Mikael Jungner

Kaikki blogit puheenaiheesta DDR

Stasi-vankila Hohenschönhausen

Viime viikolla vierailin jälleen tapojeni mukaan Berliinissä. Kävin kaupungissa ensimmäisen kerran kesällä 1970 ja jaettu kaupunki muureineen jätti nuoreen mieheen pysyvän jäljen.

Tiitisen Lista

Ns. Tiitisen lista on ollut jo kaksi vuotta tutkijoiden käytettävissä.  Suojelupoliisin mukaan yksikään tutkija ei ole pyytänyt sitä nähtäväkseen.  Suojelupoliisi ilmoittaa myös, että listalla olevista 18 henkilöstä, ketään ei syytetä vakoilusta (ei mistään?).

Kun nämä henkilöt eivät ole syyllistyneet rikokseen, tai edes valtion vastaiseen "paheksuttavaan" toimintaan, herää pari kysymystä.  Miksi nimet olivat Stasin kortistossa ja toiseksi mikä oli syy, että lista julistettiin salaiseksi?  

Kysymyksiä Kremlin ystäville

Venäjä on myöntänyt 9.10. Presidentti Vladimir Putinin allekirjoittamalla ukaasilla kahdelle suomalaiselle ns. ystävyyden kunniamerkin. Vuonna 1994 perustettu kunniamerkki voidaan myöntää Venäjällä ulkomaalaisille henkilöille, jotka ovat esimerkiksi tehneet jotain erityistä rauhan, ystävyyden ja kansojen välisen yhteisymmärryksen lujittamiseksi. Kyseessä on lajissaan korkein mahdollinen tunnustus ulkomaalaiselle henkilölle. Suomalaisista sen on saanut aiemmin muun muassa Paavo Lipponen.

Benno Ohnesorg ja Saksan mielenosoitukset

On paljon mietitty sitä, miksi Saksasta on tullut mielenosoitusten luvattu maa. Ehkä osansa on myös tapahtumilla, jotka alkoivat kun poliisi, Karl-Heinz Kurras, ampui opiskelijamielenosoituksessa Benno Ohnesorgin 02.07.1967. Tutkittaessa Saksojen yhdistymisen jälkeen DDR:n Stasin arkistoja, on osoitettu, että kyseinen Kurras oli Länsi-Berliinin poliisiin soluttautunut tai värvätty Stasin agentti. Asiasta kirjoitti jo vuonna 2009 arvostettu die Welt laajan artikkelin.

https://www.welt.de/politik/article3781473/Benno-Ohnesorg-von-Stasi-Spit...

Peter Strelzyk (1942 - 2017)

Viime lauantaina kuoli Peter Strelzyk, 74-vuotiaana. Niin, että kuka ihmeen Peter? Tämä sähkömies eli vielä 1970-luvulla Itä-Saksassa, mutta kaipasi kovasti länteen. Sadetakkikankaasta (taft:ista) hän ompeli öisin 2800-kuutioisen ilmapallon. Kankaat (yhteensä 850 m2) ostettiin pienissä erissä kertomalla, että sitä tarvitaan purjehduskerhon tarpeisiin. Ensimmäinen lento tapahtui 3.7.1979 ja ilmapallo nousi yöllä nopeasti 1,9 kilometriin.

Neuvostokommunismin pakkovalta ns. sateliittivaltioissa

Näinä päivinä muistellaan yhtä neuvostokommunismin aiheuttamaa kansannousua., jonka Neuvostoliitto kukisti väkivaltaisesti vuonna 1956. Levottomuuksia oli Unkarissa ympäri maata. Taisteluissa kuoli eri arvioiden mukaan noin 3000 unkarilaista ja 700 neuvostosotilasta. Unkarista pakeni myös 200000 kansalaista, lähinnä Itävaltaan.

Tiitisen lista

Tiitisen lista on taas ponnahtanut keskusteluihin. Ns. Tiitisen listan toimitti Suomen viranomaisille Länsi-Saksan turvallisuuspalvelu BND vuonna 1990 DDR:n kaatumisen jälkeen. Listalla kerrotaan olevan 19 suomalaista politiikkoa tai muuta vaikuttajaa, joista DDR:n tiedustelupalvelu Stasi oli kiinnostunut mahdollisina yhteistyökumppaneina.

DDR:n demokraattiset vaalit

DDR:ssä oli useita puolueita, joiden yhteisenä tekijänä oli "Kansallinen rintama", joka ajoi sosialistisia arvoja. Puolueiden oli kuuluttava siihen. Käytännössä maata hallitsi "Saksan sosialistisen yhtenäisyyden puolue (SED)", joka johti "kansallista rintamaa". Vain kansalliseen rintamaan kuuluvat puolueet ja järjestöt voivat asettaa ehdokkaita yhteinäislistalle DDR:n kansankamarin, eli parlamenttivaaleissa.

Venäjä syyttää Saksaa DDR:n liittämisestä itseensä

Poliittisten iskujen vaihto Venäjän ja lännen välillä on menossa absurdiksi. Venäjän Duuman puhemies Sergei Naryschkin haluaa tutkia mahdollisuutta tuomita DDR:n liittämisen liittotasavaltaan vuonna 1989.

Lyhyesti sanottuna, Duuma-johtaja yrittää etsiä mahdollisuutta syyllistää Saksa siitä, että se liitti DDR:n itseensä 25 vuotta sitten.

Syy tähän on ilmeinen halu verrata Krimin liittämistä Venäjään ja  DDR:n liittämistä liittotasavaltaan.

http://www.bild.de/politik/ausland/krim/russland-wirft-deutschland-annex...

Berliinin muurin murtumisesta 25 vuotta

Toisen maailmansodan jälkeen Saksa jaettiin voittajavaltioiden kesken miehitysvyöhykkeisiin, joista muutaman vuoden kuluttua muodostui kaksi erillistä Saksan valtiota. Yhdysvaltain, Iso-Britanian ja Ranskan miehitysvyöhykkeistä muodostui Länsi-Saksa kun taas NL:n miehitysvyöhykkeestä puolestaan DDR. Berliini, keskellä NL:n miehitysvyöhykttä, jaettiin samalla perusteilla miehitysvyöhykkeisiin, joista läntisten voittajavaltioiden vyöhykkeistä syntyi Länsi-Berliini ja NL:n vyöhykkeestä tuli DDR:n pääkaupunki.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä