Mikael Jungner

Kaikki blogit puheenaiheesta Latvia

Kalevi Sorsa, KGB:n luotettu yhteistoimintahenkilö

Venäläinen historioitsija Vladimir Kara-Murza, joka on myös Wasinghton Postin vakituinen kolumnisti, palauttaa mieleen sen, että KGB on nimennyt Kalevi Sorsan luotettavaksi yhteistoimintahenkilökseen Suomen mustan historian, suomettumisen aikana. Asiahan ei ole mitenkään uusi, mutta se on hyvä muistaa tänäkin päivänä.

Virkavaltaisuudessa ja korruptiossa on kivaa elää, vai mitä?

Turun alioikeudessa 2016 syksyllä oli liettualainen sarja-asuntomurtaja riitautunut ilmaisen oikeusavustajansa kanssa ja räyhäsi tuomareillekin. Hän halusi vähintään 7 kuukauden ehdotonta tuomiota, kun oli tarjottu päätöksessä vain ehdollista. 

Juristilleen oli perustellut, että halusi talveksi Turun uuteen vankilaan opiskelemaan tietokoneasentajaksi, kuten oli kaverinsakin tehnyt. Ei tullut 7 kuukautta vaan se ehdollinen. 

Alkoholin matkustajamaahantuonti

Seurasin suorana uuden alkoholilain lähetekeskustelua eduskunnasta. Siellä toistui väite siitä, että Viron tuonti on vähentynyt Viron toistuvien veronkorotusten takia. ja vähenee edelleen tulevien korotusten johdosta. Näin syntyisi myös tilaa alkoholiveronkorotuksille myös Suomessa. Kukaan ei maininnut sanallakaan sitä, että alkoholin hakumatkat vain ovat tulleet vähän pitemmiksi.

Latvian turvallisuuspalvelu: FSB pakotti latvialaisia yhteistyöhön

Latvian turvallisuuspalvelu SAB on laatinut raportin viime vuodelta, josta osa on julkaistu. SAB näkee Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n toiminnan kasvaneen ja vahvistuneen myös Latviassa. SAB kertoo, että FSB on useissa tapauksissa käyttänyt "uhkailua ja kiristystä" pakottaessaan latvialaisia yhteistyöhön kanssaan.

SAB on havainnut Latvian, EU:n ja Naton päätöksentekoprosesseihin kohdistuvaa vakoilua ja mielipidevaikuttamista. Myös somen ja keskustelupalstojen trollit mainitaan.

Venäjä on suhteellisen kaukana

Eurooppalaisen mittapuun mukaan maanosamme merkittävin maa elää kaksoisroolissa. Samaan aikaan kun se on monien mahdollisuuksien manner, Venäjä on kiistämättä yksi osapuoli Itä-Ukrainan sodassa. Separatistien menestys on täysin riippuvainen Venäjästä. 

Venäjällä yksilön merkitys on ihan toisella tasolla kuin muualla Euroopassa. Sodan oloissa erityisyyttä halutaan korostaa. Yhteen muottiin valettua kansakuntaa ei enää ole ja tuskin tuleekaan.

Otto Ozols: Suomen armeija suojaa Baltiaa

Otto Ozols on tunnettu kirjailija, toimittaja ja some-keskustelija. Hänellä on oma ajankohtaisohjelma "100. panta preses klubs" latvialaisella LTV-televisiokanavalla. Uusimmassa avauksessaan hän hehkuttaa Jean-Claude Junckerin ehdottamaa EU-armeijaa ja erityisesti Suomen ja Sauli Niinistön ratkaisevaa roolia siinä.

Putin varoittaa natsismin uudesta noususta Euroopassa

Vladimir Putinin mielestä Nuernbergin tuomioistuimen antama rokote natsismia vastaan ei enää "monissa Euroopan maissa" toimi. Putin kertoo serbialaisen Politika-lehden haastattelussa natsismin nousevan erityisesti Latviassa ja Ukrainassa. 

Putinin päällimmäinen esikuva Venäjän johtajana näyttäisi olevan Josif Stalin. Sen verran usein Putin palaa lausunnoissaan toisen maailmansodan tapahtumiin ja asetelmiin.

http://www.delfi.lv/news/world/other/putins-bazigs-par-neonacisma-tenden...

 

Onko Latvian Latgallia uusi Krim?

Krimin ja Itä-Ukrainan jälkeen on odotettu Putinin seuraavaa siirtoa. Sellainen voisi olla itäisessä Latviassa sijaitseva Latgallian (Latgalen) maakunta, jossa puhutaan paljon venäjää.

Latvia lobbaa Suomea ja Ruotsia Natoon

Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys olisi kaikkien Nato-maiden etujen mukainen, sanoo Latvian puolustusministeriön valtiosihteeri Janis Sarts. Vaikka Suomi ja Ruotsi ovat "sotilaallisesti voimakkaita" maita, ne tuntisivat itsensä "paljon turvallisemmiksi" Naton jäseninä, sanoo Sarts.

Ukraina on Sartsin mielestä vain osa "mosaiikkia", joka liittyy Venäjän suhtautumiseen sen naapureihin. Venäjä on Sartsin mukaan menettänyt luottamuksensa maailmalla. Ratkaiseva raja oli Krimin valloitus.

Latvian viranomaiset varpaillaan: "Donetskin kansantasavallan" lippu kielletty

Latvian turvallisuuspoliisi DP on viime päivinä puuttunut "Donetskin kansantasavallan" lipun heilutteluun Riiassa. Lippua on muun muassa näytetty auton ikkunasta ja ajeltu pitkin Riian lähiöiden katuja.

DP ei kutsu kansantasavaltaa suoraan terroristijärjestöksi, mutta pitää sen tavoitteita kuitenkin tuomittavina Latvian hallituksen näkökulmasta. Järjestöä GVD Baltija epäillään näiden kiellettyjen päämäärien edistämisestä. Lippu on siis nyt kielletty.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä