo.koivistoinen@worldeconomy.fi

En ole minkään puolueen jäsen ja pyrin jo toista kertaa pääministeriksi
1,5 vuoden aikana. Saatan asettua kansanedustajaehdokkaaksi
valitsijayhdistyksen kautta. Edellisen kerran pyrin silloin, kun Matti
Vanhanen jäi pois kesken kauden. Keskusta yllättyi niin paljon, että ei
ottanut edes puolueen jäseneksi. Virallinen vastaus oli, että
puoluekokousväki ei tunne minua, kenttä ei tunne. Eivät ottaneet
puheenjohtaja ehdokkaaksi. Mari Kiviniemi valittiin imago syistä.

------------------------------------------------------------------------

Uusi Suomi puheenvuoro blogissani suoria ratkaisuja:

http://timokoivistoinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/

Tärkeitä tietoja puheenvuoro blogi kirjoituksissani

------------------------------------------------------------------------

Taustatietojani, opiskelujani, työ- ja yrityskokemustani, luottamustehtäviä

http://fi.linkedin.com/pub/timo-koivistoinen/18/4A...

Täällä salaisuudet Nokia ja Microsoft osaamiseeni

------------------------------------------------------------------------

http://www.timokoivistoinen.fi

http://www.maailmantalous.fi

http://www.worldeconomy.fi

------------------------------------------------------------------------

Serkku töissä Nokialla

http://fi.linkedin.com/pub/ari-koivistoinen/11/425...

------------------------------------------------------------------------

Pekka Loikkanen

Jepu, Jepu vähän samoilla linjoilla ja tuo hintaarviokaan ei ole ihan perseestä. Vanha Kiinalainen sananlasku sanookin että "Kuolleet kalat uivat myötävirtaan ja elävät vastavirtaan", eli ne jotka ostavat silloin kun muut myyvät tekevät isoja tilejä. Applen kohdalla perälaine ei ole vielä iskenyt.

Jarkko Hietala

Microsoftin yhdeksi laitevalmistajaksi useiden muiden joukossa (mm. Useat Kiinalaiset ja Korealaiset yritykset) taantumisessa katteet lienevät jäävän parhaimassakin tapauksessa melko ohuiksi. Olettaen, että Microsoftin ekosysteemmi lähtee edes myymään sekin on iso kysymysmerkki. Markkinoille kun ei mahdu kovin montaa erilaista alustaa. Ei mahtunut pöytätietokoneiden maailmaan loppujen lopuksi kuin yksi alusta MS Windows yrittäjiä oli monia oli IBM OS, DR-Dos, Amigaa ja niin edespäin. Rahaa lopulta jäi tahkomaan vain Microsoft ja pienemmässä mitassa Apple.

Nokia on riippuvainen Microsoft yhteistyön onnistumisesta Microsoftille taas Nokia yhteistyö on vain yksi haara monien joukossa tuoda omaa alustaansa mobiilimaailmaan.

PC maailmassa Microsoftin laitevalmistajien kohtalo on ollut karu pelkkää jatkuvaa tehostamista ja ohenevia voittoja. Ei ole mitään syytä uskoa, että mobiilimaailman laitevalmistajien kohtalo olisi yhtään parempi.

Nokian osakkeen sukelluksesta päätellen moni sijoittaja uskoo samalla tavalla, että voittojen aika on ohi Nokian kohdolla. Saahan sitä uskoa toisellakin tavalla se kenen näkemys osuu oikeampaan kerää voitot ja se kenen ei realisoi tappiot.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset